Metallbandsåg: Funktioner I Vertikala, Handhållna Och Elektriska Modeller. Välja Ett Blad För Bandsågar

Innehållsförteckning:

Video: Metallbandsåg: Funktioner I Vertikala, Handhållna Och Elektriska Modeller. Välja Ett Blad För Bandsågar

Video: Metallbandsåg: Funktioner I Vertikala, Handhållna Och Elektriska Modeller. Välja Ett Blad För Bandsågar
Video: Tjänstebilar – Fokus elbil 2024, Maj
Metallbandsåg: Funktioner I Vertikala, Handhållna Och Elektriska Modeller. Välja Ett Blad För Bandsågar
Metallbandsåg: Funktioner I Vertikala, Handhållna Och Elektriska Modeller. Välja Ett Blad För Bandsågar
Anonim

Bandsågar för metall är oumbärliga enheter i många tomma produktionsindustrier. I artikeln kommer vi att överväga deras sorter, huvudkarakteristika, stanna vid driftsprincipen och notera de viktigaste urvalskriterierna, tack vare vilka läsaren kommer att kunna besluta om köp av det bästa alternativet för sågutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Bandsågar klassificeras enligt flera kriterier. Dessa inkluderar parametrarna för snittet (dess höjd och bredd), typen av skärbladet, elmotorns effekt. Sågutrustning för metall skiljer sig åt med olika kraft, skärhastighet, storlek, vikt och funktionalitet. Baserat på detta är dess kostnad också annorlunda.

Banden kan separera metallstycken som är starka, hårda och motståndskraftiga . De är mer pålitliga än pendelskivans motsvarigheter och kännetecknas av hög hållbarhet på grund av kontinuerlig tillförsel av kylvätska till behandlingszonen. När det gäller bältets hastighet är det värt att notera: det kan vara konstant eller variabelt. De första alternativen är sällsynta idag, hastigheten på den andra varierar i intervallet 10-100 m / s.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinerna kännetecknas av olika bladspänningar, hög rörlighet och tillräcklig hydraulisk reservoarkapacitet. Baserat på modifieringen kan de utrustas med alternativ för att ändra skärparametrar, kompakta dimensioner, möjligheten att ställa in och justera maskinen för skärning av metaller av olika hårdhet. Typen av metallmatning beror på typen av bandsåg.

Sågbandets drivkraft kan vara från 2000 till 2500 W och mer (beror på stationär eller bärbar typ). Vissa produkter ger möjlighet att ändra skärparametrarna. Enligt GOST -föreskrifterna har varje bandsågblad sin egen bredd, bas, längd, tjocklek, sågbaksida. Dessutom är dess tekniska egenskaper avståndet mellan tänderna, tandhöjningen, samt designfunktioner (till exempel tandens geometri, dess skärpningsvinkel och material).

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Bandsågens design är inget annat än en säng med en fast elmotor och rullmekanism. En bandsåg är ett skärverktyg som används för bandsågar . Faktum är att stålbältet med sin inneboende flexibilitet anses vara maskinens nyckelorgan. Den har tänder som ligger längs ena kanten. I andra modifieringar finns det inga tänder, här sker skärning på grund av friktionen av bältets arbetsyta mot materialet som bearbetas eller genom metoden för elektrisk stöt. Med hjälp av ett metallband kan du göra raka och böjda snitt.

Bild
Bild

Själva duken ger flera användningsområden i konstruktionen . Montera sågbandet på 2 remskivor (varav en drivs), på grund av vilken bandmaskinens elektriska motor roterar.

Det kan inte bara finnas 2, utan också 4 remskivor. Ju fler det finns, desto mer kompakt är maskinen och desto längre skärblad. Bältet har en förinställd spänning, som kan göras manuellt eller med hjälp av ett hydrauliskt spänningssystem. Närvaron av hydraulik ökar maskinens kostnad och förenklar också operatörens arbete. För att kontrollera bältesspänningens noggrannhet används en tensometer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bandsågsutrustningen fungerar från ett en- eller trefasnät, beroende på typ av specifik modell (industriell eller för hushållsbruk). Samtidigt finns det färre möjligheter till modifikationer som tillhör lättviktsklassen. Under drift roterar sågen i en cirkulär bana. När enheten startar börjar webben röra sig. Tänderna på knivstången börjar skära igenom metallen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall matas arbetsstycket till skärningsområdet vid en specifik hastighet . Beroende på typ av modell kan operatören självständigt välja den optimala bältesrotationshastigheten på grund av en växelströmsmotor med en variator. Tandtypen kan vara smal eller bred. Pinnarnas höjd måste matcha plattformens bredd. Som regel utgör den 20% av arbetsytan, annars klarar den helt enkelt inte den belastade belastningen.

Vid skärningsprocessen är det nödvändigt att ta hänsyn till det korrekta avståndet mellan tejpen och själva arbetsområdet. För att undvika störningar sätts tänderna före arbete. Den första av dem lutar åt vänster, den andra - till höger, den tredje - rak. Denna ordning upprepas. Det visar sig att två tänder skär igenom metallen, och den tredje hjälper till att rengöra sågspån.

Bild
Bild

Olika sorter

Modeller av vertikala bandsågar är professionella och hushåll. Bältemaskiner för metall skiljer sig från sina motsvarigheter för trä genom att använda speciella blad. Till skillnad från träbearbetningsmaskiner noteras en lägre knivhastighet här. Dessutom har denna utrustning en motor med högre effekt som tål tung belastning. Skärprofilen här kan vara mycket varierande.

Konventionellt är produkter av denna typ indelade i 4 klasser

  • Klass 1 modifieringar tillhör kategorin universal. De är dyrare än andra analoger, är konstruerade för metaller med olika densitet (från aluminium och koppar till höglegerat stål), kännetecknas av betydande vikt och dimensioner. I själva verket är detta en automatiserad volymetrisk teknik, som ofta är utrustad med kylmedelsförsörjning och automatisk matning av arbetsstycket. Detta är enheter av industrityp med maximal metallbearbetningseffektivitet.
  • Analoger av andra klassen något sämre än tidigare modeller, eftersom de inte kan ge en perfekt skärkant. De används emellertid också i produktionen och hänvisar konventionellt till universell utrustning. Dessa är maskiner utrustade med automatisering och halvautomatiska enheter där arbetsstycket matas manuellt. Av de två sorterna anses automatik vara den bästa, eftersom det är de som har mer exakt kantbehandling.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tredje kategorin betyder utrustning för sågning av metall med mindre skärprecision. I serien finns automatiska, halvautomatiska och handsågar. Sådana maskiner används främst i små verkstäder, de kännetecknas av låg produktivitet. De är inte lämpliga för massproduktion eftersom de har en lägre bearbetningshastighet. Produkter av denna klass är mindre hållbara och kräver noggrann hantering.
  • Klass fyra modifieringar betraktas som hushåll. De kännetecknas av funktionalitet och dimensioner. Linjen innehåller elektriska kapsågar av bordstyp. Dessa är bärbara handhållna enheter eller så kallade minisågar. De matar arbetsstycket manuellt, funktionaliteten är minimal, och därför är kostnaden för produkterna märkbart lägre än analogerna i den första klassen.

Baserat på materialtypen är bandsågar indelade i tre typer: alternativ från kolstål, bimetallblad med höghastighetsstål och modifieringar med hårdmetalltand. När det gäller det bästa alternativet är detta den sista typen, eftersom det är dessa sågar som klarar särskilt tungmetaller.

De kan skära fasta element med en diameter på mer än 6 cm. Bimetalliska motsvarigheter är sämre än dem, men de är bättre än de första produkterna, som används i stor utsträckning för ekonomisk skärning av olika stålkvaliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära märken

Idag är marknaden för metallbandsågutrustning rik på en mängd olika förslag. Bland den rika listan över tillverkare finns det flera märken som är populära bland köpare.

  • Arntz tillverkar hårdmetallmodeller av bandmaskiner. Den tyska tillverkarens produkter utmärks av sin tillförlitlighet, monteringskvalitet och tillverkas under kvalitetskontroll i alla produktionsstadier.
  • Produkter av det amerikanska märket Lenox skiljer sig i appliceringen av ett skyddslager av titanaluminiumnitrid på sågarna. Dessa modeller, även om de är dyra, är särskilt hållbara och slitstarka, men de kan skära metall med hög nötningsförmåga.
Bild
Bild

Forezienne - franskt märke , bedriver produktion av bandsågar av stål från förädlad malm. Under formningen finns det en växling mellan släckning och härdning, varm- och kallvalsning, vilket gör företagets sågar till en av de bästa i sitt segment.

Bild
Bild
  • Lennartz är en global tillverkare som tillverkar kompositlegeringar. Metoden för att göra sågar möjliggör utförande av ett blad och härdning av extra starkt stål, samt svetsning av en tandad kant av höghastighetsstål.
  • Rospil är en rysk tillverkare , som tillverkar bimetall- och hårdmetallband för sågning. Blad är tillverkade av höghastighetsstål, nickel och titanlegeringar, samt kall- och varmvalsat konstruktionsstål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av val

De väljer den optimala bandsågsutrustningen, de är baserade på driftförhållandena. De tar också hänsyn till designfunktionerna för en viss enhet, dess funktionalitet, syfte, automatiseringsnivå, tekniska egenskaper. Det är värt att överväga att för att använda enheten i industriell produktion är det mer ändamålsenligt att köpa ett dyrt alternativ med hög styrka och tillförlitlighet.

Bild
Bild

När du väljer ett blad för verktygsmaskiner, ta hänsyn till längd och bredd, samtidigt som du inte glömmer att korrelera nyanserna i konstruktionen med skäranordningens parametrar. Den bästa sågen är den breda typen. Det bör noteras att när man arbetar med särskilt täta arbetsstycken deformeras det tunna bladet snabbt. Samtidigt, om arbetsstyckena som ska bearbetas är gjorda av tunn metall, är det oönskat att skära dem med en tjock tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bandet väljs för att skära konturiga lockiga kanter är det viktigt att korrelera bredden på skärelementet med möjlighet att klippa i önskad vinkel. Med tanke på att bandbreddens intervall varierar från 14-80 mm är det värt att välja den gyllene medelvägen (till exempel alternativet med en indikator på 4 cm). När det gäller val av tänder kan det noteras: det finns fler av dem, vilket är särskilt bra för att skära tjock metall. Om tänderna är glesa indikerar detta att sågen har en liten belastning på bladområdet.

Bild
Bild

Med uppmärksamhet på tändernas dimensioner kan köparen själv notera: om de är stora, skär tejpen tillräckligt djupt. För tunna metallplåtar är en låg skärkant idealisk. När man talar om tandinställningen, som har en direkt effekt på enhetens effektivitet och vibrationsnivån, är det viktigt att veta: för att skära små delar av tunn metall räcker det med en vågig profil. Om metallen är solid eller maskinens modell är vertikal, ta en standardprofil. Variabel är bra för att ha ett par tänder - det här är det mest effektiva alternativet.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Det är inte tillåtet att använda sågen med maximal belastning direkt efter köpet. Innan du börjar använda den i normalt läge måste du ställa in enheten och köra i utrustningen. Innan dess, justera arbetselementen, kontrollera driftslägen, inspektera sågen för visuella skador. Genom inkörning kan de nya tänderna formas och stärkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom hjälper denna process att förlänga bladets livslängd. Det utförs med den såghastighet som rekommenderas av tillverkaren. Skärningen utförs med arbetsstyckets matningshastighet (50% mindre än vanligt). Efter cirka 20 minuter kan du öka skärhastigheten genom att öka matningshastigheten till den rekommenderade klipphastigheten. För att uppnå ett bra snitt och tillräcklig penetration i hårdmetall måste du gradvis öka matningskraften (accelerera tempot).

Sågning efter inkörning behöver bibehålla skärhastigheten. Det är dock oacceptabelt att överskrida hastighetsgränsen: detta gör snittet snett och bladet blir snabbt tråkigt. När du arbetar, se till att dina händer och kanterna på dina kläder inte är för nära den roterande sågen. Banan spänns med hänsyn till egenskaperna hos en viss modell och flyttar guiden nära arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Bandsågar för metall används i hemmaproduktion, på sågverk, bandsågar och klyvsågar. Denna utrustning används för att skära metall längs en komplex kontur som inte behöver en tydlig kantrenhet, eftersom lederna i framtiden kommer att svetsas till en specifik struktur. Till exempel kan du skära metall i form av en ellips, en parabel.

Dessutom kan dessa remsor användas för att göra snitt av rak och vinklad typ på metallstavar, rör samt profilvalsade rörformiga och massiva tvärsnitt.

Rekommenderad: