Tungplattor: Uppförande Av Invändiga Skiljeväggar Från Plåtspår, Installation Av Väggar Av PPG, Klämmor För Block, Beskrivning Av Typer

Innehållsförteckning:

Video: Tungplattor: Uppförande Av Invändiga Skiljeväggar Från Plåtspår, Installation Av Väggar Av PPG, Klämmor För Block, Beskrivning Av Typer

Video: Tungplattor: Uppförande Av Invändiga Skiljeväggar Från Plåtspår, Installation Av Väggar Av PPG, Klämmor För Block, Beskrivning Av Typer
Video: Tips! Så lägger du sten i trädgården - ©Flisby AB, Flisbybloggen 2024, Maj
Tungplattor: Uppförande Av Invändiga Skiljeväggar Från Plåtspår, Installation Av Väggar Av PPG, Klämmor För Block, Beskrivning Av Typer
Tungplattor: Uppförande Av Invändiga Skiljeväggar Från Plåtspår, Installation Av Väggar Av PPG, Klämmor För Block, Beskrivning Av Typer
Anonim

Efter att ha beslutat att göra en större översyn med ombyggnaden av bostadskvarteren uppstår frågan om sökandet efter ett material som är lämpligt för detta ändamål. Och när du väl befinner dig på byggmarknaden springer dina ögon helt upp från de olika produkter som du kan bygga en ny vägg från. Varje material har vissa fördelar, men det har också vissa nackdelar.

Tegelpartitionen kommer att vara hållbar, men det tar lång tid att installera. Gipsskivans vägg blir platt men tunn. Det finns dock ett material som kombinerar både styrka och jämnhet. Det här är tungor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tungplattor är ett modernt byggmaterial som vann allmänhetens erkännande den första månaden efter dess framträdande. Konstruktionen av varje platta är utrustad med spår och åsar, som är lås som liknar ett laminat . Tack vare denna infästning är GWP -dukarna anslutna till varandra så tätt som möjligt. Och den släta ytan på den resulterande strukturen kräver inte ytterligare bearbetning i form av grovt gips eller gesso. Efter installation av partitionen kan du omedelbart limma tapeten.

Tungplattor kan kallas ett mångsidigt byggmaterial . De kan användas i bostadsförbättringar, lägenheter och industrilokaler. GWP låter dig bygga både inre skiljeväggar och bärande väggar inuti rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggproffs har länge identifierat de positiva och negativa egenskaperna hos plattor med tunga. Tja, de som aldrig har stött på detta material bör ta reda på vad dess fördelar är och om det finns några nackdelar. Du bör börja med proffsen:

  • brandmotstånd - GWP antänds inte eller brinner;
  • miljövänlighet - detta material avger inte ämnen som är skadliga för människokroppen;
  • fuktbeständighet-tunga-och-spårplattor är inte rädda för vatten;
  • brusreducering - GWP -partitioner tillåter praktiskt taget inte främmande ljud att passera igenom.
Bild
Bild

Dessutom ruttnar detta material inte, är inte mottagligt för angrepp av parasiter och deformeras inte när det utsätts för höga temperaturer. Men förteckningen över plus, tyvärr, kompletteras med flera minus:

  • saker och föremål med stor vikt får inte hängas på GWP-partitionerna;
  • med frekventa jordbävningar och en kraftig krympning av huset är det stor sannolikhet för sprickor på plattorna.

Förresten kan tungspår användas som beklädnad för innerväggar av strukturer av olika typer, och priset på detta material ser mer än attraktivt ut.

Bild
Bild

För att förstå de grundläggande egenskaperna hos det presenterade byggmaterialet måste du känna till dess sammansättning. Och förresten, varje enskild tillverkare fyller blocken med olika tillsatser och säkerställer därmed materialets konkurrenskraft. Men om du inte överväger frågan om tillsatser, är huvudelementen i brädans sammansättning gips och Portlandcement. I detta fall är gipset som används uppdelat efter hållfasthetsklassen. Används främst betyg G-5, G-6, G-7. Ju högre gipsgrad desto större täthet av blocket.

De tillsatser som nämnts tidigare förbättrar materialets prestanda och hjälper till att sänka priset på produkten. Deras lista innehåller:

  • kaustisk dolomit;
  • kloridmagi;
  • cellulosa;
  • magnesiumsalter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

GWP-material är en monolitisk gipsskiva med rektangulär form och fogspår längs kanterna. På byggmarknaden presenteras detta material oftast i storlekarna 66, 7x50x8 cm. Vikten för varje enskild platta överstiger inte 30 kg. Produktens framsida kan ha olika finish, allt från en plan yta till dekorativ design . Men viktigast av allt, GWP -paneler är låga kostnader.

En annan viktig egenskap hos tunga-och-spårplattor är enkelhet och enkel installation. Och de naturliga elementen i sammansättningen av GWP -materialet garanterar komfort för framtida liv. Bland annat kan gips reglera fuktutbyte i slutna utrymmen . Det är därför som i rum med hög luftfuktighet används fuktresistenta brädor med hydrofoba insatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare föreslås att man överväger egenskaperna hos GWP i ett digitalt värde:

  • gipsvarianterna har en densitet från 1150-1300 kg / m2;
  • vattenabsorptionshastigheten är 5-30%;
  • fuktresistenta brädor åtföljs av 5% vattenabsorption och en densitet på 1100 kg / m2;
  • bullerisoleringsindikatorn sträcker sig från 35-40 dB;
  • värmeisolering av plattor med en tjocklek på 80 mm motsvarar betongväggar med en tjocklek på 400 mm.

I parametern brandmotstånd vinner fylliga GWP-block. De tål exponering för öppna lågor i flera timmar.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

På den moderna byggmarknaden kan du hitta GWP i flera former:

  • gips;
  • fuktmotståndig.

Valet av lämpligt alternativ beror på luftfuktigheten i rummet som repareras. Till exempel, vid rekonstruktion av en hall eller sovrum, är det värt att använda gipsskivor. Och om vi talar om ett badrum, bör du köpa en fuktbeständig sort. När du köper skiljeplattor för första gången måste du känna till deras yttre skillnader. Gipsvarianterna har en gråaktig nyans, och de fuktbeständiga plattorna har en grönaktig nyans. GWP -divisionerna som presenteras är dock inte en fullständig lista över tillgängliga sorter. Det finns andra parametrar som det presenterade byggmaterialet skiljer sig åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Idag säljs GWP -paneler av gips och silikat, och varje enskilt alternativ kännetecknas av vissa parametrar. Vid tillverkning av gipsvarianter används en gjuten metod, där, förutom huvudkomponenterna, ytterligare element används för att minska fuktabsorptionshastigheten. Med sina egenskaper är gips ett rent byggmaterial . Det är därför de färdiga gipsblocken överensstämmer med GOST -standarder, varför de används i medicinska lokaler, dagis och skolor.

Gipsblock har också värmeisolering och brandbeständighet . Vid tillverkning av silikatskivor används torr kalk tillsammans med kvartssand. Blandningen hälls i formar, läggs under en press och skickas till en autoklav.

När de utsätts för höga temperaturer blir blocken täta och får maximal styrka. Samtidigt minskar vattenabsorptionskoefficienten, vilket ökar tillämpningsområdet för silikatskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fyllningsgraden

GWP -block är också indelade i underarter:

  • fyllig;
  • ihålig.

De första underarterna, på grund av den maximala inre fyllningen, har en hög styrka och vikt. Det är att föredra att installera sådana block som skiljeväggar där dörren kommer att vara placerad. Genomgående hål finns i konstruktionen av ihåliga plattor, vilket minskar vikten av varje platta med 20% och ökar dess värmeisolering. Men med sådan fyllning minskar materialets hållfasthet avsevärt och bärförmågan försvinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt graden av fuktbeständighet

I denna egenskap är GWP -block indelade i flera typer:

  • vanlig;
  • fuktmotståndig.

Normal bör installeras i rum med acceptabel luftfuktighet, till exempel ett vardagsrum eller barnrum. Den fuktresistenta sorten är lämplig för arrangemang och renovering av lokaler där fuktindikatorn alltid har en hög bar, till exempel i köket eller i badrummet.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Idag finns det många företag som sysslar med tillverkning av plåtar. MEN tack vare konsumentrecensioner var det möjligt att sammanställa ett betyg av de 5 bästa tillverkarna av GWP -material.

Belgips

Vitrysk tillverkare bedriver produktion av två typer av fasta GWP -paneler. Men trots det blygsamma sortimentet är dessa produkter av hög kvalitet. Och efter förvärvet av anläggningen av Volma -företaget ändrades receptet på de tillverkade brädorna.

Ett viktigt kännetecken för Belgips -plattor är deras rimliga pris, vilket är extremt viktigt vid konstruktion av stora komplex.

Bild
Bild

Gypsopolymer

Denna tillverkares GWP kännetecknas av utmärkt geometri, på grund av vilken installationsprocessen fortsätter utan problem. På grund av den helt släta ytan på brädornas framsida behöver du inte täcka dem med gipsblandning eller gesso . Efter installationen av partitionen kan du omedelbart limma tapeten eller lägga plattorna.

Bild
Bild

PGZ "Peshelansky gipsväxt"

PGP -block som produceras av PGZ har betydande fördelar:

  • råvaror till plattor erhålls från våra egna gruvor;
  • en korrekt vald logistikpolitik förenklar avsevärt metoden att leverera varor till konsumenten, samtidigt som minimipriser fastställs;
  • tack vare sin egen produktionsteknik är GWP -paneler från gipsfabriken i Peshelan av hög kvalitet;
  • och det viktigaste är ett brett utbud av produkter.
Bild
Bild

Volma

Stor producent av GWP -block i Ryska federationen. Volma erbjuder sina kunder solida och ihåliga versioner med hög styrka och ljudisolering. Tillverkaren rekommenderar dock att man använder sina produkter när man anordnar rum med låg luftfuktighet.

Bild
Bild

Knauf

Internationellt företag som arbetar med tillverkning av byggmaterial. En viktig fördel med varumärket ligger i användningen av miljövänliga komponenter för tillverkning av produkter, för vilka företaget har fått erkännande över hela världen.

GWP -block av det presenterade varumärket kännetecknas av hög hållfasthet och tillförlitlighet. De är lämpliga för renovering och beklädnad.

Bild
Bild

Hur skär man plattor?

Personer som först stötte på plåtar har ingen aning om hur de kan skäras för att passa de önskade dimensionerna. Men allt är lika enkelt som att pilla päron. Detta material lämpar sig för skärning med en mängd olika verktyg.

Bågfil . För att klippa GWP behöver du en speciell bågfil med ett hårt materialblad. I detta fall är bladets tänder självslipande under drift. Denna process kräver dock mycket professionalism från befälhavaren. Gips är i princip inte lätt att skära, och amatörens arbete kommer att uttryckas i ett böjt snitt.

Bild
Bild

Plan . Specialverktyg utformat för arbete med tung- och spårplattor. Du kan köpa den i vilken järnaffär som helst.

Bild
Bild

Kontursåg . En träbearbetningsanordning av hög kvalitet är ett utmärkt alternativ för att separera GWP -material i bitar.

Bild
Bild

Bulgariska . Detta verktyg kommer att klara uppgiften att separera GWP -paneler. Nyckeln är att använda rätt skärhjul. Men även när gynnsamma arbetsförhållanden skapas genereras en enorm mängd gipsdamm under skärprocessen.

Bild
Bild

Montering

Först måste du beräkna antalet plattor som krävs för partitionen. Idag är det väldigt enkelt att göra. På vilken konstruktionsinternetportal som helst kan du hitta en online -kalkylator, ange i cellerna storleken på det valda blocket, väggarnas längd och höjd, samt området för dörr- och fönsteröppningar. Klicka sedan på "Beräkna". Räknaren kommer att ge totalt den totala ytan i kuber och det erforderliga antalet plattor av de angivna storlekarna.

Det är nödvändigt att börja höja PGP -skiljeväggarna efter att ha utfört grovt arbete med att avsluta väggar och tak, men innan du häller avjämningen . Det är viktigt att ta hänsyn till att luftfuktigheten i rummet där GWP-väggarna installeras ska vara 55-60%och temperaturen bör inte vara lägre än 5 grader. Innan du påbörjar installationen av plattorna bör du förbereda basen. De angränsande elementen måste vara jämna, placerade strikt i ett horisontellt och vertikalt läge. Om det finns brister hjälper betong eller cement-sandbruk att fixa dem, som efter torkning måste grundas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning görs utifrån golvet. Koordinaterna för den framtida dörren är också inställda där. Med hjälp av en nivå överförs golvmarkeringar till tak och väggar. För att öka ljudisoleringsparametern limmas en elastisk korkpackning på de intilliggande skiljeväggarna och en baksida fästs på golvet. Det är viktigt att inte glömma att köpa speciella fästelement. De fixeras med självgängande skruvar, ankare eller pluggar.

Om takhöjden är 2, 8 m, räcker det med att fixera skiljeväggen på tre punkter . I horisontell riktning bör avståndet mellan fästelementen vara 70-100 cm. Hörnplattor ska anslutas till varandra med perforerad tejp. Därefter börjar läggningen av block. Skivorna kan läggas upp eller ner i spår. I det första fallet ska lösningen läggas jämnt vid kontaktpunkten mellan elementen, medan den nedre utskjutande åsen måste skäras av noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan kan du börja redigera. När du bygger en interiörpartition med egna händer är det mycket viktigt att följa installationstekniken, annars måste arbetet göras om.

  • Till att börja med blandas limlösningen.
  • Den självhäftande massan appliceras på väggar och golv enligt markeringarna.
  • Det första blocket placeras. En nivå tillämpas ovanifrån. När oegentligheter upptäcks med lätta slag på en klubba, justeras platt horisontalitet och vertikalitet.
  • Det utskjutande överskottet av lösningen måste avlägsnas omedelbart.
  • Om det behövs kan plattan fästas på de inneslutande strukturerna.

Följande block i den första raden läggs ut på ett liknande sätt. Det är viktigt att övervaka jämnheten i konstruktionen som uppförs, rakhet och vertikalitet. För att göra detta är det tillräckligt att ha en nivå, en regel och ett måttband till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att den första raden har lagts kan efterföljande plattor monteras. Och här kräver tekniken för konstruktion av GWP -block att vara uppmärksam på vissa nyanser. Anslutningssömmarna ska inte ligga i linje med kontaktpunkterna på de översta raderna. För att göra detta måste du klippa ett block exakt i mitten. En del av det kommer att vara början på en ny rad, och den andra kommer att vara slutet. Annars liknar driftsprincipen installationen av den första raden av block.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt bildandet av dörröppningen . Om en öppning på mindre än 90 cm krävs kan ytterligare stödkonstruktioner utelämnas. Men vi får inte låta en hel platta hänga över dörröppningen. För sådana situationer rekommenderas att du gör en plan i förväg och ställer in linjerna korrekt. I processen att höja väggen är det nödvändigt att installera en tillfällig överliggare. Det kan vara av trä eller profil. När limmet är helt torrt kan överdragarna tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår att göra den översta raden. Det är obekvämt att lägga plattorna nära taket, varför det är tillåtet att ändra riktningen för de installerade blocken från ett horisontellt läge till ett vertikalt. Plåtarnas fästsystem gör det inte möjligt att sätta blocken nära taket - ett litet mellanrum krävs. 2-3 mm räcker. Om du planerar att ordna ett sträcktak kan gapet fyllas med polyuretanskum.

Fästning i tak bör göras med konsoler eller hörn, annars lossnar den övre delen av strukturen . Som det blev klart är GWP -paneler det bästa materialet för att bygga nya väggar. Med dem tar enheten med bärande partitioner väldigt lite tid.

Rekommenderad: