Tomater (34 Foton): Vad är Det? Vilken Familj Tillhör Tomater Och Hur Såg De Ut I Ryssland? Egenskaper Och Odling

Innehållsförteckning:

Video: Tomater (34 Foton): Vad är Det? Vilken Familj Tillhör Tomater Och Hur Såg De Ut I Ryssland? Egenskaper Och Odling

Video: Tomater (34 Foton): Vad är Det? Vilken Familj Tillhör Tomater Och Hur Såg De Ut I Ryssland? Egenskaper Och Odling
Video: Tips hur du odlar tomater och körsbärstomater 🍅 🌱 för bästa resultat 2024, April
Tomater (34 Foton): Vad är Det? Vilken Familj Tillhör Tomater Och Hur Såg De Ut I Ryssland? Egenskaper Och Odling
Tomater (34 Foton): Vad är Det? Vilken Familj Tillhör Tomater Och Hur Såg De Ut I Ryssland? Egenskaper Och Odling
Anonim

Vem gillar inte tomater - de äts färska, de används för att göra tomatjuice, ketchup, pasta och läckra förberedelser för vintern. Kanske är alla sommarboende engagerade i att odla tomater. I vår granskningsartikel kommer vi att ge en beskrivning av denna fruktgröda och prata om reglerna för odling av den.

Bild
Bild

Vad det är?

Tomater upptäcktes först i de tropiska regionerna i södra Afrika, och de växer i naturen där idag. Efter upptäckten av Amerika av Columbus, tillsammans med många andra utomeuropeiska växter, fördes tomater till länderna i den gamla världen . Länge behandlade människor denna kultur med stor misstänksamhet, i nästan 200 år odlades de som exotiska växter i trädgårdar och växthus. Först i början av 1800 -talet började frukterna av tomater ätas - från det ögonblicket började de odlas som en odlad växt.

Bild
Bild

Idag odlas denna gröda överallt, dess popularitet beror på fruktens exceptionella smak, höga skördar och en mängd olika användningsalternativ.

Tomaten tillhör nightshade -familjen . Det är en örtartad ettårig växt, även om dess förväntade livslängd är högre på ursprungsorterna.

Rotsystemet är avgörande, sidorötterna är många, välgrenade, kraftfulla . Varje rot är täckt med en riklig mängd rothår. I öppen mark når rhizomens längd 150 cm, de flesta grenar på 60-80 cm djup.

Tomaten kan bilda rötter från vilken del av stammen som helst - tack vare detta rotar erfarna trädgårdsmästare stammarna och får styvbarn att använda dem som planteringsmaterial.

Bild
Bild

Stammar kan vara upprätt eller liggande . I de första stadierna av växtsäsongen är de ganska ömtåliga, men under fruktmognadsperioden stelnar de. Bladarrangemanget är nästa. Bladplattornas struktur är ojämn, dissekerad. Arkens yta kan vara korrugerad eller slät.

Blommorna är bisexuella, samlade i en "pensel" blomställning, självpollinerande . Från utseendet på de första skotten till början av blomningen, beroende på betyg, tar det 50-60 dagar, från början av blomningen till full mognad-45-60 dagar. Förökas av dikotyledonösa frön.

Bild
Bild

Tomatens frukter är flerfröade, de ser ut som bär med köttig massa av olika massa, form och färg . Beroende på vikten kan de vara små (mindre än 50 g), medelstora (från 50 till 100 g) och stora (mer än 120 g), vissa sorter kan producera frukter som väger 500-800 g. Formen är päron -formad, rund, oval, långsträckt, cylindrisk, vinbär eller plommon. Omogna frukter är ljusa till mörkgröna till färgen, mogna frukter kan vara gula, rosa, rött, mörkröda och till och med lila-bruna.

Bild
Bild

Vad är dem?

Tomater presenteras i en stor art och sort.

Efter tillväxt

Beroende på tillväxtens egenskaper kan tomater vara obestämda och avgörande

Obestämd - den högsta av alla sorter av tomater. Huvudstammen når en längd av 2 m, och under gynnsamma förhållanden växer den upp till 3 m.

Bild
Bild

Detta är både ett plus och ett minus på en gång. Å ena sidan indikerar buskens stora dimensioner att växten utvecklas långsamt, du kan vänta på skörden bara en månad senare. Det är ingen mening att odla sådana sorter i centrala Ryssland, eftersom de helt enkelt inte hinner mogna innan det kalla vädret anländer. Å andra sidan utmärks sådana sorter av hög produktivitet, nya knoppar bildas ständigt på skotten, totalt visas 45 till 50 fruktborstar på varje buske.

Determinant - tillväxten av sådana tomater är begränsad till 5-6 kluster. Sådana växter tillhör gruppen mitten av mogna tomater, deras frukttid och mängden frukt som skördas hålls också på en genomsnittlig nivå. Det var de som blev allestädes närvarande i den centrala delen av vårt land.

Bild
Bild

Stämpel - det finns en separat klass av tomater, som kallas "tomater för lata". Standardgrödor har en förkortad och förtjockad stam, sådana växter behöver inte forma och klämma.

Deras bladblad ligger nära varandra, och äggstockarna är jämnt utspridda över stammen. Med en relativt blygsam storlek på standardbusken är avkastningen vanligtvis riklig.

Bild
Bild

Efter mognadsperiod

I tomater, som många frukt- och grönsaksgrödor, kan mognadstiden variera beroende på sort. Fördelningen av sorter efter odlingsregioner, egenskaper hos jordbruksteknik i öppna områden och i växthusförhållanden beror till stor del på denna parameter.

  • Ultra mogen - skörden av sådana tomater kan förväntas inom 80–85 dagar efter uppkomsten av groddar. Ibland finns det till och med hybrider som bär frukt efter 75–79 dagar. Dessa är avgörande tomater. Frukterna är små i storlek, innehåller lite socker - detta beror på att mognad sker under förhållanden med svagt ljus under perioden med korta dagsljus. Huruvida sådana sorter ska odlas eller inte, med tanke på deras låga avkastning och inte de högsta smakegenskaperna, är en rent personlig fråga. Det är dock den optimala lösningen för områden med korta dagsljus.
  • Tidigt mogen - frukterna av tidiga mogna sorter kan skördas 90–100 dagar efter att de första skotten uppträder, det vill säga en vecka senare än de ultramogna. Denna kategori omfattar medelstora determinant sorter och medelstora grödor. Sådana tomater kommer att vara den bästa lösningen för områden med kallt klimat och korta dagsljus.
  • Medel tidigt - frukten börjar 100–105 dagar efter att de första groddarna kläckts. Dessa tomater planteras i det öppna fältet i centrala Ryssland, även om det blir mer effektivt att använda ett filmskydd eller växthus. Det är lämpligt att plantera sängar med sådana tomater på den södra eller sydöstra sidan av platsen.
  • I mitten av säsongen - frukterna av sådana tomater mognar 100-115 dagar efter att de första skotten uppträder. Dessa växter behöver mer ljus än alla andra. De flesta sorterna i denna kategori är lämpliga för odling både utomhus och i växthus.
  • Sen mognad - mogningen av tomater i denna kategori tar från 120 till 130 dagar, så du kan inte tveka med att plantera dem. Det är riskabelt att odla dessa sorter i centrala Ryssland, eftersom de första tidiga frostarna helt kan beröva dig hopp om en bra skörd. I denna klimatzon är växthuset den enda odlingsmetoden för senmogna tomater.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Sorter av tomater för en sommarstuga väljs inte bara med hänsyn till väderegenskaperna i odlingsområdet. Ta också hänsyn till planerna för användning av grödan.

  • För färsk konsumtion - denna grupp innehåller söta, köttiga och saftiga tomater med tunn hy. De kännetecknas av god smak och ganska tätt kött. Sådana grönsaker skickas direkt från trädgården till vitaminsallader.
  • För bearbetning - används för att göra såser, lecho, samt tomatpuré eller juice. Dessa är köttiga frukter, antalet frön i dem är minimalt. Med tanke på att tomater ska bearbetas tillsammans med vitlök, lök, paprika och andra kryddor är fruktens smak oviktig.
  • För konservering - små frukter med rätt form är lämpliga för denna process. De ska vara starka och huden ska vara tjock och motståndskraftig mot sprickbildning.
  • Universellt syfte - om du inte har bestämt dig för tomats syfte eller inte har möjlighet att tilldela en separat säng för varje riktning, är det bättre att föredra universella sorter. Sådana frukter kan konsumeras både färska och bearbetade. I konserveringsprocessen tappar de inte sin form.
Bild
Bild

De bästa sorterna

Tomater avsedda för utomhusodling måste uppfylla följande kriterier:

  • hög motståndskraft mot alla förändrade odlingsförhållanden: temperaturfall, torrhet eller regn;
  • tät och stark stam, som tål mekanisk hantering och vindbelastning;
  • motståndskraft mot svampinfektioner och trädgårdsskadegörare.
Bild
Bild

Med hänsyn till de givna kraven utmärks de mest produktiva tomatsorterna

Kibits är en relativt ung sort . Det registrerades 2006, även om det visade sig på sommarstugor mycket senare. Detta är en högavkastande ultra-tidig tomatsort. Motståndskraftig mot senröda, behöver inte nypas. Den krämformade frukten som väger 60–80 g har en exceptionell smak och god transportbarhet. Växer ofta kommersiellt.

Bild
Bild

" Bella" F1 är en tidigt mogen, hög hybrid . Frukterna är halvklotformade, stora, väger upp till 200 g. Massan är tät, med utmärkta smakegenskaper. Den tål transport bra, har en lång hållbarhet. Sorten är resistent mot temperaturfluktuationer, tål lätt skugga, tål vissning och virala mosaiker.

Bild
Bild

" Bobkat" F1 är en mycket produktiv determinant hybrid . Mognad är medellång tidig. Frukterna är ljusröda, runda, med en uttalad blank glans. Vikten av varje bär är 250-300 g, smaken är idealisk. Massan är saftig, aromatisk, strukturerad. Frukterna kännetecknas av hög transportbarhet och god hållbarhetskvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pink Flamingo" - tidig mognad sort , kräver en spaljé eller annat stöd. Frukterna är rosa och stora, ovala med en märkbar pip. Bärens vikt varierar: frukterna från den allra första äggstocken växer upp till 300 g, alla efterföljande - från 150 till 200 g. Frukterna är rosa, smakegenskaperna är bra.

De tål hårt transport, spricker inte under transporten. Behåll säljbart skick när det förvaras i upp till två månader. Används för att salta och förbereda sallader.

Bild
Bild

Om du har ett växthus kan du få en skörd av saftiga mogna bär året om. Växthus -tomatsorter används vanligtvis för bevarande. Oftast odlas följande sorter på detta sätt:

  • Fairys gåva;
  • "Fatalist';
  • "Scarlet Caravel";
  • "Andromeda";
  • Amana Orange;
  • "Geisha";
  • "Rosa ängel";
  • "Eagle's Beak";
  • "Pink Pearl".
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Tomater är mycket krävande på underlaget. De föredrar odlade jordar med olika mekanisk struktur. De bästa grödorna kan skördas på bördig jord.

För att plantera tomater väljs väl uppvärmda områden med ljusa jordar som är rika på organiskt material . Lätta leror, sandiga lerjord och tjernozem är lämpliga för dem. Om det finns ett val är det bäst att odla tomatbuskar på mjuka södra sluttningar - det finns en lägre risk för frost och högre värmetillförsel.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att observera växtföljd. Det rekommenderas inte att odla tomater på samma plats i flera år.

Potatis och andra medlemmar i nightshade -familjen kommer att vara oönskade föregångare, men pumpa, kål eller bönor är idealiska.

De flesta sommarboende planterar plantor på platsen . Allt arbete utförs i början av juni, efter att hotet om återvändande frost helt har passerat och stabilt varmt väder har etablerats.

Bild
Bild

Avståndet mellan de enskilda hålen ska vara 30–40 cm, i radavståndet - 40–50 cm . Innan du planterar tomater bör planteringshål bildas och sköljas noggrant med vatten med en hastighet av 1 liter per hål. Det är lämpligt att plantera plantor omedelbart efter köpet, eftersom en vissen kommer att rota sig illa, den är sjuk länge och ligger betydligt efter i utvecklingen. Trädgårdsmästare som odlar plantor på egen hand står inte inför sådana problem - de planterar på trädgården strax efter staketet från växthuset.

Bild
Bild

Växterna planteras djupt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man plockar några nedre löv och fördjupar plantorna så mycket som möjligt, även upp till mitten av stammen . Nedstigningen sker med en liten lutning mot nordväst. Rötterna är noggrant utjämnade och pressade med jord.

Efter plantering av plantorna bör du kasta hålet väl . För att marken ska behålla fukt längre - marken nära plantan måste mulas, det är bäst att använda torv eller gödsel. En god effekt ges genom att odla tomater i träda områden, det vill säga under ett filmöverdrag.

Bild
Bild

Således kan du ge ett ökat utbyte av tidigt mogna sorter och påskynda mogningen av mitten av mogna.

Hur växer man?

Temperaturförhållandena är viktiga för att odla tomater. Det bästa av allt är att denna växt växer och utvecklas vid en temperatur på 20-25 grader under dagen och 18 grader på natten. Om temperaturen sjunker under 15 grader, slutar blomningen, vid 10 grader vissnar äggstockarna och faller av . Vid återkommande frost, när temperaturen sjunker under noll, dör växten.

Bild
Bild

Tomater tål inte överdriven värme. Tillväxten stannar vid 30 grader . Om temperaturen fortsätter att stiga, stör fotosyntesen, pollen förlorar sin livskraft, till följd av pollinering sker det inte, växten bär inte frukt.

För tomatgrödan är ljus mycket viktigt eftersom ljus är ett viktigt krav för fotosyntes . Belysningens intensitet påverkar växternas utveckling. Om buskarna har brist på ljus blir bladen bleka, knopparna som dyker upp faller av och stjälkarna sträcks och tunnas kraftigt.

Bild
Bild

I växthus kräver tomater konstgjord belysning.

Vattning

Tomater tolererar inte hög luftfuktighet, men de kräver riklig vattning för att växa och mogna frukter. Faktum är att rotsystemet ligger i markens övre lager: de är varmare och torrare. I avsaknad av regelbunden vattning och naturliga regn torkar marken upp och växterna upplever ett fuktunderskott . Det är önskvärt att hålla en jämn fuktnivå under hela växtsäsongen. Långa pauser i vattning för växter är skadliga, eftersom fluktuationer i jordens fukttillförsel leder till sprickbildning av frukterna. Överskott av fukt är dock också skadligt - det kan leda till rotröta. Som ett resultat faller knopparna av.

Bild
Bild

Det är bäst att vattna tomaterna sällan, men rikligt, så att marken dränks med 15-20 cm . För detta hälls 800-900 ml fukt under en buske. Vid blomningsstadiet minskar vattningen, och under bildandet av äggstockar och fyllning av bär, tvärtom, ökar det något. Vattning bör ske tidigt på morgonen eller efter solnedgången; på dagtid är bevattning endast tillåten i grumligt väder.

Bild
Bild

Gödsel

För att uppnå ett högt utbyte av tomater behöver de näringsrik matning. Gödsel ger dem nödvändiga makro- och mikroelement. Under vårgrävning berikas platsen med organiskt material; det är bäst att använda gödsel eller kompost.

Från början av plockningen av plantor och före bildandet av blommor kräver tomater färdiga mineralgödselmedel som innehåller kväve, kalium och fosfor . Efter uppkomsten av de första knopparna och färdigställandet av frukten skiftar accenterna mot kaliumsammansättningar.

Bild
Bild

Det är bäst att använda organiskt material som mulch: torv eller kompost. De kommer inte bara att behålla fukt utan blir också en extra toppdressing.

Lossar

Ett viktigt steg i vården av en tomatgröda är att lossa. Det måste produceras var 10-14 dagar . Om tomater odlas på tung jord, lossas varje vecka.

Efter 9-11 dagar efter plantering av plantorna är det nödvändigt att spudda tomaterna . Detta kommer att påskynda bildandet av nya grenar på stammen. Efter 15–20 dagar utförs omhyllning.

Bild
Bild

Bildning

Tomatvård bör innefatta buskbildning. Den består i att nypa toppen och klämma i tid. Erfarna trädgårdsmästare säger att om du formar en buske till en stjälk och lämnar ett par borstar, kan du uppnå det högsta utbytet av saftiga mogna frukter i det öppna fältet.

Tips: tomater kräver obligatorisk bindning till pinnar eller rep som sträcks längs raderna. I detta fall bör pinnarna placeras på ett avstånd av 10–12 cm från stammen på nordsidan.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De vanligaste tomatsjukdomarna:

  • toppruttning;
  • makrosporios;
  • septoria;
  • stolbur;
  • strimma;
  • senröda.
Bild
Bild

Vid det första tecknet på skada måste de skadade fragmenten förstöras. Friska vävnader behandlas med Fitosporin eller Bordeaux vätskelösning.

Av skadedjuret orsakas den största skadan på tomater av:

  • vitfluga;
  • rotknut nematod;
  • Björn;
  • skopor;
  • trådmaskar.
Bild
Bild

Svampdödande lösningar hjälper till att rädda grödan. Men vid fruktmognadsstadiet är deras användning oönskad.

Mikronäringsbrister i tomatbuskar kan fastställas enligt följande:

  • med kvävebrist, stammens färg, bladplattor, liksom bären själva, förändras, bladen blir mindre, venerna får ett rödblått utseende, frukterna blir hårdare och mindre;
  • med brist på fosfor är bladplattorna på växten böjda inåt;
  • om tomaterna saknar kalium blir dess blad mer lockiga;
  • frånvaron av kalcium leder till att unga blad är rikligt täckta med gulaktiga fläckar, och de gamla ändrar sin nyans till mörkgrön;
  • med brist på svavel blir bladen först ljusgröna, varefter de snabbt blir gula och ibland blir röda, svavel svält manifesterar sig främst på unga blad, medan stjälkarna blir mycket sköra och spröda;
  • borbrist orsakar svartning av stamdelens tillväxtpunkt, och frukterna är täckta med bruna fläckar;
  • om det finns lite molybden i jorden blir tomatens blad gula, krullar uppåt, med tiden påverkas hela plattan av kloros;
  • vid brist på järn slutar tomaterna helt växa, deras unga löv påverkas av kloros.

Rekommenderad: