Cinquefoil (66 Bilder): Varför Blommar Inte Växten? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Familjen, Flytt Till En Ny Plats

Innehållsförteckning:

Video: Cinquefoil (66 Bilder): Varför Blommar Inte Växten? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Familjen, Flytt Till En Ny Plats

Video: Cinquefoil (66 Bilder): Varför Blommar Inte Växten? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Familjen, Flytt Till En Ny Plats
Video: Hemvändare på Norra Öland av och med Ulf Wickbom 2024, April
Cinquefoil (66 Bilder): Varför Blommar Inte Växten? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Familjen, Flytt Till En Ny Plats
Cinquefoil (66 Bilder): Varför Blommar Inte Växten? Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Familjen, Flytt Till En Ny Plats
Anonim

Cinquefoil används aktivt idag i utformningen av landskapsdesign för sommarstugor och stadsområden. Det ser vackert ut, är inte krångligt att ta hand om och passar bra med många trädgårdsväxter. I den här artikeln lär du dig allt om Potentilla: dess beskrivning, populära sorter, liksom invecklingarna med att plantera och ta hand om denna ovanliga växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Cinquefoil är en av sorterna av örtväxter från familjen Rose. Oftast kan den hittas på norra halvklotet i områden med ett tempererat klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills är mer än 300 sorter av Potentilla kända, men cirka 60-70 arter och sorter används aktivt inom trädgårdsskötsel. Tack vare många urvalsstudier lyckades trädgårdsmästare hitta på både årliga och fleråriga versioner av Potentilla.

Det ska sägas att minst 150 sorter av Potentilla växer på Rysslands territorium idag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på dessa växter varierar mycket beroende på den specifika sorten

  • Stammar är av rak eller krypande typ med karakteristiska noder på stjälkarna, som vid nära kontakt med jorden bildar ett rotsystem.
  • Bladens form, beroende på växtens sort och sort, kan antingen vara trifoliat, pinnat eller palmat. Dessutom kan stipuleringar ofta hittas i Potentilla.
  • Skuggan av blomställningarna i den klassiska Potentilla är citrongul, men det finns sorter med rosa, vita, röda och orange blomställningar.
  • Blommor är vanligtvis placerade på Potentilla-busken enskilt, men de kan bilda fullfjädrade blomställningar med 5-6 blommor. Antalet blommor per 1 buske Potentilla varierar beroende på växtens ålder och sort - från 10 till 80 eller fler blommor. Blommornas form är rund eller fatformad.
  • Dessa växters blomningstid, beroende på sort, varar från maj till augusti, i 55-60 dagar. Under det första året efter plantering på en ny plats blommar Potentilla vanligtvis inte.
  • Potentillas höjd varierar mycket beroende på dess typ. Så det finns sorter med en maximal höjd från 25 till 90 cm. När det gäller kronans struktur kan Potentilla antingen sprida sig eller växa rakt i höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Som redan nämnts är mer än 300 sorter av en sådan växt som Potentilla kända idag. I detta stycke kommer namnen och korta beskrivningarna av de mest slående av dem att övervägas.

Vit

Denna cinquefoil är en flerårig lågväxande växt med en liten höjd (upp till 25 cm). Dess karakteristiska drag är stora vita blommor upp till 2,5 cm i diameter. Sådan cinquefoil blommar från maj till augusti och tål även svåra frost ner till -30 grader Celsius.

Bild
Bild

Gåsfot

Denna cinquefoil tillhör också lågväxande växter (upp till 20 cm i höjd). En karakteristisk skillnad är de ljusgula bladen och stjälkens krypande struktur, tack vare vilken denna filmfilm kan bli upp till 2 meter i diameter. Blomningsperioden liknar blomningen av de vita arterna, frostmotståndet är lika högt.

Bild
Bild

Blodröd

Hemlandet för denna ovanliga variation av Potentilla är Himalaya. Där kan denna växt med blodröda blad växa upp till 90 cm i höjd. Växtens blommor skiljer sig i diameter upp till 3 cm.

Formen på växtens löv är ovovad med karakteristiska dentiklar vid kanterna (det kan likna jordgubbsblad).

Bild
Bild

Lummig

Ett kännetecken för denna art är att leva på flera tusen meters höjd i en naturlig miljö. Dessa är fleråriga växter med en höjd av upp till 30 cm och en medeldiameter på 1,5-2 cm. De blekrosa blommorna av denna sort bildar sällan massiva blomställningar och är jämnt fördelade över hela växten.

Bild
Bild

Buske

En populär sort på det moderna Rysslands territorium. Skiljer sig i stora gula blommor i massiva blomställningar, samt upp till 1, 2 meter i höjd. Till skillnad från andra sorter blommar den här från juli till oktober . Denna växt har också ett andra namn - Kuril te.

Bild
Bild

Idag är många trädgårdsmästare mer benägna att plantera blandningar från olika sorter av Potentilla än att plantera någon specifik art. Detta låter dig uppdatera landskapsdesignen med flera nyanser samtidigt. Den mest populära blandningen av frön för sådan plantering är "Summer Motive ".

Bild
Bild

Plantera och lämna

Trots att Potentilla hänvisar till kräsna växter när det gäller plantering och ytterligare vård, bör du fortfarande vara uppmärksam på några punkter under dessa processer.

Vi tar hänsyn till klimatet och väljer plats

Nästan alla sorter av trädgårdspotentilla är mycket toleranta mot även de mest aggressiva väderförhållandena, och därför kan den planteras även i de norra delarna av landet.

Den viktigaste nyansen här är att tidpunkten för att plantera frön av en växt eller att klippa sticklingar har flyttats något mot den varmaste säsongen.

Cinquefoil är inte en kräsen växt när det gäller att välja mark för plantering . Hon kan perfekt slå rot i alla typer av jord, men mest av allt älskar hon neutral, lite sur och bördig jord. En viktig roll spelas av luftens och vattenpermeabiliteten i jorden - de kan också påverka plantans blomning.

Bild
Bild

Råd för att välja plats

  • För plantering bör du välja öppna platser på ett plant område. Undvik att plantera en växt i ett lågland - i detta fall ackumuleras fukt ständigt vid växtens rötter.
  • Den idealiska platsen för plantering av Potentilla bör belysas av solen på morgonen och kvällen och i skuggan vid middagstid och fram till 16:00.
  • Plantera inte Potentilla i områden med tillgång till kalla vindar. Det kan bryta grenarna på en växt eller provocera sjukdomar. Det bästa alternativet för plantering skulle vara en plats skyddad åtminstone på ena sidan av ett staket, hus eller andra växter.
  • En sådan växt bör inte planteras nära träd och mogna buskar. I detta fall kommer cinquefoil att få mindre solljus, fukt och vitaminer från jorden.
Bild
Bild

Hur man planterar?

Processen att plantera en ung Potentillabusk bör inte orsaka svårigheter även för nybörjare.

  • Gräva små hål 40 x 40 cm i marken, djup - 60. Tänk på att de ska vara minst 30 cm från varandra, oavsett typ av Potentilla.
  • Lägg ett dräneringslager på botten av brunnen för att transportera bort fukt. Den kan bestå av krossad sten, grus eller småsten. Skiktet ska vara minst 7-10 cm.
  • Förbered jorden för plantering av Potentilla. För att skapa en näringsrik och rik jord måste du skapa en blandning av sand (1 del), lövjord (2 delar), humus (2 delar) och eventuellt mineralgödsel (cirka 150 gram, beroende på plantans ålder).
  • Dela den resulterande blandningen i två. Lägg den första ovanpå dräneringsskiktet. Placera sedan själva växten i hålet och se till att rötterna växer åt olika håll och inte vilar på hård mark.
  • Täck växten med den kvarvarande jorden så att rotkragen sticker ut något ovanför marken.
  • Vattna växten rikligt och lägg till ett lager av mulch för att behålla fukt vid rötterna. I sin roll kan halm, torv, bark av tallar eller nålar användas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Cinquefoil kan klara sig utan fukt under ganska lång tid, och därför bör denna växt vattnas högst 2 gånger i månaden.

Beroende på plantans ålder och sort bör 1 buske Potentilla inte ha mer än 10 liter vatten.

En viktig punkt - jorden får under inga omständigheter torka helt. Det är därför under plantering av dessa växter används mulch, som behåller fukt nära växtens rötter . Under varma och torra årstider kan antalet vattningar ökas, medan jorden under själva proceduren bör lossas noggrant nära plantans rötter. Detta förhindrar sprickbildning och gör att vattnet snabbare når Potentillas rötter.

Bild
Bild

Toppdressing

Varje trädgårdsväxt för full tillväxt och utveckling av blomställningar behöver regelbunden utfodring. När det gäller Potentilla bör jorden befruktas högst 1 gång om året tidigt på våren - även innan knoppbildning.

Bild
Bild

En hink på 10 liter ska passera cirka 30 gram toppdressing. Kalium och fosfat är vanligtvis en del av gödningsmedlet för Potentilla.

Det kommer inte att vara överflödigt att mata unga groddar av trädgårdsfilm, bara planterade på en permanent plats. Detta gör att de kan bli sjuka snabbare och stimulera tillväxten av rotsystemet.

Beskärning

Beskärning av Potentilla kan utföras av tre skäl, beroende på sort och typ av växt.

  • Wellness. Beskärning utförs inte mer än en gång vartannat år för att tunna ut kronan och förbättra ventilationen inuti anläggningen.
  • Dekorativ. I det här fallet tar trädgårdsmästare bort vissa kvistar eller skott för att ge växten en viss form.
  • Förebyggande. Det är nödvändigt för att ta bort sjuka och torra grenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet beskärning görs bäst på hösten och tar bort cirka 1/3 av hela skottlängden … Dekorativ beskärning kan utföras när som helst, men vanligtvis väljs sommar för detta och starka och växande skott tas bort för att öka kronans volym.

Förebyggande beskärning utförs varje vår efter att växten har övervintrat.

Hur vintrar det?

Det bör sägas att de flesta sorter och sorter av Potentilla, inklusive buskarter, tål vinterkylning nästan smärtfritt. Endast unga skott av sådana växter behöver skydd för vintern, medan vuxna kan tolerera även extremt låga temperaturer . Detta gör Potentilla till en idealisk växt för plantering i alla Rysslands regioner - både i Moskva -regionen och i Sibirien eller Kaukasus.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Lyckligtvis är Potentilla en trädgårdsväxt med nästan perfekt hälsa och resistens mot många sjukdomar. Även skadliga insekter föredrar att kringgå denna buske.

Bild
Bild

De vanligaste sjukdomarna som kan påverka en kultur

  • Rost . Gisslan på nästan alla trädgårdsväxter uttrycks i bildandet av karakteristiska bruna eller bruna fläckar på bladen. Fläckar kan initialt täcka lokala zoner, men utan rätt behandling överförs de till alla löv och växten blir helt gul.
  • Mjöldagg . Denna svampsjukdom uttrycks i bildandet av karakteristiska vita fläckar på plantans löv eller skott. I det här fallet är cinquefoil täckt med ett tunt lager frost.
  • Skopa . Denna insekt, liksom dess larver, äter bokstavligen blad och blomställningar av trädgårdsväxter. Detta leder till en gradvis uttorkning av busken och förlust av dess utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en årlig Potentilla -sort har infekterats rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att inte göra några ansträngningar för att behandla den . Under samma höst bör växten tas bort. Om en flerårig sort av Potentilla har genomgått infektion avlägsnas först de infekterade områdena på växten, sedan utförs behandling med vanliga fungicider. De kan vara en Bordeaux -blandning eller

Bild
Bild
Bild
Bild

I kampen mot skadedjur används insekticider ("Fufanon", "Decis", "Fitoverm"). I detta fall är avlägsnande av de drabbade grenarna valfritt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Tyvärr är nästan alla sorter av Potentilla dåliga för att transplantera till en ny plats. Dessa växter är under enorm stress och dör i de flesta fall. Om en transplantation ändå är nödvändig måste trädgårdsmästaren noggrant gräva upp växten tillsammans med en klump hemland, transplantera den försiktigt i ett nytt hål och ge regelbundet vitamintillskott och vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att bara transplantera unga växter eller buskar som bildas som ett resultat av reproduktion genom att skikta eller dela busken.

Möjliga problem

Om du regelbundet behandlar din Potentilla mot skadedjur eller svampsjukdomar, men växten fortfarande inte blommar eller bara torkar, kan det finnas flera anledningar.

Toppdressing

Detta är ett av de mest angelägna problemen för trädgårdsmästare som odlar växter i ofruktbar jord. Brist på vitaminer i jorden kan leda till sådana konsekvenser som minskning av antalet knoppar, långsam tillväxt av växtskott och försvagning av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

solljus

Många trädgårdsmästare är övertygade om att om en växt förklaras som ljusälskande (som cinquefoil), så kommer den att kännas bra hela dagen under den stekande solen.

Bild
Bild

Ja, Potentilla älskar solens värme, men bara i begränsade mängder på morgonen eller kvällen.

Mängd

Varje typ av Potentilla behöver individuell vård och ett balanserat vitamintillskott. Om trädgårdsmästaren hade fel när han bestämde sortens växt, kan felaktig vård av den leda till torkning, ruttnande eller död av rötter och löv.

Reproduktionsmetoder

Hittills används endast två metoder för reproduktion av Potentilla: frö och vegetativ (avledning, sticklingar, dela busken). Var och en av dem används för reproduktion av en viss mängd Potentilla och kräver olika ansträngningar och tidskostnader från trädgårdsmästaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

I det här fallet har trädgårdsmästaren 2 alternativ - han kan direkt plantera frön i marken, där de kommer att växa konstant, eller odla friska och starka plantor från frön för deras fortsatta plantering på platsen.

Bild
Bild

För att plantera frön direkt i marken rekommenderas att välja mitt eller tidig höst . Under vintern kommer fröna att genomgå en naturlig skiktningsprocess. I detta fall kommer växtspiror att dyka upp under de första varma dagarna på våren, när snön har smält helt.

Denna metod anses vara den enklaste, men under vinterperioden kan många av plantans frön ruttna eller frysa i marken.

Om du bestämmer dig för att odla Potentilla plantor hemma, bör följande rekommendationer hjälpa dig

  • Frön sås bäst i februari. När du förbereder jordblandningen för plantering är det inte nödvändigt att använda något speciellt gödningsmedel. Cinquefoil är mycket lojal även till jordar som inte är rika på vitaminer, så ett vanligt substrat för inomhusväxter är lämpligt här.
  • Efter att ha valt en lämplig behållare (plast eller trä), kläd botten med ett tunt dräneringsskikt för att avlägsna fukt. Krossad sten eller expanderad lera används som dränering.
  • Lägg underlaget i ett jämnt lager i en behållare och gör flera längsgående spår i marken. Sedan vatten och, efter att vattnet har absorberats, så fröna i spåren.
  • För att skapa ett gynnsamt mikroklimat uppifrån bör behållaren täckas med en plastpåse eller film som låter ljus passera igenom.
  • Se till att temperaturen alltid hålls på 15-18 grader i rummet där behållaren med plantor finns.
  • Vänta tills groddarna har 2 fulla löv och plocka sedan. Oftast använder trädgårdsmästare plastkoppar eller torvkrukor för detta.
  • På senvåren eller försommaren bör plantor planteras på en permanent plats och vattnas väl. Vid vinterns början tar unga växter skydd, även om Potentilla -sorten är känd för sin frostbeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativt

Var och en av de vegetativa förökningsalternativen innebär en viss tid för plantering. Till exempel, om detta är en uppdelning av Potentilla -busken, rekommenderas det att utföra det tidigt på våren eller hösten. Att samla friska och starka sticklingar är bäst under sommarens första månader, detsamma gäller borttagningen.

Bild
Bild

Dela busken

Denna procedur kan endast utföras med buske cinquefoil över 4 år gammal. Växten ska grävas noggrant och sedan sköljas rötterna noggrant . Med en skarp trädgårdskniv ska du dela busken i flera fullfjädrade grenar med rötter, medan var och en av dem ska ha minst 3 knoppar. För att nya buskar bättre ska klara plantering och snabbt slå rot på en ny plats, bör deras rötter behandlas med en rotbildningsstimulator. Buskar bör planteras på ett avstånd av minst 30 cm från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För denna metod är endast gröna och starka grenar av Potentilla från toppen av stammen (och minst 10 cm i längd) lämpliga. Alla blomställningar på skärningen bör tas bort - de kommer att kräva mycket energi och fukt för att bilda rötter. Sticklingar kan planteras i separata behållare av perlit, eller planteras i ett öppet område och täckas med burkar eller flaskor . Det kan ta från 1 till 2 månader att bilda fullvärdiga rötter - under denna tid bör trädgårdsmästaren regelbundet spruta växten och klippa av de blommande knopparna.

För vinterperioden bör sticklingar täckas om du planterar dem i öppen mark.

Bild
Bild

Avledning

För denna metod behöver du en frisk och stark kvist från en redan mogen buske. Gör ett litet snitt på grenen, sänk den sedan till marken, förstärk den med en hårnål och strö över snittet med jord … I det här fallet bör de första rötterna bildas i slutet av sommaren. Separera skikten från moderplantan tidigt till mitten av hösten och transplantera sedan till en annan plats.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Idag används Potentilla mycket aktivt i utformningen av landskapsdesign i både stads- och privata områden. Människor uppskattar denna växt för dess opretentiösa vård, ljusa och rika blomställningar, samt tolerans mot alla väderförhållanden.

Bild
Bild

Varianter av att använda Potentilla i utformningen av en sommarstuga, trädgård eller grönsaksodling

  • Som en häck . I detta fall används denna växt för att markera gränserna för ett visst dekorativt föremål. Oftast verkar trädgårdsvägar, lusthus eller trottoarkanter i sin roll. Tänk på att dessa växter växer ganska mycket, så de bör planteras på ett avstånd från vägen.
  • Nära klippträdgården . Alpina rutschbanor är en populär dekoration av privata territorier idag. Vanligtvis används barrträd för växtfyllning av sådana föremål. Cinquefoil, å andra sidan, kan skapa en trevlig kontrast mot bakgrunden av sådana växter och dekorativa stenar.
  • Tillägg till blomsterträdgården . Cinquefoil passar bra till nästan alla trädgårdsväxter. I vissa fall, särskilt om platsen är dekorerad med barrträd, kan Potentilla fräscha upp blomsterträdgården och bli centrum för hela blomsterbädden.
  • Bredvid en dekorativ damm . I sin naturliga miljö föredrar skogsfilm att växa nära vattendrag. Denna plats ger växten nödvändig fukt under torra årstider. Samma teknik kan användas i privata områden.

Rekommenderad: