Dubbel Superfosfat: Gödningsmedelskomposition, Bruksanvisning I Trädgården På Hösten Och Vid Andra Tillfällen. Tar Emot Det

Innehållsförteckning:

Video: Dubbel Superfosfat: Gödningsmedelskomposition, Bruksanvisning I Trädgården På Hösten Och Vid Andra Tillfällen. Tar Emot Det

Video: Dubbel Superfosfat: Gödningsmedelskomposition, Bruksanvisning I Trädgården På Hösten Och Vid Andra Tillfällen. Tar Emot Det
Video: Höstså perenner - Så perenner på hösten för att få fina plantor till nästa år 2024, Maj
Dubbel Superfosfat: Gödningsmedelskomposition, Bruksanvisning I Trädgården På Hösten Och Vid Andra Tillfällen. Tar Emot Det
Dubbel Superfosfat: Gödningsmedelskomposition, Bruksanvisning I Trädgården På Hösten Och Vid Andra Tillfällen. Tar Emot Det
Anonim

Varje sommarboende och trädgårdsmästare vet hur svårt det är att hitta rätt gödningsmedel för jorden. För att göra detta måste du ha fördjupad kunskap, samt ha mycket praktisk erfarenhet. Dessutom finns det en mängd olika mineralförband på marknaden idag, så det kan vara svårt att förstå och navigera korrekt. I denna artikel kommer vi att prata om superfosfat, analysera sammansättningen och appliceringsprocessen för denna kemikalie. Dessutom kommer vi att ta reda på vilken effekt ämnet har på växten och hur man väljer det korrekt.

Bild
Bild

Vad det är?

Fosfater är mineralgödselmedel, vars huvudkomponent är fosfor. Om vi pratar specifikt om dubbel superfosfat, är det viktigt att notera den höga koncentrationen av fosfor i den.

Dubbel superfosfat är en väsentlig komponent som är nödvändig för full tillväxt och utveckling av växter . Det tillhandahåller processerna för energimetabolism i cellerna i en levande organism. Samtidigt växer växten snabbare och fruktprocessen accelereras också. Dessutom är fosfor ett element som inte bara i sig har en positiv effekt på en viss växtstruktur, utan också bidrar till en bättre assimilering av andra användbara mikroelement.

Således kan en erfaren trädgårdsmästare inte klara sig utan dubbel superfosfat.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla andra gödningsmedel har dubbel superfosfat sina fördelar och nackdelar. Innan du använder denna kemiska sammansättning i din trädgård eller trädgård måste du bekanta dig med ämnets grundläggande egenskaper och egenskaper - detta hjälper dig att undvika eventuella negativa konsekvenser.

Låt oss först titta på fördelarna med att använda gödselmedel

  • Först och främst bör det noteras att dubbel superfosfat, som är en artificiellt syntetiserad kemisk substans, inte innehåller några skadliga komponenter som kan ha en negativ inverkan på människors hälsa. Därför kan du vara säker på grödans säkerhet och miljövänlighet - tveka inte att äta den själv och behandla barn med färsk frukt och grönsaker. Men detta gäller bara om vissa gödningsmedel inte överskrids.
  • Det relativt låga priset på ämnet gör det tillgängligt för representanter för nästan alla ekonomiska skikt av köpare.
  • Dubbel superfosfat i specialiserade trädgårdsbutiker säljs färdigförpackade, vilket ökar bekvämligheten och bekvämligheten med att använda gödningsmedel.
  • På grund av det faktum att lösningen är ganska lätt att använda, väljs den inte bara av erfarna trädgårdsmästare och trädgårdsmästare, utan också av nybörjare. Det viktigaste är att följa instruktionerna tydligt.
  • Dubbel superfosfat är ett gödningsmedel som kan lagras under ganska lång tid. Därför behöver du inte oroa dig för att det snabbt försämras.
Bild
Bild

Förutom de positiva kan man dock också lyfta fram de negativa egenskaperna och egenskaperna hos detta kemiska gödningsmedel

  • Man bör komma ihåg att användningen av utfodring måste utföras strikt enligt instruktionerna. Annars kan ett antal negativa konsekvenser uppstå, inklusive försurning och saltning av marken.
  • För att uppnå önskad effekt på kortast möjliga tid måste du regelbundet applicera gödselmedel, vilket kräver ytterligare material-, tid- och arbetskostnader.
  • Överdriven befruktning påverkar plantornas allmänna tillstånd och produkternas kvalitet negativt.
Bild
Bild

Således kan man dra slutsatsen att fördelarna väsentligt uppväger nackdelarna med dubbel superfosfat. Samtidigt kan felaktig användning av toppdressing orsaka allvarliga negativa konsekvenser. Valet är i alla fall ditt.

Bild
Bild

Påverkan

Som nämnts tidigare är dubbel superfosfat mycket populärt bland erfarna trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Och detta är ingen slump. Saken är att ämnet har ett antal positiva effekter på marken och växten. De viktigaste och viktigaste av dem inkluderar:

  • acceleration av plantans tillväxt;
  • bromsa åldringsprocessen hos mogna växter;
  • sänka mängden nitrater i grödan;
  • främja bildandet av högkvalitativa frukter;
  • ökande smak;
  • förbättra utseendet på frukt, grönsaker och bär;
  • positiv effekt på växtimmunitet.
Bild
Bild

Mottagande och komposition

Den dubbla superfosfatformeln är Ca (H2PO4) 2 x H2O. Således kan vi dra slutsatsen att ämnets sammansättning innehåller sådana kemiska element som kalcium, väte, fosfor och syre. När det gäller gödningsmedlets kemiska sammansättning kan det noteras att 26% av dubbel supersfosfat är ren fosfor.

Bild
Bild

Produktionen av dubbel superfosfat utförs i olika länder och på olika företag, därför kan principen för att erhålla ett kemiskt ämne vara annorlunda . Om vi pratar om Ryska federationen, är produktionen av dubbel superfosfat här baserad på sönderdelning av råvaror, följt av granulering och torkning av den resulterande massan i en trumgranulator-torktumlare.

Innan den kemiska kompositionen säljs direkt, neutraliseras den med krita (eller NH3). I allmänhet är formeln för produktion av dubbel superfosfat genom verkan av fosforsyra på naturliga fosfater följande: Ca3 + 4H3PO4 = 3Ca (H2PO4) 2.

Bild
Bild

Denna metod är dock inte den enda. Så många tillverkare tillgriper den så kallade kammartekniken.

Hur skiljer det sig från enkelt superfosfat?

Nybörjare förvirrar ofta dubbel superfosfat med enkel. Dessa kemiska kompositioner varierar dock avsevärt. Ovan har vi undersökt egenskaperna hos en dubbel substans, och nu kommer vi att bekanta oss med huvudkarakteristiken för ett enkelt (eller mono) superfosfat.

Bild
Bild

Först och främst bör det noteras att detta ämne utåt ser ut som ett vanligt och märkbart grått pulver. Huvudämnet i det är betydligt mindre än i dubbel superfosfat - endast 20% (jämfört med 26%). Monofosfat känns lätt igen genom sin uttalade sura lukt.

Dess användning är mindre effektiv än användningen av en dubbel komposition. Å andra sidan är denna kemikalie mycket billigare, så den är populär bland konsumenter. Det används ofta för att berika kompost.

Bild
Bild

För att snabbt få en känsla av vilken förening du har att göra med, kasta pulvret i vattnet. Enkelt fosfat löser sig omedelbart, medan dubbelfosfat inte löser sig i vatten.

När och var ska man ansöka?

Användning av dubbel superfosfat i trädgården eller i trädgården rekommenderas under hösten (under grävning) eller tidig vår (innan du planterar direkt). Den mest effektiva användningen av dressing för jordgubbar, hallon, kål, morötter, tomater, paprika, aubergine, lök. Förutom, dubbel superfosfat kan matas till fruktträd (till exempel körsbär, äpple, päron).

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Det är nödvändigt att applicera dubbel granulärt superfosfat på jorden som gödningsmedel strikt i enlighet med instruktionerna. Det ingår vanligtvis i ämnet.

Bild
Bild

Träning

Innan du lägger till dubbel superfosfat i jorden är det viktigt att utföra ett förberedande skede. Det kan ske på olika sätt och beror på vilken metod du väljer att gödsla. Vi kommer att prata om processen att förbereda den vanligaste toppdressingen bland trädgårdsmästare och trädgårdsmästare - kompost med dubbel superfosfat.

För att förbereda denna blandning är det nödvändigt att hälla gödselmedel i en lämplig behållare och hälla kokande vatten över det . I detta fall rekommenderas att använda alla behållare av emaljerat järn eller plast. I detta tillstånd måste den resulterande lösningen stå i en dag. Efter att den angivna tiden har gått måste all lätt vätska från behållaren tömmas och sedan användas för snabbmatning.

Bild
Bild

Introduktion

Förfarandet för applicering av en kemikalie på jorden kan utföras på flera sätt. Låt oss överväga de viktigaste:

  • som tillsats till kompost;
  • genom att hälla i hålen när man planterar en viss växtkultur;
  • i färd med att gräva på våren eller hösten;
  • spridning över webbplatsens område (i detta fall kan ämnet till och med spridas under snön);
  • i form av en speciellt beredd lösning för bevattning.

I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till appliceringsmängderna för detta gödningsmedel. Så den mest optimala mängden gödselmedel som får appliceras på våren och hösten är 50 g / m2. Men detta förutsatt att jorden är helt försedd med näringsämnen.

Vid utarmad jord måste denna mängd av kemikalien fördubblas. Om du blandar superfosfat med organiskt gödningsmedel, följ sedan följande andel: 100 g gödselmedel per 100 kg organiskt material.

Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man köper?

Det finns flera viktiga parametrar att tänka på när du väljer och köper

  • Först och främst bör du vara uppmärksam på tillverkaren av produkten. Det rekommenderas att endast föredra de märken som har visat sig från den bästa sidan och som har stort förtroende och respekt bland konsumenterna.
  • Var noga med att läsa all information på etiketten. Var noga med utgångsdatumet. Om du till exempel använder en utgången produkt kan du antingen inte se någon effekt alls, eller så kan du notera en negativ inverkan.
  • För att köpa utfodring av hög kvalitet måste du bara kontakta specialaffärer och pålitliga säljare med god tro. Först då kommer du att kunna köpa ett riktigt bra gödselmedel som har önskad effekt.
Bild
Bild

Således, Dubbel superfosfat är en utbredd och populär jordadditiv som har många fördelaktiga effekter på den övergripande markhälsan och jordbrukets produktivitet . Samtidigt måste du vara särskilt försiktig när du köper och använder produkten. Var noga med att läsa bruksanvisningen, och vid behov rådfråga specialister och inte med säljare i butiken. Det viktigaste för säljaren är att sälja produkten, och efterföljande fordringar brukar lätt motbevisas.

Rekommenderad: