Tätning Av En Bar: Hur Och Hur Man Korrekt Täcker Väggarna Från En Profilerad Bar Efter Krympning?

Innehållsförteckning:

Video: Tätning Av En Bar: Hur Och Hur Man Korrekt Täcker Väggarna Från En Profilerad Bar Efter Krympning?

Video: Tätning Av En Bar: Hur Och Hur Man Korrekt Täcker Väggarna Från En Profilerad Bar Efter Krympning?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Tätning Av En Bar: Hur Och Hur Man Korrekt Täcker Väggarna Från En Profilerad Bar Efter Krympning?
Tätning Av En Bar: Hur Och Hur Man Korrekt Täcker Väggarna Från En Profilerad Bar Efter Krympning?
Anonim

Det profilerade virket krymper praktiskt taget inte, och spik-spåranslutningen gör att du kan anpassa materialet perfekt till varandra och använda mindre isolering. Ändå krymper även ett timmerhus med tiden, vilket innebär sprickor och behov av tätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Under sin egen vikt sackar huset över tiden, särskilt under det första året. Som ett resultat bildas luckor mellan kronorna, som släpper igenom kylan och drag uppstår. Den genomträngande fukten utsätter träet för röta, mögel och skadedjur.

Själva trädet lider av vädret. Stängerna absorberar fukt, sväller och krymper när de är torra . Sprickor kan dyka upp. Isoleringen som läggs under byggandet av huset är också skrynklig eller dras isär av fåglar över tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför låter tätningen av baren dig att:

  • förbättra värmeisolering;
  • utesluta isbildning av väggar och utseende av drag;
  • skydda träet från skador.
Bild
Bild

Material (redigera)

En viktig faktor är valet av isolerande material. Marknaden erbjuder ett ganska brett urval av råvaror för tätning. Dessa är mossa, drag, euroline, jute, hampa, linjut och andra analoger.

Det viktigaste är att det valda materialet uppfyller följande kriterier:

  • låg värmeledningsförmåga;
  • andningsförmåga och hygroskopicitet;
  • varaktighet;
  • motståndskraft mot temperaturfluktuationer;
  • höga antiseptiska egenskaper;
  • miljövänlighet.
Bild
Bild

Mossa är det billigaste materialet du kan förbereda själv . Svamp startar inte i den, den ruttnar inte, den är resistent mot temperaturförändringar, ett absolut miljövänligt naturmaterial med lång livslängd. Mossa bör skördas på senhösten. Förutom torkning kräver det förbehandling från jord, skräp och insekter. Det får inte övertorkas, annars blir det sprött. Köpt mossa är genomblöt.

Den enda nackdelen med sådana råvaror är arbetets mödosamhet; när läggning krävs erfarenhet och skicklighet. Och fåglar är också mycket förtjusta i mossa, så dåligt komprimerad isolering stjäls snabbt och enkelt.

Bild
Bild

Oakum är oftast gjord av lin, men hittas från hampa eller jute. Liksom mossa tas den bort av fåglar. Finns i bälten eller balar. Den största nackdelen är att släpet ackumulerar fukt, vilket undergräver träet . För att neutralisera denna nackdel impregnerar tillverkarna bogseraren med hartser. Om dessa tidigare främst var säkra trähartser, används nu alltmer oljeprodukter. Därför är bogsering inte längre ett helt miljövänligt material, men det har utmärkta antiseptiska egenskaper och låg kostnad.

Bild
Bild

Linfilt, även känt som Eurolene, består av linnefibrer, avsedda speciellt för isolering. Mjukt, smidigt material finns ofta i rullar. Det är dyrare än bogsering, men av högre kvalitet, och dessutom bekvämare att använda.

Ibland förväxlas linfilt med lin . Faktum är att syet linne är filt av lägsta kvalitet. Lin har ofta orenheter eller föroreningar, därför anses det vara ett budgetalternativ, och Eurolene är den renaste analogen som produceras. Linne rekommenderas inte av byggare för tätning, särskilt sytt med bomullstrådar, som ruttnar och förstör träet. Detta material används oftare i möbelindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linne i sig är inte hållbart . Dess livslängd överstiger inte 10-15 år, materialet tårtor, blir tunnare och utsätts för extrema temperaturer. Och även om lin inte ruttnar, avger det all ackumulerad fukt till träet. Det är viktigt att notera att den grå färgen sticker ut tydligt mellan kronorna.

Hampa hampa ser ut som släp. När det gäller dess egenskaper är det närmare trä, medan det inte ruttnar och är lämpligt för fuktigt klimat.

Oakum har en hög kostnad, därför är det inte så populärt

Jute är ett utomlands material som tillverkas i Indien, Egypten och Kina. Det är hygroskopiskt, ruttnar inte och är inte attraktivt för fåglar. På grund av dess egenskaper och låga kostnader är det vanligaste materialet för tätning . Bland nackdelarna: jute har inte hållbarhet, den har grova fibrer. Finns i form av rep, drag och band. De senare är mer praktiska att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lin är en ny isolering gjord av en blandning av jute och linnefibrer . Denna kombination gör isoleringen hållbar och elastisk på samma gång. Det är viktigt att notera att ju högre procentandel lin i kompositionen, desto högre värmeledningsförmåga.

Bild
Bild

Hur täcker man rätt?

För arbete behöver du ett specialverktyg - tätning, liksom en hammare eller en trähammare. Tätningsmedlet förs in i spåret med en tätning och träffas med en hammare för att komprimera materialet.

Det finns tre steg av tätning

  1. När man bygger en byggnad. Initialt läggs isoleringen mellan kronorna, inklusive för byggnader av profilerat virke.
  2. Efter 1-1, 5 års drift av byggnaden. Under denna period krymper huset mest. Till exempel kan en byggnad med en höjd av 3 m sjunka med 10 cm.
  3. På 5-6 år. Vid den här tiden krymper huset praktiskt taget inte. Om isoleringen på husets utsida lades under sidospåret krävs inte tätning från utsidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätning börjar sekventiellt från de nedre eller övre kronorna och i inget fall från mitten av blockhuset . Isolering bör läggas runt hela husets omkrets. Detta innebär att det är nödvändigt att täta luckorna mellan den första och andra kronan och först sedan gå vidare till den tredje kronan. Om bara en vägg tätas först, kan huset skeva. Av samma anledning är det nödvändigt att täta inte bara inifrån, utan samtidigt från byggnadens utsida.

Det visar sig att alla väggar är täckta på en gång. Var noga med att uppmärksamma hörnen. De är isolerade från insidan längs sömmen.

Efter krympning kan både små luckor och luckor upp till 2 cm bildas . Därför skiljer man två metoder: "stretching" och "set". Med "stretching" -metoden, börja från hörnet, lägg isoleringen i springan och täpp den till med tätning. Om tejpmaterial används rullas det först utan spänning längs väggen, men skärs inte av. Tejpens ände stoppas in i spåret, sedan rullas den utskjutande isoleringen upp med en rulle och fylls med tätning mellan stängerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mossa och släp läggs med fibrer över gapet. Sedan rullas det upp och hamras, så att änden sticker ut från utsidan. Nästa materialsträng är sammanflätad med änden och liknande steg utförs. Det ska inte finnas några avbrott.

" In-set" -metoden är lämplig för stora luckor upp till 2 cm i storlek . Det är bättre att använda tejpisolering, eftersom det måste vridas i ett bunt och sedan i slingor. Detta är svårare med fibrösa material. Den resulterande sladden hamras i spåret och fyller hela utrymmet. Sedan läggs ett vanligt lager isolering ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna ska tätas tills kålen går in i sprickorna med mindre än 0,5 cm . Du kan kontrollera kvaliteten på sömmarna med en kniv eller en smal spatel. Om bladet lätt går in mer än 1,5 cm, är jobbet dåligt utfört. Efter tätning kan huset stiga upp till 10 cm, vilket är normalt.

Rekommenderad: