Ask Som Gödningsmedel (19 Bilder): Sammansättningen Av Trä Och Annan Aska, Dess Användning I Trädgården. Vilka Växter älskar Aska? Kan Kolaska Användas?

Innehållsförteckning:

Video: Ask Som Gödningsmedel (19 Bilder): Sammansättningen Av Trä Och Annan Aska, Dess Användning I Trädgården. Vilka Växter älskar Aska? Kan Kolaska Användas?

Video: Ask Som Gödningsmedel (19 Bilder): Sammansättningen Av Trä Och Annan Aska, Dess Användning I Trädgården. Vilka Växter älskar Aska? Kan Kolaska Användas?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Ask Som Gödningsmedel (19 Bilder): Sammansättningen Av Trä Och Annan Aska, Dess Användning I Trädgården. Vilka Växter älskar Aska? Kan Kolaska Användas?
Ask Som Gödningsmedel (19 Bilder): Sammansättningen Av Trä Och Annan Aska, Dess Användning I Trädgården. Vilka Växter älskar Aska? Kan Kolaska Användas?
Anonim

Många har trädgårdstomter där de kan odla olika grödor. Men för att få en gröda är det nödvändigt att ta hand om jorden, för att ge de nödvändiga förutsättningarna. För detta finns olika hjälpmedel tillgängliga, inklusive gödningsmedel. Ask anses vara ett av de mest prisvärda och effektiva alternativen, som är lämplig för användning på olika typer av jord. Först måste du bestämma exakt vad du ska plantera, studera gödningsmedlets proportioner och förbereda det själv, vilket inte tar mycket tid.

Bild
Bild

Förening

För bra skörd är det nödvändigt att skapa optimala förhållanden; du kan inte lita på slumpen och tro att du kan odla grödor på vilken plats som helst. De som arbetar inom jordbruksindustrin vet hur viktigt det är att gödsla marken så att den ger näringsämnen till växterna . Det finns många olika produkter på marknaden idag med liknande egenskaper. Men man kan nämna det mest budgetgödsel som har använts i många år. Vi pratar om aska, som innehåller mer än trettio mineraler som hjälper växter att utvecklas ordentligt.

Huvuduppgiften är att neutralisera jordens surhet och förhindra förstörelse av framtida grödor av skadedjur.

Bild
Bild

Ask lossnar lätt jorden så att växts rotsystem utvecklas utan problem . Detta naturliga gödningsmedel är baserat på organiskt material. Under förbränningen av vegetation, med hänsyn till dess sorter och andra egenskaper, kan gödselelementens sammansättning ändras. Du kan dock nämna de allmänna indikatorerna som finns tillgängliga i alla organiska ämnen. Askens huvudkomponenter är Ca, K, Mg, Na . Växter utan dessa element bär inte frukt, och aska gör att jorden kan mättas med sådana nödvändiga ämnen. Till exempel behövs kalciumkarbonat för att metabolisera och påskynda vävnadstillväxt. Åtgärden kommer att vara användbar för blommande växter. Kalciumsilikat hjälper till med absorptionen av vitaminer.

Bild
Bild

För tillväxt av grönsaks- och fruktgrödor är en viktig komponent kalciumklorid, som finns i aska . Tack vare det bildas enzymer som främjar fotosyntes och transport av näringsämnen. Dessutom kommer vinterhårdheten att ökas, och immuniteten mot sjukdomar och rotbildning kommer att stärkas. Alla spårämnen som finns i aska hjälper till att skydda mot negativ miljöpåverkan, förbättrar markens skick och har en positiv effekt på växternas utveckling.

Gödselmedlet är organiskt, eftersom råvarorna är naturliga.

Bild
Bild

Fördel och skada

Ask fungerar som kaliumkalkmedel, vilket är extremt viktigt för jorden med en neutral eller sur indikator. Jordstrukturen förbättras om hjälpprodukten används korrekt . Det är viktigt att skapa idealiska förutsättningar för växter och utveckling av mikroorganismer, för att stärka stammens tillväxt för att få bra frukter som resultat. När träaska används blir rotsystemet starkt, infektioner kan inte infektera växten så lätt, detsamma gäller skadedjur. Gödsling av jorden förbättrar dess egenskaper, vattenbalansen och ökar även frostbeständigheten, vilket har en positiv effekt på produktiviteten.

Bild
Bild

När det gäller de skadliga effekterna av aska är det viktigt att studera denna fråga för att korrekt applicera gödselmedel. Till exempel, den kan inte användas på grödor som måste odlas i sur jord . För rädisor, rädisor och rovor fungerar inte gödselmedel, rotgrödan blir inte större. Ask kommer att stoppa tillväxten av azaleaer, kamelior och andra liknande växter, därför är det i detta fall farligt.

Ask bör inte användas på lerig och alkalisk jord . I en alkalisk miljö kommer vegetation inte att utvecklas och producera grödor. Därför är den bästa lösningen att lägga till en produkt för att neutralisera de negativa förhållandena. Detta kommer i sin tur att skapa en gynnsam atmosfär för att plantera dina favoritväxter, vare sig det är blommor, grönsaker eller bär.

Det rekommenderas inte att öva på att blanda aska med andra tillsatser utan att veta rätt proportioner.

Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns flera typer av aska, som framställs av vissa ingredienser. Grönsak, trä och kol, var och en med sina egna egenskaper, fördelar, egenskaper och syfte.

Växtaska presenteras i form av ett grått pulver och tillhör kategorin kaliumgödsel . Den innehåller mycket K, Ca, P. Denna lösning kan lätt kallas effektiv och komplex. Tillåter att ge växter god näring och minskar surheten i jorden. Därför, om det är nödvändigt att förbättra utvecklingen av grödor på sur mark, används växtaska ofta i jordbruket.

Det kan användas som tillsats under odling av grönsaksplantor och blommor . När det gäller proportionerna beror allt på jordens surhet. Experter säger att aska skyddar mot skadedjur. Det är ett profylaktiskt medel, tack vare vilket växterna inte kommer att ge efter för sjukdomar.

Bild
Bild

Träaska används också i jordar med högt pH. Det utför kalium- och fosfornäringen samtidigt. men inte allt trä är lämpligt för att förbereda sådan aska . Om materialet var färgbart, kemiskt behandlat eller lackerat, rekommenderas det inte att använda det, eftersom det innehåller toxiner. Gödsel måste framställas av obehandlade trädslag, halm, gammalt gräs och grenar är också lämpliga. Ett sådant naturläkemedel har spårämnen som är nödvändiga för jorden. Huvuduppgiften är att stärka växtens struktur, öka immuniteten och ge höga utbyten och skydda den från skadedjur . Växter absorberar lätt näringsämnen från sådan jord.

Träaska innehåller inte klor, så den kan användas för nästan alla grödor.

Bild
Bild

Kolgödsel produceras genom att bränna bituminöst kol, det är där namnet kommer från. Andelarna av den kemiska sammansättningen skiljer sig från de tidigare asktyperna . En av de viktiga komponenterna är kalcium, som spelar en viktig roll i utvecklingen av växter. Det främjar den aktiva tillväxten av unga grödor, stärker rotsystemet och andra användbara ämnen absorberas genom det.

Kalium är extremt nödvändigt för växter, eftersom det finns i cellsaften, därför påverkar det fotosyntesen och kolhydratmetabolismen . Fosfor matar groddarna och grödornas mognadsgrad beror på det. Kolaska innehåller magnesium och natrium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka växter kan befruktas?

Många växter behöver befruktning, och några av dem är särskilt förtjusta i aska. därför kemikalier kan ersättas med ett sådant naturläkemedel för fantastiska resultat . Naturligtvis, innan du börjar gödsla jorden, måste du bestämma vilka grödor eller blommor som ska planteras, eftersom detta påverkar jordens proportioner och beredning.

Om det är nödvändigt att skapa optimala förutsättningar för sådd av gurkor, squash och squash, används ett glas träaska vid grävning . Två matskedar i hålet räcker för att plantera plantorna.

Ofta är det nödvändigt att ytterligare gödsla jorden, därför används ett glas aska också per kvadratmeter vid vattning.

Bild
Bild

Tomater, paprika och äggplanter är mycket efterfrågade i sommarstugor och grönsaksodlingar . Och om jorden inte är så användbar som vi skulle vilja, måste en handfull gödsel läggas till i hålet, och snart kommer resultatet att märkas. När det gäller kål, oavsett sort, kommer två glas per kvadratmeter under grävningen att vara lagom. Samma mängd är lämpligt för sådd av gröna.

Potatis är den viktigaste grönsaken som många odlar på sina tomter . För att bevara rotgrödan på vintern är det användbart att strö den med aska efter att ha siktat den. Detta förhindrar gröda. Toppdressing av druvor utförs flera gånger per säsong. På kvällen måste bladen behandlas med en infusion av aska. För att förbereda det behöver du ett kilo gödselmedel och tre hinkar vatten. Lös aska och tillsätt mer vatten strax före sprutning.

Bild
Bild

För hemblommor kommer gödselmedel också att vara ett användbart tillskott. Inomhusblommor kan vattnas med en lösning av aska och vatten var tredje månad . När det gäller rosor som växer i trädgården är träaska, som används på hösten, för att normalisera jordens surhet, lämplig. Under det andra levnadsåret måste blommor matas på våren, för detta späds 100 g aska med 10 liter vatten. Ofta sprutar experter gödselmedel på bladen och tillsätter ett kilo aska till gropen, som är förblandad med själva jorden under plantering.

En handfull gödselmedel i hålet räcker för att jordgubben ska bära frukt väl.

Bild
Bild

Om du är intresserad av fruktträd, varannan år är det nödvändigt att applicera aska på stammarna, varva askinfusionen med andra naturliga gödningsmedel. Bärbuskar (hallon, vinbär, krusbär) kommer att bära mer frukt om 500 g aska blandad med jord appliceras vid plantering.

Många trädgårdsmästare använder infusionen som en organisk stimulans som kan hjälpa fröna att aktivt gro . För att få detta resultat måste du fukta vilken duk som helst med en blandning av aska, linda in fröna i den och håll den i en halv dag. Torka sedan innehållet och skicka till jorden. Träaska innehåller element som förlorar sina egenskaper och styrka av fukt, därför är det viktigt att skapa torra förhållanden tills gödselmedlet appliceras på jorden.

Bild
Bild

Hur man får aska

Produkten kan erhållas överallt där det finns vegetation, gräsrester och på våren kan du hitta avlagringar av halm, gamla grenar och andra rester av vegetation. Det är nödvändigt att förbereda materialet i etapper. Innan vintern börjar samlas träavfall, torkade stammar, buskar, löv, plantstammar, torrt borstved, sågspån.

Bränning bör göras i gynnsamt väder, medan det är viktigt att observera säkerhetsåtgärder och inte använda giftigt avfall.

Bild
Bild

Det är viktigt att samla råvaror på ett ställe med en bild och tända en eld. Allt ska brinna till marken, medan du måste se till att vinden inte sprider askan. Torrt väder krävs, eftersom ökad fuktighet, regn och snö kommer att förstöra det framtida gödningsmedlet.

därför många trädgårdsmästare bränner i järnfat för att få kvalitetsväxt- och trämaterial för vidare användning . För förvaring är en sluten låda med ett förseglat lock lämplig, som måste förvaras antingen i ett torrt garage eller i ett annat rum där det inte kommer att vara fuktigt.

Bild
Bild

Hur man använder gödselmedel

Jorden absorberar aska mycket bra, till skillnad från syntetiska ämnen. Det finns dock vissa regler för användning som måste följas för att göra allt effektivt.

  • Gödsel appliceras flera gånger beroende på jordtyp och grödor.
  • Grävning av sängarna utförs på våren och hösten, så cirka femhundra gram aska kommer att behövas per kvadratmeter. Om vi pratar om potatis, jordgubbar, tomater och andra grönsaker som är relevanta i våra regioner, hälls en handfull i ett hål med humus och blandas med jorden.
  • För att bearbeta rädisor, tillsammans med gödselmedel, är det nödvändigt att blanda tobaksdamm i lika stora proportioner.
  • Kål kommer att kräva regelbunden askpollinering varje vecka tills grödan är mogen.
  • Ask blåses lätt av vinden, så det är bättre att ta in den innan jorden lossnar och sedan täcka den med mulch.
  • Infusioner gjorda av naturligt gödningsmedel skyddar aktivt växter från bladlöss. Du kan bearbeta gurkor och kål med ett glas aska, en matsked urea och hundra gram vanlig tvål i en tio liters hink vatten. Lösningen infunderas i två dagar, varefter den kan användas som spruta.
Bild
Bild

Rekommendationer

Om du har tagit beslutet att aktivt odla grödor och länge har drömt om din egen trädgård, kommer några användbara regler att hjälpa dig att lyckas med denna aktivitet. Om jorden inte skiljer sig åt i kvalitet är det ingen stor sak, eftersom du kan tillgripa gödselmedel som gör ett utmärkt jobb med uppgiften . Med sådana hjälpmedel blir jorden gynnsam och du får en bördig jord. Användningen av aska ger näring åt jorden med användbara ämnen och mikroelement som gör att växter kan utvecklas korrekt och aktivt.

Bild
Bild

men det är värt att notera att aska inte ska blandas med kalk och superfosfat, eftersom detta kommer att försämra markens prestanda . I kombination med gödsel leder befruktning till kemiska reaktioner som har en förödande effekt på de komponenter som krävs för att utveckla grödor. Som nämnts ovan är aska en dammig produkt, därför rekommenderas att applicera den på jorden i lugnt väder. Att spraya med aska skyddar potatis, rödbetor och andra rotgrödor från svampsjukdomar och plantblad blir resistenta mot skadedjur.

Rekommenderad: