Albrädor: Kantad, Torr, Okantad Och Andra. Hur Väljer Man En Albräda?

Innehållsförteckning:

Video: Albrädor: Kantad, Torr, Okantad Och Andra. Hur Väljer Man En Albräda?

Video: Albrädor: Kantad, Torr, Okantad Och Andra. Hur Väljer Man En Albräda?
Video: La Prestazione (Italia) 2024, Mars
Albrädor: Kantad, Torr, Okantad Och Andra. Hur Väljer Man En Albräda?
Albrädor: Kantad, Torr, Okantad Och Andra. Hur Väljer Man En Albräda?
Anonim

Alderskiva är ett hållbart material med unika fysiska och mekaniska egenskaper. Det används inte bara i konstruktion och efterbehandling, utan också vid tillverkning av möbler, musikinstrument och olika inredningsartiklar. Du bör veta vilka egenskaper den har, var den används och vilka typer av den som erbjuds av moderna tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Alder är ett släkte som omfattar över 20 arter av buskar och träd av björkfamiljen, som främst finns i den tempererade zonen på norra halvklotet. Inom konstruktion, snickeri, möbler och andra träkonstruktioner är endast 2 typer av detta släkte utbredda: svartal och gråal.

Alträ kännetecknas av följande unika egenskaper som skiljer det från andra arter:

  • mjuk och viskös fibrös struktur;
  • motståndskraft mot deformation och sprickbildning;
  • motståndskraft mot fukt;
  • motståndskraft mot höga temperaturer;
  • enkel slipning, sågning, skärning;
  • enkel ytbehandling: polering, färgning, lackering;
  • relativt låg vikt.

En nyfiken egenskap hos alved är dess förmåga att öka sin styrka när den hålls under vatten under lång tid (på ungefär samma sätt som det är karakteristiskt för ek).

Det är anmärkningsvärt att al är mest känslig för ruttning när den utsätts för luft . I ännu större utsträckning manifesteras alvedens sårbarhet för ruttnande med direkt och långvarig kontakt med marken under utomhusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Moderna tillverkare av bygg- och efterbehandlingsmaterial erbjuder konsumenterna flera huvudtyper av albrädor, olika i storlek, densitet, bearbetningsmetod

  • Kantad albräda - virke av längsgående sågning av stockar följt av kapning av kanter som är täckta med bark. Denna typ av sågat virke används i både yttre och inre dekoration av bostadshus och bostäder, och används också vid tillverkning av golv, tak, väggar och tak. Om kanten bara är sågad på ena sidan, kallas ett sådant bräde för ensidig kant.
  • Okantad bräda har till skillnad från snittet helt eller delvis oskärda kanter. Detta material tillverkas också genom längsgående sågning av al stockar utan efterföljande bearbetning av kanterna.
  • Torr albräda - ett av de dyraste sågade virken som säljs efter kammarens värmebehandling. Sådant material utsätts inte för deformation, är symmetriskt på alla sidor och har rätt geometriska dimensioner.
  • Alder hyvlade bräda - virke, där ena sidan (framsidan eller baksidan) eller båda bearbetas på specialutrustning (maskin). En bräda med en bearbetad yta kallas ensidig hyvlad, med två bearbetade ansikten-dubbelsidig hyvlad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

I industriell produktion används alskartong för tillverkning av plywood, faner, spånskiva, papper. I privat konstruktion används den huvudsakligen för efterbehandling av ångbad och tvättrum i bad och bastur, liksom alla andra lokaler med hög luftfuktighet . Dessutom används albrädor ofta vid arrangemang av små undervattens- och ytstrukturer (fiskebroar, bryggor), brunnstugor och enkla vattenledningar.

Detta material används också för förädling av naturliga källor: källor, vattendrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En kvalplank har en attraktiv gyllene rödaktig eller guldbrun färg. Värmebehandlade svartalplankor har vanligtvis en mild kaffefärg.

En korrekt bearbetad albräda har geometriskt regelbundna, jämna och symmetriska kanter. Tjockleken på änden och sidosidorna på högkvalitativa brädor är densamma.

Om ytan på lagren är dekorerad med ett mönster av årsringar, bör du se till att de senare inte sticker ut utanför brädans kanter . Tillväxtringar som sträcker sig bortom brädans kanter är en vanlig orsak till för tidigt brott och materialdeformation. Ytan på en korrekt bearbetad albräda bör vara fri från grader, gropar och andra defekter. Ett annat tecken på ett kvalitetsmaterial är dess enhetliga färg.

Rekommenderad: