Toppdressing Av Gurkor Med Nässlor: Kan Den Vattnas Med Nässinfusion? Hur Matar Man Ordentligt När Man Planterar? Mulching Regler

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Gurkor Med Nässlor: Kan Den Vattnas Med Nässinfusion? Hur Matar Man Ordentligt När Man Planterar? Mulching Regler

Video: Toppdressing Av Gurkor Med Nässlor: Kan Den Vattnas Med Nässinfusion? Hur Matar Man Ordentligt När Man Planterar? Mulching Regler
Video: Chill Vibes and Watering some seedlings 💦 2024, Maj
Toppdressing Av Gurkor Med Nässlor: Kan Den Vattnas Med Nässinfusion? Hur Matar Man Ordentligt När Man Planterar? Mulching Regler
Toppdressing Av Gurkor Med Nässlor: Kan Den Vattnas Med Nässinfusion? Hur Matar Man Ordentligt När Man Planterar? Mulching Regler
Anonim

För att grödorna i trädgården ska växa och utvecklas normalt bör de regelbundet befruktas med olika näringsämnen. Kompositionerna kan köpas färdiga i specialaffärer, eller så kan du förbereda dig själv . Ofta använder trädgårdsmästare nässlor för detta. Idag kommer vi att prata om hur man förbereder ett avkok med nässla för gurkor.

Bild
Bild

Egenskaper hos nässla för gurkor

Nässla tillhör den nitrofila gruppen. Denna växt fungerar som en slags indikator med vilken du kan bestämma den ungefärliga mängden kväve i jorden.

Nässla innehåller en stor mängd organiska syror, fytoncider, vitaminer som är nödvändiga för gurkor. Nässelformuleringar har också ett antal viktiga funktioner:

  • deltar i restaureringen av jorden, berikar den med olika användbara mikroelement;
  • ökar växtmotståndet mot effekterna av olika skadedjur och parasiter;
  • låter dig stimulera tillväxten av grönsaker;
  • eliminerar bladlöss under torra perioder av säsongen;
  • främjar fotosyntesprocessen.
Bild
Bild

Periodisk användning av denna buljong stimulerar också riklig blomning och ökar avkastningen avsevärt . Samtidigt förstärks stjälkarna märkbart, bladbladen får en mörkare mättad färg. Nässelfodring gör det möjligt att skydda gurkor, locka daggmaskar till jorden.

Sammansättningen av en sådan brinnande växt innehåller kalium, magnesium, kalcium. Det är de som är nödvändiga för full tillväxt av gurkor och andra grönsaker.

Som gödningsmedel används nässla ofta i form av speciella avkok, eller snarare, en lätt jäst grönsaksblandning . Ytterligare komponenter läggs ofta till massan, vilket kan öka den fördelaktiga effekten av utfodring. De kan också användas när det är dags att vattna vegetationen.

Bild
Bild

Efter att ha bearbetat kulturen med detta naturliga gödningsmedel börjar det inte bara växa mycket snabbare utan också att blomma mer aktivt. Om du lägger till nässelsammansättningen under mognaden av frukterna, blir de så saftiga som möjligt . Detta kan förklaras av det faktum att sådan växtbaserad matning bidrar till en aktiv och långsiktig ackumulering av kolhydrater.

Hur förbereder och använder man infusionen?

Det finns ett stort antal olika recept för att förbereda avkok med nässla, som kan användas för att mata grönsaker. I alla fall Skyddsutrustning (handskar, stängda skor och kläder) bör bäras i förväg, annars kan du lätt bli skadad av en sådan växt.

Därefter måste du välja lämplig vegetation. Du bör inte plocka upp en nässla som redan har bildat frön, eftersom den inte kommer att berikas med de nödvändiga användbara elementen.

Oftare finns bara några få sorter av sådana växter, som alla är lämpliga för att gödsla gurkor

Så det finns tvåhårig nässla, som är ganska stor i storlek, den har också krypande långa rhizomer, dess längd kan nå 2 meter.

Bild
Bild

Smalbladiga nässlor, hampa och brännässla är betydligt sämre i storlek än den tvåväxande sorten. Dessutom är dessa arter också mättade med kväve, kalcium, kalium och magnesium.

kom ihåg det för att skapa ett sådant naturligt gödningsmedel för gurkor bör du inte slå rötter, så det är bättre att klippa nässlan direkt . Sedan kan det insamlade materialet läggas ut i solen så att det kan "vissna" något. Men färska delar är också bra, och det blir mycket lättare att skära dem.

För beredning av tinkturen är friska grenar som inte påverkas av skadedjur och sjukdomar bäst lämpade. Och det bör inte finnas några områden med ruttning på dem. Den valda vegetationen läggs ut i en ren behållare och fylls med förvärmt vatten.

Då måste du skicka vätskan för infusion. Samtidigt kommer det att vara nödvändigt att röra om det flera gånger i veckan. Om du vill påskynda processen avsevärt kan du lägga behållaren med innehållet i solen.

Bild
Bild

I ett sådant flytande arbetsstycke kan du dessutom tillsätta lite jäst eller strösocker. Den färdiga infusionen förvaras bäst i en lufttät plastbehållare på obestämd tid . Så att lukten från ett sådant avkok inte är för stark kan du lägga till lite valerian där (det är bättre att använda roten).

Infusionen anses vara helt klar för användning när den börjar få en mörk färg . Och han borde också sluta skumma. Det rekommenderas inte att lagra nässelvätska i en metallbehållare, eftersom metallen kan ge upphov till en mängd olika kemiska reaktioner, på grund av vilka infusionen kommer att förlora alla dess användbara egenskaper.

Bild
Bild

Förutom huvudreceptet finns det andra med speciella tillsatser

  • Maskros avkok . För dess förberedelse krossas maskrosor, medan de kan användas utan blomställningar och rötter. Allt detta material måste torkas lite. Samtidigt förbereds ett vanligt brännässelavkok. Maskros läggs till den, i denna form får vätskan infunderas i 10-12 dagar. Ofta tas istället för maskrosor plantain, comfrey och många andra medicinska örter.
  • Tinktur med bröd . För en sådan komposition kan resterna av vete eller rågbröd vara lämpliga. Först läggs hackad nässla i en ren behållare, och sedan hälls allt detta med uppvärmd vätska och kakor tillsätts till den resulterande massan. Den färdiga kompositionen bör jäsa i flera dagar, varefter blandningen blandas noggrant. När det slutar skumma kan det redan användas som gödningsmedel för grödor.
  • Buljong med jäst . I det här fallet kan du ta vilken jäst som helst. De bör läggas till varmt vatten omedelbart tillsammans med hackad nässla. I detta fall kommer endast 1 påse torra komponenter (eller 100 gram färsk produkt) att falla på 10 liter vätska. Dessa ingredienser ger en mycket snabbare jäsningsprocess. Och även träaska läggs ibland till sådana kompositioner för att erhålla ett helt komplext gödningsmedel som kan användas för olika grödor.
Bild
Bild

Ibland används nässla i sin rena form utan att förbereda en tinktur. I det här fallet kommer det att vara möjligt att plantera gurkor i rader och lägga ett tätt och tjockt lager av nässlor mellan dem. Inga insekter och andra skadedjur kommer att kunna ta sig igenom en sådan "barriär". Ofta blir dessa lager till en näringsrik och fördelaktig mulch för gurkor.

När det gäller infusionen bör den användas på olika sätt beroende på förhållandena där gurkorna växer

I växthuset

I detta fall används huvudsakligen lövförband, som helt enkelt sprutas på bladblad och växtstammar. Som regel räcker det bara med ett sådant förfarande per månad. Oftast används speciella sprutpistoler för dess genomförande, vilket bidrar till enhetlig fördelning av vätskan.

Bild
Bild

I det öppna fältet

Ganska ofta används denna infusion för att vattna jorden runt gurkorna, medan det är värt att observera proportionerna. I genomsnitt står en buske för från 0,5 till 1 liter av en sådan läkande vätska. Färdigt nässelgödsel används oftare som en rotförening. Införandet av rotadditiv för alla grödor utförs 1 eller 2 gånger i veckan, och det rekommenderas att göra detta i grumliga perioder.

Bild
Bild

I vilket fall som helst måste det komma ihåg att gröna grundbeten bör användas i processen för aktiv utveckling och tillväxt av gurkor (vår och försommar), eftersom ogräsinfusioner gör att du snabbt kan bygga upp grön massa. I fruktprocessen behöver sådana kompositioner inte missbrukas. Annars börjar buskarna helt enkelt växa för mycket, men bär lite frukt.

Om du ska använda den resulterande massan med nässlor för att bekämpa skadedjur eller sjukdomar, måste du hälla ett kilogram vegetation med rent vatten (5 liter), i denna form kokas vätskan i 10-15 minuter, sedan filtreras genom en sil eller ostduk … Tinkturen måste få svalna. Senare späds det ut med vatten. Den färdiga kompositionen kan användas för konventionell sprutning med en sprayflaska.

Bild
Bild

Täcka sängarna med nässlor

För att göra mulching korrekt måste du passera färsk vegetation genom en speciell apparat, det bästa alternativet är en elektrisk ensilageskärare, som gör att du kan dela upp materialet i de minsta delarna.

Därefter kan du gå vidare till själva proceduren . Du kan täcka med färska stjälkar och blad. Gräset läggs ut i ett ganska tjockt lager (minst 10 centimeter).

Bild
Bild

Det tjocka skiktet hindrar ogräs från att komma in i gurkans näringsämne . Och det tillåter inte att jorden värms upp för mycket under påverkan av ultraviolett strålning, det kommer att behålla fukt efter vattning.

Användbara tips

Om du planerar att ta sådana växtbaserade formuleringar för att gödsla gurkor, bör du komma ihåg några viktiga rekommendationer. För ett större utbyte kan sådana naturliga tinkturer användas redan när man planterar gurkor. För detta hackat gräs blandas med en liten mängd jord och placeras på botten av sätena . I det här fallet måste de göras lite djupare än vanligt.

Bild
Bild

Kom ihåg att det är bäst att plocka unga nässlor för matlagning. Det är i den som den maximala mängden komponenter som är användbara för grönsaker kommer att hittas. Skär av stjälkarna helt när du samlar material. Detta görs bäst med en trädgårdsskärare.

Sådana råvaror kan beredas i förväg för användning i framtiden . När allt kommer omkring kan lite torkade och till och med torkade nässlor också vara ganska lämpliga för befruktning av sådana grödor.

Bild
Bild

Det rekommenderas att använda olika ytterligare komponenter (maskros, bröd, jäst) vid beredning av buljonger, vilket kan öka effekten.

Rekommenderad: