Hur Matar Man Vitlök Efter Att Pilarna Har Tagits Bort? Toppdressing, När De Dök Upp Och Under Avbrottstiden

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Vitlök Efter Att Pilarna Har Tagits Bort? Toppdressing, När De Dök Upp Och Under Avbrottstiden

Video: Hur Matar Man Vitlök Efter Att Pilarna Har Tagits Bort? Toppdressing, När De Dök Upp Och Under Avbrottstiden
Video: Ocean in a Light Bulb. Lighthouse Diorama / RESIN ART 2024, Maj
Hur Matar Man Vitlök Efter Att Pilarna Har Tagits Bort? Toppdressing, När De Dök Upp Och Under Avbrottstiden
Hur Matar Man Vitlök Efter Att Pilarna Har Tagits Bort? Toppdressing, När De Dök Upp Och Under Avbrottstiden
Anonim

Nybörjare trädgårdsmästare står ofta inför ett val - är det nödvändigt att mata vitlöken efter pilarnas paus och vilka gödningsmedel som måste appliceras. Låt oss försöka lista ut det i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man mata?

Naturligtvis beror en bra skörd på hur väl gödselmedlet väljs. Du måste också överväga typen av jord. Till exempel, våtmarker späds ut med sand och lera, sandstenar med torv och lera och leror med sand och torv . Chernozem -jordar behöver inte beröras: de har redan alla nödvändiga ämnen. Efter befruktningen utförs i etapper.

Bild
Bild

Det finns inga speciella nyanser vid utfodring av vinter- och vårlök - båda grödorna behöver samma vitaminer . Endast tidpunkten för appliceringen kommer att vara annorlunda: för vintergrödor införs mineraler i jorden en månad före plantering och vårgrödor måste matas omedelbart efter att snön har smält. Sedan matas vintergrödor efter att isoleringsskiktet har tagits bort och vårgrödorna - omedelbart efter utseendet av den gröna massan.

Det är att föredra att applicera gödningsmedel baserat på typen av jordlager. På så sätt kan du undvika överskott av gödselmedel och brännskador.

Från organiskt material är det bäst att lägga till häst- eller ko -humus, grisgödsel, kycklingavfall - men bara en av listan . I inget fall ska du blanda allt, det är förbjudet att införa färsk gödsel. Kompost eller lågt liggande torv kan tillsättas ett par veckor innan man planterar en vintergröda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under bildandet av den gröna massan rekommenderas att tillsätta mineraler - kaliumsulfat eller superfosfat, de bildar starka stora lökar . Under lövets tillväxt kan kvävegödsling appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter utseendet

Efter utseendet av grönska behöver kulturen simulatorer och tillväxtaktivatorer. Den första appliceringen av gödningsmedel sker under snösmältningsperioden. Rotgödseln appliceras i flytande form. Främst matad med urea . En månad senare, under skjutningen, genomförs den andra matningen. Valet av gödningsmedel beror på vädret och typen av markskydd. Du kan använda en nitroammophoska. För att minska avdunstning av marken rekommenderas att matas i grumligt väder eller efter solnedgången. För att vitlökskotten ska bli frodiga är det nödvändigt att förbereda en näringsblandning: blanda 1 tesked urea med 10 liter vatten. Efter att vi vattnat sängarna.

Bild
Bild

För att vitlök ska ge en bra skörd, matas den med följande folkmedicin . Det är nödvändigt att riva tvätttvålen till en massa på 100 gram. Sedan löser vi upp det i 10 liter vatten. Så fort tvålen löser sig, tillsätt 50 gram ammoniak. Vi utför bladdressing så att vitlöken släpper ut mycket gröna blad. Blandningen måste användas omedelbart, om något finns kvar, kasta sedan resten. Saken är att ammoniaken förångas snabbt, och efter lagring ger blandningen ingen fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild

När vitlöken är pilen är det bra att hälla över den med följande drink: för 10 liter uppvärmt vatten tar vi 2 kilo finaska. Vi blandar allt noggrant, vattnar det så att allt snabbare blötläggs till rötterna. Butiksköpta preparat kan användas när kulturen skjuter pilar. Vi tar kalium- eller fosfatgödselmedel i mängden 2 matskedar, fyller det med en hink med vatten, löser upp. Vi spenderar all resulterande blandning för 1 kvadratmeter av trädgården.

Bild
Bild

Efter radering

Tidig brytning av pilarna ger också sina resultat, för på grund av skärning går mineraler till tillväxt och förstärkning av glödlampan. Om du inte river av plantans toppar blir lökarna små, uttorkade. Det är nödvändigt att bryta ut pilarna från mitten av juni, när deras höjd blir mer än 10 centimeter.

Bild
Bild

Efter trimning av pilarna befruktas växten med aska eller fosfat-kaliumgödselmedel: dubbel superfosfat, superfosfat. Efter att ha samlat pilarna beror appliceringen av en viss typ av gödningsmedel på vädret.

Om regnväder uppstår kommer det inte att vara särskilt bra för rötterna: senare kan hela växten bli gul. Därför är det bättre att spraya den övre delen med Novosil eller Epin-Extra.

Bild
Bild

Det finns ingen anledning att dra med skörd, eftersom huvuden kommer att lagras dåligt och förlora sin presentation . Om grödan inte skördas i tid kommer skalet att spricka och glödlampan sönderfaller i kryddnejlika. Låt oss ge ett exempel på ett folkligt vitaminläkemedel för vitlök: vi tar 1 liter humus (gödsel eller spillning), 1 liter aska, blandar det med 10 liter vatten. Du måste vänta lite och häll den sedan under roten i proportionen 1 kopp blandningen till en hink vatten.

Funktioner av toppdressing

För att befrukta vitlök används två typer av förband. Roten introduceras innan du planterar växten eller under växtsäsongen. Gödselmedel används i vilken form som helst. Flytande gödningsmedel används bäst under växtsäsongen . Med hjälp av bladmatning matas de gröna delarna av växterna. I grund och botten är det så här vitlök matas efter att pilarna har tagits bort. Således distribueras näringsämnen snabbt över hela växten. Men du kommer inte att kunna bidra mycket: växten kan bli bränd.

Bild
Bild

När du brinner för bladdressing bör följande punkter beaktas

  • Blandningens mättnad bör vara lägre än för rotförband, och först då är produkten säker och användbar.
  • För att lösningen ska kunna absorberas och stanna kvar på anläggningen utförs sprutning tidigt på morgonen eller efter solnedgången.
  • Det är bättre att utföra rotsprutning endast när växten har tydliga tecken på näringsbrist.
  • Innan skörden är det meningslöst att applicera något gödningsmedel. När allt kommer omkring har glödlampan redan bildats - allt hon kunde fick hon.
Bild
Bild

Det finns speciella fall när det finns ett utfodringsschema. Tänk på sådana nödsituationer.

  • För långsam tillväxt av grönska använder vi kalium- och kvävegödselmedel . Vid extra utfodring tillsätter vi nitrofosfat, kaliumfosfat, urea eller träaska. Vi tar in enligt instruktionerna på något bekvämt sätt.
  • För att öka glödlampans diameter är det nödvändigt att späda upp uppslamningen i förhållandet 1: 6 . Vattna en hink med gödselmedel per kvadratmeter. Eller så kan du lägga till kväve i trädgårdsbädden efter vårens groning av en vintergröda eller till och med innan vårväxten planteras.
Bild
Bild

Av industrigödselmedel hjälper lösningar av urea, ammoniumnitrat, superfosfat, kaliumsulfat, nitroammophoska bra. Av multikomponentpreparaten har Agricola visat sig bra . Produkten kan köpas i form av vätska och granulat. Naturliga ingredienser finns i produkterna "Gutamat" och "Fasco".

På hösten befruktas endast vinterplanteringar. Dessutom sker introduktionen av näringsämnen i två steg. Först en månad före plantering introduceras följande blandning: humus med superfosfat, aska, kaliumsulfat. I det andra steget, ett par veckor före plantering, lägg till efter eget gottfinnande: kompost, lågt liggande torv eller en butiksblandning.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Oerfarna sommarboende gör ett antal misstag som kan leda till sorgliga konsekvenser. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

  • Introducerar näringsämnen utan åtskillnad . Vissa människor använder aktivt parollen: "Ju mer, desto bättre." Men ett överskott av gödningsmedel skadar grödan. Konsekvenserna av okontrollerad applicering är många: de gröna delarna brinner och glödlampan ruttnar.
  • Icke-överensstämmelse med proportioner . Till exempel kan en hög koncentration av ammoniaklösning eller salter också orsaka vitlökens död eller bromsa dess tillväxt. När du köper gödningsmedel i specialaffärer måste du vara uppmärksam på proportionerna.
  • Kompletterande utfodring med färsk gödsel . Detta är fel, eftersom växten behöver humus. Annars kan du stå helt utan grödor.
  • Tidigt borttagning av pilar . Om pilen har vuxit mer än 10 centimeter och den inte har tagits bort, blir det inget stort huvud.
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare frågar ofta: är det bättre att mata en vitlökskörd - ekologiskt eller gödningsmedel från en butik? Organiska gödningsmedel har ett antal fördelar:

  • ökat värde;
  • säkerhet;
  • förmågan att ackumuleras i jorden.

Men deras överskott kan bränna rotsystemet. Därför måste vissa intervall observeras.

Av användbara organiska gödningsmedel under skott används mullein, bakersjäst, kycklingspillning, bordsalt, ammoniak och alkohol . Innan du börjar applicera förband på vitlöksbäddar måste du först studera alla rekommendationer och instruktioner. Det måste komma ihåg att vitlökskulturen är en rotkultur, så alla ytterligare experiment är olämpliga. Endast en känslig och uppmärksam inställning till växten ger en stor skörd.

Rekommenderad: