Blad Av Gurka Plantor Curl: Vad Händer Om De Curl Inåt? Anledningar Till Att Rulla Bladen Upp Och Ner I Plantor På Fönsterbrädan Och I Växthuset

Innehållsförteckning:

Video: Blad Av Gurka Plantor Curl: Vad Händer Om De Curl Inåt? Anledningar Till Att Rulla Bladen Upp Och Ner I Plantor På Fönsterbrädan Och I Växthuset

Video: Blad Av Gurka Plantor Curl: Vad Händer Om De Curl Inåt? Anledningar Till Att Rulla Bladen Upp Och Ner I Plantor På Fönsterbrädan Och I Växthuset
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Blad Av Gurka Plantor Curl: Vad Händer Om De Curl Inåt? Anledningar Till Att Rulla Bladen Upp Och Ner I Plantor På Fönsterbrädan Och I Växthuset
Blad Av Gurka Plantor Curl: Vad Händer Om De Curl Inåt? Anledningar Till Att Rulla Bladen Upp Och Ner I Plantor På Fönsterbrädan Och I Växthuset
Anonim

Ett problem som curling av gurka kan uppstå både i gurkplantor som odlas på en fönsterbräda och i vuxna växter som växer i öppen mark eller i ett växthus. På grund av vad detta kan hända och vad du ska göra åt det kommer vi att berätta för dig i artikeln.

Bild
Bild

Temperaturförändringar

Temperaturhopp är en vanlig orsak till att gurkor kan börja krulla löv. Denna kultur tolererar inte plötsliga förändringar, och därför, med en kall snäpp eller en temperaturökning, börjar gurkans löv att krypa och bli gult. I det här fallet fungerar det inte att spara den gröna delen av anläggningen.

Låt inte växtblad komma i kontakt med växthusets väggar . - Detta gäller främst de gurkor som odlas i växthusförhållanden. I värmen värms växthusets väggar upp, och bladen vid kontakt med dem kan brännas, vilket också kan få dem att bli gula, krulla och torka ut.

Bild
Bild

Felaktig passform och vård

Felaktig plantering kan orsaka curling av gurka lövverk . Placeringen av buskarna spelar en stor roll. De ska inte växa för nära, annars skakar gurkorna varandra, varför de tappar styrka och utvecklas dåligt, och deras löv börjar torka i kanterna. Helst bör ett avstånd på 25 centimeter upprätthållas mellan växter som odlas utomhus. Om vi pratar om plantor som växer på fönsterbrädan, kan avståndet mellan buskarna minskas till 15 centimeter.

Bild
Bild

Skötselfel kan också orsaka ett antal problem i anläggningen . Så på grund av felaktig applicering av förband kan bladen börja krulla som en båt, bli gula, vissna och torka. Detta händer vanligtvis med brist på kväve. För att åtgärda problemet måste du befrukta jorden. Du bör dock inte slängas med näring, eftersom ett överskott av mineraler också kan skada.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt anläggningens vattningssystem . Med brist på vatten torkar gurka buskar, vissnar och utvecklas inte, och deras löv lockar. Av denna anledning vattnas gurkor antingen 2 gånger om dagen, eller en gång varannan dag, men i stora mängder och tillsätter vatten vid roten.

Samtidigt noterar vi att vattentäppning också kan skada busken och orsaka sjukdomar.

Bild
Bild

Behandling av sjukdomar

Olika typer av sjukdomar kan också orsaka att gurkbuskens blad krullar.

En av dessa sjukdomar är mjöldagg, som aktiveras mitt på sommaren . Det är hon som är orsaken till utseendet på gula fläckar på bladplattan och lockning av bladverket. Mjöldagg uppstår som regel på grund av överdriven täthet av buskar, temperaturhopp, vattning med kallt vatten och dålig cirkulation av luftmassor när det gäller växter som odlas i ett växthus. Det är inte svårt att förstå att växten är infekterad med mjöldagg: förutom gula fläckar visas en vitaktig blomma på bladen. Du kan bekämpa denna sjukdom, för detta rekommenderas att du använder en 1% lösning av Bordeaux -vätska, och du måste spraya både den övre delen och den nedre.

Bild
Bild

Orsaken kan också vara en sjukdom som rotröta, som orsakas av en svamp . Denna sjukdom går upp från roten, medan gurka lövverk börjar linda runt kanten, bleka, bli gul och vissna. Om du går ner lite och tittar på stammen, som ligger nära marken, kan du se att den har ändrat sin färg till brun. För att förhindra uppkomsten av denna sjukdom måste jorden behandlas med kaliumpermanganat före plantering. Och du bör också undvika att vattna växter med kallt vatten och ordna regelbunden luftning av växthus. Om sjukdomen har intensifierats måste buskarna behandlas med "Trichodermin".

Lövverket kan krypa ihop på grund av ett virus som har trängt in i växtens celler. I det här fallet är det bättre att bränna de sjuka buskarna, eftersom det inte kommer att vara möjligt att bota dem.

Bild
Bild

Pestkontroll

Skadedjur kan också orsaka problem. Som regel matar de på växtsaft, på grund av vilket det börjar försvagas och tappar immunitet, och dess blad krullar och bleknar.

Oftast fälls gurkor ut av sådana små parasiter som bladlöss och spindelmider . Det är de som får lövverk att krypa ihop. De bor på baksidan av bladplattan. Trots de små skadedjurens storlek kan du se dem i deras livsmiljö med blotta ögat. Om du märker att dessa parasitiska insekter har dykt upp på planteringarna måste du genast börja slåss med dem, annars finns det en risk att de kommer att infektera växterna med ett farligt virus eller svamp, vilket får det att dö.

Bild
Bild

Det är mest effektivt att bekämpa med hjälp av speciella läkemedel som är mycket giftiga . Så mot bladlus är det bättre att använda insekticider som "Arrivo", "Barguzin" och "Aktara", och mot fästingarna är acaricider lämpliga, bland vilka "Fitoverm" och "Actellik" är särskilt framträdande. Observera att du måste använda kemikalier innan du blommar, dessutom måste du agera strikt enligt instruktionerna, annars riskerar du att orsaka enorm hälsa.

Bild
Bild

Förutom kemikalier kan folkmedicin också användas . De kan också bearbetas efter blomningen, eftersom de är helt giftfria och har en mildare effekt. Så bland sådana medel särskiljs särskilt vitlök- och lökinfusioner, liksom en lösning baserad på tobak. Det är dock bäst att använda sådana lösningar omedelbart när parasiterna ännu inte har hunnit häcka, annars blir pengarna ineffektiva.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder kan hjälpa dig att undvika många problem

Så växterna måste inspekteras regelbundet. Detta bör göras först, vid plantningsstadiet och i framtiden. Detta hjälper dig att identifiera problemet i tid och hantera det.

Glöm inte att rengöra ogräs, eftersom de är bärare av parasiter.

Var noga med att ta bort gammalt lövverk, gräva upp de övre lagren av jorden . Parasiter och skadliga svampar kan gömma sig under gammalt lövverk och stanna kvar där för vintern. Efter att ha väntat på gynnsamma förhållanden blir de aktiva igen och börjar fälla ut växter.

Rekommenderad: