Runt Virke: Rundvirke Från Tall Och Ek, Från Lärk, Björk Och Andra. Vad är Det Och Vad är Tjockleken? GOST

Innehållsförteckning:

Video: Runt Virke: Rundvirke Från Tall Och Ek, Från Lärk, Björk Och Andra. Vad är Det Och Vad är Tjockleken? GOST

Video: Runt Virke: Rundvirke Från Tall Och Ek, Från Lärk, Björk Och Andra. Vad är Det Och Vad är Tjockleken? GOST
Video: Timber | Short Film about Solidarity by Nils Hedinger 2024, April
Runt Virke: Rundvirke Från Tall Och Ek, Från Lärk, Björk Och Andra. Vad är Det Och Vad är Tjockleken? GOST
Runt Virke: Rundvirke Från Tall Och Ek, Från Lärk, Björk Och Andra. Vad är Det Och Vad är Tjockleken? GOST
Anonim

Runt virke är ett vardagligt namn som kombinerar virke av liknande form. Egentligen bildade formen detta namn - trämaterial som erhålls genom tvärdelning av stammen anses vara rundvirke.

Vad det är?

Runt virke är ett samlingsbegrepp. Inom konstruktion är timmer traditionellt indelat i rundvirke och sågat virke. Runt virke anses vara det virke som bryts vid avverkning, avverkning och vidare borttagning . Det här är allt virke från skogsavverkning. Dessa är stammar och grenar av träd, helt enkelt huggna eller sågade i bitar. Sågning kan vara längsgående och tvärgående, men rundvirke brukar fortfarande kallas produkten av tvärsågning.

Tidigare var bearbetningen av rundvirke mödosam: den måste snabbt avlägsnas från barken, nästan omedelbart efter avlägsnandet från skogen, och sedan underhållas under vissa förhållanden . Till regimen för luftfuktighet och ventilation ställdes strikta krav så att rundved behöll sina viktiga egenskaper.

Till exempel lagrades inte timmer nära bark och sågspån, eftersom detta kan hota barkbaggarnas "migration" till den runda skogen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyskuren material används inte i produktionen varken före eller nu . Fuktinnehållet i ett sådant träd kommer betydligt att överstiga det normala intervallet. Men i industriell skala tar torkning inte särskilt lång tid. Detta är dock också ett stort minus - under expresstorkning spricker och vrider sig runt timmer ofta. Därför är det alltid bättre att torka runt virke under naturliga förhållanden när det gäller efterbehandlingskvaliteten.

Runt virke kan skördas i stora volymer, eftersom det kommer att användas aktivt i träbearbetningsföretag. Slutligen skördas ved också av rundvirke, som inte slutar att förbli ett traditionellt fast bränsle. Den mest avundsvärda värmeöverföringen från ekstockar och den minsta - från asp.

Det är intressant att lekmannen ofta är säker på att världsledaren inom produktion av rundvirke är exakt Ryssland … Men på den här listan ligger hon långt före USA … Detta land tar på sig 18,2% av den totala världsproduktionen, medan Ryssland - 10,8%. Bland de fem bästa länderna fanns Kina, Brasilien, Kanada.

Mycket ofta innebär rundvirke sågsnitt . De är det populära miljöelementet som har blivit modernt tack vare sociala medier. Skärningar är verkligen trärundor, från vilka serveringsställ är gjorda, de används som grund för kreativt arbete, som heminredning i en mängd olika inredningsstilar. Trädgårdsvägar läggs ut av dem, de används aktivt i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Runt virke klassificeras vanligtvis efter den använda delen av trädet, liksom efter storlek.

Vid en del av trädet

Till exempel under livslängd betyder den delen av piskan, vars längd kommer att vara en multipel av materialets längd som erhålls genom tvärsnitt. Spårbidraget beaktas. Piska Är en trädstam som har rensats från grenar och avskurits från roten. Logga - Det här är segmentet av piskan som förbinder mitten och toppen. bergsrygg är ett fragment av den nedre delen av piskan. Churak - en del av en ås, som bearbetas på specialutrustning. bra och däck avser en kort och tjock stock.

Utbud av rundvirke och sågat virke:

  • enligt GOST finns det krav på längden och tjockleken på stockar som säljs, till exempel kommer tjocklekens löpdimensioner att vara 13, 16, 18, samt 20 och 22 cm;
  • stockar, vars tjocklek är mindre än 13 cm, faller under klassificeringen av små runda vedar och det är i sin tur indelat i kategorier som strumpeband, stolpar, insatser.

Det finns speciella sorteringslinjer för virke, där materialet är indelat i kategorier beroende på längd, tjocklek, vikt och andra etablerade indikatorer. Men det är viktigt inte bara hur mycket det väger, utan också om det finns ett märke, chaffinches, lockighet och andra defekter på det.

Sortering indikeras också enligt följande: den första klassen av rundvirke är ett träd med en knutlös eller lågknuten rumpa . Första klass används för tillverkning av högkvalitativa trämaterial. Det andra representeras av ett material med flera knop eller sprickor, som används för konstruktion, i möbelindustrin. Den tredje klassen är några knop, lite sprickor, sådant runt timmer går till sliprar och billiga möbler. Den fjärde klassen kan ha alla knutar och många defekter, förutom rötning. Det tas för områden där träkvaliteten inte är så kritisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter storlek

Runt virke är vanligtvis indelat i 3 stora kategorier: litet runt virke (ibland från 6 till 13 cm tjockt), medelrunt virke (i intervallet från 14 till 24 cm), stort runt timmer (över 24 cm i diameter). Den lilla kategorin är i sin tur indelad i 2 grupper: stolpar och podkovar . Stolparna är ett träd med en diameter på 3-7 cm, en skida-7-11 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Huvudindelningen av rundvirke efter material görs av trädslag. Löv- och barrträd används . Kraven på barrträd sorteras av GOST 9463 (tall, cederträ, lärk). Av lövarter skördas ofta lind, rundbjörk, lönn, bok, ek, hornbalk, ask, kastanj och i mindre utsträckning asp.

I konstruktionen används rundvirke av olika raser på olika sätt . Barrträd har en betydande fördel på grund av stammens rakhet, och kvaliteten på detta trä är bättre enligt genomsnittliga indikatorer (ökat hartsinnehåll är orsaken). Slutligen är dessa träd vanligare. Men lövträ tas alltmer för produktion, till exempel tillfälliga tvättstugor under konstruktion, för tillverkning av byggnadsställningar och formverk.

Det mest använda trädet i rundvirke är tall . Det är mjukt, lätt, hållbart. Inom konstruktion är dess värde extremt högt. Tall är malm och mandy. Malm växer på torra och sandiga jordar, träet är tätt och hartsartat. Myandovaya, å andra sidan, lägger sig på lerjord, träet i denna tall har en högt utvecklad spindel, stora lager, men i styrka är det något sämre än malm.

Av lövarterna bör ek särskiljas: den är tät, spänstig, har en utmärkt färg och välutvecklade strålar av kärnan. Det används ofta vid konstruktion av rena strukturer, för dynor, pluggar, pluggar, stödkuddar, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det viktigaste användningsområdet för rundvirke är ganska uppenbart - konstruktion. För att till exempel bygga ett timmerhus för ett bostadshus är ett tall lämpligt. Detta beror på den relativt stabila diametern längs hela stammen. Det ryska badet är ofta byggt av asp stockar, eftersom det är ett lätt och fuktresistent träd som inte är rädd för svamp och inte är så mottagligt för ruttnande. Även om lind används i konstruktion, är det fortfarande inte så ofta.

Tänk på tillämpningsområdet för rundvirke

  • Virke - detta är både kantade och okantade brädor, liksom balkar, stänger, sliprar, plattor. Dessa material används aktivt vid konstruktion av bostadshus och jordbruksbyggnader.
  • Dekorativ faner - för dessa ändamål behövs en viss märkning av rundvirke, företräde ges till ek, lönn, valnöt, bok. I möbelindustrin används faner mycket och mycket framgångsrikt: det används för att trimma fasader, bänkskivor och mer.
  • Plywood - den är också gjord av runt trä. Det här är flera fanerlager som limmas ihop med formaldehydhartser. Vanligtvis används björk, tall och lärk för att göra plywood. I synnerhet efterfrågas särskilt björkplywoodplåtar, eftersom de kommer att hålla längre och har god hållfasthet.
  • Andra plåtmaterial (fiberboard, spånskiva, OSB) används i möbelindustrin, såväl som efterbehandling och i ramkonstruktion.

Byggandet av hus av rundvirke anses idag vara till och med elit. Först frigörs högkvalitativt virke från barken, sedan skärs varje enskild stock till en förutbestämd längd. Och sedan formas det nödvändiga byggmaterialet enligt en given bredd. Sådana justeringar görs i fabriker där alla förutsättningar finns för detta. Således får man byggelement med markeringar … Av denna anledning kan du under byggprocessen se att sammansättningen av stockar utförs med nummer. Det är lättare för byggare att arbeta på detta sätt, och själva byggnaderna visar sig inte bara vara vackra utan också mer hållbara. Och, vad som är särskilt viktigt, ett hus eller ett badhus av rundvirke kan byggas på några dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av kubikkapacitet

För att göra det enklare att beräkna mängden tillgänglig skog används en kubat. Detta är en tabell eller något annat listsystem, i de kolumner där det kommer att finnas värdena för det runda träets diameter, värdena för längden . För att beräkna volymen för en bagageutrymme måste du hitta en kolumn med en längd uttryckt i meter och en linje med en medeldiameter angiven i centimeter. Och den uppskattade volymen i kubikmeter visas i önskad cell - allt är enkelt.

Dessutom kan en skåp med runt trä ofta ses i form av onlinetjänster (ett slags räknare). Användaren anger diametern på rundvirket, längden, antalet bitar i motsvarande signerade linje, och tjänsten beräknar själva kubikkapaciteten.

Rekommenderad: