Hur Klämmer Man Druvor? Sommardruvplockning Från Onödiga Skott För Nybörjare

Innehållsförteckning:

Video: Hur Klämmer Man Druvor? Sommardruvplockning Från Onödiga Skott För Nybörjare

Video: Hur Klämmer Man Druvor? Sommardruvplockning Från Onödiga Skott För Nybörjare
Video: Vin 2024, April
Hur Klämmer Man Druvor? Sommardruvplockning Från Onödiga Skott För Nybörjare
Hur Klämmer Man Druvor? Sommardruvplockning Från Onödiga Skott För Nybörjare
Anonim

Många sommarboende odlar druvor på sina tomter. För att få en bra skörd behöver denna gröda ordentlig vård. På våren öppnar de buskarna, knyter upp vinstockarna och gödslar. Med utseendet på gröna blad börjar andra arbeten relaterade till att stärka busken, förbättra dess tillväxt. Dessa inkluderar druvklämning, nypning och jakt. Nybörjare vinodlare är ofta intresserade av frågan om nypning. Behovet av att utföra denna procedur, liksom tidpunkten och metoderna, kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Vad är det för?

Många odlare, särskilt oerfarna, vet inte om det är nödvändigt att nypa druvor och varför det ska göras. Samtidigt är det ett nödvändigt förfarande för att öka avkastningen.

Skott som kommer från bladaxlarna anses vara styvbarn. Deras naturliga bildning beror på graden av belastning, väder och klimatförhållanden, jordbruksbakgrund.

Det bör förstås att druvbusken behöver styvbarns gröna, dess närvaro leder till ett stabilt fotosyntesarbete . Men när gängen börjar safta och öka sötma, är behovet av sådana gröna redan förlorat. Som ett resultat måste odlarna klippa av axillärskotten.

Bild
Bild

Steg-för-steg låter dig bli av med onödiga skott. Till följd av gröna verksamheter:

  • buskens tillväxt och utveckling börjar accelerera;
  • det sker en förbättring av processerna för fotosyntes;
  • kluster börjar bli mer effektivt bestrålade av solen;
  • gallring av busken bidrar till kampen mot svampsjukdomar.

Antalet sådana händelser beror på hur snabbt skotten mognar. Korrekt drift gör det möjligt att öka buskens utbyte med 25% eller mer.

Bild
Bild

Det bör förstås att på buskar med ett stort antal kluster av styvbarn kommer det att vara mycket mindre än på buskar med en liten mängd skörd.

De börjar växa mest aktivt efter jagande och nypning, utförda innan druvornas blomning började, eller efter det

Plockning eller nypning leder till bättre kronbildning och tillväxt.

Bild
Bild

Det finns två sätt att välja

  • Vid manipulationen, före blomningen, bryts starka skott av. På grund av detta fördröjs vinstockarnas tillväxt, vilket ytterligare leder till en ökning av äggstocken.
  • Nypning görs genom att bryta av topparna. På den här platsen finns tre unga blad kvar.

Om den gröna massan inte kläms eller tas bort, kommer det att bli ganska mycket klasar på vinstockarna, medan själva bären blir mindre, med surhet. Förfarandet gör att du kan odla en gröda med söta, mogna och stora bär.

Bild
Bild

Tidpunkt

Utför arbetet flera gånger under säsongen. När man selektivt tar bort skotten i den andra nivån skapas rätt belastning på busken, vilket leder till riktningen av användbara komponenter inte till lövverket, utan till bären.

Passning utförs på våren, när de första bladen visas på grenarna . För detta finns flera nedre blad kvar, vilket tar bort skottets krona och de övre bladen. Som ett resultat finns det huvudsakliga och ett par nya blad kvar på lianen.

Vanligtvis börjar styvbarn utvecklas starkt i juni, så på sommaren är det nödvändigt att fortsätta de aktiviteter som startades redan under våren. I juli genomförs proceduren igen. Under arbetets gång är det lämpligt att också ta bort de nedre bladen på vinstocken .… Vuxna styvbarn låter inte klasarna fyllas med juice, ackumulerar den smak och doft som finns i sorten. Buskens förtjockning orsakar ofta uppkomsten av sjukdomar.

Vidare utförs proceduren regelbundet under hela sommaren och kontrollerar buskarna var 7-10 dagar . Under arbetets gång finns stubbar kvar, de kommer att skydda de återstående fragmenten av vinstocken från sår.

Augusti är den period då myntningen är klar - skär av onödiga toppar. Denna procedur skiljer sig från att klämma genom att ta bort en betydande del av skottet.

Bild
Bild

Sätten

Att stjäla kan göras på olika sätt. Det beror direkt på vilket tillväxtstadium kulturen befinner sig i. Tips för nybörjare vinodlare gör att du kan ta bort styvbarn vid rätt tidpunkt och på det lämpligaste sättet.

När groddarna dyker upp är den fortfarande mycket tunn och kan enkelt tas bort genom att helt enkelt nypa eller bryta ut . Det räcker med att bara klämma med fingrarna och riva av den extra groden. Denna metod kan kallas en av de enklaste. Dess nackdel är att när skottet tas bort uppstår ofta skador på fruktknoppen. Nästan omedelbart börjar en ny process växa och tar bort styrkan från den viktigaste.

Till andra, Ett lika populärt sätt är att klippa av styvsonen med vass sax och sedan lämna ett blad på honom . I det här fallet kommer den trimmade skottet inte att störa fullvärdig tillväxt, men tillväxten av knoppen kommer att kunna stoppas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett annat sätt, när ovansidan av styvsonen är avskuret, på vilken 4 blad återstår. Deras närvaro kommer att ge tillräcklig näring. Därefter måste du ta bort bladen som visas och lämna sin optimala mängd.

Efter den klassiska nypningsmetoden utför de vissa åtgärder

  • Klämning av de övre stegsönerna ovanför gänget utförs. När axillära skott av andra ordningen visas, tas de helt bort.
  • De nedre under gänget måste brytas ut helt. Och du kan också lämna ett blad genom att ta bort kvistar av andra ordningen.

Druvbusken ska beskäras gradvis när den vegetativa massan växer. Om du lämnar allt utan att gallra blir det svårt att uppnå en normal skörd. I det här fallet kommer inte klasarna antingen att mogna eller ha en surhet som inte är inneboende i sorten.

Bild
Bild

De som inte vet hur de ska nypa druvor korrekt bör följa råd från erfarna vinodlare:

  • allt arbete relaterat till buskens förtjockning bör utföras i tid;
  • försök att lämna 2 till 5 blad;
  • beskärning genom att undersöka alla skott;
  • Det rekommenderas inte att bryta ut skotten helt;
  • det är nödvändigt att räkna antalet styvbarn på flykt;
  • i det fall när vinstocken sällan växer kan 5 blad lämnas kvar på skotten.

Det rekommenderas att ta bort gröna skott medan de fortfarande är mjuka, grova eller missfärgade. Det är under denna period som de lätt kan brytas utan att skada växten. Under proceduren görs vanligtvis bindning av vinstockarna.

Bild
Bild

Oavsett hur beskärning utförs, i form av att bryta av eller använda skärning med verktyg, kan ett sådant förfarande leda till en försvagning av vinstockens immunitet . Efter proceduren rekommenderas obligatorisk fungicidbehandling. När grårötning visas på busken är det bättre att spraya buskarna med soda -lösning eller kaliumpermanganat.

De borttagna gröna skotten lämnar inte, det är bättre att kassera dem, eftersom de kan orsaka någon infektion.

Rekommenderad: