Befruktning: Vad är Det? Droppgödningssystem, Utrustningsöversikt Och Insekticidförbrukningspriser, Gödningsmedel Som Används

Innehållsförteckning:

Video: Befruktning: Vad är Det? Droppgödningssystem, Utrustningsöversikt Och Insekticidförbrukningspriser, Gödningsmedel Som Används

Video: Befruktning: Vad är Det? Droppgödningssystem, Utrustningsöversikt Och Insekticidförbrukningspriser, Gödningsmedel Som Används
Video: Så funkar menscykeln: ”Då mår många kvinnor som sämst” - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Befruktning: Vad är Det? Droppgödningssystem, Utrustningsöversikt Och Insekticidförbrukningspriser, Gödningsmedel Som Används
Befruktning: Vad är Det? Droppgödningssystem, Utrustningsöversikt Och Insekticidförbrukningspriser, Gödningsmedel Som Används
Anonim

Jordbrukare och trädgårdsmästare kan vara mycket intresserade av vad fertilitet är. I den här artikeln kommer vi att överväga droppbevattningens befruktningssystem, ge en översikt över utrustningen och konsumtionshastigheten för insektsmedel. Gödningsmedlet som används är ett separat ämne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Redan i antiken upptäckte plogare, trädgårdsmästare och trädgårdsmästare att gödselmedel måste appliceras på jorden - då bibehålls produktiviteten på en mycket hög nivå. Under många århundraden och till och med årtusenden utfördes de viktigaste experimenten med olika kemiska sammansättningar av gödningsmedel. Men bara nyligen reviderades själva tillvägagångssättet för deras bokmärkning - allt fler började flytta från fasta tillsatser till flytande. Så här såg fertigering ut - en ursprunglig metod för att introducera näringsämnen i jorden, vilket gör det möjligt att räkna med höga avkastningar och är attraktivt ur ekonomisk synvinkel . För första gången började sådana lösningar användas på 1970 -talet i Israel.

Ett system för droppbevattning av ökenmarker infördes där. Och det var ganska logiskt att tanken uppstod att gödningsmedel och andra nödvändiga ämnen också kan tillsättas uteslutande i form av bevattning. Denna teknik plockades snabbt upp i andra länder, där fertigering används på många miljoner hektar. Området som täcks av det växer för varje år. Alla organiska och mineraliska komponenter blandas i förväg, så att de levereras till rotsystemet så snabbt och effektivt som möjligt.

De specifika konsumtionshastigheterna för insekticider beror främst på vilken produkt som används. Så, den populära "Aktara" förbrukas med 0,4 kg per 1 ha med en stamhöjd på upp till 1 m. Om det är mer än detta märke fördubblas kostnaderna. Previkur Energy förbrukar 3 liter per hektar.

Det är nödvändigt att först och främst vägledas av tillverkarens instruktioner, och i händelse av tvivel - sök råd från erfarna agronomer.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behövs det?

Befruktning används främst inom industriellt jordbruk . Där utvecklas det alltmer till aeroponik - konsten att odla växter utan jord. Ett ökande antal trädgårdsmästare och trädgårdsmästare ansluter sig dock också till befruktningsteknik. Fördelen med denna teknik är att flytande gödningsmedel är mycket lättare att fördela enhetligt än det fasta. Denna omständighet är särskilt viktig när man behåller "nyckfulla" grödor som både lider av otillräcklig och överdriven utfodring.

Absorption av näringsämnen kommer att vara 100% . Därför kan bokmärken göras mindre ofta och mindre, vilket minskar arbetsintensiteten i arbetet och eliminerar onödig stress på den naturliga miljön. Till skillnad från konventionell befruktning behöver du inte anpassa dig efter väderförhållandena. Kostnaden för utfodring är lägre, eftersom en betydande del av arbetarnas direkta ansträngningar ersätts av automatiseringens bidrag. Det blir möjligt att lägga till gödningsmedel under andra delen av växtsäsongen, när det är mycket svårt att mekaniskt mata växterna.

Droppmatning med användbara ämnen är till stor hjälp i områden med ojämn terräng. Situationen utesluts när huvuddelen av det inbäddade ämnet samlas upp i låglandet och reliefens toppar får mindre av det. Eftersom även fasta formuleringar måste lösas, försvinner skillnaden mellan dem och flytande förband i enkel användning. Irrationella förluster av näringsämnen minimeras. Metoden fungerar lika bra i öppen och sluten mark.

Men fertigering har också svagheter:

  • du måste köpa, installera utrustning;
  • beräkningen av doser är mycket komplicerad, och endast utbildade proffs kan göra det tydligt;
  • det finns en möjlighet till igensättning av bevattningssystemet med olösliga rester;
  • inte alla gödningsmedel kan appliceras på detta sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Droppbevattning och befruktning kräver ganska mycket utrustning. Injektorer spelar en viktig roll. De injicerar vätskor i en ström under tryck. Ytterhöljet är tillverkat av polypropylen eller polyvinylklorid. Med hjälp av injektorer kan vätskor blandas perfekt och dra nytta av tryckskillnaden.

När vätska kommer in i injektorn skjuts den in i injektionskammaren, där den börjar röra sig snabbare. Samtidigt sjunker trycket och en ny del av ämnet dras in. Moderna injektorer är konstruerade för en minimal tryckskillnad mellan inlopp och utlopp. En sådan teknik är billig och gör nästan alltid utan externa energikällor; det är lätt att underhålla. På ledande plantager utförs befruktning med doseringspumpar, som säkerställer den mest exakta vätskefördelningen. I synnerhet levereras sådan utrustning av det israeliska företaget Tefen . Dispensern den producerar Mixrite behöver inte strömförsörjning. Drivkraften tas från vattentrycket. Tryckförbrukningen minimeras. Enheten i sig är opretentiös och kräver inte heller komplext underhåll; den används i stor utsträckning och framgångsrikt i olika delar av världen.

För befruktning används också "Venturi" injektionsdispenser .… Men själva matningsmedlen finns alltid i gödselbehållaren. Det är en tätt sluten tank. I den placeras kranar vid inloppet och på hällkretsen.

Vätskaintaget beror på det lilla tryckfallet. Injektionsenheten utjämnar fluktuationer i lösningens koncentration, och en homogen blandning strömmar redan genom huvudbevattningssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel används

Ovan har det redan nämnts om den begränsade variationen av formuleringar som används. Och huvudorsaken till detta är att endast initialt flytande och vattenlösliga preparat kan läggas. Bland de senare finns:

  • "Kristalon";
  • Terraflex;
  • Novalon;
  • kombinerad "Kemira";
  • Fertiqueir;
  • "Universol";
  • kaliummonofosfat;
  • urea.

Sällsynta komplexa gödselmedel är förbjudna … Ett försök att introducera dem blir ofta till ett fullständigt misslyckande i bevattningssystemet. Det är oönskat att använda lite lösliga ämnen, såsom nitroammofoska. Innan du använder en tidigare okänd toppdressing måste du förbereda lösningen och testa den på prover av bevattningslinjen. Det kan aldrig ens uteslutas att vatten reagerar oförutsägbart med nya kemikalier.

Gödselmedel börjar tillsättas vid den 20: e minuten av droppbevattning . Vid den här tiden har trycket i hans linje stabiliserats. En matning är minst ½ timme. Under samma tid är det nödvändigt att tvätta linan med rent rinnande vatten.

Det är mycket oönskat att införa mer än 1,2 kg gödningsmedel per 1000 liter vatten - det är bättre att begränsa dig till 1 kg i allmänhet och välja den exakta dosen med hjälp av agronomer individuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom befruktningssystemet kan du lägga till alla näringsämnen som växterna kräver . Men i de flesta fall är de begränsade till fosfor, kväve och kalium. Kalcium- och magnesiumtillskott används sällan. Befruktning med mikroelement rekommenderas endast i de sällsynta fall då bladförband inte kan undvikas. När du väljer specifika gödningsmedel ska du vara uppmärksam på:

  • grödornas faktiska behov;
  • faser av deras tillväxt och utveckling;
  • interaktion mellan joner;
  • markens specificitet;
  • vattenegenskaper;
  • kostnad och förekomst av gödselmedel;
  • förbandets kompatibilitet med varandra.

För enkelhets skull är alla växters livscykel indelad i 3 huvudperioder: från bildandet av plantor eller plantering i färdig form till blomning, från bildandet av blommor till vikningen av frukter; framsteg och slutförande av fruiting. I var och en av dessa perioder löser fertigering specifika problem. Liksom med konventionell gödning bör många gödningsmedel undvikas strax före och under fruiting. Detta kan leda till farliga anslutningar. Vid varje steg bibehålls fortfarande den optimala andelen mellan näringsämnen och interaktionen mellan deras specifika former beaktas.

På alkaliska jordar är kvävegödsel och urea bra. Ammonium kan också användas utan särskilda begränsningar, liksom kaliummikro, makrofertilisatorer i kelatform. Det enda undantaget är Fe2 +. På sura jordar är det olämpligt att använda fysiologiskt sura kväveblandningar, liksom fosforsyra.

När du väljer mellan kompositioner av samma typ av verkan, beaktas också jordens temperatur.

Rekommenderad: