Reproduktion Av Fuchsia: Odling Med Skott, Blad Och Frön Hemma, På Hösten Och Vid Andra Tillfällen

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Fuchsia: Odling Med Skott, Blad Och Frön Hemma, På Hösten Och Vid Andra Tillfällen

Video: Reproduktion Av Fuchsia: Odling Med Skott, Blad Och Frön Hemma, På Hösten Och Vid Andra Tillfällen
Video: Lära av varandra och andra 2024, Maj
Reproduktion Av Fuchsia: Odling Med Skott, Blad Och Frön Hemma, På Hösten Och Vid Andra Tillfällen
Reproduktion Av Fuchsia: Odling Med Skott, Blad Och Frön Hemma, På Hösten Och Vid Andra Tillfällen
Anonim

Nästan alla har sett Fuchsia - det är så populärt. Denna växt är attraktiv i sitt stora utbud av sorter och deras färger. Oftast kan du hitta buskefuchsia, men det finns fallande eller spridande växter så höga som en person eller mycket korta. Du kan och bör arbeta med fuchsia - då blir det vackert och snyggt. Med sin enkelhet kommer reproduktion och plantering inte att vara svårt.

Bild
Bild

Tidpunkt

Valet av tid för reproduktion av fuchsia beror på plantmaterialet, metoden och förhållandena för att hålla

  • Om sticklingar används , då kan du börja arbeta med dem på hösten, efter fullständig blomning och bromsning av alla processer. Detta kommer att göra det lättare för växten att växa sig starkare och återhämta sig.
  • Frö planteras tidigt på våren - i mars eller början av april . I det här fallet är det nödvändigt att vägledas av det faktum att det tar 2-3 veckor innan de första skotten visas, och det kommer att gå minst två månader innan nästa transplantation. Men frö bör förberedas på hösten.
  • Om du planerar att överföra blommor från hem till trädgård , på balkongen eller verandan börjar plantningsarbetet traditionellt på våren - detta beror på den naturliga ökningen av dagsljus, uppvärmning och upprättandet av nödvändiga förutsättningar för anläggningens utveckling. Fuchsia kan förökas hemma när som helst, eftersom det nödvändiga mikroklimatet kan skapas artificiellt både i vilofasen och under aktiv vegetation. Det bör dock komma ihåg att växten kommer att växa långsamt på vintern, och detta kan påverka buskens utseende.

Sticklingar kan inte separeras från blommande fuchsia, eftersom det i detta tillstånd är mest sårbart. Samma regel gäller för sjukdomsfall - endast friskt och starkt material behövs för reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Valet av metod för att erhålla en ny generation fuchsior beror på tillgängligt material, odlarens färdigheter och de resultat han förväntar sig. Alla metoder är inte lika tillgängliga - vissa procedurer kräver mer tid och ansträngning.

Frön

Fröförökning ser enkel ut vid första anblicken. God kvalitet och material av rätt kvalitet är svårt att köpa. Gör-det-själv-plockning är fylld av risken att växten blir överpollinerad och som ett resultat kommer fuchsia att växa, vilket kommer att skilja sig från originalet. Naturligtvis använder uppfödare denna teknik, men för en vanlig odlare behövs inte alltid en sådan effekt. Hela processen med att växa från frön består av flera steg.

  • Planteringsmaterialet sås i ett särskilt förberett underlag av torv och sand . För att minska eventuella förluster är det viktigt att förbehandla fröna med en kaliumpermanganatlösning och desinficera jorden med ånga. Fröna läggs direkt uppifrån, utan att fördjupa. Så att denna ordning inte bryts rekommenderas bottenvattning (genom dräneringshålen) eller sprutning från en sprayflaska.
  • Inom två veckor måste substratet fuktas regelbundet och skapa effekten av ett växthus över det genom att täcka behållaren med film eller glas. För att förhindra att mögel uppträder ventileras ytan, vilket ökar detta gap när plantorna dyker upp och växer. Därefter tas täckmaterialet bort helt.
  • Efter ett par månader kan plantorna planteras om . De tas försiktigt, avlägsnas från den fuktiga jorden och transplanteras till en mer näringsrik blandning av tre delar lövmark och en del torv och sand.

Förutom att skydda dem mot drag, hypotermi eller överdriven exponering för solen, är vården av unga djur inte annorlunda än vuxna fuchsior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folder

För att få en exakt kopia av fuchsian är det tillräckligt att ta ett blad från den. Det måste dock vara friskt och tillräckligt stort. Ett eller till och med flera löv kommer inte på något sätt att påverka plantans utseende och dess välbefinnande, dessutom kan denna metod anses vara ganska produktiv när det gäller det möjliga antalet skott som erhålls. Proceduren i detta fall är följande.

  • Applicera varje botemedel på snittet som stimulerar utseendet på rötter . Ta ett smalt kärl med vatten, lös upp en tablett aktivt kol i den och lägg en skiva av arbetsstycket i den. Så att hela bladet inte hamnar i vattnet och inte ruttnar kan du använda ett pappersställ med ett hål i det. För förebyggande ändamål måste vätskan regelbundet bytas ut mot en ny.
  • Eftersom själva bladet fungerar som en kraftkälla , i detta fall verkar rötterna snabbare än när det gäller frön, och fuchsia växer snabbare. När rötterna har dykt upp (i genomsnitt tar det en vecka) kan du börja överföra till marken. Om rötterna inte dyker upp inom tre veckor eller mögel uppstår i vattnet måste bladet kasseras.
  • Det transplanterade rotade bladet kräver inte intensiv vattning , bara lätt sprinkla jorden och hålla en konstant temperatur på cirka 20 grader. Vanligtvis kläcks ett nytt skott bredvid bladet om några dagar.

Efter att 4-5 unga blad dyker upp på det, tas det gamla bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skaft

Förutom enskilda blad kan du använda delar av stammen - de kallas också sticklingar. Det är denna metod som är optimal för att bilda vackra planteringar av fuchsia i trädgården eller i en rabatt. För att göra detta skärs sticklingar på hösten, lagras på en sval plats på vintern - ett garage, källare eller källare och börjar rota på våren.

Hemma behövs inte så lång hållbarhet. För att göra detta, med en skarp kniv eller blad, skärs kvistar av växten - både små och upp till 20 cm långa. Det är bättre att välja unga, icke -lignifierade skott, vars nedre blad måste tas bort. I det här fallet är det bäst att börja rota direkt och använda ett av följande alternativ.

  • Vänta tills rötterna dyker upp i vattnet, som i fallet med bladutbredning som beskrivs ovan. Det kan ta från 5 till 10 dagar innan de visas.
  • Använd substrat, perlit, kokosbriketter eller torvtabletter. Det valda ämnet placeras eller hälls i en liten behållare - en behållare, glas eller kruka med bra dräneringshål. Fukta sedan, gör en liten fördjupning, stick i stjälken och tampa lätt. Om bladen vidrör marken, behållarväggarna eller täckmaterialet kan ruttna bildas på dem.

Utseendet på rötter i jorden bevisas av utseendet på nya löv. Om allt går bra överförs skärningen till en permanent kruka. Således reduceras tiden som krävs för att få en stor fuchsia till ett minimum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Trots sin opretentiöshet har fuchsia sina egna egenskaper. Hon gillar inte den stekande solen och överhettningen, så det är bättre att placera den i halvskugga. Marken i en kruka eller rabatt bör vara neutral, lätt och väldränerad. De flesta sorter tål bra förkylning, så från maj till oktober kan fuchsia hållas på en balkong eller veranda. Hemma måste krukorna installeras på avstånd från värmare och batterier.

På sommaren vattnas fuchsia ofta, nästan varje dag (tidigt på morgonen eller sent på kvällen), men samtidigt bör vattendroppar inte falla på bladen och ännu mer på blommorna. Med en temperaturminskning minskar vattningen; på vintern är det tillräckligt att fukta jorden ett par gånger i månaden. Gödsel appliceras endast under växtsäsongen. Varje komplex mat för hemväxter är lämplig för detta.

Eftersom fuchsia är flerårig krävs en del årligt arbete

  • Överföra . Under de första 2-3 åren bör detta göras en gång om året, sedan mindre ofta. Fuchsia gillar inte för stora krukor, de behöver bara bytas när rotsystemet växer så att det kan utvecklas bra och blomma frodigt. Vid transplantation avlägsnas växten försiktigt, med en liten klump, resten av jorden ändras och en ny läggs till. Detta förfarande hjälper dig att bedöma rötternas tillstånd och hjälpa till att hantera vissa sjukdomar. Eftersom fuchsia kan drabbas av överhettning är det bäst att använda keramik- eller lerkrukor.
  • Trimning och nypning . På hösten kan du inte bara ta bort torkade delar, utan också ge växten en mer exakt form. Erfarna odlare rekommenderar att du tar bort alla tunna skott och lämnar de mest produktiva, men det är bättre att klippa längden med en tredjedel.
  • Behandling med fungicider och insekticider . Fuchsior plågas ofta av sjukdomar och skadedjur. Om fläckar observeras på bladen eller de har blivit gula, en spindelväv eller insekter har dykt upp bör du omedelbart påbörja behandlingen. För att inte starta anläggningen och vidta åtgärder i tid krävs en noggrann undersökning minst en gång i veckan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gör allt konsekvent, ta hand om växterna och uppmärksamma dem, presenterar de vackra ljusa blommor som belöning.

Du kan till och med välja sorter så att fuchsior kan blomma växelvis från försommaren till hösten.

Rekommenderad: