Hur Bearbetar Man Virket? Behandling Av ändarna Med Ett Antiseptiskt Medel Mot Fukt Och Sönderfall, Impregnering För En Bar Under Ett Växthus. Hur Impregneras En Trästång I Marken?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bearbetar Man Virket? Behandling Av ändarna Med Ett Antiseptiskt Medel Mot Fukt Och Sönderfall, Impregnering För En Bar Under Ett Växthus. Hur Impregneras En Trästång I Marken?

Video: Hur Bearbetar Man Virket? Behandling Av ändarna Med Ett Antiseptiskt Medel Mot Fukt Och Sönderfall, Impregnering För En Bar Under Ett Växthus. Hur Impregneras En Trästång I Marken?
Video: Treat Wood Yourself - How to Treat Wood Against Rot 2024, Maj
Hur Bearbetar Man Virket? Behandling Av ändarna Med Ett Antiseptiskt Medel Mot Fukt Och Sönderfall, Impregnering För En Bar Under Ett Växthus. Hur Impregneras En Trästång I Marken?
Hur Bearbetar Man Virket? Behandling Av ändarna Med Ett Antiseptiskt Medel Mot Fukt Och Sönderfall, Impregnering För En Bar Under Ett Växthus. Hur Impregneras En Trästång I Marken?
Anonim

Virket används vid uppförandet av olika byggnader. Detta trämaterial är så lätt att arbeta med att både proffs och amatörer använder det i sitt arbete. Strukturer från en stapel måste bearbetas. En sådan enkel manipulation kommer att förlänga deras livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av antiseptika

Låt oss först ta reda på varför du behöver bearbeta en stapel alls. Det är ingen hemlighet att trä, trots att det har ganska goda fysiska och tekniska egenskaper, ändrar sina egenskaper under påverkan av olika väderförhållanden och mekanisk belastning.

För att skydda materialet mot fukt appliceras sönderfall, insekter, för tidig sönderdelning och impregnering . Hon ger också timret brandskydd. Allt detta i allmänhet gör det möjligt att öka träets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande finns det många olika antiseptika. Alla är indelade i två stora grupper: impregnering och filmbildning . Sammansättningen av den förra kan vara kemisk eller organisk. Sådana ämnen kännetecknas av hög motståndskraft, de absorberas helt i träet. Men de filmbildande föreningarna, efter kontakt med ytan, bildar en film som är tillförlitligt skydd mot både sjukdomar och skadedjur. Alla antiseptika skiljer sig också i syfte.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på denna klassificering

Bioskyddande . Förhindrar utseende och utveckling av mikroorganismer, mögel, svampinfektioner inuti träet.

Bild
Bild

Brandskyddsmedel . Trä är ett naturmaterial, vars främsta nackdel är att det lätt tänds. Det är därför det är viktigt att använda brandskyddsmedel, som innehåller ämnen som förbättrar motståndet mot antändning.

Bild
Bild

Komplex . Detta är det mest populära antiseptiska medlet för behandling av virke. Och allt för att det har flera funktioner: det skyddar trä från mögel och mögel, och gör också materialet brandsäkert.

Bild
Bild

Blekning . Denna typ av antiseptikum används om träets utseende inte är särskilt presentabelt. Kanske har timret mörknat eller täckts med grå fläckar efter tidens gång. Verktyget har, förutom skyddande funktioner, också en vitare effekt. Impregnering gör det möjligt att dölja alla yttre defekter på virket.

Bild
Bild

Skyddslack . Vid appliceringen bildas ett lager av skyddsfilm på träets yta. Filmen tillåter inte fukt, solljus att skada timret. Om du behandlar stången med en skyddande typ av lack innan du applicerar färg- och lackmaterialet, kommer det andra att vara mycket längre på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående typer av antiseptika skiljer sig åt i sammansättning . De flesta av dem innehåller bitumenmastik och torkolja, liksom andra kemiska och organiska ämnen.

Att impregnera en stång med minst ett av ovanstående antiseptiska material innebär att den blir mer motståndskraftig och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa tillverkarna av medel

Med tanke på att virket ofta används och behandlingen med speciella ämnen alltid utförs är det inte alls förvånande att marknaden erbjuder ett brett urval och olika antiseptika från olika tillverkare. Och i det här fallet det är mycket viktigt att inte misstas i sitt val, eftersom alla hävdar att det är deras botemedel som är det bästa och ger bästa möjliga resultat.

Bild
Bild

Med hänsyn till feedback från konsumenter vill vi erbjuda ett urval av flera av de mest pålitliga tillverkarna av antiseptiska medel för behandling av virke, vars produkter håller hög kvalitet och uppfyller alla krav

Tikkurila Valtti Expert Base (Finland) . Det är detta verktyg som erkänns som det mest effektiva och högkvalitativa. I produktionen kontrolleras råvarans kvalitet helt från början till slut. Det är ett mångsidigt antiseptiskt medel som kan användas för att bearbeta alla typer av trämaterial, inklusive timmer. Det har många fördelar, bland vilka det är värt att notera frånvaron av lukt, snabb torkning, motståndskraft och penetration. Om vi pratar om bristerna, fokuserar de flesta recensionerna på produktens höga kostnad.

Bild
Bild

Pinotex Natural . Tillverkaren av detta antiseptiska medel garanterar pålitligt träskydd i 5 år. Verktyget kan användas för både utomhus- och inomhusarbete. Kompositionen är lätt att arbeta med, men det är värt att notera att denna produkt har en mycket skarp och obehaglig lukt, den torkar länge.

Bild
Bild

Dufa Wood Protect . Skyddar trädet väl, förhindrar ruttnande processer. Det är motståndskraftigt mot väderförhållanden, så det kan användas för att bearbeta virke från olika träslag som används utomhus. Ingen skarp lukt, vattenavvisande egenskaper, bevarar träets naturliga struktur. För att uppnå maximal effekt rekommenderar experter att applicera antiseptikum i flera lager.

Var och en av ovanstående medel har både fördelar och nackdelar, skiljer sig åt i sammansättning och appliceringsmetod. Det finns också andra antiseptika för behandling och skydd av virket.

När du väljer måste du komma ihåg det viktigaste: tillverkningsföretaget måste följa sina produkter med nödvändiga kvalitetscertifikat.

Bild
Bild

Folkbearbetningsmetoder

Många av dem som är engagerade i konstruktionen av strukturer från en bar för privat bruk, istället för att köpa dyra medel för impregnering av trä, gör antiseptiska preparat hemma från vad som finns till hands. Oftast används sådana folkmedicin:

  • spillmotorolja;
  • aska;
  • klorhexidin;
  • kopparsulfat;
  • svavel;
  • bordeauxblandning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spillmotorolja och aska är lämpliga för behandling av timmerstugor . Husets källare är behandlat med grått. Svavel kommer att skydda virket från mögel och mögel. Kopparsulfat kan impregneras med profilerat virke. Det är detta ämne och även klorhexidin som ingår i den så kallade Bordeaux-blandningen, som så ofta görs hemma för att impregnera trä. Att täcka virket med ett av ovanstående medel betyder inte att det är helt skyddat. Det är snarare tvärtom. Sådana bearbetningsmetoder har fler nackdelar än fördelar.

Plus - det här är bara kostnadsbesparingar, men med tanke på att resultatet blir noll kan vi dra slutsatsen att pengarna helt enkelt kommer att gå till spillo . Men nackdelarna är mer än tillräckligt. Sådana folkmedicin är mycket skadliga. De bryter trädets struktur, ändrar dess egenskaper och utseende.

Därför, som praktiken visar, är det bättre att spendera pengar, men köp ett riktigt effektivt botemedel.

Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

För att trästrukturen ska kunna skyddas på ett tillförlitligt sätt är det nödvändigt att välja rätt impregnering som passar byggnadens driftförhållanden. Det är ganska svårt att göra rätt val, eftersom produktutbudet är mycket varierat. När du köper ett antiseptiskt medel för behandling av timmer rekommenderar experter att vägledas av följande punkter.

  • Produktens skyddande egenskaper . Denna valfaktor påverkas av byggnadens driftförhållanden och de naturliga påverkan som den utsätts för.
  • Impregneringsdjup . Välj en produkt med maximalt penetrationsdjup i träet. Det är ett sådant antiseptiskt medel som garanterar en hög skyddsnivå.
  • Grad av skydd . För behandling av ett badhus, ett växthus, ändarna på en byggnad, liksom för en bar som ligger i marken, är det bäst att använda en produkt med högsta skyddsnivå.
  • Byggnadens läge . Virket som är ute utsätts ständigt för väderförhållanden, detta måste beaktas. Träet inuti huset är mindre benäget att ruttna och förfalla.
  • Läkemedlets varaktighet . Ett antiseptiskt medel för extern träbearbetning måste ha en giltighetstid på minst 3 år, för internt arbete - upp till 5 år.
  • Säkerhetsnivå . Produktens sammansättning bör inte innehålla skadliga och aggressiva ämnen som kan skada människor eller djur.
  • Konsumtion . Det finns också en mycket viktig faktor. På behållaren måste tillverkaren ange konsumtionen av antiseptiskt medel för 1 m².
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående faktorer måste du också ta hänsyn till träets utseende - det ska se vackert ut . Om det blir grått eller svärtat måste du använda speciella blekmedel. Experter rekommenderar också att om en träbalk ligger i marken, för att skydda träet från barkbaggen, är det nödvändigt att behandla basen med en speciell förening innan du gräver in.

Endast en slutsats kan dras: så att virket inte ruttnar, ser vackert ut och tål snö, regn och olika skadedjur måste det behandlas med en speciell impregnering.

Rekommenderad: