Haworthia Cooper: Egenskaper, Plantering Och Vård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Haworthia Cooper: Egenskaper, Plantering Och Vård Hemma

Video: Haworthia Cooper: Egenskaper, Plantering Och Vård Hemma
Video: How To Grow Haworthia At Home 2024, Maj
Haworthia Cooper: Egenskaper, Plantering Och Vård Hemma
Haworthia Cooper: Egenskaper, Plantering Och Vård Hemma
Anonim

Miniatyrsuckulenta växten Haworthia Cooper, ofta kallad truncata, består av flera rosetter och når en längd av 7-8 cm. Bladen är korta och köttiga, något genomskinliga vid spetsarna. Med hjälp av ett sådant transparent "fönster" absorberar växten ljus. Växtstammen är antingen kort eller frånvarande, och de fylliga bladen ger växten en tillförsel av vatten.

Bild
Bild

Växten är ganska opretentiös, och därför mycket populär, delvis på grund av dess ovanliga utseende. För detta kallas trunkata ofta för "levande sten". Många trädgårdsmästare inkluderar denna växt i en mängd olika landskapsdesigner.

Bild
Bild

Planterings- och avelsregler

Haworthia Cooper är inte alltför nyckfull när det gäller plantering, så det finns många sätt att plantera den. Den planteras med sidoskott, bebisar, ett blad och naturligtvis frön.

Det är nödvändigt att plantera kooperns haworthia i små runda krukor. Plattare alternativ med bra dränering bör föredras. Du bör inte plantera växten i fyrkantiga krukor, eftersom trunkata inte gillar överflödigt vatten, och om jorden är för våt börjar bladen ruttna.

För att plantera en växt används vanligtvis en speciell jord för succulenter . Men det bästa alternativet skulle vara att göra jorden för hand. För produktion är det nödvändigt att blanda sand, lertorv och lövjord, och för att överflödig fukt inte ska dröja kvar i jorden är det nödvändigt att tillsätta ett ämne med en absorberande effekt, till exempel tegelflis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beredningen av krukan för plantering av trunkata måste också utföras i enlighet med reglerna . En dräneringsblandning hälls på botten av krukan, sedan strös den med en liten mängd jord, en skott placeras i mitten, sedan är den helt täckt med jord och vattnas. Marken måste pressas ner lite.

Bild
Bild

För att reproducera en saftig med hjälp av laterala skott är det nödvändigt att skära av skottet från roten och placera det i något slags växthus - en platt behållare med ett fuktigt underlag. Metoden för reproduktion av barn liknar den föregående - skottet med små rötter kommer lätt att slå rot.

Bild
Bild

För möjligheten att föröka haworthia med ett blad måste du klippa av bladet och lägga det på en varm plats i ett par dagar . Arket måste definitivt torka ut. Efter torkning måste bladet läggas i sanden, täckt något, vilket ger en växthuseffekt. När de första tecknen på rotbildning blir märkbara måste trunkaten transplanteras i jorden.

Bild
Bild

Att plantera en saftig med frön är en ganska mödosam, men ganska genomförbar process . Du bör börja med att förbereda en speciell jord - jord för succulenter, dolomitmjöl är också användbart. Fyll platta behållare med underlaget och lägg fröna, tryck lite i det. Täck behållare med frön med plastfolie och placera på en mörk, varm plats tills de första skotten visas. Så snart skotten av Haworthia Coopers saftiga dyker upp måste de säkert placeras i ett rum med starkt eller artificiellt ljus. Under konstgjord belysning måste trunkata plantor ha växthusförhållanden. Planter bör planteras mycket noggrant.

Bild
Bild

Marken för plantering måste vara torr.

Växer hemma

Med rätt vård glädjer exotiska Cooper's Haworthia ögat länge med sin skönhet och unikhet. Med förbehåll för enkla regler som säkerställer korrekt vård hemma, kommer anläggningen att locka entusiastiska blickar från inte bara hushåll utan även gäster. Dessutom avger en termofil växt positiv energi.

Bild
Bild

I naturen tolererar Trunkata inte den stekande solen, så den föredrar att växa i skuggan av buskar eller högt gräs . Därför bör hemsjukvården vara så nära den naturliga miljön som möjligt. Ett fönster som ligger på östra eller västra sidan kommer att ge den nödvändiga belysningsnivån för Cooper's Haworthia, men fönstret på den mörkare nordsidan, om det inte dödar växten, kommer definitivt att beröva den sofistikerade trunkata dess attraktivitet.

Lufttemperatur och luftfuktighet är också extremt viktiga för Haworthia Coopers saftiga . Ursprungligen från Afrika tolererar trunkata torr luft väl, därför är det inte nödvändigt att spraya den. Men temperaturen ska inte vara för hög eller låg. På sommaren känns Cooper's Haworthia bra vid en temperatur på +25 grader Celsius. På vintern, tvärtom, kan lufttemperaturen inte överstiga +15 grader, eftersom trunkata bör vara i ett viloläge under denna period.

Bild
Bild

Anläggningen har sin egen vattenförsörjning, så Cooper's Haworthia är inte rädd för torka, tvärtom gillar den inte för våt mark . På sommaren är det nödvändigt att vattna trunkata i genomsnitt en gång i veckan, men bara om jorden är torr. Vatten för att vattna växten måste försvaras, temperaturen måste vara rumstemperatur, du kan inte använda vatten direkt från kranen. På vintern, under vinterdvala, är det bättre att inte störa växten igen, därför är det också nödvändigt att vattna trunkata sällan och alltid med kallt vatten (temperaturen är inte högre än +14 grader), en gång i månaden kommer vara nog.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att trimma bladen på den saftiga trunkaten, men om du verkligen vill ge en snygg dekorativ form måste du göra det extremt noggrant.

Om växten behöver utfodring, är haworthia cooper's saftiga väl lämpade för specialmatning för kaktusar respektive succulenter. Hemmagjord matning som ger hemtjänst måste nödvändigtvis innehålla fosfor och kalium . Du bör inte använda kväve som överdressing för trunkata, växten tolererar inte detta element väl. All utfodring bör utföras på sommaren.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots sin anspråkslöshet kan Cooper's Haworthia ibland bli sjuk om inte alla villkor är uppfyllda i sin miljö.

Till exempel, om du inte gödslar en saftig eller omvänt applicerar ett överskott av gödselmedel, kan växtens löv ändra färg. De kommer att börja ruttna vid låg temperatur och luftfuktighet, och hög temperatur och torr luft kommer att få löv att torka och krulla. Dessutom kommer bladen att vissna om inomhusluften är för fuktig.

Även med den mest noggranna vården är trunkaten inte skyddad från påverkan av olika skadedjur

  • Skedan gräver ner i bladen och stjälkarna av Haworthia cooper succulent och livnär sig på plantans saft. En betydande population av skadedjur kan till och med döda stammen.
  • Mjölken, även kallad hårig löss, lämnar på växten en flytning som liknar bomullsull, vilket får Coopers haworthia att börja göra ont och helt stoppa tillväxten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella insekticider används för att bekämpa skadedjur . Bearbetningen av Haworthia Coopers saftiga utförs två gånger, strikt efter instruktionerna. Om skadedjur lyckades komma in i rotsystemet måste du ta bort växten från jorden, skölja rötterna och behandla den noggrant med ett insektsmedel och sedan transplantera trunkata i en ny kruka med färsk jord.

Rekommenderad: