Askbrädor (17 Foton): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Brädor Från Fjärran östern Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Askbrädor (17 Foton): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Brädor Från Fjärran östern Och Andra Alternativ

Video: Askbrädor (17 Foton): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Brädor Från Fjärran östern Och Andra Alternativ
Video: Planing black ash boards milled with our chainsaw 2024, April
Askbrädor (17 Foton): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Brädor Från Fjärran östern Och Andra Alternativ
Askbrädor (17 Foton): Kantade Och Okantade, Torra Och Våta, Hyvlade Brädor Från Fjärran östern Och Andra Alternativ
Anonim

Människor har använt aska för att möblera sina hem sedan antiken. Lätt och ganska hållbart material finns även i kungliga palats. Nu är askbrädor fortfarande populära, eftersom träets styrka redan har klarat tidens test.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

En av askens huvudsakliga egenskaper är att dess trä är mycket hållbart. När det gäller sin styrka är den till och med något överlägsen ek . Samtidigt är askbrädor billigare än ek och andra elitarter.

Bild
Bild

Fördelen med trä är dess attraktiva utseende . Det är lätt, med ett knappt märkbart mönster, vilket beror på typen av aska. Efter färgning kan färgen och texturmönstret förändras, men detta kommer som regel också att gynna honom.

Materialet har också sina nackdelar. Askbrädor tål inte kontakt med vatten . Frost skadar honom också. Därför rekommenderas det inte att använda detta material i rum med hög luftfuktighet. Det är inte lämpligt för bastur och ångrum.

Bild
Bild

Ask används också sällan för utomhusdekoration, eftersom trä är mycket mottagligt för svampinfektion och ruttnande. Det enda undantaget är termoskalldäck.

Trädet lämpar sig bra för värmebehandling, så det färdiga materialet är av hög kvalitet, helt utan brister i denna ras.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns 5 huvudtyper av askvirke

  1. Oskadad . Detta är en typ av bräda som inte har båda kanterna avskurna. De kan användas för takmantel, golv, bygga ett badhus eller någon form av tvättstuga. Och även en obruten askbräda är utmärkt för att bygga ett staket.
  2. Kantad . Sådana brädor är sågade runt kanterna; ingen bark på sidokanterna. De används både för inredning av lokaler och för externa byggnadsarbeten. Ofta används brädor för att skapa möbler, ramar för skiljeväggar eller golv och bygga staket.
  3. Skivad . Torkhyvlade askbrädor erhålls efter bearbetning av kantvirke. De har en lång livslängd. Deras yta är plan och slät. De kan användas för inredning.
  4. Kantad med trubbig avtagning . Dessa är brädor med en rest av bark. De används för att skapa ett grovt golv eller byggandet av de enklaste uthusen. Om brädorna används för andra ändamål kan avtagningen tas bort genom att manuellt bearbeta varje bräda.
  5. Ren klippning . Alla kanter på sådana brädor är snyggt och jämnt skurna. De används inom olika områden; oftast för att skapa möbler eller efterbehandling rum i ett hus eller lägenhet.
Bild
Bild

När det gäller träslag är de mest populära arterna Far Eastern Ash, White Ash, Pennsylvania Ash och American. Om du väljer den perfekta typen av brädor för dig själv, bör du vara uppmärksam på dem.

Ansökningar

Det finns flera huvudsakliga tillämpningsområden för detta trä.

möbel

Askplankor är mycket starka men ändå mycket flexibla. Det är av denna anledning som det ofta används i möbelindustrin. Det är bra för att göra böjda ryggar och ben för stolar och bord . För detta används tunna brädor som är lätta att bearbeta.

Och även sovrum och köksuppsättningar, sängar och andra stora möbler är ofta gjorda av detta material. Fördelen med denna träslag är att det är perfekt polerat. Därför, med rätt vård, ser möbler bra ut under en lång period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rumsdekoration

Detta trä är perfekt för parkettgolv, tak och väggbeklädnader. Ask är vanligtvis ljus i färgen med en gul eller rosa nyans. Den sista tonen beror på var askan odlades och hur träet bearbetades innan det såldes. Materialet används bäst i rum inredda i Provence eller modern stil . Tack vare denna finish kommer rummet att se mer rymligt ut och stämningen i det kommer att vara trevlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Ask används också i konstruktion, eftersom det utmärks inte bara av ökad hållfasthet, utan också av motståndskraft mot mekaniska skador.

Plankor används för att göra fönsterkarmar, trappor, golvbrädor . En del av träet används också för att göra ett blockhus, imitation av virke och foder. Mindre vackra träslag trimmas med faner från detta trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande

Detta material uppskattas mycket av kreativa människor. Ask används för att skapa mycket vackra och eleganta rätter . På plussidan förändrar detta trä inte matens smak på något sätt. Och även materialet används för att skapa skulpturer och träfigurer. De kan också användas för att dekorera olika rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt beredd och väl bearbetad aska är mycket stark och hållbar . Därför är den perfekt för både konstruktion och inredning eller möbeltillverkning.

Rekommenderad: