"Topas" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden. Väntetiden Efter Sprutning Med Preparatet. Dosering

Innehållsförteckning:

Video: "Topas" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden. Väntetiden Efter Sprutning Med Preparatet. Dosering

Video:
Video: Oidium druvor - hur man skyddar bär 2024, April
"Topas" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden. Väntetiden Efter Sprutning Med Preparatet. Dosering
"Topas" För Druvor: Instruktioner För Användning Av Fungiciden. Väntetiden Efter Sprutning Med Preparatet. Dosering
Anonim

Preparatet "Topaz" för druvor är ett effektivt fungicid som kräver noggrann följning av de rekommenderade doserna och bruksanvisningarna. Trädgårdsmästare måste observera en viss väntetid efter sprutning av växterna, men i allmänhet är produkten lågtoxisk, utgör inget hot mot skott eller frukter. En detaljerad granskning hjälper dig att förstå särdragen i att använda Topaz -preparatet och observera alla försiktighetsåtgärder under behandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Den universella kemiska fungiciden "Topaz" är lämplig för vindruvor och andra stenfruktväxter, men den används också för behandling och förebyggande av svampsjukdomar i grönsaks- och blomsterodlingar .… Läkemedlet förstör patogen mikroflora vid mycelnivån. Det är mest effektivt mot druvsjukdomar som rost, mjöldagg (amerikansk), fruktruttning, mjöldagg.

"Topaz" är en enkomponentsprodukt, dess huvudingrediens är penkonazol.

Bild
Bild

Frisättningen av läkemedlet utförs i koncentrerad form, i ampuller om 2 ml, liksom i en dos på 100 ml, i flaskor avsedda för upprepad användning, det finns också ett pulver som kräver preliminär upplösning i vatten. Den aktiva substansen är mycket permeabel för växtvävnad. Effektiviteten av läkemedelsformeln begränsas av endast ett fåtal typer av patogener av svampsjukdomar. Vid komplex skada på buskar kombineras "Topaz" med andra kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland funktionerna i svampdödande läkemedel baserade på penkonazol är:

  • inga restriktioner för väderförhållanden - kan sprutas i regnet;
  • hög grad av läkemedelsabsorption av växtvävnader;
  • bevarande av biologisk aktivitet vid temperaturer upp till -10 grader;
  • möjligheten att använda för förebyggande och behandling.
Bild
Bild

Principen för "Topaz" är enkel. När den kommer in i växtens organ och vävnader blockerar den sporerna av patogena mikroorganismer. Berövas möjligheten att öka volymen i sin koloni, de dör.

Läkemedlet tränger in i växtvävnader genom epidermis av stjälkar och blad, kommer in i saften och sprider sig sedan genom busken.

Hållbarheten för ampuller och flaskor är 4 år. Efter denna period kan läkemedlet inte användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Det är nödvändigt att spraya plantorna med Topaz -preparatet ytligt, längs grenarna och bladen. Det är bättre att välja torrt och lugnt väder för jobbet. Men om sjukdomen utvecklas aktivt är sprutning i regnet också möjligt. Beredningen av läkemedlet sker med hänsyn till dess form av frisättning.

  1. Den pulverformiga substansen i form av en blå kristallin substans måste spädas med vatten till en suspension . 10-50 ml räcker för 2 mg av produkten. Det resulterande koncentratet omrörs noggrant och sätts sedan till vatten med en mängd av 1 portion per 10 liter vatten. Vid en lägre koncentration kommer lösningen att visa låg effektivitet även vid profylaktisk behandling.
  2. Emulsionen "Topaz" i en dos av 2 ml kan omedelbart lösas upp i en hink med vatten … Detta sparar tid för att förbereda lösningen. Från en flaska på 100 ml är det nödvändigt med medel för en enda sprutning lättast att dra med en spruta. Dosen fördubblas vid behandling av druvor från mögel eller mjöldagg - 4 ml per 10 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardförbrukningen för den beredda lösningen är 1,5 liter per 10 m2 vingård. Väntetiden för fullständig absorption av lösningen är cirka 3 timmar. Efter denna tid är medlet inte längre rädd för nederbörd, vilket kan minska koncentrationen av lösningen. Var inte rädd för att få fungiciden på jorden. I en sådan miljö sönderdelas det snabbt till säkra komponenter som inte skadar miljön.

Det finns vissa väntetider för omsprutning. De har åldrats för att undvika en överdos av ämnet.

Bild
Bild

Vid behandling av druvor utförs omsprutning tidigast 14 dagar senare. I det här fallet är det värt att bedöma anläggningens tillstånd, förekomsten av förändringar som indikerar effektiviteten hos de vidtagna åtgärderna.

Av förebyggande syfte sprutas vingårdarna 4 gånger under säsongen:

  • efter spirande;
  • i slutet av blomningen;
  • efter bildandet av borstarna;
  • före skörd (senast 20 dagar före teknisk mognad).
Bild
Bild

Denna procedur hjälper till att förhindra svampinfektioner i vingården, håller buskarna friska och skapar ett extra skyddande skal mot penetrering av patogen mikroflora.

När man kombinerar "Topaz" med andra kemikalier kommer deras effektivitet att öka och medlen kommer att förlängas.

Det är viktigt att ta hänsyn till detta för att inte börja omarbeta före schemat . Ämnena måste hinna avlägsnas från vävnaderna så att deras koncentration inte visar sig vara för hög.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

"Topaz" tillhör kemiska fungicider av faroklass III. Det utgör inte ett stort hot mot människors och djurs hälsa, men vissa försiktighetsåtgärder är fortfarande värda att observera.

  1. Obligatorisk användning av skyddshandskar, skyddsglasögon och andningsskydd . De sätts på även i skedet att öppna en flaska eller ampull, de tas inte bort förrän sprutningen är slut.
  2. Förbereda murbruk i ett välventilerat område … Optimalt, om arbetet kommer att utföras direkt på webbplatsen.
  3. Använd endast plastbehållare som inte är skördade . Förvara lösningen borta från matredskap. Det blir bättre om dina egna rätter initialt tilldelas fungicider.
  4. Uteslutning av läkemedlets kontakt med slemhinnorna i ögonen, näsan, munnen . Skölj omedelbart med mycket rent vatten om du kommer i kontakt med lösningen. I slutet av sprutarbetet är det värt att ta en dusch för att helt tvätta bort resterna av läkemedlet från huden som av misstag föll på den.
  5. Skydd av behållare från kontakt med "Topaz " … För fisk och andra invånare i dammar eller floder är det mycket giftigt, det kan provocera en befolknings eller enskilda individer.
  6. Behovet av att förhindra kontakt med husdjur, betande boskap med fungicid . Under bearbetningens längd, liksom inom 3 timmar efter det, är det bättre att skydda husdjur från fri rörlighet.
  7. Barn skydd … Även tomma ampuller och injektionsflaskor måste kasseras och fulla behållare ska förvaras där de är otillgängliga för yngre familjemedlemmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla dessa rekommendationer kan du undvika eventuella komplikationer i samband med användningen av kemikalien "Topaz". Med rätt dosering kommer lösningen att vara helt säker för vingården, den har inga fytotoxiska egenskaper, vilket innebär att den utesluter en möjlig effekt på framtida avkastning eller fruktsmak.

Rekommenderad: