Gödsel Sapropel (15 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Hur Får Man Det Själv? Ansökan Om Grönsaker I Trädgården Och Trädgårdstomten

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel Sapropel (15 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Hur Får Man Det Själv? Ansökan Om Grönsaker I Trädgården Och Trädgårdstomten

Video: Gödsel Sapropel (15 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Hur Får Man Det Själv? Ansökan Om Grönsaker I Trädgården Och Trädgårdstomten
Video: Förvandla 800 Kvadrat på 3 månader- Odla MASSOR av grönsaker och blommor effektivt på mindre yta 2024, Maj
Gödsel Sapropel (15 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Hur Får Man Det Själv? Ansökan Om Grönsaker I Trädgården Och Trädgårdstomten
Gödsel Sapropel (15 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Använder Det? Hur Får Man Det Själv? Ansökan Om Grönsaker I Trädgården Och Trädgårdstomten
Anonim

Nästan alla trädgårdsmästare är medvetna om fördelarna med organiskt gödningsmedel, deras fördelar jämfört med kemiska. Oavsett platsens storlek och kunskapen om agronomi är det nödvändigt att förstå den grundläggande förbandet. Sapropel anses vara en av de mest användbara ämnena som kan läka jorden, öka kvaliteten och kvantiteten på grödor eller prydnadsflora. Det viktigaste är att känna till funktionerna i användningen av detta ämne, dess huvudsakliga egenskaper, fördelar och eventuella skador på växter.

Bild
Bild

Vad det är?

Först och främst är sapropelgödsel en flerskiktad sediment som ackumuleras i sötvattenreservoarer. Den bildas i botten efter att en mängd flod- och sjöflora, fauna och jord har torkat bort. Sapropels egenskaper är unika på grund av dess naturliga sammansättning . I själva verket är dessa de sönderfallna ämnena i organismer, växter, allt sötvattenplankton. Det används som gödningsmedel för olika typer av jordar.

Sapropel ser ut som en svart pulverformig substans, visuellt liknar den krossad aska . Formen av försäljning av gödningsmedel kan vara annorlunda - från pasty till tablett. Den stora fördelen med detta ämne är miljövänlighet, säkerhet och många organiska unika föreningar. Organiskt material extraherat från ett djup av mer än 2 meter anses vara den mest värdefulla föreningen. Rinnande vatten tillåter inte bildandet av dessa föreningar, oftast finns sapropel i sjön.

Det är viktigt att känna till skillnaderna mellan sapropel och vanligt slam, eftersom deras sammansättning är helt annorlunda, i de senare organiska föreningarna är mindre än 15% . Således reduceras värdet kraftigt. Medan i sapropel kan organiskt material vara upp till 80%. Utåt är dessa ämnen olika - silt med tillsatser av lera, grått, luktar smaklös. Sapropel är gelé, smör eller krämig i konsistensen. Helt enkelt sur jord som extraheras från träsket kommer inte heller att vara fördelaktigt, eftersom det innehåller många värdelösa eller skadliga ämnen - järn, metan, vätesulfid, giftiga element.

Sapropel -klumpar är inte heller användbara i sin ursprungliga form, det är viktigt att korrekt bearbeta det för att uppnå maximal nytta.

Bild
Bild

Ett korrekt bearbetat gödningsmedel kan berika jorden med sådana ämnen:

  • kalium;
  • natrium;
  • fosfor;
  • aminosyror;
  • enzymer av olika slag;
  • vitaminer;
  • humussyror.

De viktigaste fördelarna med sapropel:

  • låter dig stimulera tillväxten av nästan vilken flora som helst;
  • bli av med jord från smittsamma organismer, svampar;
  • lossning av kompositionen;
  • öka fertiliteten för ännu fattiga i kompositionsländer;
  • behandlade jordar håller vatten väl, vilket innebär att de inte behöver fuktas ofta;
  • utbytet av frukt- och bärväxter ökar;
  • rotsystemet förstärks.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur får man det själv?

Gödsel för trädgården och grönsaksgården kan köpas i vilken specialaffär som helst, men du kan också få det själv. För detta är vatten av en icke-flytande typ, stående, med begränsad syretillgång lämplig. Extraktion utförs från en damm, sjö . Sapropelfyndigheten har bildats i många decennier. Det viktigaste är att skilja gödsel från silt.

För att förbereda ämnet, välj en tidsperiod från augusti till början av september . Det är under denna period som vattnet avtar och dess nivå minskar. Fält som inte ligger nära motorvägar, motorvägar eller industriföretag är lämpliga för gruvdrift. Detta minskar risken för att föroreningar kommer in i gödselmedlet. Det är ganska enkelt att extrahera organiskt material för hand med en spade.

Förutom verktygen bör du ta hand om tillräcklig volym och transport för transport . Sapropeln grävs ut, torkas till pulverform. Detta är ett obligatoriskt förfarande, annars kommer gödningsmedlet helt enkelt att ruttna och alla unika egenskaper går förlorade. Det är optimalt inte bara att torka ämnet, utan också att frysa det ordentligt.

För att maximera fukten i glaset, använd behållare med perforerad botten och sålla regelbundet gödningsmedlet med en sil.

Bild
Bild

Olika sorter

I specialaffärer kan du hitta gödselmedel av flera typer av märkning:

  • A - en universell typ som kan användas för alla jordar, oavsett sammansättning;
  • B - lämplig för jordar som behöver minska surheten;
  • B - optimal för neutral jordkomposition och låg alkalisk jord.

Efter sammansättning

Sapropeljord skiljer sig främst i sin komponentsammansättning, näringsnivån i olika typer är olika. Den kemiska sammansättningen beror till stor del på den nivå vid vilken extraktionen utfördes. Lake sapropel kan vara av följande typer:

  • mineraliserad - gråaktig, med den högsta koncentrationen av näringsämnen - cirka 85%;
  • mineraliserad med organiskt material - gråaktig, koncentrationen av användbara komponenter är över 50%;
  • organiskt med mineraler - svart, koncentration av näringsämnen - upp till 50%;
  • rent organiskt material - svart med en näringsnivå på upp till 30%.

Beroende på varifrån gödningsmedlet erhållits kan dess sammansättning skilja sig åt, sapropel kan vara av följande typer:

  • kiselhaltig;
  • körtel;
  • organisk;
  • karbonat.
Bild
Bild

Efter typ av behandling

Enligt detta kriterium kan sapropel delas in i följande typer:

  • granulerad;
  • lös i påsar;
  • flytande;
  • i form av en pasta.

Det enklaste och bekvämaste sättet är att köpa gödselmedel i granulat eller bulkform. Sådana alternativ är optimala för stora områden, de köps ofta för industriellt bruk. Pasta och vätska används oftast när den växande kulturen förändras.

Bild
Bild

Hur man ansöker?

Användning av sapropel i en personlig tomt är möjlig under alla floratidsperioder. Du kan använda toppdressing i trädgården på olika sätt. För att förbättra lerjord är det nödvändigt att fördela gödselmedel på våren längs hela jordens omkrets enligt följande instruktioner: 3 liter gödning per 1 meter till 10-12 cm djup . I själva verket kommer detta förfarande att vara lika med markförnyelse.

Om vi inte pratar om allmän hälsoförbättring, men om en punkt ett, är det nödvändigt att ta hänsyn till särdragen hos varje representant för floran.

Bild
Bild

För grönsaker

Sapropel används framgångsrikt för bildandet av plantor, i ett växthus, i en trädgård i det öppna fältet. Om du använder toppdressing korrekt är det fullt möjligt att öka utbytet av tomater, gurkor, potatis och andra grödor med en och en halv gång . För att förbättra kvaliteten och öka utbytet av potatis hälls materialet ut före planteringsproceduren. Gödselmängden per 1 kvadratmeter varierar från 3 till 6 liter. Du kan kombinera sapropel med gödsel och lägga dem i lager. Andelarna av gödsel och näringsämnen - 1 till 2.

Om du planerar att använda gödningsmedel för frön som sås utan plantor, bör du gräva upp jorden med 10 cm efter tillsats av sapropel i mängden 3 liter per 1 kvm. Detta kommer att öka markens bördiga egenskaper i minst tre år. Frön till plantor bör sås i en blandning av jord och sapropel. För varje växt är det viktigast att följa sina egna normer:

  • för gurkor och zucchini kombineras jord, sand, sapropel i proportioner - 6: 4: 3;
  • för tomater, paprika, äggplanter - 7: 2: 1;
  • för kål, sallader, kryddor - 2 4: 3.
Bild
Bild

Till jordgubbar

Dessa bär kräver beredning av marken på hösten, sapropel läggs till jorden baserat på indikatorer från 2 till 8 liter per 1 kvm. Detta kommer att förbättra jordens struktur, öka antalet bär för nästa säsong.

Bild
Bild

För blommor

Ett annat framgångsrikt område för gödningsmedel är rabatter, prydnadsgrödor. Stärka rotsystemet, förbättra uppsättningen knoppar, blomningstiden - detta hjälps perfekt av organiskt material. Du kan mata redan planterade rosor med en lösning utspädd med vatten. Detta kan göras en gång per säsong, vid behov ökas antalet procedurer till tre.

Du kan odla jorden i början av september för att döda svamp, mögel och skadliga mikroorganismer . På våren upprepas proceduren för att konsolidera resultatet. Som ett resultat blir plantens stjälk starkare, mer massiv, blomningen varar längre och är mer aktiv.

Bild
Bild

För inomhusväxter

Om du föredrar en hemträdgård kommer sapropel också till nytta i detta område. Behovet av det ökar särskilt när man planterar om vegetation. Användning av gödselmedel hjälper till att förebygga olika sjukdomar, ökar immuniteten hos flora -representanter, gör blommor friskare och starkare. För att få en högkvalitativ jordblandning, kombinera 1 del sapropel och 3, 5 delar jord.

Bild
Bild

För frukt- och bärgrödor

Stamklädning av träd och buskar som bär frukt är ett effektivt utfodringsförfarande. För att öka frukt- och bärproduktiviteten, strö sapropel i en cirkel runt stammen:

  • för träd är skiktet 6 cm;
  • för buskar - 3 cm.

Efter proceduren är lossning och fuktning nödvändig, antalet förband för 1 säsong är 3. När du planterar nya plantor, använd också gödselmedel, det hjälper till att slå rot och öka immuniteten. Ange 4 delar mark och 1 del sapropel i landningsgropen. Redan första fruktåret kommer skörden att ge mycket mer avkastning.

Bild
Bild

Möjliga fel vid användning

För att gynna din webbplats, inte skada jorden och uppnå en riktigt bra effekt, måste du veta om reglerna för användning av sapropel. Tyvärr kan de unika egenskaperna hos detta gödningsmedel neutraliseras helt om det används analfabetiskt. För att förhindra att detta händer, gör inte följande misstag, som är mycket typiska för oerfarna trädgårdsmästare.

  • Uteslut i inget fall andra förband och gödningsmedel ., i en enda mängd, kommer sapropel inte att kunna förbättra jorden. Optimal användning av komplexet.
  • Öka inte antalet procedurer mer än vad som anges i instruktionerna . Gödningsmedlets egenskaper bevaras länge, ibland räcker det med att upprepa hälsoförbättringsåtgärden vart femte år.
  • Om du kombinerar ämnena i fel proportioner blir det lite vettigt från gödningsmedlet . Ta hänsyn till kulturernas särart, de kräver alla ett individuellt tillvägagångssätt.

Om användningen av sapropel inte har varit fördelaktig är det nödvändigt att se över den allmänna principen för växtfoder och markhälsa. Kontrollera om det fanns några oegentligheter vid beredningen av blandningar och procedurer.

Rekommenderad: