Naturlig Fuktbräda: Hur Många Procent, Vad är Densiteten Av Tall Och Annat Sågat Virke? Hur Länge Torkar Det Inomhus Och Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Naturlig Fuktbräda: Hur Många Procent, Vad är Densiteten Av Tall Och Annat Sågat Virke? Hur Länge Torkar Det Inomhus Och Utomhus?

Video: Naturlig Fuktbräda: Hur Många Procent, Vad är Densiteten Av Tall Och Annat Sågat Virke? Hur Länge Torkar Det Inomhus Och Utomhus?
Video: Huggarglädje 2024, Mars
Naturlig Fuktbräda: Hur Många Procent, Vad är Densiteten Av Tall Och Annat Sågat Virke? Hur Länge Torkar Det Inomhus Och Utomhus?
Naturlig Fuktbräda: Hur Många Procent, Vad är Densiteten Av Tall Och Annat Sågat Virke? Hur Länge Torkar Det Inomhus Och Utomhus?
Anonim

Alla specialister med erfarenhet av trä känner till konceptet " Naturlig fukt ". Detta är en viktig parameter som ansvarar för egenskaperna hos naturmaterial och kvaliteten på det slutliga arbetet. En professionell bör veta hur mycket fukt en viss sort har.

Trä är ett material som ofta används inom konstruktion och inredning. Det är mycket känsligt för förändringar i temperatur och luftfuktighet. När man arbetar med naturliga råvaror är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till alla dess egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda egenskaper

Efter att ha undersökt katalogerna i byggvaruhus kan du hitta produkter märkta EB (naturlig fukt). Många förvirrar detta koncept med indikatorn för fuktinnehållet i nysågat trä.

Naturliga fuktskivor är en separat produktkategori som antingen betecknar "rått virke" eller trä vars fuktprocent är högre än 22.

Nyligen skördade naturliga råvaror kommer inte in på marknaden. Dess fuktinnehåll är högt och varierar från 80 till 95%. Sådana brädor kan lätt försämras under transport eller lagring. De är mottagliga för svamp, mögel och får också en blågrå färg. Denna effekt kallades blå.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge veden vissa egenskaper utförs torkning . Som regel utförs det under naturliga förhållanden med hjälp av luftströmmar.

Förkortningen EB används aktivt numera.

Det indikerar att träet har en enhetlig fukt, bildad under naturliga förhållanden, under påverkan av atmosfärstryck under lång tid.

Endast i detta fall kommer fuktindikatorn att betraktas som en fördel, inte en nackdel.

Moderna tillverkare använder GOST -standarder . För barrträ används GOST 8486-86. Denna standard anger att virket inte får innehålla mer än 22% fukt. Detta är den högsta acceptabla tröskeln för naturlig fukt. Sådant material kan säkert användas i byggindustrin.

Bild
Bild

" Rått" virke anses vara den fjärde klassen av trä när det gäller kvalitet . Detta är den sista av de typer som är mycket billigare än torrt virke. Kostnadsskillnaden är cirka 50%. Förresten, med samma naturliga fuktinnehåll kan trä ha olika vikt, densitet och andra egenskaper. De beror på egenskaperna hos sorten och de förhållanden under vilka trädet växte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årstidernas inflytande

Fuktavläsningar beror på vissa faktorer.

Experter identifierade tre huvudsakliga:

  • väder;
  • klimatförändring;
  • säsong.

Det senare har en betydande inverkan, eftersom luftfuktighetsnivån ändras med säsongskiftet.

Lufttemperatur, fukt, värme, vind - allt detta och mycket mer påverkar bevarandet av fukt inne i fibrerna.

De mest mottagliga trädarterna är päron, kempas och bok . Externa förändringar påverkar dem så mycket som möjligt. Följande arter anses vara de mest stabila - bambu, merbau, ek, liksom andra sorter som skryter med hårdhet och hög hållfasthet.

Bild
Bild

De flesta experter med erfarenhet av att arbeta med trä rekommenderar att man använder material som skördats på vintern vid konstruktion. Dessa brädor innehåller mindre fukt jämfört med trä som skördats under den varma årstiden.

Studier har utförts för att bekräfta att "vinter" -trädet har förbättrat prestandan

Under påverkan av låga temperaturer sänks interna processer inuti stammen avsevärt. Vid den tidpunkt då trädet "somnar" börjar produktionen av naturligt frostskyddsmedel.

Detta är ett speciellt ämne som liknar stärkelse .… Det förhindrar fuktavdunstning. Trä som skördas på vintern tål torkning bättre. Efter sådan bearbetning förblir ytan så slät som möjligt, mängden grader minskar. Materialet är också mindre utsatt för deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestämmer man luftfuktigheten?

För att exakt bestämma fukthalten i trä kan du välja en av de tillgängliga metoderna. Professionella rekommenderar att du köper en elektrisk fuktmätare.

Detta är en speciell enhet som kan användas i hemmiljö för att få de mest tillförlitliga resultaten. Funktionsprincipen för utrustningen är baserad på träets konduktivitet och deras förändringar.

Erfarna hantverkare kan inte klara sig utan denna enhet när de arbetar med virke. För bekväm användning och förvaring kan du köpa en kompakt enhet som passar i fickan. Denna utrustning är prisvärd och lätt att hitta i alla byggvaruhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella med stor erfarenhet kan avgöra om ett träd är torrt eller blött framför dem genom inspektion . Densitet och fuktinnehåll indikeras med särskilda tecken.

Barrträd har den högsta naturliga fukthalten. Sådana typer har funnit stor tillämpning inom konstruktion, dekoration och möbeltillverkning.

EB -procent:

  • gran - den högsta nivån, från 90 till 92%;
  • gran - den andra typen med en hög andel av fukthalten på 90%;
  • då finns det olika sorter av tallar, deras EB -index är från 88 till 92%;
  • lärk är det sista trädet på listan, med priser från 80 till 82%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lövfällande mjuka sorter:

  • pil toppar listan - 85%;
  • följt av al och asp, vars siffra sträcker sig från 80 till 82%;
  • lind har i genomsnitt 60%;

Den sista kategorin är hårda sorter:

  • sorter av björkar har en annan procentandel av fukt - från 68 till 78%;
  • alm - från 75 till 78%;
  • nästa på listan är bok - 65%;
  • naturlig luftfuktighet hos hornbeam - 60%;
  • ek stänger listan med en indikator på 50%.
Bild
Bild

För att beteckna EB används intressera … Denna indikator kan förväxlas med andra egenskaper. Till exempel anges träets specifika vikt i kg per m3. Indikatorn för naturligt fuktinnehåll kan skilja sig åt för trä av 1 -klass och budgetalternativ. Denna indikator kommer också att variera för hyvlade, kantade och okantade brädor.

Denna märkning finns i områden där råvaror från skogen används (stockar, brädor, balkar etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

En stapel markerad med EB används aktivt inom olika områden. När det gäller tillförlitlighet, hållbarhet och andra egenskaper är sådant virke inte sämre än torrt virke. Dessutom är det billigare.

Denna typ av råmaterial har funnits sin tillämpning inom följande områden

  • Tillgängligt hjälpmedel i vägbyggnad. Bjälkar är också ett underbart komplement till grundläggande byggmaterial i bostads- eller industribyggande.
  • Balken kan användas för konstruktion av markiser och olika säsongsstrukturer.
  • Detta virke används för att göra ämnen för profilerat virke. För detta genomgår trä en rad behandlingar, inklusive torkning, feldetektering och andra processer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella åsikter om det är lämpligt att använda en bar av naturlig fukt skiljer sig åt .… Vissa noterar positiva egenskaper, till exempel ett överkomligt pris och optimal prestanda. Med tillkomsten av denna typ av material har många möjlighet att bygga ett billigt hus från en bar på egen hand.

Andra experter påpekar nackdelar. Bland dem är behovet av att använda ytterligare isolering, utgifter för beklädnad, samt ökad byggtid.

Du måste också ta hänsyn till att denna typ av material krymper. Stora sprickor dyker upp och formen på vissa träelement ändras.

EB -skivan är lämplig för golv eller byggande av ett ramhus . För detta måste naturliga råvaror ha andra nödvändiga egenskaper (densitet, slitstyrka, etc.). Endast i detta fall kommer ramen att vara tillräckligt tillförlitlig och klara den belastning som krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur torkar det?

Träavverkningsprocessen inkluderar nödvändigtvis torkning. Det kan utföras inomhus med specialutrustning eller utomhus .… Experter har utvecklat många torkningsmetoder, som alla är inriktade på ett specifikt resultat.

De flesta moderna tillverkare använder speciella kammare för träbearbetning eller organiserar torkning i atmosfäriska förhållanden.

Särskilda värmeelement eller hydrofoba föreningar används också. Under sådana förhållanden torkar råvaran så säkert och effektivt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning av naturmaterial är nödvändigt för att skydda råvaran från förfall . Det behövs också för att behålla virkets form och storlek. Denna typ av behandling förbättrar kvaliteten på finishen, och hållfastheten hos limfogarna ökar avsevärt.

Trädet torkar, vilket minskar dess vikt. Förlust av fukt leder till en liten förändring i storlek. Längden reduceras från 5 till 7%. Råvarans höjd och bredd trimmas också.

Huvudsyftet med torkning är att göra luftfuktigheten jämn. Sådant, vad det skulle bli efter en viss tid, med förbehåll för särskilda villkor.

Om materialet inte torkas artificiellt sker detta naturligt.

Under torkningsprocessen avdunstar vatten från träet först från de övre skikten. Efter processen kommer till djupare fibrer. Det mesta av vätskan är koncentrerad inuti fatet.

Rekommenderad: