Odling Av Tomater Enligt Maslov: En Beskrivning Av Odlingsmetoden För Att öka Avkastningen Med 8 Gånger, Plantera Tomater I Ett Växthus

Innehållsförteckning:

Video: Odling Av Tomater Enligt Maslov: En Beskrivning Av Odlingsmetoden För Att öka Avkastningen Med 8 Gånger, Plantera Tomater I Ett Växthus

Video: Odling Av Tomater Enligt Maslov: En Beskrivning Av Odlingsmetoden För Att öka Avkastningen Med 8 Gånger, Plantera Tomater I Ett Växthus
Video: Odla tomater få fler och få dem mogna snabbare - tomatodlaren tipsar! 2024, April
Odling Av Tomater Enligt Maslov: En Beskrivning Av Odlingsmetoden För Att öka Avkastningen Med 8 Gånger, Plantera Tomater I Ett Växthus
Odling Av Tomater Enligt Maslov: En Beskrivning Av Odlingsmetoden För Att öka Avkastningen Med 8 Gånger, Plantera Tomater I Ett Växthus
Anonim

Den ursprungliga idén med att odla tomater föreslogs av forskaren Igor Maslov för ungefär fyra decennier sedan. Han föreslog en grundläggande ny metod för att plantera tomater, som många gårdar och vanliga sommarinvånare började använda. Under årens lopp har tekniken testats i många klimatzoner, och överallt har tomaten alltid uppvisat höga skördar.

Bild
Bild

Funktioner i metoden

När han skapade en ny metod för odling av tomater gick Igor Maslov ut från det faktum att tomatbuskar är naturligt krypande växter . De är inte anpassade för vertikal odling. För jämförelse har gurkor speciella långa senor med vilka de klamrar sig fast på stöden. Tomater har inte motsvarande anpassningar, eftersom den vertikala typen av tillväxt är ganska mödosam för dem.

Rotsystemet för tomater är mycket svagt, under tiden är det det som direkt påverkar grödans frukt. Det finns små finnar över hela tomatbuskens stjälk - det här är rötterna.

Om skottet får möjlighet att gro rötter längs den gröna stamens längd, kommer detta att öka volymen av rotsystemet som helhet flera gånger. Följaktligen kommer frukterna att få mer användbara mikro- och makroelement, och avkastningen blir högre.

Bild
Bild

Som ett resultat av dessa observationer föreslog Maslov att man skulle plantera plantor i marken inte vertikalt utan horisontellt. Dessutom fann forskaren att det är lämpligt att överexponera plantorna något så att de hinner växa mer och kunna bli starkare. Ju större stjälkdelen av tomatbusken, desto bättre bildas dess rhizomer.

Det är anmärkningsvärt att denna teknik utesluter klämning av växter - avlägsnande av sidoskott som växer under de lägsta bladen . Forskaren trodde att dessa manipulationer försvagar stjälkarna och därigenom minskar mängden och kvaliteten på grödan. Han föreslog att använda dessa grenar för att odla nya ytterligare buskar. För att göra detta rengörs de noggrant från lövverk, pressas mot jorden, fästs och strös med ett underlag i 8-10 cm.

Bild
Bild

Efter en tid visas unga löv i fördjupningsområdet. Och efter 3-4 veckor bildar de en ny fullfjädrad buske, vilket ökar det totala utbytet av tomater.

Det är därför plantor bör planteras på ett avstånd av minst 1 m från varandra . Med detta system kommer tomater att ha tillräckligt med ledigt utrymme för full tillväxt och utveckling. Med andra ord hjälper Maslovs teknik trädgårdsmästare att spara på plantmaterial, som under tillväxten själv kommer att föröka sig flera gånger på grund av odling av skotten.

Maslovs metod har sina uppenbara fördelar:

  • öka utbytet för varje buske med 3-4 gånger;
  • tekniken kräver inga extra kostnader;
  • spara antalet plantor och sådd område;
  • enkelhet och tillgänglighet för varje grönsaksodlare.
Bild
Bild

Det finns dock också kostnader:

  • att plantera tomatplantor på ett horisontellt plan kommer att kräva mycket utrymme på plantagen;
  • frukter växer för nära jorden, om grödan inte skördas i tid påverkas den av svampinfektioner eller markinsekter.
Bild
Bild

Lämpliga sorter

De flesta jordbrukstekniker rekommenderar att man bara tar höga sorter för att odla tomater med Maslov -tekniken. Denna lösning är ganska motiverad i små trädgårdar. Men när man planterar underdimensionerade sorter finns det stor sannolikhet för brist på skörd per kvadratmeter, det kan vara 60-70%.

Flera sorter anses vara optimala för odling enligt Maslov -metoden

" Jätte Maslova "-en högavkastande mellansäsongssortiment, mognad sker under perioden 110 till 130 dagar från det att plantorna grodde. Frukterna är saftiga, köttiga, stora, väger upp till 600 g. Buskar av denna sort kan nå 2 m i längd, när de odlas i ett vertikalt plan används vanligtvis en liten spaljé.

Bild
Bild

Rötterna till denna växt är starka och kraftfulla. Därför kräver växten bördig mark. Den största skörden kan skördas på svart jord med humus. I det första tillväxtstadiet kräver grödan nyttigt gödningsmedel.

" Rosa jätte "- salladsort med medel tidig mognadsperiod. Dess främsta fördel ligger i den lilla mängden frön eller deras frånvaro. Frukterna är köttiga, runda, väger cirka 400-500 g. De har en god smak, när de skärs avger de praktiskt taget ingen juice. Buskens höjd är 1,5 m.

Bild
Bild

" Jätte "- en stor sort med en genomsnittlig mognadsperiod. Växer upp till 1, 8 m. På varje skott bildas upp till 7-9 penslar, strödda med frukt. Tomater kännetecknas av höga smakegenskaper, lämpliga för färsk konsumtion, samt bearbetning till ketchup och pasta.

Bild
Bild

" Rysk jätte " - den största fördelen med denna tomatsort är dess massiva frukter som når 650 g. De kännetecknas av motståndskraft mot sprickor och god smak. Denna mittsäsong växer upp till 1,7 m.

Det kännetecknas av resistens mot svampsjukdomar.

Bild
Bild

Hur förbereder jag fröna?

När man förbereder plantor för odling av plantor bör man ta hänsyn till sommarlängden i en viss klimatzon .… Om den varma säsongen inte varar länge, bör fröna förberedas även på vintern, så att tomaterna har tid att växa och nå teknisk mognad under sommaren. Enligt Maslovs teori går cirka 80-90 dagar från det att fröna planteras till början av frukten.

Tekniken kräver det mest noggranna urvalet av frömaterial … Endast de bästa tomaterna är lämpliga för detta. Det är lämpligt att gro så många skott som möjligt för att välja de starkaste växterna från dem. Men även i detta fall måste man förbereda sig för att avkastningen på olika buskar kommer att skilja sig åt. Men det kommer i alla fall att överstiga antalet tomater som skördats med den traditionella metoden.

Bild
Bild

Landning

Tekniken för att plantera unga plantor med Maslov -tekniken skiljer sig nästan inte från andra metoder för att plantera tomatbuskar … Men här bör du inte skynda dig för att plantera växten i öppen mark. Den ska växa sig större än vanligt.

När man planterar plantor är det nödvändigt att rengöra trädgårdsbädden från förra årets lövverk och plantera skräp, bilda ett spår och fukta det med en stor volym vatten. I detta fall bör plantorna placeras så att större delen av stammen är nedsänkt i marken. I detta fall bör roten av tomatbusken riktas söderut. I detta fall börjar spetsen mot norr sträcka sig i motsatt riktning under tillväxten.

Strö plantor med jordblandning så att substratskiktet är 9-10 cm, endast 4-5 övre löv bör vara ovanför marken

I regioner med kort sommartid, liksom i områden med ett instabilt klimat, måste sängarna med tomater isoleras efter plantering. För att göra detta kan du organisera ett filmväxthus eller lägga ut halm.

Bild
Bild

Plockning

Igor Maslov uppgav att odling av tomater enligt hans teknik behöver inte en speciell plockning . Ändå har erfarna trädgårdsmästare märkt att växten reagerar mycket bra på denna procedur - efter det växer plantorna aktivt rötter och blir starkare mycket snabbt. Därför rekommenderar många experter idag dykningstomater odlade enligt Maslov. Under buskens tillväxt är det lämpligt att utföra minst 3 plockningar, vilket gör att kulturen kan bilda ett starkt rotsystem . För detta skärs alla nedre bladen av, vilket fördjupar stammen mer och mer.

Bild
Bild

Vård

Att ta hand om buskar av tomater som odlas enligt Maslov -tekniken är nästan detsamma som jordbrukstekniken för alla andra trädgårdsgrödor. Det kräver också vattning, ogräs, befruktning och bindning.

Gödselmedel

Om humus eller gödsel tillsattes i hålen när man planterade plantor, kommer detta att räcka för hela utvecklingen av tomatbuskar och bildandet av frukter. Om detta inte har gjorts, liksom när det odlas på knappa jordar, behöver växten ytterligare utfodring. De allra första gödningsmedel appliceras ett par dagar efter plantering av unga växter. För att göra detta, använd en mulleinlösning (1 av 10) eller fågelspillning (1 av 20).

I framtiden, 1 gång på 10 dagar, matas plantor med färdiga komplexa mineralkompositioner.

Bild
Bild

Knytning

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt strumpeband av tomatbuskar. På växter som odlas med Maslov -metoden bildas många frukter, under deras vikt kan grenar brytas. För att undvika detta sträcks en tråd, rep eller fiskelina längs sängen och stjälkarna och buntarna knyts försiktigt till den. Det är lämpligt att använda ett brett bandage för detta; ett gummiband, gasväv eller andra material som inte skadar busken är också lämpliga.

Bild
Bild

Vattning

Växande tomatsängar kräver regelbunden vattning . Det bör dock komma ihåg att växten utvecklas horisontellt i nära kontakt med marken. Därför är det viktigt att inte skapa överdriven fukt, annars kan sönderfallsprocessen inte undvikas.

Den mest utbredda bland trädgårdsmästare var den välvda bevattningstekniken. I det här fallet, på ett kort avstånd från tomatbuskar, bildas spår i gångarna, vatten släpps genom dem då och då.

Denna metod förhindrar bildandet av vattenpölar nära tomaterna och förhindrar att jorden runt buskarna täcks av en hård skorpa. I detta fall bör mängden fukt vara måttlig.

Bild
Bild

Det ska noteras att erfarna trädgårdsmästare reagerade först med viss misstro mot den nya metoden att odla tomatgrödor som rekommenderas av Maslov … Vissa tog dock en risk att prova det i sina sommarstugor och var mycket nöjda, eftersom avkastningen för varje buske ökade nästan 3 gånger. Denna metod för att odla grönsaker kräver tidig sådd av fröet. Därefter hjälper detta växterna att rota sig snabbare när de flyttas till öppen mark och börjar bära frukt tidigare.

Ett tag glömdes tekniken oförtjänt bort, men numera kommer den ihåg igen. Experter försäkrar att det gör att växten kan utveckla kraftfulla rötter och ge växande frukter ett komplett utbud av näringsämnen. Metoden ger en ökad avkastning, medan de grundläggande metoderna för plantering och vård av växten praktiskt taget inte skiljer sig från vanliga jordbrukstekniker.

Rekommenderad: