Vindruta För Mikrofon: Skum- Och Pälsfäste För Lavalier Och Andra Mikrofoner. Varför Bära Ett Lock?

Innehållsförteckning:

Video: Vindruta För Mikrofon: Skum- Och Pälsfäste För Lavalier Och Andra Mikrofoner. Varför Bära Ett Lock?

Video: Vindruta För Mikrofon: Skum- Och Pälsfäste För Lavalier Och Andra Mikrofoner. Varför Bära Ett Lock?
Video: Røde WS2 vindhætte, skum paneler unboxing 2024, Maj
Vindruta För Mikrofon: Skum- Och Pälsfäste För Lavalier Och Andra Mikrofoner. Varför Bära Ett Lock?
Vindruta För Mikrofon: Skum- Och Pälsfäste För Lavalier Och Andra Mikrofoner. Varför Bära Ett Lock?
Anonim

Vindrutan är ett mikrofontillbehör som är viktigt för alla ljudtekniker. Det är oumbärligt varken i inspelningsstudior eller vid "live" uppträdanden av artister, eller vid livesändningar av alla slag, där sångare, musiker eller oratörer kan uppträda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Vindrutans huvudsyfte - filtrering av ljudstörningar . Detta billiga tillägg till mikrofonen ger en betydande mängd ljudklarhet, även om utrustningen är mycket dyr. Utan en vindruta är det omöjligt att få klart, levande ljud utomhus eller göra en professionell ljudinspelning av högkvalitativt ljud.

Mikrofonens känsliga membran utsätts för hårda vindbyar. Luftströmmarna träffar de hårda kanterna på de oskyddade mikrofoningångskanalerna och skapar turbulens. Det finns ett karakteristiskt ljud, visselpipa, "ylande", ljudet är förvrängt. I hård vind kan mikrofonen skadas om mikrofonen används under en längre tid.

Skyddskåpor "bromsar" luften framför mikrofonen och "tar slag".

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrofonens vindruta är också nödvändig när du arbetar inomhus . I professionella ateljéer, under inspelningen, skapar artisternas skarpa andning när de uttalar några "plosiva" konsonanter, först och främst "b" och "p", en ljudboom på enhetens membran. Inspelningskvaliteten minskar, den negativa effekten stör lyssnarna. Genom att använda skydd kan du undvika sådana problem.

Det är värt att notera att delar av dyr studioutrustning måste skyddas inte bara från luften. När du arbetar med en röst sprutas en obetydlig mängd av de minsta salivdropparna från artistens mun, vars sammansättning inte är ofarlig för mikrofonens mycket känsliga element. Enkla enheter som kallas popfilter hjälper till att hantera detta problem. De är tunna nylonmikrofonunderlägg för inomhusbruk De räddar dig inte från vinden, men ljudkvaliteten ökar och utrustningens livslängd förlängs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Vid tillverkning av vindtäta skydd för mikrofoner används ljudgenomsläppliga material för att filtrera bort främmande brus och bevara användbara ljudsignaler utan frekvensförvrängning och utan att ändra röstens klang. Oftast är det skumgummi och konstpäls.

Skumgummi

Detta är det vanligaste universella alternativet. Akustiska porer i materialet ge originalljud, minska brus och undvika frekvensförvrängning … Skumdynan är idealisk för inomhusbruk, men vid inspelning utomhus klarar den inte bra av starka vindbyar. Nackdelen är relativ bräcklighet , när skumsvampen börjar smula med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjord päls

Naturlig päls är inte lämplig, eftersom den har en läderpermeabbar läder som kan dränka ljudsignaler. Fuzzy fuskpäls med lös bas används … Fuskpälsens statiska elektricitet förhindrar att villi fastnar vid varandra och håller dem "fluffiga". Pälsfönstret skyddar mikrofonen effektivt från starka luftströmmar i öppna utrymmen. Det måste jag säga När ett vackert pälsöverdrag sätts på mikrofonen får tillbehöret ytterligare estetik.

Ibland i studior används skydd av ett finmaskigt metallnät, men ett sådant tillbehör skyddar huvudsakligen mot mekaniska skador, och för högkvalitativ bevarande av egenskaperna hos tal och sång sätts omslag av skumgummi eller päls på mikrofonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för användning

För att få maximal effekt från vindrutan, det är nödvändigt att ta hänsyn till de tekniska egenskaperna hos en viss modell där den ska användas (inomhus eller utomhus), vad som kommer att spelas in (tal, sång, musik) . Tillbehöret krävs på nästan alla typer av mikrofoner: dynamisk, studio, lavalier, sång, pistolmikrofoner och andra. Skyddet måste anpassas till mikrofonens diameter, passa tätt mot enheten och täcka membranet, annars blir det inget effektivt skydd mot främmande ljud. Täckningens väggar bör inte överstiga 1,5 - 2 cm i tjocklek.

Vindruta designad för utomhusförhållanden, bör helst ha en vattenavvisande impregnering med en speciell komposition … Mikrofonens prestanda med ett sådant fodral kommer inte att försämras, även om det plötsligt regnar eller sover under uppträdandet. Förutom det direkta syftet används vindrutor på mikrofoner ofta för reklamändamål - det är bekvämt att avbilda alla slags logotyper av varor, företag, träffar etc. på den. Sådan reklam kommer samtidigt att ses av en stor publik. Mikrofon vindrutor är inte bara för professionella ljudingenjörer. I det moderna livet har amatörinspelningar blivit ett av favorit -tidsfördriv. De spelar in konserter, företagsfester, familjefester, utomhusevenemang, samtidigt som de ägnar stor uppmärksamhet åt bildkvaliteten och ljudets renhet. Vindskydd av mikrofoner spelar en viktig roll i denna process.

Rekommenderad: