Lockiga Blommor För Trädgården (44 Foton): Namnen På Växter För Trädgården. Vävande Loaches Och Skuggälskande Krypande Vinstockar, Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Lockiga Blommor För Trädgården (44 Foton): Namnen På Växter För Trädgården. Vävande Loaches Och Skuggälskande Krypande Vinstockar, Andra Arter

Video: Lockiga Blommor För Trädgården (44 Foton): Namnen På Växter För Trädgården. Vävande Loaches Och Skuggälskande Krypande Vinstockar, Andra Arter
Video: Gruvar mej för att beskära vinrankan och mera lådor! 2024, April
Lockiga Blommor För Trädgården (44 Foton): Namnen På Växter För Trädgården. Vävande Loaches Och Skuggälskande Krypande Vinstockar, Andra Arter
Lockiga Blommor För Trädgården (44 Foton): Namnen På Växter För Trädgården. Vävande Loaches Och Skuggälskande Krypande Vinstockar, Andra Arter
Anonim

En vacker och välskött trädgårdstomt är ägarens stolthet. Många växter används för att dekorera gården. I dagens artikel kommer vi att titta på trädgårdsgrödor som lockiga blommor.

Generella egenskaper

Användningen av lockiga blommor i landskapsdesign bär inte bara skönhet, utan också en extra funktionell belastning. En terrass eller staket sammanflätat med liknande växter håller gatustoft, minskar ljudnivån, vilket är mycket viktigt om platsen ligger nära vägar. Vertikal trädgårdsskötsel används för att dekorera lusthus, verandor, växter kan fläta en ram av vilken form som helst i ett rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De täta tjockarna hos de beskrivna växterna fungerar som en bra fristad för fåglar ., som i sin tur äter olika skadedjur. Sådana trädgårdsgrödor kan också användas för zonindelning av din webbplats om du vill stänga av ett visst område från nyfikna ögon. På varma dagar kommer lövskyddet att skydda sig från den svalkande solen och blommorna ger en lätt doft.

Innan du startar vertikal trädgårdsskötsel du måste lära dig att skilja mellan ettåriga och perenner och bekanta dig också med deras livscykel. Med lockiga blommor för ett sommarresidens som dekoration är det lämpligt att välja de som har täta, dekorativa lövverk och blommande fragment.

Egenskaper spelar en stor roll i urvalet. Blommor har olika nyanser, och du kan välja vilken som helst beroende på webbplatsens övergripande design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Alla växter är konventionellt indelade i följande grupper:

  • krypande - används för att dekorera ett medelstort område;
  • klättring - "sugkoppar" som ligger på stjälkarna gör det möjligt att krypa upp på väggen utan ytterligare strukturer;
  • lockigt - dessa blommor behöver speciella extra vertikala stöd.

Klätterväxter, liksom andra sorter, är indelade i följande typer:

  • flerårig - de växer och glädjer ägaren i många år och expanderar över ett stort territorium varje år;
  • ettåriga - blommor för 1 säsong, som måste planteras igen under våren;
  • tvåårig - dessa blommor kan långsamt planteras i ditt hus på landet, under sååret bildar de en bra "gaffel", och nästa år kommer de att blomma av all kraft (de kan blomma i 3 år, men kommer att förlora alla dekorativa egenskaper).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Perenn

Sådana blommor är oftast krävande för jordens sammansättning. Om planteringsreglerna följs växer dessa grödor snabbt och blir inte sjuka. De är uppfödda av frön eller skott. Dessa blommor kan passa bra med vilken dachainredning som helst och dölja några brister i konstruktionen. Tänk på de mest populära typerna av de beskrivna växterna.

Murgröna . Möjligen den mest populära lusthusväxten. Det finns 16 kända arter av denna kultur, men vanlig murgröna anses vara den mest populära i Ryssland. Den beskrivna arten behöver inte ytterligare vård; den växer i skuggan och på norra sidan. Motståndskraftig mot ogynnsamma förhållanden. Den har blanka blad med en tät yta som förblir grön även på vintern. Denna art är giftig.

Bild
Bild

Kaprifol … Denna buske finns i trädgårdar runt om i världen. Den tolererar den kalla årstiden bra och är inte kräsen om jorden. Den blommar i djupblå, vita eller gula blommor och har en behaglig doft. Blommor är mjuka.

Bild
Bild

Clematis . En klätterväxt som blommar från juli till sen höst. Det kan växa både i solen och i skuggan, bara det är nödvändigt att skugga unga skott. Vi får inte glömma att beskära denna blomma. Varje säsong är det nödvändigt att skära av unga skott som det fanns blommor på, inte lämna mer än 30 cm. Om den beskrivna växten blommar på förra årets skott kan beskärningsförfarandet utföras efter behov med några års mellanrum. Om blomman aktivt blommar på nya skott, är det nödvändigt att beskära den varje höst.

Bild
Bild

Lockig hortensia … Denna växt gillar inte överflödigt ljus, tolererar frost bra, men behöver skydd i svåra frost. Arten kommer att skapa ett tätt lock i det valda området, och det behöver stöd eftersom det är en massiv och tung växt.

Bild
Bild

Blåregn . Dessa är vinstockar som är övervuxna med löv. Smyckar ett objekt med en mängd olika färger av vitt, blått, rosa och lila. De blommar tidigt på våren och är glädjande för ögat fram till slutet av hösten.

Bild
Bild

Citrongräs . Flerårig lianliknande växt. Den växer naturligt i Fjärran Östern. Den kan växa i det hårda klimatet i Sibirien, där sommaren är väldigt kort. Tillhör magnolia -arterna. Grenarna är 1-2 cm tjocka och upp till 10 m långa. Denna växt är vinterhärdig. Vårfrost ger inga problem för växten, eftersom den blommar i slutet av maj eller början av juni. Bladen är äggrunda, stora och saftiga i färgen.

Varje element av denna typ, när det gnids i händerna, avger en karakteristisk citron doft. Denna växt är klassad som en värdefull teknisk och medicinsk växt.

Bild
Bild

Lockigt lila … En mycket effektiv prydnadsväxt som inte bara används för att dekorera platsen utan också för mat. Blomman ser bra ut i alla tillväxtstadier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campsis . För närvarande växer intresset för denna vävblomma exponentiellt. Detta beror på dess ljusa och spektakulära utseende, kombinerat med anspråkslöshet och enkelt underhåll. Det kallas också "teceremoni", "tubblomma", "tekoma". En lövträd med ett stativ på en rabatt kan nå en längd på 15 m, medan krypande skott kan fläta stödet självständigt.

Dessa blommor med en intressant form, som påminner om en färgad grammofon, kommer att glädja ägarens öga hela sommaren. Olika sorter har olika nyanser, som kan vara gula, hallonrosa eller orange.

Bild
Bild

Klättringsrosor … Dessa blommor kommer att vara en underbar dekoration för alla sommarstugor, men de håller inte själva i stöden, och om det är nödvändigt att ge dem en form, måste du binda en bindweed. Vid plantering är denna loach mycket krävande. Innan du planterar är det nödvändigt att lägga till gödsel i jorden och sedan mata busken med kvävegödsel. Dessa blommor tål inte frost bra; före frost måste du ta bort skotten från stöden och täcka dem. De längsta stjälkarna beskärs på våren och hösten.

Men sådana arbetskostnader betalas av dessa kompositioners lyxiga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årliga

Tänk på årliga lockiga blommor.

Kobei . Klätterväxt med blå eller vita klockformade blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luktärt … Förutom vacker blomning med flerfärgade knoppar har den en behaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Morgonstånd . Denna ettåriga vinstock planteras i marken i början av maj. Inte bara groddar, utan också frön används som planteringsmaterial. För denna växt är det nödvändigt att välja ett område som är upplyst av solen, eftersom tillväxten är mycket långsammare i skuggan. Genom sitt utseende liknar den beskrivna skapelsen en tät matta med blommor av crimson, vita eller lila färger. De börjar blomma i början av juli och blommar till hösten.

Bild
Bild

Scarlet löpare . Den fick sitt namn för sina ljusröda blomställningar. Denna växt kommer inte bara att dekorera din webbplats, utan också ta med en gröda som kan ätas.

Bild
Bild

Dolichos . I kalla ryska klimat odlas den som en årlig växt. Den kraftfulla vinstocken kommer på ett tillförlitligt sätt att gömma lusthuset bakom det, medan den känsliga lila färgen kommer att ge platsen skönhet. Frukterna av denna växt används för att förbereda många rätter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Det finns flera nyanser när man planterar klätterväxter. Det är nödvändigt att gräva ett hål av en sådan storlek att hela rotsystemet fritt kan komma in. Om växten ska ha ett stöd, häck eller vägg, är det nödvändigt att välja en plats för spåret på ett avstånd av minst 20 cm från planteringen . Därefter måste du blanda kompost och jord i ett förhållande 1: 1. Placera plantan så att skotten riktas i motsatt riktning från stödet. Detta följs av riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För trästöd är konstant övervakning och, om det behövs, reparationer, byte av oanvändbara element nödvändiga, eftersom ett oskyddat träd är mycket utsatt för förstörelse av väderfaktorer. Annars kan trästrukturen, tillsammans med massiva vinstockar, kollapsa. Trästöd kan också användas för deras långsiktiga service . De måste skyddas från atmosfäriska skador. För dessa ändamål finns det ett stort utbud av material, primers, färger och mastik.

De flesta lockiga blommor är skuggälskande, så det är lämpligt för dem att välja platser där direkt solljus inte faller

Huvudprocenten av lockiga blommearter är skuggtoleranta och kan växa på norra sidan av tomten.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Lockiga blommor är opretentiösa att ta hand om, men det finns flera obligatoriska åtgärder, oavsett typ och variation av växter. De hjälper dig att hålla dina trädgårdsgrödor säkra och sunda.

  • Innan du planterar måste du förbereda stödet ordentligt.
  • Ett förskjutet arrangemang av olika växter är att föredra.
  • Beskärning är nödvändig i tid (beroende på sort), liksom vattning och gödning.
  • Som alla växter behöver klätterblommor ogräs och behandling från skadedjur. Annars kommer ogräset att ta upp all fukt och näringsämnen, vilket i sin tur kommer att kraftigt bromsa blommans tillväxt.
  • Vid behov måste du binda upp vuxna stjälkar till stöd och klippa ut de torkade.
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att hålla jorden lös runt rötterna. Detta kommer att förbättra syreflödet till rötterna och tillförseln av näringsämnen.

I slutet av varje säsong måste jorden under blommorna mulas. Deadwood är bäst lämpad för fleråriga grödor . Om beskärning av växter sker på våren kan du använda sågspån eller halm för mulching. Detta kommer att hjälpa blommorna att övervintra bra.

Det är viktigt att veta att sådana kulturer inte gillar transplantationer särskilt mycket, därför är det nödvändigt att bestämma platsen och stödet i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att de beskrivna grödorna ska utvecklas snabbt och korrekt är det nödvändigt att välja växter som är lämpliga för det område där de planeras att planteras. Följande väderfenomen är av stor betydelse för växter:

  • mängden nederbörd i regionen;
  • Rose of Wind;
  • temperaturregim;
  • markegenskaper.

Genom att jämföra de nödvändiga faktorerna kan du plocka upp växter för nästan alla regioner som kommer att växa snabbt, inte kommer att skada och kommer att dekorera din sommarstuga väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man skall registrera?

Innan du börjar dekorera det markerade området med lockiga blommor måste du ta hänsyn till några av nyanserna

  • Valet av önskat stöd är viktigt . Detta är den viktigaste delen av denna typ av dekoration. För lätta ettåriga växter räcker det med att fixa ett plastnät på väggen, medan för krypande blommor med kraftiga stjälkar behövs en stark ram som tål inte bara blommans vikt utan också alla nyanser av väderförhållandena. För sådana ändamål krävs en metallram.
  • Lockiga blommor som ingår i den klättrande eller krypande familjen , behöver inte göra ytterligare stöd och självständigt klättra på en tegel- eller trävägg. Sådana växter kan ersätta den dekorativa ytan på husets framsida, du måste bara vänta lite.
  • Pålitligt vertikalt stöd eller lutat i vinkel behövs för populär klematis, blåregn eller kaprifol.
  • Det finns blommor som måste fixeras på ett vertikalt stöd . Ett bra exempel är en klätterros. Dess stjälkar är fästa på stödet med garn eller speciella fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en missuppfattning att växter fästa vid husets fasad bildar fukt. Tätt lövverk hindrar regn från att röra husets vägg, och rotsystemet absorberar överflödig fukt från marken.

Det är mycket viktigt att inte använda dräneringssystem eller takjärn som stöd för blommor . Detta beror på det faktum att liana-liknande växter i vuxen ålder väger mycket och lätt kan få ner hela gångjärnsdelen av dräneringssystemet.

Det är mycket oönskat att plantera sådana växter intill väggarna i hus av sidospår. Skott kan klättra under det och börja förstöra hela strukturen. I framtiden kan detta leda till allvarliga problem och kostsamma reparationer.

Rekommenderad: