Fäst Träet På Väggen: Hur Och Med Vad Ska Man Fästa Timret På Tegel- Och Träväggen? Fästmetoder, Fästelement Och Tillbehör

Innehållsförteckning:

Video: Fäst Träet På Väggen: Hur Och Med Vad Ska Man Fästa Timret På Tegel- Och Träväggen? Fästmetoder, Fästelement Och Tillbehör

Video: Fäst Träet På Väggen: Hur Och Med Vad Ska Man Fästa Timret På Tegel- Och Träväggen? Fästmetoder, Fästelement Och Tillbehör
Video: Borra och plugga i olika väggar 2024, April
Fäst Träet På Väggen: Hur Och Med Vad Ska Man Fästa Timret På Tegel- Och Träväggen? Fästmetoder, Fästelement Och Tillbehör
Fäst Träet På Väggen: Hur Och Med Vad Ska Man Fästa Timret På Tegel- Och Träväggen? Fästmetoder, Fästelement Och Tillbehör
Anonim

Styrkan och tillförlitligheten för hela strukturen beror på korrekt teknik för att fästa byggstrålen på väggen och andra monteringselement. Detta är viktigt både under renoveringsarbete och vid konstruktion av nya konstruktioner. Denna process har sina egna nyanser som du behöver veta om när du arbetar med sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Användningen av träbjälkar i konstruktionen är viktig för konstruktion av väggar av betong, metall, gasblock, tegel och andra material . Det används framgångsrikt på grund av det faktum att det tål allvarlig mekanisk påfrestning. Detta byggmaterial köps ofta för bärande och mellanliggande konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera väggen innan installationen påbörjas. Om den har en ojämn eller deformerad yta bör du överväga hur du kan eliminera dessa defekter .… Detta kan göras genom att välja fästelement i höjd, och storleken på stångens sektion spelar också roll.

Ett visst avstånd mellan materialets fästelement beror på dessa två parametrar. Det är nödvändigt att beräkna luckorna mellan profilens fixeringsdetaljer beroende på den valda ytan: det är beklädnaden som bestämmer byggmaterialets storlek. I allmänhet är att fästa en stång en relativt enkel process om du känner till reglerna och begränsningarna för dess installation.

Miljövänligt, praktiskt, hållbart och lätt att bearbeta virke är naturligtvis det idealiska materialet för förortsbyggande. Detta trämaterial får dock inte hällas med betong, monteras i tegel eller putsas.

Bild
Bild

Metoder

För att foga träet till väggarna beaktas graden av fysisk påverkan på träet. Om lasten är liten används mjuka fästmetoder; med betydande belastningar är det mer ändamålsenligt att fästa den med en styv metod. I båda fallen behöver du U-formade fästen för detta.

Bild
Bild

Fixeringen av virket utförs på olika typer av beklädnad och väggmaterial med olika fästelement. Valet av fästelement påverkas av några viktiga parametrar, till exempel profilens storlek, konstruktionens dimensioner och vikt samt tjockleken på beklädnaden.

Beroende på parametrarna väljs alternativ för installation av virket

  • Ligger under basen.
  • Fästning med hjälp av pluggar.
  • Med användning av metallstöd.
  • Installation på tegel.
  • Introduktion av stången i spåren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom virket inte bara används för montering av skiljeväggar, balkar, dörrar och fönsterramar, utan också som stöd för att hänga möbler, fixeras det både horisontellt och vertikalt. Därför måste fästelementen vara strikt skräddarsydda för varje fall.

Listan över begagnade metall, trä och andra klämmor är ganska bred . Dessa är metall- och plastskruvar, pluggar, ankare, som oftast används för fastsättning på basen. Ofta för dessa ändamål tas träspärrar, häftklamrar och hörn. Nyligen rekommenderar professionella byggare att köpa polyuretanskum och speciallim för träfästen.

Bild
Bild

Hur fäster man på en tegelsten?

För att korrekt fixera virket på tegelväggarna bör du studera ytkvaliteten och mäta det noggrant … Tegel kännetecknas av en viss bräcklighet, så det finns alltid risk för väggsprickor vid fixering av virket. Först och främst måste du göra markeringar och borra hål för fästelement längs dem. I detta fall får endast en diamantbelagd hårdmetallborr användas.

Bild
Bild

3 alternativ är lämpliga för tegelstenar som dockar med en bar.

Fästs i spår med U-formade bultar . Djupet på spåren i vilka balkarnas ändar är inbäddade är upp till 15 cm. Dessutom används tätningsmedel, isolering och takmaterial.

Bild
Bild

Om första våningen är tegel, och den andra är av trä, är det lämpligt använda fixering till murverk - så här monteras stödet för spärren och kronan. Ankare tas som fästelement för bokmärket.

Bild
Bild

Tekniken för montering av stöd tillhandahålls när det är nödvändigt att utföra golv eller ett trätak i en tegelbyggnad . Sådana stöd är fixerade med skruvankare.

Bild
Bild

När du ansluter en stång till ett tegel är det viktigt att ta hänsyn till nyanser

  • Materialet kan spricka och smula . Installation av virket kräver försiktighet. Du måste borra väggarna utan brådska, se till att borren inte vinglar från sida till sida.
  • Antalet platser för fixering av trädet beror på balkarnas storlek . Vid skärning av en stång på 2-4 cm ska 60 cm lämnas mellan staplarna, och om storleken är mer än 4 cm bör intervallet vara minst 65-70 cm.
  • För lätta konstruktioner används plåtar av metall och plast . Välj tunga material för tungt material. Det rekommenderas preliminärt att smörja in dem med lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av de fasta fixeringsmetoderna kan anslutningen anses vara den mest pålitliga, lämplig för långsiktig drift.

Väggfäste av andra material

Oavsett vilket material husets väggar är gjorda är det viktigt att välja fästelement och tillbehör av hög kvalitet för att fästa träet. Dessutom är det viktigt att ansluta ytorna korrekt, med hänsyn till de tekniska och operativa egenskaperna för varje byggmaterial.

Det får vi inte glömma värmeisoleringsmaterial och väggar gjorda av block, gips eller expanderad lerbetong har olika tjocklekar - från 50 till 620 mm . Skala av olika strukturer och deras massa kan också bli avgörande för valet av verktyg och fästelement för konstruktion.

I vissa fall används metallskruvar, spikar eller plastpluggar, men ofta för infästningar är det nödvändigt att välja en konsol, en trästav eller ett hörn. Det är viktigt att tänka i förväg vilken typ av produkter av detta slag som är lämpliga för isolering och träets rumpa. Det bästa alternativet är U-formade ankare.

Bild
Bild

Fixeringsprocessen har sina egna egenskaper med olika väggmaterial.

Till gips

Till detta material, som huvudsakligen är ett byggmaterial som vetter mot, du kan fixa balken på plastankare och självgängande skruvar . Detta gäller när monterade inre delar installeras, inklusive möbler, designelement och hushållsapparater. Ofta används en variant vid användning av fjärilspindlar - produkter med en expanderande mittdel, som vid anslag ger en fast pressning av den fasta strålen.

Bild
Bild

Tyvärr är denna metod inte lämplig för överviktiga upphängda strukturer, så balkarna måste också fästas på betongfundamentet. I denna situation används längre och kraftfullare ankare.

Till betong

Bjälkarna fästs på betongväggen med hjälp av fästen, plastpluggar eller ankare, men skruvarna i den övre delen ska inte ha gängor för att locka träet till basen så mycket som möjligt. Bäst att använda spikar, som helt enkelt drivs in i väggen, eftersom betong inte är mottaglig för sprickbildning.

Reglerna för arbete med betong kräver noggrann beräkning av belastningen och följsamhet till det exakta djupet och diametern på hål för fästelement i trä och betong.

Bild
Bild

Till trädet

Stavarna är fastsatta på trädet med självgängande skruvar och pluggar, men dessa kan också vara spikar. Du måste dock använda dem korrekt - först gör spår i form av spår där virket är monterat med en spik, eller bättre - med två spikar … En shilling av trä kommer att göra. Det är nödvändigt att skapa en sådan fog noggrant så att sprickor inte uppstår.

Bild
Bild

Till gasblocket

Gasblocket - ett plastmjukt och poröst material i struktur - trä kan fogas med gängade fästelement, kilformade bultar och självgängande skruvar.

Om du vill sätta upp en tak- eller golvplatta, skapas ett armerat bälte i luftbetongmuren, och distans (skruv) pluggar används för att montera träramen.

Bild
Bild

Det visar sig att metoderna för att fästa träet, inklusive valet av fästelement, beror på särdragen hos väggarna och strukturen som uppförs, en av de viktiga parametrarna är dess styrka.

Rekommenderad: