Röstinspelningsmikrofoner: Bra Modeller För Inspelning Av Sång Och Voiceovers På En Dator. Hur Väljer Man En Mikrofon För Studion Och För Hemmet?

Innehållsförteckning:

Video: Röstinspelningsmikrofoner: Bra Modeller För Inspelning Av Sång Och Voiceovers På En Dator. Hur Väljer Man En Mikrofon För Studion Och För Hemmet?

Video: Röstinspelningsmikrofoner: Bra Modeller För Inspelning Av Sång Och Voiceovers På En Dator. Hur Väljer Man En Mikrofon För Studion Och För Hemmet?
Video: Budget Home Voice Over Studio - Tutorial 2024, Maj
Röstinspelningsmikrofoner: Bra Modeller För Inspelning Av Sång Och Voiceovers På En Dator. Hur Väljer Man En Mikrofon För Studion Och För Hemmet?
Röstinspelningsmikrofoner: Bra Modeller För Inspelning Av Sång Och Voiceovers På En Dator. Hur Väljer Man En Mikrofon För Studion Och För Hemmet?
Anonim

Många tror att alla mikrofonmodeller kan användas på många olika sätt. Men så är inte fallet, och det är viktigt att veta exakt hur man väljer en mikrofon för röstinspelning i ett visst fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Enligt driftsprincipen finns det två typer av enheter.

Dynamisk

Denna typ av enhet i dess innehåll nära en dynamisk högtalare . Inuti finns ett membran som är tätt anslutet till ledaren. Ett intensivt magnetfält verkar på ledaren. Ljudvågor sätter igång membranet, och efter det konduktören. Som ett resultat av dess rörelse i ett magnetfält visas den inducerade EMF -induktionen.

Ledaren i mikrofoner av dynamisk typ kan vara en spole eller ett band.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kondensor

Denna typ av mikrofon för röstinspelning, i motsats till den dynamiska versionen, kräver nödvändigtvis fantomkraft . Båda alternativen kan användas i hemmet och små kommersiella studior för att fånga sång och allmänna talproduktioner. Kondensatortypen är sämre än den dynamiska i den så kallade överbelastningskapaciteten. Slutsatsen är det om det används för att hämta ljud direkt från höga källor, finns det risk för att skada mikrofonen . Dessutom är dynamiska enheter mer hållbara och kan hålla längre även vid oavsiktlig grov hantering. Aspirerande sångare eller studiopersonal behöver känna till de grundläggande egenskaperna hos kondensatormikrofoner:

  • utökat intervall av bearbetade frekvenser;
  • en mängd olika storlekar;
  • ljudet vid utgången är mer i linje med originalljudet;
  • behovet av att använda ytterligare strömförsörjning;
  • ökad skörhet;
  • exceptionell känslighet för även lätt fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men att få ljud till högtalare är inte det enda alternativet. Allt oftare överförs det till datorn. I båda fallen används mer eller mindre samma tekniska lösningar.

Mikrofoner av USB -standarden har vunnit ganska stor popularitet, eftersom motsvarande kontakter ursprungligen finns i någon modern ljudutrustning, för att inte tala om datorn. Därför uppstår inga kompatibilitetsproblem.

Bild
Bild

Inuti, förutom själva mikrofondelen, är ett ljudkort inbyggt. Det är allmänt accepterat att denna teknik inte är av mycket hög kvalitet. Men för en vanlig hemmastudio och för mindre åtgärder i en studio på kommersiell nivå är dess kapacitet tillräcklig. För att kompensera för de oundvikliga svagheterna rekommenderar experter att inte köpa de billigaste USB -mikrofonerna. Sådana enheter är indelade i 3 typer:

kompakt (den används främst för kommunikation via Internet); För artister som vill ha maximal rörelsefrihet under inspelning eller sändning, köper vanligtvis en trådlös mikrofon. Den är uppdelad i 2 huvuddelar: en överför signalen och den andra tar emot den på den angivna platsen. En inbyggd eller extern antenn används för att avge pulser.

Mottagarenheten kan anslutas till olika typer av konsertakustisk utrustning.

Bild
Bild

traditionell storlek (samma studiomikrofoner som vanligt, men med övergivande av den professionella XLR -kontakten);

Bild
Bild

kombinerad teknik (den har båda huvudtyperna av kontakter).

Bild
Bild

Handhållna trådlösa mikrofoner är ganska populära. De kan ses på många konserter av professionella sångare som rör sig på scenen på obestämd tid.

Professionella vet hur man ändrar avståndet mellan stämbanden och mikrofonen så att ljudet är klart och intressant när som helst. Trådlösa mikrofoner används inte bara för konstens intresse. De används lätt både på byggarbetsplatser och på andra bullriga platser. Att dra trådar vid sådana punkter är obekvämt och inte alltid möjligt, men det är nödvändigt att förmedla information.

Bild
Bild

Fokus

Det finns olika typer av enheter beroende på deras känslighet för ljud, beroende på dess riktning. Termen "direktitet" inom akustik brukar förstås som vinkeln vid vilken ljud kan komma till mikrofonen utan att försämra ljudkvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omnidirektionell

Omnidirektionella mikrofoner får sitt namn just för att de kan hämta ljud överallt. Men denna fördel blir en allvarlig nackdel: avståndet mellan ljudets källa och mottagare bör vara minimalt. Dessutom kan mycket allvarliga störningar och brumning uppstå om enheten inte är riktad korrekt. På grund av sin känslighet rekommenderas det att rundstrålande mikrofoner används i rum med bra akustik.

Bild
Bild

Enriktad

De kallas också "riktning", och de är bara synonymer. Slutsatsen är det deras känslighet för impulser i en riktning är mycket högre än för akustiska vibrationer som kommer från andra riktningar . Experter kommer inte att märka det sådan utrustning kännetecknas av ett kardioidkänslighetsdiagram . Oftast är känsligheten högst längs mikrofonaxeln. Det når sitt minimivärde i motsatt sektion. Den totala mottagningsvinkeln för ljudvågor är 130 °.

Bild
Bild

Dubbelriktad

Denna typ av mikrofon i en professionell miljö har fått ett annat namn "åtta " … Han är bra på att plocka upp ljud som kommer framifrån och bakifrån. Men han har mycket mindre känslighet för allt som kommer från vänster och höger. Detta är ett utmärkt val om du planerar att uppträda på scenen som duett.

Sådana mikrofoner används vanligtvis för intervjuer eller för samtal mellan presentatören och 1 gäst i studion.

Bild
Bild

Toppmodeller

Låt oss gå vidare till en översikt över toppen av de bästa mikrofonerna hittills. Bra för inspelningsstudior på en stram budget BEHRINGER C-1 . Det rekommenderas också för dem som ännu inte har erfarenhet av att välja akustik alls. Denna kondensatormodell kännetecknas av:

  • kardioid akustiskt diagram;
  • ljudtrycksnivå 136 dB;
  • närvaron av en professionell XLR -kontakt;
  • nominell elektrisk resistansnivå på 100 Ohm;
  • jämförande lätthet (0, 42 kg).
Bild
Bild

Du kan välja ett annat budgetalternativ: AKG P420 . Det fungerar tryggt i enkelriktade, dubbelriktade och omnidirektionella lägen - en sann mångsidig. Området för bearbetade frekvenser är från 20 till 20 kHz. Ljudtrycket är högre än den tidigare modellen - 142 dB. Signal / brusförhållandet är 79 dB. Andra funktioner:

  • känslighet 31 dB;
  • nominell motståndsnivå 200 Ohm;
  • det finns en anti-chock suspension;
  • fantomkraft;
  • pålitligt metallhölje;
  • vikt 0, 53 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan billig högkvalitativ mikrofon kommer förtjänat in i betyget - vi pratar om sE Electronics X1 -modellen.

Som i föregående fall, det kännetecknas av en kardioidorientering … Som standard tillhandahålls endast den professionella studio XLR -kontakten. Enheten väger 0, 46 kg. Den är tillverkad av massiv metall.

Produkten har en basskärningsfunktion … Det finns en möjlighet att reglera med 10, 20 och 0 dB. Designmässigt finns det inga problem heller. Men sortimentet av de mest intressanta enheterna är naturligtvis inte begränsat till denna modell.

Bild
Bild

För karaoke rekommenderas att använda SHURE SM58 SE . Denna mikrofon används flitigt för andra liveframträdanden. Det är också värt att betona att modellen har tagits fram i flera decennier, och det enbart kännetecknar dess fördelar. Den enriktade dynamiska mikrofonen har en känslighet på 55 dB och en nominell impedans på upp till 150 ohm. Enhetens massa är 0,298 kg.

Bild
Bild

Ganska många människor väljer små lavaliermikrofoner för att hålla händerna fria. Ett bra val kan vara Boya BY-GM10 . Denna modell rekommenderas för anslutning till en GoPro. Systemet fungerar utmärkt när det är anslutet till actionkameror. Kondensatoranordningen täcker frekvensområdet från 35 till 20 000 Hz.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sång kan du använda Sennheiser ME 4-N . Universalkontakten gör det möjligt att ansluta till befintlig utrustning. Experter rekommenderar att du kopplar ihop denna mikrofon med Evolution -utrustning. Då kan det bästa resultatet uppnås. Arbetsområde från 60 till 18000 Hz.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Vissa människor måste välja mikrofoner för voice-overs för ljudböcker och podcaster. I det här fallet är det mest transparenta och tydliga ljudet mycket viktigt . Den överdrivna betoningen på sibilant och sibilant fonem, som är typisk för billiga versioner av låg kvalitet, är oacceptabelt. Att göra rätt val Det är viktigt att följa råd från proffs.

Nybörjare och läsare bör begränsa sig till det enklaste alternativet (USB -mikrofon).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det inbyggda ljudkortet kan därför lätt upptäckas av alla felsökade datorer det kommer att vara möjligt att undvika många problem med ytterligare inställningar och med att övervinna programvarufel . Modeller av detta slag finns nu i ett stort antal, och det kommer inte att vara svårt att välja rätt. När det gäller tillverkarna av inbyggda ljudkort bör företräde ges till:

  • PreSonus;
  • Roland;
  • Focusrite.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För karaokemusik kan du välja den enklaste mikrofonen. Men enkelt i det här fallet betyder inte primitivt, tvärtom . Det är värt att fråga vad som är de viktigaste tekniska egenskaperna, och om kompatibilitet med det högtalarsystem som används är säkerställd. För utomhusföreställningar, till skillnad från inomhuskonserter och studioinspelningar, är skydd mot vind och regn mycket viktigt. Externa prestanda för sådana modeller är alltid mer eller mindre densamma.

Konsertverksamhet är mycket ansvarsfull. Och det ska alltid vara möjligt att enkelt byta ut en defekt eller olämplig mikrofon. Detta uppnås endast genom djup enande. Det finns trådbundna och trådlösa lösningar, handhållna enheter och klädnypor. Det sista alternativet rekommenderas för komiker, föreläsare och andra som inte sjunger, men talar.

När du planerar att organisera en konferens, en tvist eller något liknande, använd mikrofoner på ett stativ.

Bild
Bild

Dessa "cymbaler" är mycket pålitliga, men kan inte skryta med en imponerande klang. Ja, de har en annan uppgift: att översätta högtalarnas ord exakt och tydligt, inte att snedvrida, ibland arbeta i flera timmar utan paus. Du kan lägga sådan utrustning på vilket bord som helst.

För seriösa inspelningsändamål bör du naturligtvis använda en professionell mikrofon i studion . Ljudfixeringskvaliteten kommer att vara den högsta, och känsligheten kommer också att vara på en mycket anständig nivå. En sådan inspelare är lämplig inte bara för lagring av olika rapspår. Det används också väl för att fixa verk med ett högre innehåll, sofistikerade melodier. Liknande enheter är också lämpliga för vanliga hemstudior för dem är inspelningens kvalitet inte mindre viktig än för professionella organisationer.

Bild
Bild

Oavsett applikation, när du väljer en mikrofon det är värt att överväga detaljerna i ljudutbredning i rummet … För scenframträdanden är en enkelriktad enhet det optimala valet. Det kommer bara att överföra solistens röst, ljudet av applåder och individuella rop från publiken kommer inte att blandas. Men för en stor konsert, såväl som för repetitioner, är en rundstrålande mikrofon bättre .… Det används också när det är nödvändigt att spela in ljud i ett rum eller på gatan, för att återskapa en ljudbild på ett visst ställe.

Bild
Bild

Frekvenssvar måste justeras inte enligt standarder eller instruktioner, utan strikt individuellt . Varje persons röst överförs bättre eller sämre exakt beroende på denna parameter. Om tonen flyttas upp, det är oönskat att köpa en enhet där den dessutom stiger.

Mjuk baryton matchas bättre av en mikrofon med maximal basrespons. Ju mer känslig enheten, desto bättre och dess egen ljudnivå bör vara minimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: förutom mikrofonen påverkas slutresultatet också mycket aktivt av:

  • Ljudkort;
  • fjärrkontroll;
  • mixer;
  • kompressor;
  • förförstärkare;
  • professionalism att arbeta med inspelning.

Rekommenderad: