Blackberry Beskärning: Hur Man Beskär En Buske Korrekt? Ska Den Beskäras På Våren? Blackberry Bildning Schema För Nybörjare

Innehållsförteckning:

Video: Blackberry Beskärning: Hur Man Beskär En Buske Korrekt? Ska Den Beskäras På Våren? Blackberry Bildning Schema För Nybörjare

Video: Blackberry Beskärning: Hur Man Beskär En Buske Korrekt? Ska Den Beskäras På Våren? Blackberry Bildning Schema För Nybörjare
Video: Konsten att beskära träd med Eva Robild - Leader - Hemmaodlat 2024, April
Blackberry Beskärning: Hur Man Beskär En Buske Korrekt? Ska Den Beskäras På Våren? Blackberry Bildning Schema För Nybörjare
Blackberry Beskärning: Hur Man Beskär En Buske Korrekt? Ska Den Beskäras På Våren? Blackberry Bildning Schema För Nybörjare
Anonim

Blackberry är en krävande och nyckfull växt som med god omsorg ger en riklig skörd med saftiga frukter. Vård inkluderar många enkla och inte mycket enkla procedurer: vattning, utfodring, förberedelse för vintern. Beskärning är ett annat måste för att ta hand om din trädgårdsodling.

Bild
Bild

Behovet av beskärning

En trädgårdsodling kan bara producera en gröda under det andra året från planteringstillfället . Beskär gräset direkt efter skörden för att ta bort döda grenar. Förfarandet är nödvändigt för att förhindra bildandet av ett stort antal gamla grenar, vilket kan hindra tillväxten av nya. Alla sorter av björnbär utsätts för denna procedur: lockigt, tagget, krypande, buske och andra.

Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hand om unga fransar.

Beskärningsmål:

  • säkerställa full tillgång till solvärme och ljus till stammen (om du behåller de gamla grenarna, så kommer det på vintern att vara svårt för solljus att nå mitten av stammen);
  • eliminering av icke livskraftiga gamla grenar som förhindrar enhetlig tillförsel av näringsämnen till unga skott;
  • acceleration av mognad frukt genom att ta bort element som bildar en extra skuggslöja;
  • hinder för tillväxt antalet skadliga mikroorganismer på buskarna;
  • snabbare mognad av frukter och öka produktivitetsgraden;
  • stärka växten på grund av leveransen av nödvändiga mikro- och makroelement till var och en av dess delar;
  • lösa problemet med att ta hand om växten i framtiden , eftersom tillgången till varje del av busken efter beskärning kommer att bli lättare.
Bild
Bild

Låt oss överväga de viktigaste typerna av beskärning

Normalisering av skott … Detta är ett sätt att ta bort överflödiga grenar direkt efter fruiting, liksom att bli av med svaga kvistar. Beroende på olika bär på busken är det vanligt att hålla från 5 till 10 stammar.

Bild
Bild

Beskärning … En metod för att minska den övre delen av stammarna i slutet av vinterperioden för att stimulera bildandet av äggstockar.

Bild
Bild

Nypa … Sommararbete med beskärning av årliga grenar, som är särskilt viktiga för tornlösa, upprättade och remontanta sorter av buskar.

Bild
Bild

Avlägsnande av överväxt . Rottillväxt som kan skada huvudrotsystemet är mycket viktigt att ta bort. Tunna kvistar av en sådan tillväxt har ingen nytta för växten, men de kan försvaga den. En beskärare är lämplig för att ta bort sådana element.

Bild
Bild

Bildandet av en buskekrona fläkt eller andra metoder med ytterligare strumpeband på ett stöd eller spaljé.

Bild
Bild

Själva bildandet av den framtida busken , som beror på växttypen.

Bild
Bild

Datum för

Det är bäst att beskära busken direkt efter plantering, det första året efter att den rotat sig. Det är viktigt att inte hålla mer än 28 cm över marken . Denna metod säkerställer maximal tillväxt av växtens rotsystem. När skärningen slår rot kommer tillväxten av skotten att nå en kraftfull nivå.

Eftersom det andra året bildas bär på gamla grenar är det viktigt att ta itu med topparna på våren. Toppbehandling garanterar hög avkastning genom att stimulera utvecklingen av sidogrenar.

Under våren

Våren är en bra tid att klippa buskar och ta bort överflödiga element . Det är viktigt att beskära på våren omedelbart efter att snön har smält, när temperaturen inte stiger över 7 grader. Under svala temperaturer kommer proceduren att vara säker för växten. Beskärning bör slutföras innan knopparna sväller. Den optimala beskärningstiden i södra delen av landet är början av mars till mitten av april. För den centrala delen - slutet av april. Det är bättre för de norra regionerna att skjuta upp proceduren till slutet av majperioden.

Bild
Bild

Det sista steget i vårkontrollen av växter är sökning och borttagning av fallna löv från marken nära buskar för att förhindra bildandet av skadliga bakterier.

På hösten

Höstprocedurer för bearbetning av björnbär kan startas omedelbart efter fruiting. I mitten av september är den bästa tiden att beskära de flesta växtsorter. Vissa växter kan behandlas tidigast i oktober. Hur snabb och kvalitetsbeskärning kommer att påverka plantans tillstånd under övervintringen. En fullfjädrad sanitär beskärning utförs under hösten. För detta används en klassisk beskärare och en slipad sax.

Bild
Bild

Stadier av sanitär beskärning av en buske:

  1. eliminering av gamla skott som redan har burit frukt (det är viktigt att göra detta tillsammans med rötterna);
  2. sortera unga kvistar och ta bort försvagade, otillräckligt mogna och tunna element;
  3. bli av med torra, sjuka och skadade kvistar;
  4. val av högst 10 grenar av hög kvalitet och ytterligare borttagning av resten för att jämnt fördela belastningen på rotsystemet;
  5. förkorta skotten med 20 cm i området ovanför knopputsläppet.
Bild
Bild

Efter att ha utfört höstarbetet kan busken lämnas till vintern. Under slutet av kallt väder bör du ta bort isoleringen och kontrollera anläggningen för närvaro av frysta eller svarta grenar. Om de hittas måste du ta bort en del eller en hel gren.

Bild
Bild

Det totala antalet 5-6 friska grenar indikerar en lyckad övervintring.

Sommar

Nya fransar som dök upp på våren bör tas bort från marken så snart som möjligt och säkras med tråd så att de frukter som dyker inte börjar försämras. Om det finns mer än 5 bildade tillväxter är det nödvändigt att befria busken från onödiga skott. Sommarbearbetning av björnbär börjar i mitten av juni och pågår till början av juli. När sidväxter förekommer på växtens huvudaxlar i förväg (som i regel endast bildas i augusti) bör topparna på fem blad eller knoppar tas bort.

Att bearbeta en anläggning på sommaren är relevant av flera skäl . Tack vare denna behandling förbättras ett antal egenskaper hos busken. En minskning av antalet knoppar hjälper till att förbättra smakparametrarna för framtida bär, liksom en ökning av deras storlek. Dessutom har bearbetningen en positiv effekt på processen att samla mogna frukter på grund av att fruktstavarna har lägre placering. Att ta bort överflödiga element förhindrar överväxt av skott och hjälper också buskregenerering.

Bild
Bild

Tidigare tränade trädgårdsmästare på att ta bort ett litet antal för tidiga skott - cirka 2 knoppar. Efter att ha upptäckt svampinfektioner i långa slingor började trädgårdsmästare klippa av skott med en marginal på 5 knoppar.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att även detta sätt att ta bort topparna inte är en garanti för absolut skydd mot sådana skador.

Bildande teknik

Ofta är orsaken till björnbärens låga popularitet bland trädgårdsmästare behovet av noggrann vård av växten. Å andra sidan minskar välformade buskar avsevärt sannolikheten för ett sådant resultat. Även vid skörd repas inte de välskötta buskarna. För att förbereda höstens vård av växten bör du kvalitativt bilda björnbärsbusken i ett tidigt skede.

Bild
Bild

Formationstypen bestäms av buskens form. Det är av två typer: krypande och upprätt. Fördelen med den första sorten är närvaron av flexibla grenar med stor längd. Sådana grenar kan bildas efter behag. Den andra sorten, som också kallas kumaniki, blir mer ömtålig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter av upprätt björnbär:

  • Wilson Earley;
  • Kittatinny;
  • Loughton;
  • Darrow;
  • Svart satin;
  • "Eri";
  • "El Dorado".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Upprätta björnbärsbuskar liknar vagt hallonbuskar. Växternas stjälkar ligger strikt vertikalt eller kan böjas något nedåt. Reproduktion utförs med rotsticklingar. Den maximala skjutstorleken är upp till 3 meter. Grenar och stjälkar strödda med taggar. Att arbeta med en sådan anläggning kräver noggrann förberedelse och närvaro av handskar.

Bild
Bild

Ett tvåstegsschema för nybörjare för beskärning av kumanik är enligt följande

  1. I början av juni bör några centimeter tas bort från topparna för att stärka förgreningen.
  2. När skotten når en höjd av mer än 80 cm är det nödvändigt att nypa deras övre del. Detta sker vanligtvis i början av andra halvan av juli.
Bild
Bild

Den andra sorten björnbärsbuskar (soldag) liknar starkt vilda växtsorter med ett stort antal krypande grenar med imponerande längd. Deras reproduktion utförs med metoden att släppa skott. Växten kan vara med eller utan taggar. Reglerna för att ta hand om en smidig sort av björnbär är enkla. Solgödden har en otroligt reducerad frostbeständighet.

Bild
Bild

När det gäller mängden skördad skörd överträffar den kumanik.

Populära krypande björnbär:

  • "Texas";
  • Natchez;
  • Törnfri;
  • Logan;
  • Lucretia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är det formen som avgör arten av buskens bildning. Det är viktigt att studera egenskaperna hos varje buske. Det finns två huvudsakliga sätt att bilda: rep och fläkt.

Fanny

Ett utmärkt alternativ för upprättstående buskar . Med hjälp av en espalier fixeras grenarna från föregående säsong i upprätt läge, medan de unga skotten är i sidled i ett horisontellt läge. Med höstens ankomst ger ett sådant strumpeband direkt tillgång till de gamla grenarna i mitten som ska tas bort.

Bild
Bild

Unga skott i denna position förbereds bekvämt för lång övervintring.

Dessutom är de landade grenarna täckta med agrofibre eller presenning för att hålla värmen på vintern. Med början av våren kan du ta bort isoleringen, undersöka grenarna och spara de 10 starkaste, ta bort resten. Med värmeens ankomst kan grenarna, som kommer att få elasticitet, installeras i upprätt läge.

Kabel

Denna typ av bearbetning är avsedd för bildandet av krypande växtsorter . Eftersom buskens grenar har en mycket hög flexibilitet och en lång längd är detta det bästa sättet att forma. Efter övervintringen fördelas grenarna längs tråden på ena sidan, och unga skott på den andra rullar på tråden. På hösten tas de gamla kvistarna bort. På grund av fördelningen i två delar kan gamla kvistar klippas av utan att skada de unga skotten. De återstående elementen studeras i detalj för att avlägsna svaga och skadade och bevara minst 7-8 starka skott. Sådana skott samlas i en gräv, varefter de isoleras med ett speciellt material.

Bild
Bild

På våren varje år, för att öka avkastningen, är det viktigt att nypa den övre delen av kumaniksskotten . Detta främjar tillväxten av laterala grenar av upprättstående sorter. Beskärning av krypande sorter krävs för att kontrollera grenstorlek. Utan sådan beskärning på hösten kommer skotten att nå enorma storlekar och uppta ett stort område, vilket komplicerar höstens bearbetningsprocedurer. En annan svårighet med långa grenar är förekomsten av problem med isolering för vinterperioden.

Rekommenderad: