Vattna Lök Med Salt: Hur Kan Du Vattna Dem Med Saltvatten? Proportioner Per Hink. Varför Behöver Du Behandling Och Matning Med Saltlösning?

Innehållsförteckning:

Video: Vattna Lök Med Salt: Hur Kan Du Vattna Dem Med Saltvatten? Proportioner Per Hink. Varför Behöver Du Behandling Och Matning Med Saltlösning?

Video: Vattna Lök Med Salt: Hur Kan Du Vattna Dem Med Saltvatten? Proportioner Per Hink. Varför Behöver Du Behandling Och Matning Med Saltlösning?
Video: MICKES JULSTÖK - Gör din egen picklade gurka och rödlök! 2024, April
Vattna Lök Med Salt: Hur Kan Du Vattna Dem Med Saltvatten? Proportioner Per Hink. Varför Behöver Du Behandling Och Matning Med Saltlösning?
Vattna Lök Med Salt: Hur Kan Du Vattna Dem Med Saltvatten? Proportioner Per Hink. Varför Behöver Du Behandling Och Matning Med Saltlösning?
Anonim

Odling och odling av trädgårdsgrödor ger i varje fall vissa funktioner i vården, liksom tillgången på lämplig kunskap och färdigheter. Samtidigt, trots den rika arsenalen av moderna agrotekniska åtgärder och speciella förberedelser, föredrar många sommarboende gamla folkmedicin. Det är i detta sammanhang som det är värt att överväga hur man häller saltlösning på lök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saltegenskaper

Även med stark immunitet kan en kultur som lök bli sjuk och därför kräva behandling samt lämpliga förebyggande åtgärder . Således är utseendet på gula fjädrar ett av tecknen på angrepp av lökflugan, som är den farligaste skadedjuret. Det har bevisats genom många års praktik att kompetent och måttlig vattning av växter med saltlösning gör att du helt kan övervinna parasiten, vilket i sig minimerar risken för att utveckla sjukdomar. Förresten kan denna teknik betraktas som tilläggsfoder.

Användningen av detta verktyg är en av de mest prisvärda, miljövänliga och relativt säkra för själva kulturen .… Behandlingsmetodens effektivitet ligger i det faktum att det kvinnliga skadedjuret inte kan komma till lampans bas och lägger ägg på de övre skalorna.

Som ett resultat kommer under nästa vattning med tillsats av mangan och andra medel att dö larver och puppor, berövade skydd.

Bild
Bild

De viktigaste fördelarna med den beskrivna metoden bestäms av saltets egenskaper och är följande

  1. Säkerhet vid användning . Det viktigaste i det här fallet är att använda insekticider korrekt och gödsla planteringar med mineraler med hjälp av skyddsutrustning.
  2. Användarvänlighet för produkten . Förberedelse av lösningen är en enkel process som kräver minimal tid och pengar. Allt som krävs är att späda ut saltet med vatten i vissa proportioner. Varje bekväm eller prisvärd behållare är lämplig för detta. Det rekommenderas att ta det billigaste saltet utan tillsatser som ingrediens.
  3. Miljövänlighet , på grund av att de lösningar som används inte utgör ett hot mot miljön. Med förbehåll för reglerna för deras förberedelse kommer de att vara ofarliga, inklusive för jorden. Det viktigaste är att förhindra ansamling av salt i det.
  4. Effektivitet saltvatten när man bekämpar lökfluga. Det bör noteras att detta är huvudsyftet med sådan bevattning. Det viktigaste under bearbetningen är att observera proportionerna och frekvensen av aktiviteter, vilket i kombination hjälper till att bli av med lökplanteringen av skadedjuret.
  5. Stimulerande egenskaper … Faktum är att det beskrivna verktyget inte så mycket är ett gödningsmedel som ett stimulerande medel. Komponenterna i lösningen bidrar till bättre assimilering av de nödvändiga spårelementen av växten. Det är därför det rekommenderas att använda näringskomplex vid utfodring.
  6. Tillgänglighet och minimala kostnader … Salt kan köpas i vilken mataffär som helst och är billigt.
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att den övervägda metoden för lökvård har både anhängare och motståndare.

De senare försvarar den synvinkel enligt vilken saltets egenskaper kan ha en negativ inverkan på både marken och det potentiella avkastningen. Och vi pratar bland annat om kränkning av metaboliska processer på grund av saltlösning.

Som ett resultat ackumuleras skadliga mikroelement och ammoniak. En lika viktig punkt är att ett överskott av Na, som är huvudkomponenten i salt, framkallar alkalisering av jorden.

Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

I praktiken använder trädgårdsmästare två typer av saltlösningslösningar för att effektivt motstå detta skadedjur. Dessa är en- och tvåkomponentsblandningar. Förberedelsen och användningen av den första är så enkel som möjligt och ser ut så här.

  1. I 10 liter rent vatten späds 300 g vanligt eller jodiserat salt. Många lägger till ytterligare 2-3 matskedar ammoniak som ett växtfoder. Det är viktigt att observera förhållandet mellan komponenterna.
  2. Den resulterande lösningen hälls över lök med en hastighet av 200-250 ml för varje lök.
  3. Den andra behandlingen utförs med ett intervall på 2-3 veckor. Lös 400 g salt i 10 liter vatten för att göra detta. I detta fall tillsätts inte längre ammoniak.
  4. Vid allvarliga planteringsangrepp kan ytterligare vattning bli nödvändig. Samtidigt ger den tredje körningen en ökning av saltinnehållet i blandningen till 500 g med samma volym vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett populärt folkrecept för beredning och användning av en multikomponent saltlösning för lök

  1. I en hink med rent vatten isoleras 100 g salt, 40 ml (4 msk) ammoniak och flera kristaller av kaliumpermanganat.
  2. Förbrukningen är 1 hink blandning per 1 kvadratmeter plantering. Det är viktigt att komma ihåg att löken måste behandlas med denna lösning ungefär en och en halv månad innan den är helt mogen.

Huvuddragen och fördelen med en sådan blandning är dess engångsanvändning för bearbetning av sängarna. Vatten kan emellertid ibland krävas.

Detta måste göras senast tre veckor före mognad. och det är också nödvändigt att avlägsna ammoniak från kompositionen.

Bild
Bild

Ansökningsregler

Nyckeln till effektiv bekämpning av skadliga insekter och stimulering av lökstillväxt kommer att vara att följa rekommendationerna om doseringen av huvudingrediensen i lösningarna och vattnets regelbundenhet. En lika viktig punkt är de aktiviteter som bör utföras mellan behandlingar av lökbäddar, nämligen:

  • avlägsnande av gulnade fjädrar;
  • lossa jorden;
  • aska introduktion;
  • snabb bortskaffande av hårt drabbade lökar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att stora fluglarver förekommer under perioden från senvåren till försommaren. Det är vid denna tidpunkt som det är bäst att vattna planteringarna med en saltlösning.

Den optimala tiden för sådana agrotekniska tekniker är tidig morgon eller sen kväll . Det andra alternativet innebär den vanliga vattningen innan du tillsätter en blandning med salt, vilket förhindrar saltning av det bördiga jordlagret.

Bild
Bild

Toppdressing

Introduktionen av de beskrivna lösningarna för att mata växterna är enligt följande

  1. Första vattningen - utförs en vecka efter uppkomsten av plantor i den öppna marken eller växthuset. Det är viktigt här att alla planterade växter kläcks. Lägg en matsked salt och tre matskedar ammoniak i en hink med vatten. För att göra avdunstningen mindre intensiv är det bättre att tillsätta blandningen på kvällen.
  2. Andra matningen - utförs cirka 3-4 veckor efter första etappen. Salt och ammoniumnitrat används som komponenter i lösningen. Lök vattnas också på kvällen och vid roten och försöker att inte låta lösningen komma på fjädrarna.
  3. Steg tre matning, vilket innebär tillsats av superfosfat till saltet. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar detta för att köpa en fuktad version, vilket är mer användbart, eftersom den innehåller naturliga tillväxtstimulerande medel. En sked salt och 2 matskedar av det angivna ämnet tillsätts till 10 liter vatten. Det rekommenderas att använda den resulterande blandningen efter vattning, vilket förhindrar brännskador i rotsystemet.
Bild
Bild

Pestkontroll

Som redan anges är den beskrivna kulturens främsta fiende lökflugan. Att bekämpa det med salt, eller snarare saltlösning, har följande viktiga funktioner.

  1. Det krävs regelbundna inspektioner av sängarna för att upptäcka skadedjur. Indikatorn är i synnerhet den aktiva gulningen av fjädrar, samt närvaron av en mask i jorden när du tar bort lökarna. Dessutom kan den senare avge en skarp och obehaglig lukt. I sådana situationer krävs omedelbar behandling.
  2. Endast nyberedda lösningar ska användas.
  3. Under vattning krävs det att blötlägga jorden med cirka 10 cm. Normalt räcker det med 10 liter saltblandning för att behandla 1 kvadratmeter plantering.
  4. Det rekommenderas att upprepa kampen mot skadedjuret med intervall om 10 dagar. I detta fall är högst tre förfaranden tillåtna. Om de två första metoderna inte ledde till önskat resultat, ökas saltkoncentrationen.
  5. Som en del av den sista vattningen är det nödvändigt att fukta jorden ordentligt runt lökarna.
  6. Resterna av lösningen måste tvättas av ytorna på sängarna och gröna fjädrar.
  7. Några timmar efter saltbehandling hälls löken med rent, helst varmt vatten.

Förutom allt ovan, blöter några erfarna bönder plantorna i saltlösning i flera timmar.

Som ett resultat blir toppskalorna mättade med salt, vilket tvingar flugan att leta efter andra platser att lägga ägg.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

I det här fallet är det värt att fokusera på motståndarna till den beskrivna metoden för lökvård. När man analyserar försiktighetsåtgärderna vid användning av saltblandningar är det värt att lyfta fram tre viktiga punkter.

  1. Lök reagerar negativt på ökad saltkoncentration i jorden. Om det inte finns tillräckligt med fjädrar börjar en glödlampa bildas. Detta kommer att påverka avkastningen negativt.
  2. Det har bevisats att saltets effekt leder till störning av kväveomsättningen i växter. Detta leder i sin tur till att ammoniak bildas.
  3. Na och Cl, som är huvudkomponenterna i det aktuella ämnet, kan förflytta kalcium från jorden, som är en jordkomprimator och är nödvändig för växternas liv.

Med tanke på allt ovanstående bör användningen av saltlösning, oavsett dess syfte och effektivitet, göras med största försiktighet. Det viktigaste är att inte överdriva det med doseringen, det vill säga med mängden salt själv.

Bild
Bild

Det är också viktigt att tänka på att när du bearbetar en gröda, vattna jorden runt varje huvud för att inte fånga fjädrarna . Annars är kemiska brännskador möjliga.

En av de mest potentiella farorna med att använda saltlösning för att behandla växter i grönsaksodlingar är risken för alkalisering av jorden. För att undvika sådana konsekvenser rekommenderas att vattna med salt med andra förfaranden. Några lägger ut kartong som är genomblöt i kreolin eller fotogen. Det rekommenderas att strö över gångarna med aska och rödpeppar, och även att lägga malurt på dessa platser. Det är dock värt att komma ihåg att sådana åtgärder är populära, och därför finns det ingen officiell bekräftelse på deras effektivitet.

Rekommenderad: