Mata Gurkor Med Kalium: Vad Ska Man Mata När Det Inte Finns Tillräckligt Med Kalium? Kaliumgödsel Hemma, Användning Av Kaliummagnesium

Innehållsförteckning:

Video: Mata Gurkor Med Kalium: Vad Ska Man Mata När Det Inte Finns Tillräckligt Med Kalium? Kaliumgödsel Hemma, Användning Av Kaliummagnesium

Video: Mata Gurkor Med Kalium: Vad Ska Man Mata När Det Inte Finns Tillräckligt Med Kalium? Kaliumgödsel Hemma, Användning Av Kaliummagnesium
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Mata Gurkor Med Kalium: Vad Ska Man Mata När Det Inte Finns Tillräckligt Med Kalium? Kaliumgödsel Hemma, Användning Av Kaliummagnesium
Mata Gurkor Med Kalium: Vad Ska Man Mata När Det Inte Finns Tillräckligt Med Kalium? Kaliumgödsel Hemma, Användning Av Kaliummagnesium
Anonim

Kalium kallas ett av de viktigaste gödningsmedel som krävs för framgångsrik odling av gurkor . För att mikroelementet ska ge maximal nytta bör det appliceras i enlighet med matningsplanen och alltid enligt instruktionerna.

Kaliumegenskaper för gurkor

Odling av gurkor är nästan aldrig komplett utan införandet av kaliumdressing. Trädgårdsmästare uppskattar detta mikroelement för dess förmåga att förbättra smakegenskaperna hos frukter, eliminera bitterhet, samt öka antalet äggstockar och volymen för den framtida skörden . Potashgödsel aktivera processerna för protein-kolhydratmetabolism och påskynda fotosyntesen.

Regelbunden matning hjälper gurkor att bättre uthärda torra och frostiga perioder, stärka deras immunitet och öka hållbarhetskvaliteten - det vill säga lagringsförmågan. Det är värt att nämna att regelbunden "konsumtion" av kalium hjälper grödan att skydda sig mot skadedjur.

För att utvecklingen av gurkor ska bli framgångsrik bör potashdressingar räcka under hela växtsäsongen.

Bild
Bild

Tecken på brist

Kaliumbristen”brukar” lätt avläsas av de yttre förändringarna i gurkor . I en sådan växt växer piskor och löv aktivt, men greener bildas i en felaktig päronliknande och krokformad form. Skuggan på lövverket ändras till mörkgrön, och deras kant blir gul. Ibland får bladplattan en blåaktig ton.

Med tiden ackumuleras kväve i växtvävnader, och buskens luftdel torkas av toxiner. En ökad koncentration av ammoniakalt kväve leder till gradvis död av vävnader. Bitterhet ackumuleras i gurkans fruktkött, äggstockar med löv försvinner, och antalet manliga blommor är betydligt bättre än kvinnliga.

Förresten, med brist på kalium i buskarna, dör de gamla bladen först, sedan de unga och sedan själva blommorna.

Bild
Bild

Gödselmedel

Alla kaliumgödselmedel är vanligtvis uppdelade i klorid och sulfat, och de senare levereras oftast till marknaden i form av miniatyrkorn.

Kalium humat

De bästa kaliumgödselmedlen innehåller naturligtvis kaliumhumat. Den innehåller många humussyror och andra näringsämnen. För matning av gurkor kan läkemedlet köpas både i flytande och torr form. Införandet av detta medel förbättrar jordens sammansättning, påskyndar bildandet av själva gurkorna och minskar mängden nitrater i deras sammansättning. Utbytet av kulturen växer betydligt, och själva grödan lagras mycket längre.

Sådan bearbetning utförs tre gånger under växtsäsongen, och för att skapa en lösning späds 110 milliliter ut i en tio liters hink vatten. Det är viktigt att nämna att det är förbjudet att införa kaliumhumat samtidigt med fosfor och kaliumnitrat för att undvika bildning av olösliga ämnen.

Bild
Bild

Kaliumsalt

Kaliumsalt är en blandning av kaliumklorid, sylvinit och kainit . Läkemedlet används innan du planterar gurkor på våren eller hösten, när platsen rensas för skörd. Som regel måste 35 gram kaliumsalt spridas för att bearbeta varje kvadratmeter. Under växtsäsongen får denna kaliumgödsel inte användas.

Bild
Bild

Kaliummonofosfat

Kaliummonofosfat avser ett lättlösligt gödningsmedel som ser ut som en spridning av vita kristaller. Den innehåller 40% kalium direkt och 60% fosfor . Användningen av denna toppdressing har en gynnsam effekt på grödans kvalitet och förlänger hållbarheten. Dessutom ger gödningsmedlet ytterligare skydd mot svampsjukdomar. Användning av kaliummonofosfat är möjlig under vissa förhållanden.

Så på hösten ska den inte användas som en torr blandning. Det är viktigt att använda en utspädd lösning omedelbart, annars kommer den att förlora sina fördelaktiga egenskaper. Dessutom får vi inte glömma bort att befruktning aktiverar ogräsgroning och därför bör åtföljas av regelbunden ogräs. Kaliummonofosfat kan administreras 3-4 gånger under växtsäsongen.

Det bästa av allt är att gurkor uppfattar bladmatning och 10 gram torrsubstans späds ut i en hink med vatten.

Bild
Bild

Kalimagnesia

Kalimag innehåller inneslutningar av magnesium, kalium och svavel bland dess beståndsdelar. Gödsel ser ut som en torr blandning av rosa-grå granulat. Det sönderfaller snabbt i vatten, vilket gör det möjligt att jämnt mätta jorden med användbara ämnen. Införandet av kaliummagnesium ökar antalet frukter, förbättrar gurkans smak och påskyndar kulturens mognadsprocess. Dessutom stärker kulturen dess immunitet och fruktperioderna ökar.

För gurkor är det vanligt att använda läkemedlets flytande form, och när du väljer en torr blandning, minska dosen . På hösten appliceras gödselmedel i en mängd av 200 gram per kvadratmeter och på våren - 110 gram för samma område. En svagt koncentrerad lösning är också lämplig för bladtillämpning.

Bild
Bild

Vitriol

Kopparsulfat ger inte bara näring åt jorden, utan ökar också sannolikheten för växtresistens mot de vanligaste sjukdomarna. Oftast används läkemedlet på sandiga och torviga jordar. Topdressing utförs på hösten och våren i mängden 1 gram per kvadratmeter jord.

Bild
Bild

Kaliumnitrat

Kaliumnitrat kan lätt kallas en universell toppdressing, lämplig inte bara för gurkor, utan även för andra grödor .… Den säljs i form av ett vitt pulver, som snart späds ut i vatten. En blandning av kalium och kväve, som är grunden för toppdressingen, hjälper till att påskynda grödans tillväxt, stärka immuniteten och förbättra avkastningen. För att förbereda en flytande lösning späds 20 gram av ämnet i en hink med vatten. Den resulterande blandningen används för avstånd mellan rader två gånger per säsong.

Bild
Bild

Kaliumsulfat

Slutligen har kaliumsulfat, som också innehåller magnesium, svavel och kalcium, en gynnsam effekt på gurkor. Det snövita pulvret kan spridas på sängarna, eller odlas och användas för bevattning. Vanligtvis på våren och hösten ges läkemedlets torra form, och under tillväxten av gurkor används en flytande blandning . Det kommer också att vara användbart att organisera sprutning av grödan under blomningen.

Bild
Bild

Introduktionsvillkor

Kalium bör finnas i gurksängarna redan under plantering . Det är bättre att börja på hösten, när grödan skördas med torrt eller utspätt kaliumsulfat. Sådan utfodring är avgörande om trädgården ligger på tunga eller täta jordar. Om tomten inte kunde bearbetas före övervintringen, så för att fylla underskottet, bör detta göras på våren, någonstans 3-4 veckor före plantering av frön eller utseendet av plantor i sängarna.

När plantorna har bildats kan de fuktas med kalium vid roten med hjälp av ett mineralkomplex som innehåller denna ingrediens. Nästa gång kalium tillsätts under blomningsstadiet. När gurkan börjar bilda äggstockar är det bättre att använda bladdressing. Under fruktperioden kombineras rot- och bladförband.

Bild
Bild

Hur man odlar?

Spädning av kaliumgödsel är inte särskilt svårt. För rotbehandling hälls 2-3 matskedar av bollarna i 10 liter vatten och blandas tills ämnet blir homogent. För sprutning av planteringarna krävs en lösning med lägre koncentration - för samma mängd vatten finns 1, 5-2 matskedar granulat.

Det är värt att nämna det många trädgårdsmästare föredrar att mata gurkor med lösningar baserade på folkmedicin, som naturligtvis är beredda enligt individuella scheman . Så, med utspädd mullein eller fågelspillning i en hink med vatten, bör 5 gram superfosfat och samma mängd kaliumsulfat tillsättas till blandningen.

Den färdiga blandningen är lämplig för utfodring som utförs i det första stadiet av grödans vegetativa utveckling.

Bild
Bild

Hur kan du sätta in?

Det finns två huvudsakliga sätt att mata gurkor hemma: rot och blad … Detta är relevant för exemplar som växer både i öppen mark och i ett växthus. Skillnaden ligger bara i valet av preparat: alla gödningsmedel är lämpliga för öppen mark, medan kaliumsalt, sulfat och kaliumklorid rekommenderas för växthuset.

Rotdressing

Användning av rotförband för gurkor övervägs grundläggande … Det bör utföras efter regn eller generös vattning, välja icke-soliga dagar eller kvällstimmar. Näringslösningen bör värmas upp till +20 grader . Denna metod låter dig snabbt leverera näringsämnen till kulturens rotsystem. Du kan mata gurkor med torra och flytande tillsatser, och de förra sprids helt enkelt över territoriet och grävs upp tillsammans med jorden, och de senare hälls i gångarna.

Bild
Bild

Bladdressing

Ytterligare - bladmatning utförs under samma förhållanden som rotmatning, även om det är bäst att utföra det på svala sommardagar … För att utföra denna behandling med egna händer måste du fylla sprutan med en användbar blandning och bearbeta stjälkarna och bladen med den.

Trots det faktum att rotdressing vanligtvis är tillräckligt för gurkor, är bladblad oumbärligt när man odlar gurkor på tung jord.

Rekommenderad: