Beskär Druvor På Sommaren: Hur Man Beskär Korrekt I Augusti, Juli Och Juni Från Onödiga Skott För Nybörjare?

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Druvor På Sommaren: Hur Man Beskär Korrekt I Augusti, Juli Och Juni Från Onödiga Skott För Nybörjare?

Video: Beskär Druvor På Sommaren: Hur Man Beskär Korrekt I Augusti, Juli Och Juni Från Onödiga Skott För Nybörjare?
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Beskär Druvor På Sommaren: Hur Man Beskär Korrekt I Augusti, Juli Och Juni Från Onödiga Skott För Nybörjare?
Beskär Druvor På Sommaren: Hur Man Beskär Korrekt I Augusti, Juli Och Juni Från Onödiga Skott För Nybörjare?
Anonim

Druvan är en snabbt växande växt, och om den inte vårdas ordentligt kommer den att ägna alla sina inre resurser åt uppkomsten av färska vinstockar. Således, för att uppnå en riklig och välsmakande skörd måste trädgårdsmästaren "anpassa prioriteringarna" för denna trädgårdskultur och rikta dess krafter inte till tillväxt, utan till bildandet av nya klasar . För dessa ändamål beskärs druvor på sommaren. Artikeln ger en beskrivning av detta förfarande med alla små nyanser, anger tidsramen i vilken det är nödvändigt att utföra vissa manipulationer, och ger också rekommendationer för vård av druvbuskar efter att de har beskurits.

Bild
Bild

Vad är det för?

Beskärning av druvor på sommaren är en av de viktigaste ingredienserna i vården av denna växt. Om du inte följer det kommer buskarna att växa okontrollerbart, samtidigt som de ger en mager skörd av små och sura frukter. I allmänhet leder detta förfarande till följande resultat:

  • riklig skörd;
  • stora och söta bär;
  • snabb mognad av frukter;
  • hög ventilation av anläggningen;
  • resistens mot olika sjukdomar;
  • förenkling av buskevård;
  • fri tillgång till solljus till stjälkarna och klasarna;
  • hög cirkulation av näringsämnen inuti växten;
  • förbättra vingårdens estetiska utseende.
Bild
Bild

Det kan tyckas för den nybörjare trädgårdsmästaren att närvaron av ett stort antal fruktpilar automatiskt eliminerar behovet av beskärning av druvor. I detta fall kommer skörden att bli riklig, men smaken och storleken på bären kommer att lämna mycket att önska, eftersom alla näringsämnen som busken får från jorden går in i tillväxt och inte i bildandet av frukter.

Ett annat möjligt alternativ är fullständig frånvaro av frukt i närvaro av ett stort antal blad, hög densitet och förgrening av växten

Det följer av detta att huvuduppgiften att beskära druvor är att upprätthålla en balans mellan tomma och bördiga vinstockar under plantens aktiva livstid.

Bild
Bild

Fördelen med detta förfarande är möjligheten att utföra det både med hjälp av trädgårdsredskap och utan dem (vi kommer att prata mer om detta nedan). Och de positiva aspekterna inkluderar tillgången på tillfälliga resurser .- beskärning av druvor utförs från juni till augusti, vilket gör att trädgårdsmästaren lugnt kan avsätta tid för vissa procedurer.

Bild
Bild

I allmänhet kräver vård av druvor på sommaren daglig ansträngning och uppmärksamhet . Om du inte är seriös med denna trädgårdskultur, kommer de primära konsekvenserna att vara en mager skörd (eller dess fullständiga frånvaro) och det försummade utseendet på själva trädgårdstomten. Samtidigt lönar sig de ansträngningar och tid som trädgårdsmästaren investerar med ränta - tack vare beskärning och ordentlig vård under sommarperioden från augusti till november kommer buskarna att strö med stora kluster med stora och söta bär.

Bild
Bild

Tidpunkt

På sommaren ska druvbuskar beskäras både före och efter blomningen, liksom under uppkomsten av penslar (vid onödiga skott). Med andra ord måste du beskära druvorna i alla tre månaderna - i juni, juli och augusti.

Bild
Bild

Junibeskärning består av följande manipulationer - bryta av unga skott och binda upp en fruktstam . Tack vare dessa åtgärder fördelas händernas belastning med äggstock och tomma processer jämnt. Och även den här månaden läggs ersättningsskott, på vars plats, efter 1 år, bildas fertila grenar.

Bild
Bild

I mitten av sommaren, när druvorna har bleknat, rekommenderar experter att ta bort onödiga styvbarn, behandla växten från skadedjur och också befrukta jorden. Som ett resultat leder denna vård till en söt och riklig skörd.

Bild
Bild

Augusti beskärning av unga skott sker med jaktmetoden . Dessutom rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att ta bort flera övre rötter i slutet av sommaren för att förbättra funktionen av det nedre rhizomet.

Efter trädgårdsmästarnas bedömning kvarstår frågan om att ta bort druvorna - om busken är bunden till ett stöd kan du bli av med mustaschen.

Bild
Bild

Vyer

Först och främst bör det noteras att inom två år efter plantering av denna trädgårdsgröda, oavsett sort, beskärs växten enligt en algoritm, som innehåller följande funktioner:

  • preliminär planering av den framtida formen av druvbusken;
  • när du planerar att täcka busken för vintern, förkorta den maximala växtstammen;
  • ta bort en vinstock som har övervintrat i två säsonger, eftersom den inte längre kommer att producera bär;
  • bevarande av 8 ögon eller mer under skärning av fruktpilar.

Formellt är processen med sommarbeskärning av druvor uppdelad i 4 steg: borttagning av styvbarn, nypning, förtydligande och jakt . Nedan följer en steg-för-steg-beskrivning av hur dessa procedurer ska utföras. Dessa tips kan vara användbara för både nybörjare trädgårdsmästare och personer med erfarenhet av detta företag.

Bild
Bild

Borttagning av styvbarn

Experter rekommenderar att bli av med onödiga skott i juli efter att buskarna har bleknat . Som ett resultat av detta förfarande får växten tillgång till den nödvändiga mängden solljus, på grund av vilket bären får sötma, och busken själv blir mer resistent mot olika sjukdomar.

Det rekommenderas inte att klippa stegsönerna till botten - det är bättre att lämna en process cirka 15-20 mm från det första arket.

Bild
Bild

Eftersom druvor är en snabbväxande växt måste buskarna inspekteras varje vecka för att göra det lättare och bekvämare att tunna ut styvbarn, som dyker upp inom 2-3 dagar efter beskärning.

Bild
Bild

Nypa

Nypningen utförs för att förbättra växtens fruktbara egenskaper . Denna beskärningsmetod bromsar skottens tillväxt, så att näringsämnena som tidigare hjälpte växten att bilda nya grenar går in i tillväxten av framtida borstar.

Bild
Bild

Nypningen utförs innan druvorna börjar blomma - den övre delen av den unga skotten (9, 5-10, 5 cm till början av den stela delen av stammen) kläms med två fingrar.

Denna procedur bör utföras var 10-12 dagar.

Bild
Bild

Lightening

Denna typ av beskärning utförs som regel under mognaden av borstarna och består i att tunna lövverket, vilket resulterar i att växtens och kapslarnas blåsningskapacitet ökar, vilket förbättrar kvaliteten av grödan. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du lämnar högst tre kluster på starka skott och en på svaga.

Bild
Bild

Det är vanligt att många nybörjare lämnar trimmade löv på marken nära buskens rötter - det är fel, eftersom lövverket kan bilda klumpar av bakterier som senare kan infektera druvbusken.

Bild
Bild

Jagar

Präglingsproceduren har vanliga steg med nypning, men i detta fall bör toppen av skottet tas bort med cirka 40 cm. Som regel utförs myntning i augusti för att påskynda mognadsprocessen av bär.

Bild
Bild

Egenskaper vid druvbuskens myntning:

  • i genomsnitt 14 blad måste vara kvar på växten;
  • det rekommenderas inte att förkorta skotten för mycket, samt utföra själva proceduren fram till augusti, annars leder detta till intensiv bildning av styvsonar och fördröjd mognad av borstar;
  • det är omöjligt att beskära på sjuka buskar, i torrt och varmt väder, liksom i områden med en nära placering av grundvatten.
Bild
Bild

Innan busken skärs måste arbetsverktyg (knivar, sekatörer) först desinficeras och slipas. MED Man bör komma ihåg att snittet måste vara på insidan av skottet och vara smidigt - annars är en kraftig minskning av avkastningen möjlig på grund av dålig cirkulation av de inre växtjuicer som innehåller olika näringsämnen. Och även beskärning av druvor kan göras med bara händer genom att bryta av onödiga skott.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

På sommaren, efter beskärning, bör växten tas om hand:

  • vatten rikligt (1 hink vatten per 1 druvbuske);
  • gödsla (ammoniumsulfat, ammoniumnitrat, superfosfat);
  • lossa marken runt växten efter vattning och införande av flytande gödningsmedel;
  • täcka marken;
  • binda vid vertikala stöd vid behov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning av druvor är ett nödvändigt förfarande, men det kan försvaga växten och minska dess motståndskraft mot olika sjukdomar, särskilt svampinfektioner. För att undvika detta bör busken behandlas med fungicidmedel. Om en inledande skada med gråröta upptäcks, bör växten besprutas med en manganlösning, och klasarna ska sprutas med vanlig bakpulver.

Rekommenderad: