Hur Bearbetar Vi OSB -kort? OSB -impregnering Från Fukt Och Ruttnande Utomhus. Vad Ska Man Blöta Inomhus? Behöver Du OSB -skydd?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bearbetar Vi OSB -kort? OSB -impregnering Från Fukt Och Ruttnande Utomhus. Vad Ska Man Blöta Inomhus? Behöver Du OSB -skydd?

Video: Hur Bearbetar Vi OSB -kort? OSB -impregnering Från Fukt Och Ruttnande Utomhus. Vad Ska Man Blöta Inomhus? Behöver Du OSB -skydd?
Video: WATCH THIS BEFORE Sheeting Your Roof With OSB!!! (avoid this costly nailing + spacing mistake) 2024, Maj
Hur Bearbetar Vi OSB -kort? OSB -impregnering Från Fukt Och Ruttnande Utomhus. Vad Ska Man Blöta Inomhus? Behöver Du OSB -skydd?
Hur Bearbetar Vi OSB -kort? OSB -impregnering Från Fukt Och Ruttnande Utomhus. Vad Ska Man Blöta Inomhus? Behöver Du OSB -skydd?
Anonim

Oavsett om det behövs OSB -skydd, hur man bearbetar OSB -plattor utomhus eller blöter dem inomhus - alla dessa frågor är av intresse för ägare av modernt ramhus med väggar av detta material. Låg väderbeständighet i kombination med andra egenskaper hos produkter från träbearbetningsavfall kräver användning av ytterligare skyddsutrustning. Det är värt att prata mer detaljerat om hur OSB -impregnering från fukt och ruttnande på gatan eller i huset väljs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du bearbetning?

Precis som andra typer av träbaserade paneler är OSB rädd för fukt-endast OSB-4-klassprodukter har skydd mot det. I torr form har materialet en ganska låg vikt, hög densitet på grund av pressning . Allt detta är relevant för plattor i fabriksversionen, men redan vid skärning har OSB -kanter kanter med kanter som är oskyddade från svullnad. De deformeras lätt från regn och annan nederbörd, de kan smula, bli våta och sluta utföra sina funktioner.

På grund av dess särdrag blir en våt OSB -skiva lätt en bekväm miljö för spridning av mögel och mögel . Sporerna av mikroorganismer gömda under beklädnaden bildar snabbt kolonier, vilket gör husets väggar till ett verkligt bakteriologiskt hot. Det är denna uppgift som impregnering från sönderfall, mögel och mögel löser.

Rätt beläggning för att förbättra fuktbeständigheten hjälper till att hantera de flesta problem som uppstår vid drift av byggnader och konstruktioner av träbaserade paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man suga på gatan?

Användningen av OSB som ytterbeklädnad av byggnader är ganska utbredd både i Ryssland och utomlands. Enligt de nuvarande standarderna är endast OSB-3, OSB-4 klassskivor lämpliga för dessa ändamål . De kan användas utanför huset på grund av deras ökade skydd mot fukt och atmosfärisk nederbörd. Men även i det här fallet kan materialet med långvarig kontakt med vatten svälla och inte längre returnera sina tidigare geometriska parametrar.

Det är möjligt att skydda materialet under lagring genom att isolera det från påverkan av atmosfäriska faktorer . För detta används täckta baldakiner, plastfolie. Efter installation på fasaden måste paneler, även med ökad fuktbeständighet, dessutom beläggas med en skyddande förening.

Bild
Bild

Valet av verktyg som måste bearbeta ändarna och delarna av materialet från byggnadens fasad är i stort sett individuellt. Alla formuleringar för extern användning uppfyller inte säkerhets- och miljökraven.

Beslutet att smeta ut panelerna på fasaden visar sig oftast vara förknippat med avslag på andra typer av dekorativa finish . I allmänhet är denna stil ganska efterfrågad i land- och förortsbyggande. Men utan skydd kommer materialet att börja tappa sin ursprungliga färg efter 2-3 år, mögel och svamp kommer att uppträda vid lederna. Det är värt att prata mer detaljerat om vilka kompositioner som är lämpliga för fasadbruk som beläggning för OSB -skivor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglös impregnering

De är avsedda för massivt trä, men kan användas för alla material baserade på det. OSB faller ganska bra i denna kategori. Använd inte bara vattenbaserade impregneringsalternativ för plattor. Bland de intressanta produkterna på marknaden finns det flera alternativ.

Vattenavvisande "Neogard-Derevo-40 ". Den har en innovativ formel baserad på organiska kiselföreningar, som kan minska vattenabsorberingen av träbaserade material med upp till 25 gånger. Sammansättningen är helt transparent, efterbehandling är nödvändig efter 5 år.

Bild
Bild

Elcon antiseptisk impregnering . Silikonbaserad universalprodukt. Lämplig för inomhus och utomhus, lämnar inte en stark lukt, miljövänlig. Beläggningen har hydrofobiserande egenskaper, skapar en film på plattans yta som förhindrar tillväxt av mikroorganismer.

Färglösa impregneringar är lämpliga för förbehandling av OSB innan andra typer av dekorativa ytor installeras. Dessutom tillåter de, om det behövs, att bevara materialets synliga struktur utan onödig glansig glans.

Bild
Bild

Alkyd-, vatten- och oljebaserade lacker

Lack - transparent och matt, med tonad effekt eller klassisk - är den enklaste lösningen för att skydda OSB från yttre påverkan. Till salu presenteras de i ett brett sortiment, du kan hitta ett alternativ för vilken budget som helst . Det enda du ska komma ihåg är att lackbeläggningen ganska lätt skadas, vilket gör materialet sårbart för svullnad, mögel och mögelbildning i det.

De mest populära färgerna och lackerna har en alkyd-uretanskomposition, de kallas också för segling . Sådana medel produceras av många välkända varumärken: Tikkurila, Marshall, Parade, Belinka. Lacker av denna typ är miljövänliga, de skapar en fuktsäker film med ökad hållfasthet på materialets yta. Det är sant att uretan-alkydkompositioner inte heller är för billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserade lacker - akryl - kompletteras oftast med antiseptiska komponenter, kan innehålla vax, vilket ökar beläggningens motståndskraft mot fukt . De är hållbara, lätta att applicera, men tolererar inte betydande temperaturförändringar särskilt bra. Oljelack innehåller linolja, beläggningens färg varierar från halm till bränt socker. Beläggningen behåller genomskinlighet, reflekterar ljuset väl och har ett presentabelt utseende.

Oljelack tål temperaturförändringar bra, är lätta att applicera, tillräckligt tjocka för att utesluta ökad flytning under applicering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljevaximpregnering

På oljebasen produceras inte bara klassiska färger och lacker, utan också blandningar baserade på olja och vax. OSB kan kompletteras med en sådan beläggning. Tonning på grundval av naturliga ingredienser - linolja och bivax - är inte förknippat med utsläpp av farliga kemikalier . Den färdiga beläggningen har en behaglig honungton och blir motståndskraftig mot fukt. Det är svårt att jämföra det med klassisk lackering, men resultatet är ganska likt.

Bild
Bild

Fläck

Färgningspregneringar är välkända för alla älskare av självbearbetande trä. De används som ett sätt att framhäva materialets ursprungliga struktur, vilket hjälper till att ge det önskad nyans . Fläcken i sin klassiska version löses upp med aceton, när ytan målas torkar den på 5-10 minuter. Applicering av kompositionen på träbaserade paneler kombineras med bildandet av en yttre fuktbeständig beläggning från en polyuretanprimer.

Med hjälp av fläckar i kombination med andra tillsatser kan du visuellt åldra ytan, patinera den . Många formuleringar har ytterligare kapacitet för biologiskt skydd av materialet, förhindrar skador på strukturer av insekter, svampar och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täcker kompositioner

Denna kategori av färger och lacker har en viktig egenskap - förmågan att maskera den karakteristiska reliefen av OSB -skivor. Kompositionerna har en tät struktur, de passar bra på ytan även i 1-2 lager. Med den preliminära användningen av jorden ökar döljningskraften.

Låt oss ta en titt på de mest populära formuleringarna i denna kategori

Akrylfärger . Trots vattenbasen innehåller de också polymerbindemedel, passar bra och tätt, sprider sig inte över ytan på OSB -ark. Akrylfärger anses vara en av de mest miljövänliga, de andas och har ingen stark kemisk lukt. En sådan beläggning tolererar lätt effekterna av eventuella atmosfäriska faktorer, kan användas vid vintertemperaturer ner till -20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latexfärger . Vattentäta material lämpliga för att dekorera ytterväggarna i ett hus av OSB -skivor. Latexbaserade färger kännetecknas av god gömningskraft, lämplig för applicering på nya, liksom på redan använda spånskivkonstruktioner. De tolererar förändringar i atmosfäriska faktorer väl, är frostbeständiga, kan lätt färgas i önskade nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

PF . Pentaftalbaserade färger är mycket viskösa, sitter tätt och är ogenomskinliga. De fäster perfekt på ytan på träbaserade paneler och bildar en stark fuktsäker film på den. För utomhusbruk är färg med PF -märkning endast lämplig när den används på verandor under tak, när du kantar verandan. Formuleringarna tar lång tid att torka och kan blekna i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd emaljer . Ett av de bästa alternativen för OSB-baserad fasadbeklädnad. Färger av denna typ passar bra, vilket garanterar skapandet av en tät dekorativ beläggning, som behåller färgens ljusstyrka under lång tid. Alkyd-föreningar är väderbeständiga, hållbara, men är inte lämpliga för interiör på grund av deras specifika kemiska lukt.

Bild
Bild

Silikonfärger . En av de dyraste typerna av beläggningar. De appliceras på plattorna över kalkning eller primer, de lägger sig tätt. Efter torkning ger silikonbeläggningen fuktbeständighet till ytan och ökar dess mekaniska hållfasthet.

Det viktigaste att tänka på när du väljer en beläggning är att kompositionen inte ska innehålla vatten (med undantag för akrylfärger). Alkyd -emaljer, latex- och silikonprodukter har optimala egenskaper för utomhusbruk.

Bild
Bild

Inomhusbeläggning av OSB -skivor

Användningen av OSB -skivor för att skapa interiörväggar, väggbeklädnader, golv, tak i bostäder och kommersiella byggnader gör att du kan få en billig beläggning, klar för efterbehandling. I interiörer är det tillåtet att använda OSB -klasserna 0, 1 och 2. Det första alternativet, enligt den europeiska standarden, måste vara helt fri från fenol, limmat endast med naturliga hartser . Men detta förnekar inte det faktum att materialet förblir sårbart för fukt, mögel, mögel.

Bild
Bild

För att skydda OSB-plattor inomhus bör du i förväg välja de bästa medlen för deras externa och slutliga bearbetning. Låt oss lista de mest nödvändiga.

Primers . De utgör den första barriären för mögel och mögel. Denna typ av beläggning krävs inte bara när du förbereder skivorna för lackering. När du väljer bör du vara uppmärksam på kompatibiliteten mellan den flytande primern och OSB, liksom dess egenskaper: basen ska vara vattenhaltig, färgen ska vara vit. Bra produkter ökar inte bara vidhäftningen utan minskar också förbrukningen av topplack.

Bild
Bild

Tätningsmedel . De täcker områdena för fastsättning av hårdvara, sömmar vid plattornas leder. Det rekommenderas att använda oljebaserade limbaserade produkter under lacken, som används för parkettkitt. För målning eller puts appliceras akrylbaserade tätningsmedel, snabbtorkande, lätt att jämna ut. Stora luckor är täckta med orm.

Bild
Bild

Färger . Bland beläggningar för att skydda OSB -skivor inuti huset anses detta alternativ vara det bästa, du behöver bara välja den optimala typen av färg. Olja, långtorkande, liksom alkyd, som har en stark, skarp lukt, är definitivt inte lämpliga. Det är bättre att lämna dem för utomhusarbete. Inuti huset används akrylföreningar för väggar och polyuretanföreningar för golv och våtrum utan uppvärmning, de mest motståndskraftiga mot negativa yttre påverkan.

Bild
Bild

Tur . För OSB-baserade tak och väggar är vattenbaserade lacker lämpliga, praktiskt taget luktfria, vätska, kännetecknade av låg förbrukning. De appliceras endast med en rulle, fördelad i det tunnaste möjliga lagret för att undvika dropp. För golvbeläggning väljs yacht eller parkett alkyd-polyuretanlack, som har en ganska hög mekanisk hållfasthet.

Bild
Bild

Azure eller loess . Denna lätta topplack med en genomskinlig struktur kommer att behålla strukturen och uniken hos OSB -skivor, men kommer att ge dem önskad ton och öka fuktmotståndet. För interiörarbete måste du välja en akrylbaserad glasyr som är miljövänlig och lätt att applicera.

Bild
Bild

Brandhämmande kompositioner . De tillhör kategorin kombinerade produkter, inkluderar brandskyddsmedel samt antiseptika mot mögel och mögel. Soppka -kompositionen ökar också beläggningens fuktbeständighet, ser ut som en färg med en tjockare konsistens. Dessutom finns det många andra billiga medel med liknande effekter.

Det rätta valet av bearbetningsmedel hjälper till att effektivt skydda ändarna eller arken själva mot fukt, biologiska faktorer, mekanisk nötning . Det är bättre att inte spara pengar när du köper, välj en kombinerad komposition som innehåller ett antiseptiskt medel i kombination med fuktskyddande komponenter.

Rekommenderad: