Rot- Och Bladmatning Av Växter: Vad är Det? Valet Av Gödselmedel, Toppdressing Med Rot, Järnvitriol Och Kalciumnitrat

Innehållsförteckning:

Video: Rot- Och Bladmatning Av Växter: Vad är Det? Valet Av Gödselmedel, Toppdressing Med Rot, Järnvitriol Och Kalciumnitrat

Video: Rot- Och Bladmatning Av Växter: Vad är Det? Valet Av Gödselmedel, Toppdressing Med Rot, Järnvitriol Och Kalciumnitrat
Video: Agrogoroskop från 18 till 20 augusti 2021 2024, Maj
Rot- Och Bladmatning Av Växter: Vad är Det? Valet Av Gödselmedel, Toppdressing Med Rot, Järnvitriol Och Kalciumnitrat
Rot- Och Bladmatning Av Växter: Vad är Det? Valet Av Gödselmedel, Toppdressing Med Rot, Järnvitriol Och Kalciumnitrat
Anonim

Varje mark utarmas med tiden. Och om det nödvändiga gödningsmedlet inte appliceras i tid, minskas dess fertilitet avsevärt. Följaktligen blir det helt enkelt omöjligt att odla någon av grödorna. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att regelbundet mata jorden och grödorna.

Bild
Bild

Funktioner av utfodring

Varje trädgårdsmästare vet att för att få ett högt utbyte av planterade växter behöver de ytterligare matning. De kan vara både blad och basala. Oavsett vilket alternativ som väljs kommer effekten av att använda det att vara positiv.

Bild
Bild

Blad

Denna typ av utfodring säkerställer tillförsel av näringsämnen inte genom rotsystemet, men genom växternas löv. Detta görs oftast genom att spruta bladen med en lösning av nödvändigt gödningsmedel .… Således kommer den utvalda kulturen att kunna få den nödvändiga näringen mycket snabbt.

Men när man använder den här typen av förband måste man komma ihåg det koncentrationen av lösningen bör vara två gånger mindre än vid applicering av rotgödsel.

Dessutom är sprutning bäst att göra tidigt på morgonen eller sen kväll. När allt kommer omkring, i solen torkar bladen snabbt och hinner inte ta upp näringsämnen.

Bild
Bild

Rot

I detta fall appliceras gödningsmedel direkt under roten av växter … Minerala näringsämnen kan användas här. Om flytande förband används, vattnas de helt enkelt med den valda kulturen direkt under roten.

Korngödsel appliceras på marken … Detta kan göras genom att gräva eller fylla dem i planteringsgropen.

I det här fallet kommer fördelaktiga ämnen att släppas långsamt, och växter kommer att kunna ta emot dem under lång tid.

Bild
Bild

Tidpunkt

Alla sådana förband utförs under växtsäsongen. Både rot- och bladmatning bidrar till att öka effekten av det huvudsakliga gödningsmedlet som appliceras. Deras effektivitet beror på typen av näringssammansättning, graden av markfuktighet.

Innan befruktningsprocessen bör du bekanta dig med funktionerna i bladförband. De introduceras enligt följande.

  • På hösten befruktas raps och vete.
  • Så snart de första skotten av solros eller majs dyker upp på våren, liksom efter början av växtsäsongen för samma vete eller raps, måste grödor matas igen.
  • Bladgödsel är också optimalt under sommaren. Vid den här tiden kan du med deras hjälp skydda grödan från invasioner av skadedjur eller uppkomsten av sjukdomar. Du kan gödsla rödbetor, olika grönsaker, buskar eller fruktträd.
Bild
Bild

När det gäller rotförband utförs de på ett lite annorlunda sätt

  • Första gången gödningsmedel appliceras 2-3 veckor före blomningen. Vid denna tidpunkt är det bäst att införa likvida alternativ.
  • En andra gång gödningsmedel appliceras 2-3 veckor efter slutet av blomningen. Samma utfodring används som för första gången. Deras syfte är att öka tillväxten av inte bara själva skotten utan också bildandet av frukter.
  • Tredje gången dressing appliceras omedelbart innan fruktmogen börjar. Det kommer att ge dem möjlighet att fullt ut mogna.
  • Senaste gödningsmedel appliceras efter skörd.
Bild
Bild

Hur väljer man ett gödningsmedel?

Idag är utbudet av gödningsmedel ganska stort. Och för att välja det bästa bland så många måste du överväga de som är mycket populära.

bläcksten

Det finns ett annat namn på detta gödningsmedel - det är järnsulfat. En liknande substans är utmärkt för att bekämpa mögel, liksom olika svampsjukdomar. Det kommer perfekt att klara patogener av växtsjukdomar, liksom buskar eller träd.

Dessutom tar järn, som ingår i järnsulfat, en aktiv roll i bildandet av klorofyll. Därför kommer gödningsmedlet att klara sådana växtsjukdomar som kloros perfekt. Och även det används aktivt i kampen mot följande sjukdomar:

  • grå röta;
  • sårskorpa;
  • antraknos;
  • dunig mögel.
Bild
Bild

Du bör dock också veta att järnsulfat inte kommer att kunna skydda växter mot bakteriella infektioner, och det är inte heller lämpligt för inomhusväxter. Du måste spraya fruktträd eller buskar på hösten och våren. Dessutom måste detta göras redan innan knopparna har blommat, och även efter att bladen har fallit helt.

Om lösningen kommer på de gröna bladen kommer de att brännas.

Bild
Bild

Kalciumnitrat

Kemister kallar denna befruktning kalciumnitrat eller kalciumnitrat. Toppdressing med denna beredning är nödvändig för nästan alla växter ..

Assimileringen av kalciumnitrat är inte så snabb som vi skulle vilja, men om du tillsätter nitratkväve till lösningen kommer processen att påskyndas avsevärt.

Dessutom måste trädgårdsmästare komma ihåg att om de nedre bladen dör av kommer kalcium inte att kunna komma in i den övre delen av växten. Oftast används andra gödningsmedel tillsammans med kalciumnitrat. Det kan vara magnesium- eller kaliumnitrat, ammoniumnitrat. Och här magnesium eller kaliumsulfat, liksom järn eller kopparsulfat ska inte användas tillsammans med den beskrivna utfodringen.

Bild
Bild

Kornevin

Detta gödningsmedel är ett biostimulerande läkemedel som innehåller indolylsmörsyra. När produkten kommer upp på växten börjar den irritera vävnaderna. Som ett resultat visas "levande" celler eller callus. Dessutom, när indolylsmörsyra kommer in i marken, börjar naturlig syntes - stimulering av rötterna.

Tack vare Kornevin händer följande:

  • frön gror snabbare än vanligt;
  • sticklingar slå rot mycket bättre;
  • rotsystemet hos plantor och plantor utvecklas också mycket snabbare.
Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Efter att ha lärt känna dessa gödningsmedel är det nödvändigt att överväga hur och i vilka proportioner man ska använda dem.

Kornevin

Det finns två sätt att applicera läkemedlet.

  • Det första alternativet är pollinering av växten med torrt pulver … För att göra detta måste du sänka sticklingarna eller plantornas rötter i toppdressing innan du planterar. Var noga med att uppmärksamma hållbarheten för detta läkemedel för att inte skada växterna. Efter att förpackningen har öppnats måste resterna hällas i torra fat som är hermetiskt förslutna.
  • För framställning av en flytande lösning du måste späda ut 5 gram "Kornevin" i 5 liter rent vatten.

Men du kan inte lagra det, så du måste använda allt spårlöst.

Bild
Bild

Kalciumnitrat

Det är möjligt att befrukta växter både med rot- och bladmetod.

Först bör du bekanta dig med det första alternativet

  • För bär det räcker med att späda ut 25 gram kalciumnitrat i 10-15 liter rent vatten.
  • För grönsaksgrödor du kan tillsätta 20 gram saltpeter till en hink vatten. Du måste befrukta 2 gånger per säsong med ett kort intervall på 2 veckor.
  • Fruktträd matas under knopppaus. Lösningen används i samma dosering som för grönsaksgrödor.

För bladmatning måste du späda ut 25 gram nitrat i 1 liter rent vatten. Nästan alla växter och träd kan sprutas med denna lösning.

Bild
Bild

Järn vitriol

Med hjälp av detta läkemedel kan du något försena spirande, vilket är mycket viktigt under frostperioden på våren.

Koncentrationen av lösningen varierar

  • För stenfruktträd till exempel körsbär eller söta körsbär, aprikoser, plommon och andra grödor, det räcker med att lösa upp 250 gram av läkemedlet i en hink vatten. Det är bäst att spraya växter innan de börjar blomma.
  • För träd som äpple eller päron, liksom druvor det är nödvändigt att späda 450 gram järnsulfat i en hink. Förbrukningen av en sådan lösning bör inte vara mer än 10 liter per 10 kvadratmeter.
  • Att bli av med mossa eller lav på fruktträd , måste du hälla 500 gram pulver i en hink vatten. Vid behov måste du spraya träden igen efter två veckor.
Bild
Bild

För att sammanfatta kan vi säga att alla förband är mycket fördelaktiga för växter. Utan dem kommer en person verkligen inte att kunna skörda en bra skörd på sin webbplats.

Mer information om rot- och bladförband för växter - nedan.

Rekommenderad: