DIY Hopfällbar Stol: Hur Man Gör En Fällstol Med En Ryggstöd, En Hemmagjord Modell Av Metall Och Plywood

Innehållsförteckning:

Video: DIY Hopfällbar Stol: Hur Man Gör En Fällstol Med En Ryggstöd, En Hemmagjord Modell Av Metall Och Plywood

Video: DIY Hopfällbar Stol: Hur Man Gör En Fällstol Med En Ryggstöd, En Hemmagjord Modell Av Metall Och Plywood
Video: Cтул с секретом!!! Порадуй себя 2024, April
DIY Hopfällbar Stol: Hur Man Gör En Fällstol Med En Ryggstöd, En Hemmagjord Modell Av Metall Och Plywood
DIY Hopfällbar Stol: Hur Man Gör En Fällstol Med En Ryggstöd, En Hemmagjord Modell Av Metall Och Plywood
Anonim

Många butiker erbjuder ett brett utbud av hopfällbara möbler. Som regel är det nödvändigt för friluftsliv, jakt eller fiske. Den är kompakt och passar enkelt in i bagageutrymmet på alla bilar. Om du behöver en fällstol av en viss storlek eller av ett specifikt material, men det inte behövs någon på hyllorna, kan du göra den själv. För att göra detta behöver du inte vara snickare och ha en verkstad, bara lite skicklighet i att hantera en skruvmejsel och en bågfil och rätt ritning.

Vyer

Det finns två typer av fällbara stolar som du kan göra själv. Den första är en rygglös stol. Det är det enklaste att tillverka och kräver inga stora materialkostnader. Den andra är med en rygg. Här kommer skapandeprocessen att ta lite längre tid, men stolen blir också bekvämare och bekvämare att använda.

En sådan stol är lämplig även för en lägenhet eller ett sommarboende. Dessutom, om du använder din fantasi kan du lägga till armstöd eller olika underlägg för muggar eller en telefon till den. Men inte bara ryggen kan göras annorlunda, det finns också flera alternativ för stolbenen.

De vanligaste är kors, men förutom dem gör de raka och fasta ben.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla väljer material till grunden utifrån sina preferenser.

Trä bekvämt för märkning och tillverkning, kräver inte ytterligare verktyg för arbete, gör det möjligt att dekorera och ge produkten individualitet.

Tillverkad av metall gör benen lättare, men du behöver specialverktyg, till exempel en bågfil och en borr, avsedda för detta material.

För att underlätta konstruktionen kan du göra en stol från polypropenrör … Detta alternativ kommer att vara lätt och hållbart, men det är osannolikt att det kommer att bära mycket vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stolar kan ha olika säten. Efter att ha valt ett träd för tillverkning är det bättre att köpa små lameller eller stänger för ett säte; de kan placeras på olika avstånd från varandra. Komprimerad plywood eller spånskiva fungerar också. För metallben är ett bra val tyg, både säten och rygg är gjorda av det.

Företräde bör ges åt täta, vattentäta tyger; bomull och linne är mer lämpliga om stolen kommer att användas inomhus.

Viktigaste egenskaperna

Alla fällbara stolar, hemlagade eller köpta, måste uppfylla standarder för att inte förstöra din semester eller hobby.

Huvudkvaliteter:

  • bekvämlighet;
  • säkerhet;
  • styrka;
  • små dimensioner;
  • lättviktig;
  • stabilitet;
  • okomplicerad teknik för skapande och montering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av en "clamshell" för många beror först och främst på dess vikt och dimensioner, eftersom ingen vill bära extra vikt på sig själv eller leta efter en speciell plats för förvaring i lägenheten. Lätta alternativ kommer att vara alternativ med ett tygsäte av rör - plast eller ihåligt aluminium.

Hur man gör?

Oavsett vilken verksamhet du vill starta är korrekt förberedelse viktigt för ett positivt resultat. När det gäller att göra möbler är det bättre att inte improvisera, utan att förbereda allt i förväg. Bestäm en arbetsplats, fördela ett separat utrymme för varje etapp. Verktyg och material bör finnas till hands.

Bild
Bild

Material (redigera)

Trä är det lättast tillgängliga och billiga materialet för att göra en stol. Typer av trä som är perfekta - ek, björk, bok, lärk. De är täta, resistenta mot långvarig exponering för vatten och sol. Tallplankor är inte lämpliga på grund av deras mjukhet och låga vattenavvisande. Trädet ska inte ha knutar, sprickor, mörka fläckar.

Metall kommer också att fungera. Duralumin eller stålrör är vad du kan göra en stol av hemma. Kontrollera dem för flis, bucklor eller andra deformationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är acceptabelt att köpa VVS -rör av polypropen eller polyvinylklorid. De är lätta att skära, böja bra, har olika beslag i form av hörn och pluggar.

Förutom de viktigaste förbereder de ytterligare material som behövs för arbetet, till exempel:

  • Fäst- och anslutningsmedel: bultar, självgängande skruvar, skruvar, skruvar med brickor och muttrar;
  • Lim;
  • Träspindlar;
  • Stålstång;
  • Sitt- och ryggtyg;
  • Övrig.

Du kan förbereda allt material för arbete själv. Träet är behandlat med sandpapper och täckt med specialprodukter för extra skydd. Även rörens kanter rengörs.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Varje material och komplexitet i att göra en modell förutsätter användning av ett specifikt verktyg.

Men i alla fall behöver du:

  1. Sågar eller sticksåg;
  2. En klämma utformad för att göra ett rakt snitt eller i en vinkel;
  3. Roulette, byggnadsvinkel, linjal;
  4. Penna eller markör;
  5. Skruvmejsel eller skruvmejsel;
  6. Borra;
  7. Sandpapper eller slipmaskin.
Bild
Bild

Med metall görs hål med speciella borrar; du kan också behöva en enhet för att deformera rör. För att arbeta med tyg behöver du sax, tråd och en nål eller symaskin.

Ritning och markering

Rita en ritning för att påskynda processen. Med tanke på fällstolens enkla former är detta inte svårt. Du behöver inte rita tredimensionella modeller, det viktigaste som krävs är bredden och längden på varje del och deras plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på ritningen, ta de förberedda materialen och markera dem med ett måttband, penna eller markör. Det är nödvändigt att mäta inte bara önskad längd, utan också platserna för hålen.

Byggprocess

Rygglös

Stolelement: 8 ben och sittstänger, fyra lameller och två utskjutningar.

Lägg ut alla nödvändiga föremål framför dig. Ta benblocken, montera axelbultarna. Sänk ner denna axel 2 cm från de breda sittstängerna så att stolen inte faller. Anslut stolens tvärstänger med bultar, först till benen på insidan, sedan på utsidan, sekvensen får inte kränkas. Dessa delar är gångjärn, fäst dem ihop. Sittlistarna är anslutna och fixerade i de fria ändarna. Skruva av leggings med skruvar från botten av benen, höjden är ca 10 cm från golvet för en stol 35-40 cm hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att de mellersta blocken inte vidrör så att vikmekanismen fungerar. Fäst den första balken på tvärstången på utsidan, den andra på insidan.

Med rygg

Processen med sidstol med ryggstöd innebär arbete i flera steg:

  1. Sittmontering. Du måste göra en bas från staplarna. Det erforderliga antalet skenor måste skruvas till den resulterande rektangeln. Det är lämpligt att dränka de självgängande skruvarna lite.
  2. Stol tillbaka. Från två staplar och två lameller, gör en ryggstödsram, placera de återstående lamellerna på lika avstånd i ett tomt utrymme. Tvärstången skruvas ner lite lägre, och sätet skruvas fast på den senare.
  3. Det rörliga elementet i form av tvärstänger skruvas fast på bakbenen underifrån och uppifrån.
  4. Den nedre tvärstången är bultad på huvudramen, och den övre tvärstången är fäst på baksidan på samma sätt.
  5. Bult sätet till tvärstången mitt på ryggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om stolens sits inte är gjord av lameller, utan av tyg, dras i ett första skede ett försytt lock på ramen istället för lameller.

Metall eller plast

Det enklaste alternativet är en pall med 4 ben. Tillverkningsplanen från plaströr är enkel. Röret skärs i 8 delar: 4 långa och 4 korta. Långa är förbundna med bokstaven "X" med bultar.

När de är tillverkade kan dessa bultar användas för att justera stolen så att den lätt fälls. Korta sektioner ovan och under med plasthörn fästs på benen. Detta är stolens ram. Det återstår bara att ta ett lämpligt tyg, till exempel en presenning, och sy ut ett säte ur det.

För att förhindra att stolen rör sig isär, gör en remsa av samma tyg, vik den på mitten och sy fast den på stolens nedre steg.

På grundval av denna stol kan du göra en version med rygg genom att fästa en ram av metall- eller plaströr på den övre tvärstången. Själva ryggen, liksom sitsen, är gjord av tyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stol på tre ben kan vara av metall. Detta kräver 3 rör med lika lång längd och ett triangulärt tygstycke eller läder. Stolen som är optimal i höjdled kan tillverkas av rör med en längd på 60 cm.

Börja med att borra hål på 25 cm höjd på varje rör. Gör sedan hål för att fästa sittmaterialet. Ta nu två ben och anslut dem med en bult, det ska finnas en andra bult med en ögla mellan rören. Med dess hjälp fäster vi det tredje benet.

Du behöver inte dra åt för mycket för att stolen ska fällas fritt. För att säkra sätet längs kanterna bör hål göras som passar benens diameter.

Du kan fixa dem med speciella pluggar, samma bör placeras på andra sidan röret så att smuts och fukt inte kommer in.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en fällstol med egna händer är inte svårt, det räcker med en bra teckning och högkvalitativa material. Alternativen som presenteras ovan är de enklaste att tillverka. Baserat på dessa standardmodeller kan du utveckla din egen, lämplig för inredningen i ett sommarhus eller kök. Lägg till härliga tyger, måla materialen i en ljus färg, och till och med en vanlig fiskestol blir en ljus accent i rummet.

Rekommenderad: