Mögel Och Oidium På Druvor (31 Bilder): Integrerade Kontrollåtgärder. Vilka Läkemedel För Att Bearbeta Druvor Och Folkmedicin?

Innehållsförteckning:

Video: Mögel Och Oidium På Druvor (31 Bilder): Integrerade Kontrollåtgärder. Vilka Läkemedel För Att Bearbeta Druvor Och Folkmedicin?

Video: Mögel Och Oidium På Druvor (31 Bilder): Integrerade Kontrollåtgärder. Vilka Läkemedel För Att Bearbeta Druvor Och Folkmedicin?
Video: The Fox and The Grapes story by Jai Ruthvik 2024, April
Mögel Och Oidium På Druvor (31 Bilder): Integrerade Kontrollåtgärder. Vilka Läkemedel För Att Bearbeta Druvor Och Folkmedicin?
Mögel Och Oidium På Druvor (31 Bilder): Integrerade Kontrollåtgärder. Vilka Läkemedel För Att Bearbeta Druvor Och Folkmedicin?
Anonim

En frisk, vacker vingård är varje trädgårdsmästares stolthet, som betalar alla kostnader för ansträngning och pengar. Men njutningen av skörden kan förhindras av 2 lömska fiender av druvor, från vars namn varje kunnig person kommer att rysa - mögel och oidium. Detta par svampar kan förstöra livet i mer än en säsong. Att lägga till problemen är att en nybörjare kan förvirra dem och förlora dyrbar tid, behandla druvor för fel sjukdom, förlora skörden. Tidig upptäckt av sjukdomen är hälften av den framgångsrika kampen mot den. Vi kommer att berätta vad dessa "monster" är, hur man skiljer dem, vad man ska göra för att minimera risken att träffa dem.

Bild
Bild

Hur skiljer man sjukdomar från varandra?

För att skilja mellan dessa sjukdomar måste du förstå vad var och en av dem är och vilka unika tecken det har. Låt oss börja med mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mögel

Hon är också mjöldagg, eller peronospora viticola de Bary. Sjukdomen introducerades till Europa (södra Frankrike) från Amerika i slutet av 1800 -talet och blev snabbt ett problem för hela kontinenten . Mögel blev en av de viktigaste orsakerna till vingårdarnas kris och nedgång i slutet av 1800 -talet och början av 1900 -talet.

Denna sjukdom är den vanligaste hos odlade druvor . Dess orsakande medel är den svampliknande organismen Plasmopara viticola, som tillhör klassen oomycetes.

Mögelzoosporer älskar en droppfuktig miljö, vilket gör perioden med kraftiga regn till den mest gynnsamma tiden för smittspridning. Den farligaste perioden är senvåren och försommaren. Svampen övervintrar i marken och löv som finns kvar på marken; den kommer på växterna med regnspray . Inkubationstiden för sjukdomen är 12-18 dagar. Efter detta börjar aseksuell sporulering av patogener.

Mögel utvecklas snabbt - en frisk växt nästa morgon kan redan helt påverkas av sjukdomen . Det påverkar alla gröna delar av druvorna med mögel. Även om sjukdomen inte dödar busken kommer det att påverka bärens smak negativt, vilket minskar sockerinnehållet och surheten.

Dessutom påverkar den överförda sjukdomen plantans vinterhårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symptomen är följande:

  • bladens ovansida blir fet, gul, täckt med rödaktiga eller bruna fläckar;
  • en knappt märkbar fluffig vitaktig blomma bildas på undersidan av bladen;
  • unga blad torkar upp och faller av när sjukdomen utvecklas;
  • karakteristiska tecken på mögel på druvblad i slutet av växtsäsongen är bladets snabba död och sporulation på ryggen;
  • en tjock vit blomning bildas på blomställningarna och bären;
  • unga bär mörknar och faller av, mogna rynkor och blir blåa;
  • deprimerade ljusfläckar bildas nära stjälkarna;
  • skotten blir täckta med gråa och bruna fläckar, börjar torka ut.

Alla europeiska druvsorter är extremt mottagliga för mögel; amerikanska sorter har mycket högre immunitet.

Bland de resistenta sorterna finns "Delight" -gruppen, "Aladdin", "Talisman", "Galahad" och "Harold" sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oidium

Oidium är en sjukdom som kallas mjöldagg i andra kulturer. Svampsjukdom orsakad av Uncinula nector, en pungdjurssvamp. Liksom mögel kom den till Europa från Nordamerika, men det hände nästan ett halvt sekel tidigare - 1845.

Det orsakande medlet för mjöldagg älskar värme, den mest gynnsamma temperaturen för svampens utveckling är 25-30 ° C . Inkubationstiden är 7-14 dagar. Infektionen lever i jorden, drabbade knoppar och skott. Om planteringen är tät och det redan finns många blad på druvorna, kan oidium mycket snabbt förstöra hela vingården.

Sjukdomar kan främjas genom att knyta druvor till gamla, ruttnande spaljéer och en kraftig väderförändring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symptomen är följande:

  • det drabbade lövverket ser lockigt ut;
  • bladen är täckta med en vitgrå blomning som sprider sig över tiden över hela bladets yta;
  • den övre delen av stjälkarna, klungorna och blomställningarna är täckta med en askliknande blomning;
  • blomställningar och bär som påverkas av svampen torkar ut;
  • bruna fläckar bildas på skotten;
  • unga bär spricka;
  • växten avger en obehaglig lukt som liknar den som avges av ruttnande fisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oidium påverkar alla druvsorter, men europeiska är mest mottagliga för det. Varianterna "Delight", "Talisman", "Timur", "Aleksa", "Kishmish Zaporozhsky", "Victoria", "Kaukasus", "Zolotoy Don", "New York Muscat", "Mars", "Alden Amethyst", "Lancelot" och andra.

Sjukdomarna är inte så lika som de kan tyckas vid första anblicken. De skiljer sig åt i symtom, de har olika patogener. Men det vanliga är att de kan förstöra grödan helt, om du inte deltar i förebyggande åtgärder och inte startar behandlingen i tid.

Låt oss nu gå vidare till huvudfrågan - hur man behandlar växter som drabbats av denna gissel

Bild
Bild
Bild
Bild

Mögelbehandling

Det är nödvändigt att bekämpa mögel på ett heltäckande sätt genom att kombinera korrekt vingårdssjukvård, förebyggande åtgärder och kemiska skyddsmetoder. Det är viktigt att komma ihåg att det är nödvändigt att bearbeta druvor från mögel, alternerande medel med olika aktiva ämnen, annars utvecklar svampen resistens.

Länge var koppar den huvudsakliga aktiva ingrediensen, men nu har helt andra aktiva ingredienser dykt upp på marknaden . Populära mögelbehandlingsregimer är användningen av en blandning av Bordeaux och kolloidal vätska, ett avkok av kalk med svavel, olika fungicider, som kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kämpa mot mjöldagg

Oidiums främsta fiende blev känd på 1800 -talet. Det visade sig vara svavel. Följaktligen, om åtgärderna för att förebygga mögel och oidium är nästan desamma, kommer du att möta skillnader när du väljer en kemi för behandling av växter. Den idealiska lösningen skulle vara att spraya buskarna med formuleringar som innehåller både svavel och koppar eller en fungicid.

Att spraya buskar med svavel är fortfarande en ganska populär metod för att behandla och förebygga mjöldagg. Det finns några saker att tänka på när man arbetar med svavel.

  • Svavelbehandling är endast effektiv vid en lufttemperatur på minst 20 ° C.
  • Du kan inte använda svavel i solen - det finns risk för att bladen bränns.
  • Fuktigt svavel kan inte användas.

Utvecklingen av sjukdomen påverkas inte av användningen av tillväxtstimulerande medel, även om det finns en missuppfattning bland trädgårdsmästare att dessa ämnen kan bidra till utvecklingen av svampen.

Det handlar inte om stimulanser, utan om deras effekt - utvecklingen av tätt lövverk, som behöver tunnas ut oftare än vad som gjordes innan läkemedlet användes, vilket ägarna till vingården glömmer bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läkemedel

Låt oss gå igenom de viktigaste läkemedlen som rekommenderas för förebyggande och behandling av mögel och mjöldagg

  • Penncoceb - kontakta fungicid med tillsats av spårämnen. Lämplig för mögelbehandling.
  • " Topaz 100 EU " - ett läkemedel som ger maximal effekt vid behandling av svampsjukdomar hos druvor. Effektiviteten av dess användning i en koncentration av 2,5 ml per 10 liter vatten är 80%.
  • " Ridomil Gold MC, VDG " - systemisk kontakt tvåkomponents fungicid. Rekommenderas för förebyggande mögelbehandling av druvor efter blomningstiden.
  • " Consento " - även om denna fungicid används för att behandla phytophthora, kan den också hjälpa till att bekämpa mögel.
  • " Horus " - ett systemiskt lokalt verkningsmedel som används i kampen mot svampar.
  • bläcksten - ett klassiskt bredspektrumläkemedel. Viktig! Det används inte tillsammans med fosforhaltiga produkter.
  • Kopparsulfat - en annan gammal vän till trädgårdsmästare. Innehåller, som förväntat, koppar.
  • " Talendo " - men detta läkemedel är relativt nytt och inte bekant för alla. Effektiv för förebyggande.
  • Ecosil Är en ganska lätt förberedelse. Det används för att reglera växttillväxt, men det kan också användas för att stärka försvaret av druvor, eftersom det har vissa fungicida egenskaper.
  • " Karatan " - ett smalt riktat kontaktläkemedel för behandling och förebyggande av oidium, hämmar tillväxten av den patogena svampen.
  • " Växla " - systemisk svampdödande läkemedel.
  • " Azofos " - ett miljövänligt svampdödande läkemedel av en ny generation.

Vi kommer att prata om behandlingsfrekvensen nedan, men för närvarande minns vi att förra gången bekämpningsmedel kan användas i vingården ett par månader före skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Om du är rädd för att använda kemikalier kan du ta en chans och försöka hantera sjukdomar med hjälp av traditionella metoder. Här är de bästa som har stått tidstestet.

Bild
Bild

Från mögel

Träaska

Förening:

  • 1 liter siktad aska;
  • 50 g tvätttvål;
  • 10 liter vatten.

Lös askan i vatten och låt den bryggas i 5-7 dagar. Anstränga. Tillsätt riven tvål.

Bearbeta druvorna med kompositionen var 7: e dag fram till slutet av hösten.

Bild
Bild

Från oidium

Klippa gräs

Förening:

  • gräs;
  • en hink vatten.

Det klippta gräset måste skopa upp i en hög. När gråaktig mögel visas på den, lägg den i en hink och täck med vatten. Låt det sitta i ett par timmar. Anstränga.

Kompositionen måste regelbundet sprutas med druvbuskar till början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mullein

Förening:

  • 2-3 kg mullein;
  • 1 tsk urea
  • en hink vatten.

Blötlägg mulleinen i vatten i 2-3 dagar. Sila den resulterande infusionen. Lägg till urea.

Behandla druvbladen på 2 sidor med produkten.

Bild
Bild

Kaliumpermanganat

5 g kaliumpermanganat måste spädas i en hink med vatten, besprutas med druvbuskens sammansättning.

Bild
Bild

Mjölk

1 liter mjölk eller vassle hälls i en hink med vatten. Blandningen sprutas på bladen.

Förutom dessa recept, för förebyggande, kan du använda en infusion av vitlök eller jodiserat salt . Om infektionen upptäcks i det inledande skedet kan du försöka klara det med en lösning av läsk i en koncentration av 0,5%.

Bakpulver kan bromsa svampens tillväxt.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Tyvärr finns det mycket liten chans att hantera dessa sår utan att använda kemi alls. Men det är möjligt med rätt vård och förebyggande i tid för att förbättra växtskyddet. Desinfektion av vinstockar och jord med vitriol i början av våren, i motsats till vad många tror, är inte en effektiv skyddsåtgärd - samma oidium utvecklas i knoppens djup, varifrån det är mycket svårt att utvisa det genom att tvätta.

Då och då måste du plocka några druvblad i torrt väder, särskilt om de har misstänkta fläckar . De plockade bladen ska placeras med undersidan på ett fuktigt pappersark.

Om en plack visas på baksidan av fläckarna påverkas växten av mögel.

Bild
Bild

De viktigaste åtgärderna är följande

  • Plantera inte i omedelbar närhet av sorter med olika grader av skydd mot mögel och oidium. Detta kommer att komplicera hanteringen av växterna.
  • Föredra sorter med större motstånd, eftersom det finns tillräckligt med dem.
  • Planteringen ska inte vara för tät.
  • Stegbarn måste tas bort i tid.
  • Marken ska inte övermättas med gödningsmedel med hög kvävehalt.
  • Ruttnande bär, ruttnande lövverk och annat avfall ska inte lämnas nära buskarna.
  • Skräpet måste göras i tid så att kronorna ventileras.
Bild
Bild

När det gäller förebyggande behandling med kontakt och systemiska fungicider bör det göras 3 gånger:

  • med längden på unga skott 15-20 cm;
  • strax före blomningen;
  • när bären är lika stora som en ärt.

I mitten av maj, om temperaturen når 13 ° C, efter det första kraftiga regnet, är det absolut nödvändigt att utföra ytterligare bearbetning. Om druvorna påverkades förra året, görs ytterligare en sprutning när 3-4 löv dök upp på buskarna, oavsett lufttemperatur. Anläggningstillgångar som används för förebyggande sprutning: Switch, Karatan och Talendo.

Glöm inte det snabba förebyggandet av svampsjukdomar, ta hand om planteringarna på ett kompetent sätt. Sedan kommer mötet med "såren" att äga rum för vingården med minimala förluster, och planteringen kommer att fortsätta att glädjas åt skörden och ett hälsosamt utseende.

Rekommenderad: