Trädgårdsbjörnbär (23 Bilder): Planterings- Och Skötselregler. Reproduktion Och Beskärning. Rätt Odling I Det öppna Fältet I Ural Och I Andra Regioner

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsbjörnbär (23 Bilder): Planterings- Och Skötselregler. Reproduktion Och Beskärning. Rätt Odling I Det öppna Fältet I Ural Och I Andra Regioner

Video: Trädgårdsbjörnbär (23 Bilder): Planterings- Och Skötselregler. Reproduktion Och Beskärning. Rätt Odling I Det öppna Fältet I Ural Och I Andra Regioner
Video: Growing Blackberries In Containers - The Complete Guide To Growing Blackberry 2024, April
Trädgårdsbjörnbär (23 Bilder): Planterings- Och Skötselregler. Reproduktion Och Beskärning. Rätt Odling I Det öppna Fältet I Ural Och I Andra Regioner
Trädgårdsbjörnbär (23 Bilder): Planterings- Och Skötselregler. Reproduktion Och Beskärning. Rätt Odling I Det öppna Fältet I Ural Och I Andra Regioner
Anonim

Inte varje trädgårdsmästare bestämmer sig för att dekorera sin tomt med trädgårdsbjörnbär, men den som har skördat dessa doftande söta bär minst en gång blir fan av denna kultur för alltid. Trots att odlingen av denna växt är fylld av vissa svårigheter kan den inte kallas för svår.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Trädgårdsbjörnbär ser ut som en buske eller buskvin med en perfekt böjande stjälkskott, i de flesta fall rikligt täckt med törnen. Idag odlar dock uppfödare aktivt tornlösa bärsorter som har starkare immunitet och bidrar till att få en riklig skörd. På höjden kan växten sträcka sig upp till 2 meter i närvaro av ett lämpligt stöd . Dess löv är målade i olika nyanser av grönt, och diametern på de öppna knopparna når 3 centimeter. Blomningskulturen i olika regioner kan pågå från juni till augusti, och frukttiden tar dagar från början av augusti till den första frosten, det vill säga till ungefär oktober.

Trädgårdsbjörnbär "förser" trädgårdsmästare med fasta frukter, färgade i mörkbrun, djuplila eller till och med svart . Ibland är bärens yta täckt med en ljus blomning. Kulturen i sig anses vara mycket produktiv och låter dig samla in 7 till 15 kilo frukt från varje buske. En opretentiös buske växer även under torka, men föredrar fortfarande att bevattnas minst ett par gånger i månaden.

De flesta sorterna är inte frostbeständiga och kan, utan lämpligt skydd, inte ens klara av ett kallt snäpp till -5 --10 grader. Läckra frukter lagras väl och kan transporteras utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Alla befintliga alternativ för trädgårdsbjörnbär är vanligtvis uppdelade i kumanik, det vill säga upprätt och krypande dagg. Den andra gruppen kännetecknas av närvaron av mer än 40 tornlösa sorter som tolererar låga temperaturer bra och i princip är opretentiösa. Till exempel, dessa är Netchez och Chester Thornless, som producerar över 20 kilo grödor varje säsong . Variety "Netchez" mognar den andra veckan i juni och trivs med stora bär i en och en halv månad. Tyvärr är dess frostbeständighet genomsnittlig, och därför tolererar busken inte temperaturer under -15 grader. Tvärtom, Chester Thornless björnbär är inte rädd för att falla under -30 grader.

För utomhusodling väljs ofta Loch Tei - en mängd buskar utan taggar, vilket är mycket produktivt och frostbeständigt. Den ovanliga smaken av bär observeras i "Prime-Arc Freedom": sött och lite surt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När och hur man planterar korrekt?

De flesta trädgårdsmästare anser att endast vårplantering är lämplig för trädgårdsbjörnbär. Överföring till öppen mark bör utföras någonstans i april, men den exakta tidpunkten bestäms beroende på klimatförhållandena i regionen . I vilket fall som helst borde jorden redan ha värmts upp tillräckligt, sannolikheten för froståtergång har minskat till noll, lufttemperaturen har ökats till 15 grader och njurarna har ännu inte öppnats. Om höstplanteringen fortfarande är vald kan den i Ural, i Moskva-regionen eller Leningrad-regionen arrangeras från mitten av oktober till mitten av november och i de södra regionerna-så generellt fram till mitten av december. Det är viktigt att tiden för höstplanteringen planeras minst 20-30 dagar före den första frosten.

På dacha eller personlig tomt bör du välja en plats som är väl upplyst, men skyddad från vindar och drag . Efterlevnad av detta villkor är oerhört viktigt, eftersom man tror att det är de starka vindbyarna som skadar frukterna och bladen och också stör pollineringsprocessen. Till exempel kan du planera en trädgårdssäng bredvid ett staket. Det bästa av allt är att kulturen slår rot på platsens västra och sydvästra sida. Björnbär älskar näringsrik jord och god luftgenomsläpplighet. Det är bra om det visar sig vara leriga eller sandiga lerjordblandningar. Du bör inte plantera buskar på karbonatjord, eftersom de kommer att beröva växten magnesium och järn.

Den optimala surhetsgraden är 6 enheter . Sängarna som bäret ska planteras på måste ha rensats för ogräs redan föregående höst eller 2-3 veckor före förfarandet i oktober, samt fria från sporer av sjukdomar och skadedjurlarver. Om marken i trädgården regelbundet matas, är det ingen mening att dessutom gödsla, eftersom den övermatade busken, trots sin ökade storlek, bär mycket dåligt. Annars, cirka 3 veckor före ingreppet, kommer brunnen att behöva berikas med 150 gram superfosfat, 5 kilo ruttnat gödsel eller kompost samt 50 gram kaliumsalter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blackberry plantor bör väljas klokt . Helst bör dessa vara årliga exemplar med ett moget rotsystem längre än 10-15 centimeter och två friska stjälkar, vars diameter överstiger 5 millimeter. Ett viktigt villkor är också närvaron av en njure på rötterna. Hålets djup och bredd bestäms beroende på plantmaterialets ålder och skick. Under alla omständigheter måste ett avstånd på 1 meter hållas mellan varje buske och andra växter eller byggnader. Faktum är att ju högre denna indikator är, desto bättre kommer björnbäret att visa sig.

Buskplanteringsschemat bestäms utifrån hur snabbt skotten växer, liksom hur kulturen generellt odlas . Buskmetoden är alltså avsedd för dåligt växande sorter. I detta fall är det tillåtet att plantera ett par plantor i ett hål, och själva fördjupningarna måste grävas ut enligt schemat 1, 8 x 1, 8 meter. Ett alternativ till buskig är tejpmetoden. Enligt honom är plantorna placerade i en långsträckt fördjupning med ett gap på 1 meter, och ett gap på 2–2,5 meter återstår mellan raderna.

Efter plantering av planteringsmaterialet sprinklas dess rötter så att kontrollnjuren går 2–3 centimeter under jorden . Det kommer också att vara korrekt att lämna en liten fördjupning nära busken, i vilken fukt kommer att ackumuleras. Marken i sängarna smäller bra och varje exemplar av björnbär får från 3 till 6 liter vatten. När all vätska har absorberats måste ytan mulas med gödsel eller kompost och bilda ett lager som är cirka 4 centimeter tjockt. Dessutom måste varje planterad planta förkortas någonstans till tjugo centimeter i höjd och bli av med fruktgrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Efter vintern är det vanligt att gödsla trädgårdsbjörnbär med kvävehaltiga föreningar, vilket påskyndar utvecklingen av årliga skott. För detta ändamål får varje buske cirka 50 gram ammoniumnitrat, som är inbäddade i marken till ett djup av 10-15 centimeter . De som föredrar organiskt material kan mata plantorna på våren med grisgödsel eller kycklingavfall, som också innehåller kväve. För att påskynda mognaden av frukterna föreslås att vattna buskarna med en 10% superfosfatlösning. Ett par förfaranden organiseras med ett intervall på två veckor.

Kultur kräver andra element en gång vart 3-4 år . Nybörjare kan använda färdiga mineralkomplex och erfarna specialister har lättare att förbereda en kombination av 10 kilo kompost eller humus, 100 gram superfosfat och 30 gram kaliumsulfat. Denna mängd bör räcka för en kvadratmeter plantering. Detta bör göras efter skörden av bären.

Varje befruktning kan åtföljas av bladsprutning med en procent Bordeaux -vätska, vilket stör den vitala aktiviteten hos insekter, svampar och infektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strumpeband och trim

Eftersom trädgårdsbjörnbär växer snabbt kräver de regelbundet olika typer av beskärning. Till exempel, för att stimulera bildandet av rotsystemet under det första året, måste blomställningarna tas bort från busken. Nästa år förkortas skotten till en och en halv meter, och snittet skapas nödvändigtvis över den okläckta knoppen . Med vårens början skärs alla frysta områden ovanför levande knoppar av grenarna. Med ankomsten av sommaren tas alla extra stjälkar bort, förutom de 5–7 starkaste, och topparna på unga skott skärs av med 5–8 centimeter. För att stimulera buskens förnyelse är det dessutom vanligt att ta bort tvååriga skott.

Att knyta ett björnbär gör det lättare för solens strålar att flöda till det, och förbättrar därför frukten . Dessutom löser proceduren frågan om frakturer av böjskott och gör skörden också bekvämare. Det första strumpebandet utförs på våren, när sannolikheten för froståterkomst försvinner, och den andra - på hösten, i slutet av skörden. Krypande stjälkar är vanligtvis fixerade på den nedre nivån av spaljén och de årliga - ovanpå stödet. Upprätta sorter lutar dessutom något åt sidan, och deras växande skott är knutna till motsatt kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder olika buskar för vintern

Att ta hand om en gröda som förbereder sig för övervintring kan variera beroende på buskens ålder och utvecklingsegenskaper. Till exempel räcker det med prover som bor i ett växthus för att knyta ihop ett bunt och lägga dem under en film i en gräv.

  • Inga taggar . Törnlösa sorter bör täckas särskilt noggrant i regioner med kalla vintrar, till exempel: i Sibirien eller i Ural. Annars utförs arbetet på samma sätt som vid stickiga exemplar.
  • Planter . Innan övervintringen skärs björnbär under det första levnadsåret till två eller tre av de starkaste skotten. Planteringarna är rikligt bevattnade och gömda under täckmaterialet.
  • Ung . Det är relativt lättare att ta hand om krypande björnbär, eftersom det före vintern är tillräckligt att ta bort dem i en dike grävd i det öppna marken. Om sorten inte har taggar, måste busken dessutom förpackas i agrofibre. Böjning av upprättstående arter till marken börjar även vid temperaturer över noll. Om växten motstår böjer den sig i flera tillvägagångssätt eller vägs dessutom med vikter. Det är viktigt att komma ihåg att skotten inte ska riktas till buskens mitt, utan motsatt den.
  • De äldre . Innan övervintringen föryngras först den gamla busken och täcks sedan med ett speciellt material. Det är bättre att göra detta i flera steg: först, med hjälp av ett garn, bilda buntar, böj dem sedan till marken och linda dem med en agrofibre efter en vecka eller två.

Ett stort plus är närvaron av ett mulchskikt mellan bären, marken och täckduken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Blackberry förökning utförs på flera sätt. De apikala skikten är vanligtvis involverade under vårmånaderna . För att göra detta lockas klätterstammen helt enkelt till trädgårdens yta, och dess topp är täckt med jord. Efter ett kort tidsintervall hackar rotskotten på sticklingarna och knopparna, som finns i marken, släpper ut nya grenar. Vid denna tidpunkt får den nya bebisen lossna från den ursprungliga instansen. Reproduktion med horisontella lager sker vid en liknande ålder. Skottet lutar mot marken och är helt begravt. Så snart nya buskar dyker upp ovanför ytan kan de separeras från varandra och överföras till en ny livsmiljö. Reproduktion av rotsugare är också ganska enkel. Det är bättre att välja de exemplar som är minst 10 centimeter långa. När du väljer en delningsmetod avlägsnas busken helt från marken och delas upp i flera utvecklade fragment.

Förökning med sticklingar används för de mest värdefulla sorterna . Planteringsmaterial skördas i maj eller juli: det ska vara en del av skottet med knopp och blad. Kvistens nedre snitt behandlas med ett stimulerande medel, varefter det planteras i en behållare fylld med torv och vermikulit. För att kvisten ska bilda en fullfjädrad planta måste den växa under plastfolie eller en genomskinlig keps. I princip lämplig för trädgårdsbjörnbär och frömetoden. Fröna hålls först i 3 timmar i vatten och i 3 dagar i en fuktig trasa, och efter svullnad fördjupas de i marken med 8 millimeter. Marken komprimeras och bevattnas, och själva behållarna överförs till ett utrymme där temperaturen inte överstiger +5 grader. Efter ett par månader överförs behållarna till värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av de vanligaste sjukdomarna i trädgårdsbjörnbär är kolumnerost, vilket indikeras av utseendet på rostiga fläckar på bladbladen. För profylax bör kulturen sprutas med en procent Bordeaux -vätska . Proceduren utförs två gånger: när unga blad dyker upp och efter frukt. Antraknos manifesterar sig i slutet av våren eller försommaren, särskilt förvärras av kraftig nederbörd. För att förhindra uppkomst av lila och ljusröda fläckar måste växten matas och ogräs i tid.

För att förhindra utveckling av olika typer av ruttning bör planteringar inte förtjockas. Hanteras med fläckar och mjöldagg kommer att tillåta behandling med samma preparat som för rost. Bland insekter lider björnbär oftast av fästingar, larver, bladlöss, nötknäppare, samt en särskild sort av malar, skalbaggar och skalbaggar. För att bekämpa dem måste planteringar behandlas med insekticider: "Aktellik", "Akarin" eller "Fitoverm ".

Förresten, om kulturen inte mognar i september, kan attackerna av björnbärkvalsterna vara skyldiga. Utseendet på ett surt bär är motiverat av otillräcklig belysning eller felaktig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande fel

Ett av de viktigaste misstagen nybörjare trädgårdsmästare gör är beslutet att odla representanter för en tidigare okänd sort. I det här fallet är det mycket lätt att förväxla både med tidpunkten för transplantation i öppen mark och med den allmänna vården av grödan.

Vissa problem orsakas av användning av förstört eller förorenat plantmaterial . Vanliga kränkningar inkluderar bristande iakttagande av klyftorna mellan enskilda plantor, plantering i skuggan, överdriven applicering av organiskt material eller installation av en spaljé efter transplantation av plantor i öppen mark, vilket väsentligt skadar rotsystemet.

Rekommenderad: