Plantering Av Druvor Med Sticklingar: Hur Man Planterar På Hösten, Våren Och Sommaren Hemma I Marken? Hur Man Skär Och Förbereder?

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Druvor Med Sticklingar: Hur Man Planterar På Hösten, Våren Och Sommaren Hemma I Marken? Hur Man Skär Och Förbereder?

Video: Plantering Av Druvor Med Sticklingar: Hur Man Planterar På Hösten, Våren Och Sommaren Hemma I Marken? Hur Man Skär Och Förbereder?
Video: How To Grow Grape Vines From Cutting At Home | How Grapes Plants Grow 2024, April
Plantering Av Druvor Med Sticklingar: Hur Man Planterar På Hösten, Våren Och Sommaren Hemma I Marken? Hur Man Skär Och Förbereder?
Plantering Av Druvor Med Sticklingar: Hur Man Planterar På Hösten, Våren Och Sommaren Hemma I Marken? Hur Man Skär Och Förbereder?
Anonim

Så att du inom tre år efter plantering kan unna dig vindruvor från din webbplats, måste du välja en växtsort som passar regionen och förhållandena, hitta en bra klippning, odla en planta (eller till och med en hel buske) från den, och helt enkelt skapa alla förutsättningar för normal utveckling.

Bild
Bild

Villkor och plats

Druvor älskar ljus och värme, och därför måste sajten uppfylla dessa krav. Det rekommenderas att placera vindruvor på södra, västra eller sydvästra sidan av hus eller andra byggnader . Under dagen kommer de att värmas upp av solen, och på natten kommer de att avge denna värme till växterna, vilket påverkar bärens mognad och skördens kvalitet. Även i de norra regionerna kan vissa sorter framgångsrikt odlas utifrån denna regel.

Bild
Bild

Sluttningarna i söder, sydväst och väst är de bästa ställena att odla druvor på . Den nedre delen av lutningen bör undvikas eftersom frosteffekterna kommer att öka där. Plantera inte heller druvor närmare än 3-6 m från träden (du måste lita på trädets ungefärliga rotsystem). Om jorden behöver matas, berikas, görs detta starkt i förväg innan du planterar, eftersom jorden inte omedelbart är mättad med näringsämnen.

Och det är naturligtvis inte lätt att gissa med sorterna: de är utvalda för regionen och för klimatförhållandena och på begäran för växtens specifika smak.

Bild
Bild

Tidpunkt

Både på våren och hösten kan detta göras ganska framgångsrikt. Från mitten av april, under månaden, kan du plantera ettåriga plantor, som redan är brunkylda, och från slutet av maj planteras gröna vegetativa växter . Men om det beslutas att ta upp höstplanteringen planeras det från början av oktober till det ögonblick som jorden fryser. I princip är landningsalgoritmerna själva lika, med undantag för några betydande nyanser.

Bild
Bild

Efter höstplanteringen, även om det hände i september eller slutet av augusti (norra regioner), måste trädet skyddas mycket mer noggrant från frost . Risken att frysa en ung, ännu inte anpassad växt är mycket hög. Först kommer det att vara en plastflaska skuren på rätt sätt med tre hål gjorda i förväg. Och landet runt landningsplatsen måste spillas med tre eller till och med fyra hinkar vatten. Sedan lossnar de det bra.

Före frost måste buskarna täckas med nålar, torv eller sågspån och fylla planteringshålet med dem . Och den vanliga jorden, i slutändan, är också bra. Hålet fylls upp och sedan görs en hög upp till en tredjedel meter hög.

Bild
Bild

Ändå anses vår såväl som tidiga sommarplantningar vara mer framgångsrika och mindre riskabla. Tidigare, den 15 april, planterades inte druvor, men på sommaren kan processen dra ut till mitten av juni . Det är sant att platsen måste förberedas under hösten.

Förresten, om en framtida buske behöver skyddas från vinden kan du fokusera på en häck - det kan vara träd med ett rotrotsystem, till exempel tall eller poppel.

Bild
Bild

Jo, kvaliteten på jorden förbättras också under hösten

  1. Detta kan uppnås genom att så vintergrågor. På våren lämnas den mellan raderna, och i raderna själva, innan druvplanteringen, klipps de.
  2. Sådana grödor kommer inte att tillåta skott av unga druvor att brytas av under påverkan av starka vindar, de kommer inte att tillåta sandjord att vissna och humusskiktet att tvätta bort.
  3. Men när skotten blir starkare kan roggen klippas, det blir mulch.

Förhållanden, plats, tidpunkt är viktiga, men det är ännu viktigare att ordentligt förbereda växten planterad av sticklingar för plantering.

Bild
Bild

Träning

Sticklingar är lignifierade fragment av en vinstock (välmogen) och skördas på hösten när druvorna beskärs . Sedan lagras sticklingar hela vintern, vanligtvis i källaren eller källaren, i sanden, men det är också möjligt i polyeten, i kylskåpet. För att rota sticklingar mer framgångsrikt måste de vara förberedda för denna procedur.

Bild
Bild

Låt oss överväga funktionerna i processen

  • Sticklingar från framgångsrikt övervintrade vinstockar klipps med beskärningssax strax före plantering. Deras längd varierar från 10 cm till 40 cm.
  • Redan före plantering bör varje skärning kontrolleras för att se om ögonen är bevarade på den, om skärningen är färsk. Och färskheten kontrolleras så här: genom att trycka på handtaget med en kniv måste du se om fuktdroppar har dykt upp på snittet. Om kortikalremsan försiktigt avlägsnas med en kniv, kan du hitta grön vävnad under den - detta är ett bra tecken. Men en gul eller brun öppen kärna indikerar en död växt, den kan inte längre återanimeras.
  • Tvättade färska, bra exemplar måste torkas. En mjuk trasa eller vanligt papper är bra för detta. Sedan kan du klippa den.
  • Om du gör ett snitt över ögat bör det inte bli någon mörkare, svartare av den centrala njuren också.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och detta är viktigt, eftersom endast friska sticklingar ska förberedas för plantering.

Och för att de ska slå rot bättre, innan de planteras, är det absolut nödvändigt att uppdatera skivorna. Desinfektion kommer också att krävas: sticklingarna måste hållas i en lösning av koppar eller järnsulfat (100 g per 10 liter kopparvatten, 300 g per 10 liter järn) . Du kan också hålla dem i kaliumpermanganat, späd 2 g i samma 10 liter vatten.

Samma, om sticklingarna torkas måste de blötläggas innan de rotas . Detta är förresten ett viktigt och obligatoriskt skede. Faktum är att vinterförvaring, tillräckligt länge, tar fukt från sticklingarna och det förlorade måste fyllas på. Vanligtvis tar det 2-3 dagar, ibland tar det 5 dagar (allt beror på sticklingarnas skick). Blötläggning är antingen full nedsänkning i vatten eller att bara sänka bottenspetsen. Och vattnet måste bytas en gång om dagen under blötläggningsprocessen.

Bild
Bild

Vad som annars kan påskynda rotningen är att fåra och blinda ögonen. Furing är applicering av longitudinella sår på en eller två internoder (nämligen de lägre), vilket bidrar till flödet av näringsämnen till de skadade områdena . Detta aktiverar också cellulär aktivitet. Handtaget ska dras med den nedre spetsen längs sågarnas tänder på båda sidor. Såren ska inte vara särskilt djupa, annars kommer skärets trä att påverkas. Du kan också göra ett par repor med en knivspets eller sekatörer, det här är också en fåra, bara mer mödosam.

Bild
Bild

Men blindningen består i att ta bort skärets nedre öga, vilket optimerar rotbildningen. Men operationen är fortfarande riskfylld: de övre njurarna kan inte öppnas elementärt (om fallet sker i en lägenhet kan torr luft störa korrekt förberedelse av sticklingar).

Och naturligtvis, det är värt att fokusera på användningen av rotande stimulanser . Dessa är speciella lösningar, "Epin", "Heteroauxin", "Novosil", "Gumisol". Det finns alltid en specifik instruktion på förpackningen, proportionerna måste följas strikt. Om stimulansen är i pulverform ("Kornevin", till exempel), är det bättre att använda den i lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte vill använda "kemi", ta naturlig honung som naturliga stimulanser. Det fungerar dock inte alltid.

Röta

Det finns två vanliga metoder som är ungefär lika. Den ena är svårare, men mer effektiv, den andra är mycket enklare, men fungerar inte alltid.

I underlaget

Det nedre snittet görs rakt, under knuten, och det övre snittet är 4 cm ovanför knuten. Vidare utförs den ovan beskrivna furen, vilket stimulerar flödet av hormoner till de skadade områdena, och detta är mycket bra för rotbildning . Tja, tillväxtstimulerande medel kommer också att vara lämpligt.

Vanliga plastflaskor är lämpliga som rotbehållare . Behållarna, tillsammans med sticklingar, läggs på en pall, helst närmare ljuset. Och du måste komma ihåg att hålla ett konstant fuktinnehåll i substratet. Men själva underlaget blir grovt och rent barrspån, flodsand, kokosspån, fint grus eller till och med spagnumoss är också lämpliga. Och vanlig bomull används också. Men liten sågspån (direkt under sågen) är inte det bästa valet, de blir snabbt sura.

Bild
Bild

Så snart rotningen är klar skakas sticklingarna mycket försiktigt ut, skickas till andra behållare eller till en slipad stickling. Det ska finnas mycket flodsand i det nya underlaget. Innan redan rotade prover planteras, spills substratet med en manganlösning.

Och det finns också en horisontell rotmetod i substratet: botten av skaften (detta är också namnet på sticklingar) skickas till mossan, till exempel sedan till en påse och ett skåp.

Du kan också använda naturligt tyg. Men det kan vara svårt att upprätthålla normal luftfuktighet, trasan kan torka ut eller till och med blekna.

Bild
Bild

I vatten

Här är det - en teknik som definitivt är enklare, men inte alltid effektiv. Det är bättre att ta regnvatten eller tinat vatten . Men det är också möjligt från kranen, men det är ändå försvarat. Skär och förbered sticklingarna som vanligt, men det nedre snittet görs 3 cm under knuten, och sedan läggs sticklingarna i en behållare med vatten så att den nedre knuten ligger på samma vatten-luftgräns. Behållaren skickas till ljuset.

Det är viktigt att vattentemperaturen inte överstiger 26 grader. Annars bildas rötterna helt enkelt inte och skärningen dör.

Bild
Bild

Vattnet i burken blir surt, detta är oundvikligt, för ungefär en gång i veckan måste det bytas ut mot färskt vatten . Och behåll samma rekommenderade temperatur. Dessutom läggs ofta ett par träkol i vattnet, vilket gör ett bra jobb för att hålla vattnet från att sura. Sticklingar håller inte i vatten under lång tid: så snart rötterna växer en centimeter eller två skickas de snabbt till en behållare med jord. Och vattning, att lämna är redan normalt.

Bild
Bild

Landstigning

Det finns tre typer av jord där druvor så småningom kommer att växa: svart jord och lera (reglerna är desamma för dem) och sand.

På svart jord och lera

Det är nödvändigt att gräva ett hål 80x80x80 cm. I botten av hålet bildades ett näringsskikt med en tjocklek på en kvarts meter. Ta från 7 till 10 hinkar humus, liksom bördig jord (når önskad nivå) . Blandningen är väl komprimerad, strös med mineralgödsel ovanpå. Som mineralgödselmedel skulle följande alternativ vara bra: 300 g superfosfat, 300 kaliumdressing, 3 liter träaska. Sedan blandas allt detta med marken och skickas till ett djup av 5-10 cm, och igen finns det en ny komprimering av skiktet. Nästa blir ett lager bördig jord på 5 cm, utan matning. Och du får ett halv meter djupt hål.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner guidar dig genom ytterligare procedurer

  1. I mitten av gropen görs en hög, där den rotade växten är installerad, rötterna rätas ut jämnt längs konturen.
  2. Sedan är det täckt med ett bördigt lager utan gödningsmedel, vilket måste göras före tillväxt.
  3. Plantor som erhållits från rotade sticklingar placeras vertikalt, men om plantans längd är 25 cm +placeras de snett. Efter avstigning kommer hålet att vara 25 cm djupt.
  4. Efter plantering komprimeras jorden något och vattnas sedan med cirka 2-3 hinkar per buske (detta beror på markfuktigheten).
  5. Efter att det översta lagret torkat lossas jorden 5-10 cm på djupet. Sedan måste du vattna ett par gånger till efter 2 veckor. Busken kommer att ha i genomsnitt 2,5 hinkar. Efter nästa vattning lossas jorden och mullas sedan. Vidare måste gropen lossas efter varje vattning eller regn.
Bild
Bild

Det verkar inte vara något komplicerat att korrekt plantera en planta i svart jord eller lera. Men med sand blir allt lite annorlunda.

På sanden

Sandjord, till skillnad från chernozem, fryser mer på vintern, men på sommaren värms det upp mer. Det behåller inte fukt och näringsämnen samt bördig jord . I detta avseende kommer planteringsgropen att ha andra dimensioner - 80x80x105 cm. Och för att behålla fukt och näringsämnen görs ett slags "lås" i botten av gropen av välkomprimerad lera, 20 centimeter. Den är fatformad i formen.

Sedan skickas ett 25 cm tjockt lager av näringssubstrat till denna plats (allt är som med svart jord) . Toppdressing innebär kaliumgödsel, bättre - kaliummagnesium. Djupet för att plantera plantan på sandjord är cirka 60 cm och gropens djup efter plantering är minst 30 cm. Vattning utförs tre gånger, 3-4 hinkar vatten per hål, efter en och en halv vecka.

Bild
Bild

Andra viktiga experttips och lösningar kommer till nytta

  • Det finns flera planteringsmetoder - till exempel i skyttegravar med överföring av det övre fertila skiktet . De gör till och med icke-standardlådor med väggar, som är förstärkta med skiffer eller brädor, tegel.
  • Men det finns ett annat alternativ, ett mer förenklat, vilket inte innebär skyttegravar och skyttegravar med ett anständigt djup . Det innebär vinterhem (både tillfälliga och permanenta), bekväm vattning - och i de norra regionerna är detta en bra lösning. I varje ny rad grävs ett spår med en platt botten (det ska vara lika med det fertila skiktets djup), och dess bredd är 40 cm. Vid grävning placeras det fertila toppskiktet på ena sidan med en rulle. I sanden som ligger nedan görs planteringshål 5 cm i diameter och upp till 80 cm djupa (den borttagna sanden viks på andra sidan).
  • Det finns ingen anledning att organisera dränering i sanden, men själva "slottet" är nödvändigt , eftersom botten är fylld med lerklumpar med trasiga tegelstenar. Detta lager måste både fuktas och tampas. Och ovanpå måste du hälla kompost och ännu högre - ett lager bördig jord. En planta placeras snett på den.
  • Att ordentligt vattna och mata druvorna , du måste gräva i plastflaskor bredvid plantan. De ska inte ha botten och installeras med nacken nedåt.
  • Om du behöver installera stöd för spaljéer , de är fixerade på sidan av radavståndet, 10 cm från kanten av basspåret, vars väggar skulle vara trevliga att förstärka med skiffer (du kan också använda brädor).
  • För att skapa värmeackumulering runt plantorna måste du gräva i kullersten . Och om skyttegraven är på "väst-öst" -linjen placeras glasflaskor med halsen ner längs södra kanten.
  • Du kan skydda plantan från frost genom att linda den i plast och placera den inuti jordtunnlarna . Ovanifrån är det bestrött med sågspån, täckt med grangrenar. Du kan också täcka den med en presenningsduk, täcka den med jord.
Bild
Bild

Alla vanliga säkerhetsmetoder används i tekniken för att plantera druvor genom sticklingar. Till exempel görs snittet endast med sterila beskärningssaxar eller trädgårdssaxar. Och vi får inte glömma bort desinfektionen av sticklingar också.

Rekommenderad: