Toppdressing Av Paprika Med Aska: I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Befruktas Rätt? Älskar Paprika Att Vattna Med Askinfusion?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Paprika Med Aska: I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Befruktas Rätt? Älskar Paprika Att Vattna Med Askinfusion?

Video: Toppdressing Av Paprika Med Aska: I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Befruktas Rätt? Älskar Paprika Att Vattna Med Askinfusion?
Video: OFF GRID LIVING - My BUNKIE CABIN BEDROOM | BEST MINI WOOD STOVE | Hazelnut & Almond Trees - Ep. 129 2024, Maj
Toppdressing Av Paprika Med Aska: I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Befruktas Rätt? Älskar Paprika Att Vattna Med Askinfusion?
Toppdressing Av Paprika Med Aska: I Växthuset Och I Det öppna Fältet. Hur Befruktas Rätt? Älskar Paprika Att Vattna Med Askinfusion?
Anonim

Naturliga förband är nu mycket populära bland trädgårdsmästare. Vanlig träaska fungerar bra som gödningsmedel. Det kan användas inte bara för att mata paprika, utan också för att skydda dem från olika skadedjur och sjukdomar.

Fördelar och nackdelar

Träaska produceras genom att bränna olika organiska material. Dess sammansättning beror direkt på de råvaror som används för detta. Träaska innehåller en stor mängd användbara spårämnen.

  1. Fosfor . Detta element är nödvändigt för växter för snabb utveckling av rotsystemet. Att mata paprika med aska är användbart när plantorna planteras i marken. För befruktning av pepparplantor är det bäst att använda aska som erhållits efter att ha bränt barrträd.
  2. Kalium . Detta ämne bidrar till en snabb återställning av växtens vattenbalans. För att kompositionen ska mättas med kalium bränns hårt trä.
  3. Kalcium . Detta element främjar buskens snabba tillväxt. Ask är särskilt rik på kalium, som finns kvar efter bränning av lövträd.
  4. Koppar . Om detta ämne inte räcker till för paprikan börjar de torka ut.
  5. Magnesium . Detta element gör att du kan påskynda blomningen av växter.
Bild
Bild

Endast högkvalitativ aska bör användas för att gödsla paprika och andra grödor . Bränn inte spånskiva, fiberplattor, lackerade eller målade material. Det bör inte heller finnas något gummi, färgat papper, syntet och cellofan bland de råvaror som bränns. Det rekommenderas inte att bränna hushållsavfall. Ask av hög kvalitet framställs av grenar, växtrester och sticklingar av brädor som inte har lackerats.

Detta naturliga gödningsmedel har både fördelar och nackdelar. Till att börja med är det värt att prata om dess främsta fördelar. Kvalitets träaska:

  • ökar plantornas frostbeständighet;
  • stärker immunsystemet hos paprika
  • påskyndar deras tillväxt;
  • stimulerar blomning och fruktning av paprika;
  • hjälper till att avoxidera jorden;
  • förhindrar uppkomsten av svampsjukdomar;
  • skyddar växten från skadedjur.
Bild
Bild

Samtidigt är det inte värt att använda aska för ofta. Detta kan leda till följande negativa konsekvenser:

  • övermättnad av jord med kväve;
  • svikt i syra-basbalansen;
  • skador på rotsystemet.

Men om du applicerar detta gödningsmedel korrekt kommer det inte att få några negativa konsekvenser.

Bild
Bild

Beredning av lösningen

Som regel appliceras träaska på jorden i form av en lösning. Innan produkten förbereds måste produkten siktas ordentligt. Efter det kan du börja förbereda gödningsmedlet. Detta kan göras på flera sätt.

Alternativ nummer 1

Häll först ett glas träaska med 1 liter rent vatten, uppvärmt till 30-40 grader. Det rekommenderas att använda det mjukaste vattnet som är möjligt, till exempel regnvatten eller väl sedimenterat vatten.

Därefter ska infusionen stå i 10-12 timmar på en varm plats . Den färdiga blandningen måste filtreras noggrant. Före användning måste lösningen spädas i 10 liter vatten så att dess koncentration inte blir för stark. Därefter måste du bearbeta marken runt paprikorna med denna blandning.

Bild
Bild

Alternativ nummer 2

Det finns ett annat sätt att förbereda en asklösning. Det tar lite längre tid, men lösningen är mer effektiv.

För att förbereda det måste du ta en 10-liters hink och hälla 1 liter aska i den . Därefter måste du fylla den med rent vatten. Lägg sedan blandningen på en varm plats i 3 dagar. Rör om det då och då. Efter denna period måste lösningen filtreras, och sedan måste paprikan behandlas med den.

Bild
Bild

Alternativ nummer 3

Detta verktyg kan användas profylaktiskt. För att förbereda det måste 2 koppar siktad aska hällas med 1 liter kokt vatten. Sedan måste denna blandning sättas på låg värme och kokas i en halvtimme. Efter denna tid, sila lösningen, tillsätt sedan 9 liter rent vatten till den . Det är också nödvändigt att hälla tvålspån där.

Bild
Bild

Det är bäst att använda tvätttvål för att förbereda lösningen.

Efter beredning måste blandningen hällas i sprutan . Den färdiga lösningen kan användas för att bearbeta paprika både i det öppna fältet och i växthus. Efter sprutning måste växterna vattnas rikligt i flera dagar.

Bild
Bild

Du kan också mata paprikan med torr aska . Detta förhindrar uppkomsten av olika svampsjukdomar. Det rekommenderas att applicera torrdressing i regn. Samtidigt är det inte värt att sprinkla rotzonen, utan gångarna.

När och hur man matar?

Det är bäst att gödsla paprika tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Om du gör detta under dagen kan solens strålar bränna unga löv. Pepparplantor måste matas två gånger . Både första och andra gången är det bäst att vattna plantorna med en asklösning.

Bild
Bild

Mängden ytterligare gödsling beror på jordens kvalitet och växtutvecklingens egenskaper.

Första gången

När de första bladen visas på unga växter kan du utföra den första utfodringen. För att paprikan ska utvecklas fullt ut måste 3 delar superfosfat, 3 delar vatten, 1 del ammoniumnitrat och 1 del kalium läggas till asklösningen. Några timmar före bearbetning måste paprikan vattnas med varmt vatten.

Bild
Bild

Själva blandningen måste blandas noggrant före bearbetning. Tillsätt 1 matsked av den beredda lösningen under varje buske. Det är inte värt att använda en torr produkt i detta skede, eftersom alla näringsämnen bör komma till växtrötterna så snart som möjligt.

Andra matningen

På 14-20 dagar efter den första utfodringen kan du befrukta växterna igen. Den här gången kommer inte 1, utan 2 matskedar av askblandningen under varje buske. Koncentrationen i detta fall bör vara densamma som i det första fallet.

Bild
Bild

Lägger till brunnarna

När plantor transplanteras i marken måste 1 matsked aska läggas till hålen. Det måste blandas med jord före användning. Eftersom aska är ett frätande gödselmedel kommer skada på paprikan att hoppa över detta steg.

Efter utfodring måste jorden runt plantorna vattnas väl . Denna produkt desinficerar jorden, ger näring åt växterna och låter dem slå rot och växa snabbare.

Bild
Bild

Efter transplantation

I händelse av att aska inte infördes i hålen vid plantering av plantor kan toppdressing göras först efter 2-3 veckor. Under denna tid kommer växterna att kunna rota bra. Gödsel måste appliceras under varje växt. Nog 1 liter av den beredda blandningen. Lösningen måste vara vid rumstemperatur, annars slutar rotsystemet helt enkelt växa på obestämd tid.

Bild
Bild

Fröbehandling

Många trädgårdsmästare föredrar att suga dem i en asklösning innan de planterar frön i marken. Det desinficerar dem perfekt och stimulerar också den aktiva tillväxten av unga plantor. För att förbereda lösningen, använd 20 gram aska och en liter vatten . Fröna blötläggs i det i en dag. Efter denna period måste de sköljas väl och sedan torkas. För att förbereda en lösning för behandling av frön är det bättre att använda förinställd vatten.

Bild
Bild

Dessutom

Ofta tillsätts asklösningar under blomningen av paprika. Under denna period behöver de särskilt kalium-fosfortillskott. Oftast appliceras denna toppdressing i juni. Aska som förberetts i förväg måste spridas runt varje pepparbuske . En kvadratmeter kräver 200 gram torraska. Efter att asken har applicerats måste jorden runt växterna lossas väl och sedan vattnas rikligt med varmt vatten.

Bild
Bild

Och även växter kan matas med aska även om de angrips av skadedjur. För detta ändamål kan buskarna sprinklas med aska som siktas genom en sil eller sprutas med en tvålaska.

Denna metod för bekämpning av skadedjur kan användas både i öppna sängar och i växthus av polykarbonat. Det är bäst att spraya buskarna på kvällen. Vädret ska vara lugnt och torrt.

Bild
Bild

När du matar växter med aska måste du följa vissa regler

  1. Om produkten appliceras på jorden torrt , du måste befrukta paprika i en skyddsmask och handskar. För att förhindra att aska kommer in i ögonen under sållning är det värt att utföra denna procedur med glasögon. Rester av aska ska förvaras på en torr plats utom räckhåll för barn.
  2. Använd inte träaska och färsk gödsel samtidigt . Detta kommer att leda till att båda produkterna inte kommer att ha önskad effekt på anläggningens utveckling.
  3. Använd inte aska och tillsammans med urea , saltpeter och andra kvävehaltiga förband.
  4. Vuxna växter kan matas med en lösning beredd med växtbaserad avkok snarare än vatten .… Fördelarna med ett sådant växtbehandlingsmedel är mycket högre.
  5. Om sängarna inte är täckta , varje toppdressing måste åtföljas av ytlig lossning av jorden.
  6. Eftersom paprika älskar värme, bör du använda något uppvärmt vatten för vattning efter matning . Vatten som har fått sitta i en fat eller hinkar hela dagen kommer också att fungera.
  7. Lerjord kan befruktas med aska efter att ha grävt jorden . Sandiga och sandiga lerjordar befruktas med aska på våren efter att snön har smält. Detta görs så att smältvatten och de första vårregn inte tvättar bort det användbara gödningsmedlet.
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det en sådan folkmedicin som aska kan fungera som ett utmärkt alternativ till kemikalier . Om du observerar de rätta doserna, mata paprikan i tid, växterna blir friska och skörden blir stor.

Rekommenderad: