Ruttna Potatisar: Varför Ruttnar Det Efter Grävning Och Vad Ska Man Göra? Vad Orsakar Rötning På Insidan? Torr Och Annan Röta - Hur Man Kämpar?

Innehållsförteckning:

Video: Ruttna Potatisar: Varför Ruttnar Det Efter Grävning Och Vad Ska Man Göra? Vad Orsakar Rötning På Insidan? Torr Och Annan Röta - Hur Man Kämpar?

Video: Ruttna Potatisar: Varför Ruttnar Det Efter Grävning Och Vad Ska Man Göra? Vad Orsakar Rötning På Insidan? Torr Och Annan Röta - Hur Man Kämpar?
Video: Histology of Human Gut and Stomach | NEET - Human Physiology | Ritu Rattewal 2024, Maj
Ruttna Potatisar: Varför Ruttnar Det Efter Grävning Och Vad Ska Man Göra? Vad Orsakar Rötning På Insidan? Torr Och Annan Röta - Hur Man Kämpar?
Ruttna Potatisar: Varför Ruttnar Det Efter Grävning Och Vad Ska Man Göra? Vad Orsakar Rötning På Insidan? Torr Och Annan Röta - Hur Man Kämpar?
Anonim

Potatisrötning efter skörd är en ganska vanlig och obehaglig situation, särskilt eftersom trädgårdsmästaren inte omedelbart upptäcker det. Det finns flera orsaker till detta fenomen, och det är bättre att förutse dem i förväg, så att du senare inte förlorar skörden som erhålls genom hårt arbete.

Bild
Bild

Potatis sorter och deras hållbarhet

Inte alla potatisorter kan överleva vintern med värdighet. Och detta måste beaktas när du väljer en sort för odling . Så tidiga sorter är absolut inte lämpliga för långtidsförvaring. De kommer inte att kunna ligga på länge, de kommer att börja försämras och ruttna. En annan faktor som direkt påverkar hållkvaliteten är mängden stärkelse i knölarna. Ju mer det är, desto bättre kommer potatisen att förvaras.

Det rekommenderas att välja sorter av sen eller mitten av sen mognad för lagring. Dessa potatisar håller naturligtvis fram till våren under de rätta förhållandena.

Så trädgårdsmästare kan rekommendera följande sorter

  • Scharlakansrött . En av de mest mogna sorterna, den kan lagras fram till mitten av sommaren. Senblod av knölar tar det praktiskt taget inte, liksom ett antal virussjukdomar.
  • " Nevsky ". Den mest populära sorten med utmärkt hållkvalitet, odlad i alla delar av Ryska federationen. Hon är nyckfull i sin vård, men resultatet överträffar alla förväntningar. Lider praktiskt taget inte av svampsjukdomar.
  • " Lasunok ". Vitrysk subtyp, mycket populär i Ryssland. Otroligt utsökt, den ligger perfekt i kylrum, nästan ingen sjukdom.
  • " Gatchinsky " … En mycket bra variation av potatis, den ligger länge, men smaken är genomsnittlig här. Den kan växa på nästan vilken jord som helst förutom för salt eller tung jord.
  • " Takt " … Denna sort tillhör också det vitryska urvalet. Den är utsökt och kan förvaras länge. Vid odling måste dock två punkter beaktas: kulturen gillar inte överskott av kväve och kan påverkas av virus. Om du inte följer vårdreglerna blir kvaliteten låg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behållningskvaliteten på potatis av alla sorter påverkas negativt av följande faktorer:

  • konstant regn och kyla när de växer;
  • odling på tung jord med ett överflöd av lera i kompositionen;
  • överskott eller brist på befruktning
  • senröda;
  • felaktiga skörddatum (detta kan även omfatta skörd i regnigt väder);
  • solbränna (tydligt synlig på de gröna skalen på enskilda knölar).
Bild
Bild

Sjukdomar som påverkar förstörelse

Förutom den felaktigt utvalda sorten läggs alla slags sjukdomar som orsakar skador på knölar till problem för trädgårdsmästare. Det är värt att läsa mer detaljerat beskrivningen av de sjukdomar som potatis kan börja ruttna på vintern.

  • Ringröta . En farlig och lömsk sjukdom, för tills potatisen är skuren kommer det inte att vara möjligt att se den. Det manifesterar sig i form av en rutten ring runt potatisens omkrets, börjar utvecklas även under tillväxtperioden. Påverkad potatis ruttnar snabbt och sprider en kvävande lukt runt dem.
  • Phytophthora … En mycket vanlig sjukdom, som ofta angriper sena och mitten av sena potatissorter. Det är lätt att hitta det bara genom att undersöka knölen. Om detta verkligen är senbrist, sedan brunaktig, som om deprimerade fläckar kommer att synas på potatisen.
  • Fusarium … Det andra namnet på gissel är torrrötning. Infektion sker under växtsäsongen, och en uppmärksam trädgårdsmästare kommer att kunna känna igen den genom sin långsamma tillväxt, vissnande och bruna färg på stammens nedre del. Efter grävning kommer knölarna att krympa och mjuka, och om du skär dem kommer myceliet att dyka upp.
  • Blackleg . En mycket farlig sjukdom som ofta angriper potatis under regniga somrar. Det kännetecknas av svärta av stammen, potatis i marken ruttnar också aktivt. Inuti den bildas hela tomrum, fyllda med svart ruttna.
  • Brun ruttna … Faran med denna sjukdom är att den utvecklas mycket snabbt. Du kan märka det genom att hänga och vridna löv, liksom buskens mjuka stammar. När knölen skärs kommer den omringande bruna ruttningen att synas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr är det inte längre möjligt att besegra sjukdomen som upptäcks direkt efter skörd av potatisen. Vi måste begränsa oss till att skapa rätt lagringsförhållanden och helt reda ut grödan. Alla sjuka exemplar tas bort. Även potatisen som låg på 0,3 meters avstånd från patienten måste tas ut.

Det är nödvändigt att bekämpa de sjukdomar som orsakar ruttning av knölar även i planteringsstadiet . Så, innan du planterar potatis i marken, behandlas knölarna med speciella preparat. Det kan till exempel vara " Fitosporin" eller "Baktofit ". Sådana medel kommer att skydda växter från svampar och bakterier och öka deras motståndskraft.

Om det redan har föregått prejudikat är det bättre att genomföra förebyggande åtgärder under växtsäsongen. För att förhindra sen röda och andra typer av ruttning, till exempel, kan sprutning med Bordeaux -vätska tillåta. Hon används också för att behandla buskar. Förutom henne finns det många starka fungicider. En av dem - Planriz.

Dessutom måste potatisknölar bearbetas innan de skickas till lagring. Du kan ta medel som t.ex. " Fitosporin-M", "Fitodoctor", "Antignil " … De odlas enligt instruktionerna, och sedan sprutas rötterna med en sprayflaska. Efter bearbetning måste potatisen torka helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brott mot lagringsregler

Potatis ruttna från insidan är alltid en obehaglig överraskning för en sommarboende. Och det blir ännu mer obehagligt om det visar sig att han själv var orsaken till ett sådant nederlag. När allt kommer omkring kan potatis lätt ruttna om du ger dem fel lagringsförhållanden.

Du kan lagra potatis på flera ställen. Här är de mest populära lösningarna

  • Källare … Innan du bär knölarna till källaren måste du förbereda utrymmet. Var noga med att ta salt (150 gram), lime (2 kg), kopparsulfat (1 kg). Ingredienserna blandas och löses sedan i en 10 liters hink vatten. Den resulterande produkten används för att tvätta väggar och tak, och två gånger. Och du måste också se till att ventilationen fungerar som den ska.
  • Balkong … Potatis kan också förvaras på balkongen, men den måste isoleras. Knölarna läggs i en tygpåse, placerade i en liten trä- eller plastlåda. Därefter läggs kartongen med potatis i en annan, större. Utrymmet som finns kvar mellan väggarna är täckt med en varm trasa.
  • Grop … Denna teknik är tillgänglig för ägare av sitt eget förortsområde. Ett hål grävs i marken, vars botten är täckt med halm. Hålet är cirka 150 centimeter djupt. Potatis viks försiktigt på halmen, täcks med samma material ovanpå och begravas sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att potatisen ska bevaras och njuta av utmärkt smak måste de också förberedas för förvaring. För att göra detta måste han gå igenom två steg av förberedelser.

  • Torkning … I inga fall ska du förvara våta knölar eftersom det är en 100% garanti för förstörelse. Efter att ha grävt upp potatis, lämnas de rätt i trädgården i ett par timmar, om det behövs behandlas de med droger. Därefter förs de till ett rum där luftfuktigheten kommer att vara cirka 96%, och temperaturen stiger inte över 15 grader Celsius. Där måste rotfrukterna ligga i 14 dagar, sedan måste de undersökas och sorteras och ta bort de sjuka.
  • Kyl … Inte en enda sort av potatis kommer att hållas varm, och därför bör temperaturen vara låg. Men den måste minskas gradvis, med ungefär en grad på två dagar. Det är nödvändigt att uppnå att temperaturen är 1 grad Celsius. I detta fall bör luftfuktigheten vara lika med 90%.
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan följande kränkningar av potatisförvaring särskiljas:

  • ignorerar förberedelsen av rummet;
  • förvaring på varma eller för kalla platser;
  • minska eller öka luftfuktigheten;
  • brist på sortering, torkning, kylning;
  • hitta sjuka knölar bredvid friska.

Dessutom är det nödvändigt att förvara potatis i lådor, de kan vara antingen plast eller trä. Om du lägger knölarna i påsar, kommer de definitivt att ruttna.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det är inte alls svårt att förhindra att potatis ruttnar inifrån, för detta behöver du bara komma ihåg några förebyggande åtgärder:

  • välj sorter med rätt mognadsdatum, liksom de som är zoner för din region;
  • plantera inte knölar med tecken på sjukdom, utför försåddsbehandling;
  • odla potatis i lätt jord, för att inte glömma reglerna för växtföljd;
  • gräva upp buskar med tecken på synliga skador i tid;
  • var inte nitisk med kväve;
  • klipp topparna 14 dagar innan du gräver;
  • samla försiktigt, med bearbetade verktyg och endast i torrt väder;
  • blanda inte olika sorter efter grävning;
  • följa rätt temperatur och luftfuktighet under lagring;
  • för att absorbera överflödig fukt, lägg en liten mängd rödbetor, ormbunkar eller bergaska i blad med potatis.

Viktigt: potatis som drabbats av röta ska under inga omständigheter ätas, även om skadan är delvis. Detsamma gäller gröna knölar.

Rekommenderad: