Hur Behandlas Trä Från Ruttnande Och Fukt? Behandling Av Brädor Med Skydd Mot Ruttning I Marken Och Utomhus. Vilka Medel För Fuktgenomträngning Används?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Behandlas Trä Från Ruttnande Och Fukt? Behandling Av Brädor Med Skydd Mot Ruttning I Marken Och Utomhus. Vilka Medel För Fuktgenomträngning Används?

Video: Hur Behandlas Trä Från Ruttnande Och Fukt? Behandling Av Brädor Med Skydd Mot Ruttning I Marken Och Utomhus. Vilka Medel För Fuktgenomträngning Används?
Video: Mögel, mikroorganismer och fukt i trä - Överlåtelsebesiktning Skåne 2024, Maj
Hur Behandlas Trä Från Ruttnande Och Fukt? Behandling Av Brädor Med Skydd Mot Ruttning I Marken Och Utomhus. Vilka Medel För Fuktgenomträngning Används?
Hur Behandlas Trä Från Ruttnande Och Fukt? Behandling Av Brädor Med Skydd Mot Ruttning I Marken Och Utomhus. Vilka Medel För Fuktgenomträngning Används?
Anonim

Trä är ett säkert, miljövänligt material som används för en mängd olika ändamål. Högkvalitativa möbler är gjorda av det, hus och uthus byggs, smycken och dekorativa element för en trädgård eller inredning görs - listan är oändlig. Men trädet kräver en speciell inställning till sig själv, det måste behandlas med speciella skyddande föreningar. I den här artikeln kommer vi att överväga vad som krävs för att täcka träet för att skydda det från att ruttna och utsättas för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är träskydd nödvändigt?

Träets popularitet som ett miljövänligt material i en mängd olika applikationer lockar både stora tillverkare och vanliga användare. Men trä har en funktion som bör beaktas. Det är slobo-resistent mot fukt och sönderfall, därför genomgår det speciell behandling.

Innan du börjar arbeta med detta naturmaterial måste du ta reda på av vilka skäl träet behöver skyddande manipulationer av människor

  • Trä är ett material som inte tål fuktkontakt bra. De flesta av raserna börjar snabbt suga och försämras på grund av detta och genomgår snart en förfallsprocess.
  • Det är inte ovanligt att träplankor drabbas av plötsliga temperaturförändringar. De kan börja skeva och deformeras.
  • Trä kan allvarligt påverkas av attacker från olika trädskadedjur - buggar. De slukar naturmaterial, på grund av vilket dess kvalitet minskar snabbt.
  • Känslig för trä- och svampformationer. Samma form, som ofta bildas under hög luftfuktighet, förstör kraftigt kvaliteten och skicket på ett miljövänligt material.
  • Det farligaste för ett träd är kontakt med eld. Materialet antänds inte bara mycket lätt utan stöder också lågan aktivt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att alla ovanstående faktorer förstör eller förstör det naturliga materialet använder de specialiserade produkter som skyddar träet på ett tillförlitligt sätt. Efter bearbetningsförfarandet ökar dess prestanda och motståndskraft mot negativa yttre påverkan kraftigt . Livslängden för trä ökar markant, liksom livslängden för de strukturer som är gjorda av det.

Ofta försummar människor användningen av skyddande föreningar när man bygger konstruktioner av trä. Som ett resultat börjar byggnader snabbt förlora sin tidigare attraktionskraft och tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka verktyg används?

Skyddsmedel för trä är olika. De är indelade i flera kategorier, som var och en tillhandahåller vissa produkter som har sina egna egenskaper. Låt oss i detalj överväga vilka skyddande bearbetningsmedel som kan visa hög effektivitet vid arbete med trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Antiseptisk

De vanligaste formuleringarna med en uttalad vitare effekt . Det är vettigt att använda antiseptiska lösningar om du behöver bearbeta en struktur som har förlorat sin ursprungliga attraktivitet och estetik under påverkan av aggressiv ultraviolett strålning.

Om du behandlar trä med korrekt utvalda antiseptika, kommer inte bara mögliga foci, olika typer av svampar och mikroorganismer att bildas på det, men de sporer och larver som redan finns på det kommer lätt att förstöras. Huvudsyftet med antiseptika är att tillhandahålla högkvalitativt och pålitligt skydd av träbyggnader från biologiska skador och förfall.

De mest populära och väl beprövade kompositionerna är Prosept, Snezhok, Neomid, Tikkurila och många andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandskyddsmedel

Om målet är att öka brandsäkerheten för trä, är det vettigt att använda brandskyddsmedel. Annars kallas de brandsäkra impregneringar. Brandskyddsmedel kan vara både vattenhaltiga och organiska.

Brandskyddsmedel innebär verkan av speciella ämnen som effektivt skyddar trä och olika träkonstruktioner från de destruktiva effekterna av eld . På grund av verkan av en sådan impregnering, som har trängt in i själva materialets struktur, minskas flamspridningshastigheten märkbart. Praxis har visat att trästrukturer utan att använda den aktuella behandlingen snabbt kollapsar - från de första sprickorna och defekterna till att strukturen har kollapsat tar det bara 20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

Modern universell impregnering för trä är mycket efterfrågad. Dessa är högkvalitativa formuleringar som ger både brand och biologiskt skydd. Efter applicering av sådana impregneringar skyddas naturmaterialet effektivt mot både snabb förbränning och förstörelse under påverkan av biologiska faktorer.

På grund av den oöverträffade kvaliteten och den demokratiska kostnaden har sådana läkemedel som "Pirilax" och "Neomid 450" vunnit enorm popularitet

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa laguppställningarna

På rea kan du hitta många olika produkter som är utformade för att effektivt skydda trä från alla slags skador och deformationer. Att hitta rätt komposition är inte svårt. Tänk på en översikt över de bästa blandningarna som använder impregnering för utomhusbruk som exempel.

Tikkurila Eko World . Glasföreningar från det världsberömda märket Tikkurila har alltid varit kända för sin fantastiska kvalitet och högsta effektivitet. Den angivna produkten skyddar inte bara naturligt material på ett tillförlitligt sätt från biologisk förstörelse, utan betonar också återigen dess naturliga struktur. Omedelbart efter bearbetningen blir trädet mer motståndskraftigt mot fukt och ultravioletta strålar. Risken för mögelbildning och andra farliga svampar elimineras nästan helt. Strukturer som bearbetas av Tikkurila Eko World kan pågå under mycket lång tid.

Bild
Bild

Luxens . Sammansättning med en alkydbas, varför den har en specifik lukt, som försvinner mycket snabbt så snart impregneringen torkar på träytan. Luxens -produkten har en ekonomisk förbrukning. Om den appliceras på trä förlorar den senare inte sin attraktiva struktur under lång tid. Luxens kan ge den högsta graden av skydd mot biologiska influenser.

Bild
Bild

Pinotex Ultra . Detta läkemedel kännetecknas av det faktum att det har ett speciellt ultraviolett filter. Kompositionen har förmågan att tränga så djupt som möjligt in i trästrukturen. Efter applicering på produktens naturliga material bildas en halvmatt transparent film på trädet, vilket garanterar ett tillförlitligt skydd mot vittring eller aggressiva solstrålar. Pinotex Ultra förbättrar också brandsäkerhetsparametrarna för trä.

Bild
Bild

Extremt klimat . Utmärkt universell komposition. Den klarar nästan alla träslag. När det gäller att belägga träbyggnader kan Extreme Climate appliceras både inne och ute. Så snart impregneringen är på materialets yta blir den omedelbart mer motståndskraftig mot effekterna av naturens nycklar och kommer inte heller att försämras under påverkan av ultravioletta strålar.

Bild
Bild

Dufa Wood Protect . Pålitlig impregnering lämplig för alla träslag. Den har ingen specifik alkydlukt, därför kan den användas för både externt och internt arbete. Produkten är formulerad med hårt vax och naturliga oljor, vilket gör träytor mer slitstarka och hållbara. Efter applicering bildar Dufa Wood Protect ett matt lager, som kan ge utmärkt skydd av trä mot negativa yttre faktorer. Impregneringen kan appliceras med en borste, rulle eller sprutpistol.

Bild
Bild

Neomid 450 . Speciellt vattenlösligt koncentrat. En korrekt förberedd komposition får användas för applicering både utanför och inuti byggnader. Ofta appliceras Neomid på staket, lusthus och många andra baser. Ett ordentligt oljat träd är inte rädd för dåligt väder eller kraftfull ultraviolett strålning. Dessutom minimeras risken för skadedjur.

Bild
Bild

" Senezh Bio ". En skyddande produkt av hög kvalitet som effektivt kan skydda ett träd från nederbörd, mögel och många andra negativa faktorer. Det används ofta för produktiv bearbetning av bostäder eller kommersiella byggnader. Impregneringen är svår att tvätta bort, på grund av vilken den bibehåller träets höga kvalitet i 30-35 år.

Listan över de bästa impregneringarna för trä slutar inte med de listade kompositionerna. Det finns många andra effektiva och funktionella alternativ som väl kan skydda naturmaterial från olika negativa påverkan.

Bild
Bild

Folkliga sätt

För att effektivt skydda trä från ruttning och exponering för fukt är det tillåtet att använda inte bara köpta kompositioner från kända tillverkare, utan också olika folkmedicin.

Kopparsulfat

Träbearbetning, där järn eller kopparsulfat används, anses vara det mest prisvärda och enklaste. Dessa medel gör det möjligt för en lång period att förhindra bildning av röta på trädet. Vitriol blandas med träjuicer, varefter det effektivt förhindrar att fukt tränger in i virket . Den övervägda folkmedicinen kan något förändra materialets nyans - detta måste beaktas före användning.

Kopparsulfat är inte det säkraste bearbetningsalternativet. Vid uppvärmning avger denna förening skadliga giftiga ämnen. När du arbetar med honom måste du använda handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olja

Trädet har behandlats med oljor under lång tid. Linolja användes oftast, vilket rengjorde materialet mycket bra och dessutom förstärkte dess struktur . Trä belagt med linolja börjar få god vidhäftning. Sådant skydd kan appliceras med en pensel eller spray.

Lämplig för skyddande behandling och teak- eller tungolja . Sådana kompositioner gör att träbasen får mer styrka. De absorberas enkelt och snabbt. Experter rekommenderar också att trä behandlas med heta oljor - på så sätt kommer de till trästrukturen mycket bättre och snabbare, samtidigt som de skyddar det mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björktjära

För effektivt träskydd är vanlig björktjära perfekt. Ofta använder folk granharts istället. Dessa kompositioner utmärks av det faktum att de utstrålar en stark lukt. Impregneringarna är klibbiga och ganska smutsiga, vilket gör det extremt obekvämt att arbeta med dem - du måste ha tålamod.

Trä som tidigare behandlats med björktjära kan inte målas, slipas eller bearbetas i efterhand. Materialet på vilket det applicerade hartsliknande medlet är närvarande är mycket brandfarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjära

Tjära hjälper fortfarande till att stoppa den naturliga försämringen av trä idag. Oftast används ett sådant verktyg för att skydda underjordiska trästrukturer eller lägre ramkronor, som påverkas mest av negativa yttre faktorer. Tjära måste värmas upp och blandas med dieselbränsle före användning . Detsamma måste göras om bitumen används för bearbetning. Skydd med användning av sådana kompositioner visar en ganska hög effektivitet.

Men när det gäller miljövänlighet är tjära märkbart halt. Det är sant att moderna konsumenter kan hitta mer sofistikerade produkter i butikerna - mastik och impregnering med tillsats av bitumen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsteknik

Det spelar ingen roll var trädet kommer att ligga - i marken, hemma, på gatan, i en källare eller i ett växthus, i vilket fall som helst måste det behandlas noggrant med en högpresterande skyddande förening. Endast i detta fall kan man förvänta sig att det naturliga materialet kommer att hålla länge och inte kommer att förlora högkvalitativa prestandaegenskaper. Du kan impregnera trä själv - det är inget svårt med det.

Tänk på en steg-för-steg-process för gör-det-själv skyddande träbearbetning

  • Omedelbart före spridningen måste träet noggrant rengöras från dammansamlingar, fett samt färg- och lackbeläggningar som tidigare applicerats på det.
  • Om några brister redan är synliga på virket, till exempel spår av svamp från exponering för fukt, måste de rengöras med en metallborste.
  • Om du vill täcka trädet med impregneringar effektivt och effektivt måste du först torka det. Sådana kompositioner kan normalt inte ligga på en fuktig bas. Dessutom är det det torra materialet som absorberar fukt mycket svagare.
  • Vald skyddande impregnering kan appliceras med en rulle, pensel eller sprutpistol - vilket verktyg som helst gör. Du måste börja med skärningar av brädet, ändpartier och de underlag som redan har skadats. Det är viktigt att bära personlig skyddsutrustning vid hantering av materialet.
  • Det händer så att impregneringen måste läggas på ytan inte i ett, utan i flera lager. I det här fallet är det mycket viktigt att vänta tills det föregående är torrt innan du applicerar ett nytt lager.

Rekommenderad: