"Quadris" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden, Väntetider För Behandling Med Preparatet. Dosering. Hur Späds Det?

Innehållsförteckning:

Video: "Quadris" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden, Väntetider För Behandling Med Preparatet. Dosering. Hur Späds Det?

Video:
Video: New Fungicide Co-Pack Prevents Anthracnose and White Mould 2024, April
"Quadris" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden, Väntetider För Behandling Med Preparatet. Dosering. Hur Späds Det?
"Quadris" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden, Väntetider För Behandling Med Preparatet. Dosering. Hur Späds Det?
Anonim

Frågan uppstår ofta om hur vinrankan ska bearbetas för att inte skada själva växten och naturen och levande varelser ännu mer. Det är trots allt känt att fungicider är ganska giftiga.

Vi kommer att berätta i artikeln hur man korrekt använder det kemiska preparatet "Quadris" för druvor - hur man späd, hur man bearbetar, hur man förvarar fungiciden och hur man inte skadar sig själv när man arbetar med en sådan produkt.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Fungicid "Quadris" för druvor - ett läkemedel för att förebygga olika druvsjukdomar, inklusive mögel, oidium.

Effekten av dess tillämpning:

  • pålitligt och långsiktigt skydd (från a till z) av kulturen från ett stort antal sjukdomar (huvud och sekundär);
  • förbättrar fotosyntesen;
  • förlänger arbetet med arkapparaten;
  • bidrar till att få en hög och högkvalitativ skörd;
  • leder till en ökad lönsamhet vid odling av druvor.
Bild
Bild

För att förhindra utveckling av sjukdomar rekommenderas att använda dem i de tidiga stadierna av deras manifestation. Ger skydd i 3 veckor, oavsett väderförhållanden. Patogener dör inom 60 minuter efter behandlingen, de verkar på nästan alla typer av svampar.

Detta läkemedel rekommenderas för professionell användning, det produceras i form av ett koncentrat i form av en suspension . Designad för manuellt och mekaniserat arbete.

Det är förbjudet att bearbeta druvodlingar med "Quadris" med flygmetod.

Bild
Bild

Denna fungicid tillhör den 2: a klassen av fara för människor, för bin - till den 3: e klassen . Det är förbjudet att utföra bearbetning av anläggningar nära fisketerritorierna.

Finns i koncentrerade 6 ml ampuller och 1 liter i plastflaskor. Före komplex användning med andra medel kontrolleras kompositionerna för kompatibilitet.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Läkemedlet används för att behandla olika växter, och dess bruksanvisning kommer att skilja sig åt i olika fall. Beroende på syftet (förebyggande eller behandling) och vilken typ av kultur (druvor, potatis, lök, gurkor, tomater, etc.) vi pratar om, väntetider, dosering av kompositionen, avelsregler och så vidare - allt detta kommer att vara annorlunda i olika fall ….

Om vi talar om en vinstock för att förhindra sjukdomar som mögel och oidium i den, kommer en 0,06% lösning att behövas för sprutning

Förbrukningen av läkemedlet är i detta fall 0,8-1 liter per 1 hektar.

Bild
Bild

För att förbereda det, hitta ett rum där det inte kommer att finnas tillgång till främlingar, och använd en enkel metod:

  • fyll sprutbehållaren till en tredjedel av den erforderliga vattentakten;
  • tillsätt en del av fungiciden (enligt de angivna standarderna i instruktionerna för beredningen) och blanda kompositionen väl;
  • häll i resten av vattnet, rör om igen.
Bild
Bild

Sprutning kan börja. Det är viktigt att använda all beredd lösning samma dag. Bearbetningen utförs 4 gånger (under växtsäsongen):

  • före blomning;
  • efter att färgen har tappat;
  • under fruiting;
  • innan skörden mognar.

Vanligtvis rekommenderas att använda "Quadris" för druvor tillsammans med andra fungicider. Före och efter en sådan behandling sprayas vinstocken med andra medel som påverkar patogenen på ett annat sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast i ett komplex kan du uppnå önskat resultat.

Detta görs så att den "beroendeframkallande" effekten inte uppstår . Faktum är att svampsjukdomar tenderar att anpassa sig till "Quadris" genom mutation. För att undvika sådana konsekvenser används denna fungicid antingen tillsammans med andra medel eller alternativ behandling med sprutning med andra läkemedel som också påverkar patogenen.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Eftersom detta läkemedel har en faroklass (2 - för människor och 3 - för bin), måste du arbeta med det mycket noggrant och följa alla säkerhetskrav

  1. Sprutning utförs inte under vinstockens blomningstid.
  2. Vätskan ska inte komma i kontakt med jorden.
  3. Arbeta inte med kompositionen nära vattenförekomster åtminstone på ett avstånd inom en radie av 2 kilometer.
  4. Var noga med att bära skyddsdräkt och gasmask eller andningsskydd och speciella skyddsglasögon.
  5. Sprutning bör utföras i lugnt väder för att förhindra stänk av kompositionen på andra grödor.
  6. Arbeta inte med Quadris nära en äppelträdgård eller nära andra fruktträd. Även en mikrodos av denna sammansättning kan förstöra hela framtida grödor och orsaka fruktgrödors död.
  7. Beredningen av kompositionen för sprutning bör ske i ett separat rum, där tillgång till resten är förbjuden.
  8. Väntetiden efter behandlingen är 3 dagar. Därefter kan endast ytterligare agrotekniska åtgärder med druvor utföras.
Bild
Bild

Bland fördelarna med läkemedlet finns följande:

  • exakt nederlag för de flesta typer av svampar;
  • har en systemisk och kontakteffekt;
  • påskyndar fotosyntesen, vilket gör vinstocken lättare att klara stressiga situationer;
  • "Quadris" "fungerar" bara genom bladen, berör inte själva vinstocken och druvor.
  • de kan sprutas i alla väder, denna fungicid är "inte rädd" för nederbörd.

Men för att säkert använda det måste du veta om nackdelarna med läkemedlet:

  • kunna skada den som sprayar;
  • utför inte behandling med "Quadris" på samma ställe mer än 2 år i rad;
  • under blomningsperioden är det förbjudet att använda denna fungicid (den tenderar att ackumuleras i peduncles).
  • arbeta med försiktighet nära vattenförekomster (närma dig inte källan närmare än 2 km).
Bild
Bild

Fungicid "Quadris" löses inte upp i vatten och när det väl kommit i marken kan det skada djur genom grundvattnet som går till närmaste vattenkropp för att dricka . Av samma anledning rekommenderas det inte för dem att bearbeta druvplantager om de ligger nära reservoarer där fisk finns.

Detta svampdödande läkemedel är ganska giftigt, men inte dödligt för levande varelser.

Bild
Bild

En person klarar på egen hand symptomen av förgiftning genom enkel magsköljning, men andra levande organismer kommer att ha det svårare

Av denna anledning rekommenderas det inte att arbeta med kompositionen nära andra växter och djur. Personen själv kan uppleva yrsel och illamående - med dessa symtom utförs en akut magsköljning och alla symptom tas bort.

Och för att förhindra en sådan situation rekommenderas att arbeta i skyddskläder och särskild skyddsutrustning. Om alla säkerhetskrav följs kan Quadris fungicid vara säkert för naturen och människor.

Bild
Bild

Förvaringstips

Läkemedlet kräver överensstämmelse med alla lagringsregler. Här är en lista över obligatoriska aktiviteter i detta avseende:

  • förvara på en mörk, torr plats utom räckhåll för barn;
  • optimal temperaturregim - från -5 till +35 grader;
  • det är förbjudet att förvara "Quadris" nära matprodukter och drycker;
  • hållbarheten för fungiciden är 3 år;
  • det är viktigt att spåra läkemedlets utgångsdatum och inte använda efter utgångsdatumet.

På växter, precis som hos människor, är det bättre att förebygga en sjukdom än att behandla den i sin redan försummade form.

Fungicid "Quadris" för behandling av vinrankor hjälper till att eliminera negativa aspekter i de inledande stadierna av utvecklingen av svampsporer.

Bild
Bild

Om processen körs bör du inte förvänta dig ett mycket effektivt resultat . Vid betydande skador kommer läkemedlet naturligtvis att hjälpa till att rädda själva växten, men inte frukterna. Så håll dig på rätt spår och bearbeta dina druvor i tid för att få en riklig skörd.

Rekommenderad: