Vad är En Kaktus? Hur Skiljer Det Sig Från En Saftig? Träd Eller Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är En Kaktus? Hur Skiljer Det Sig Från En Saftig? Träd Eller Blomma?

Video: Vad är En Kaktus? Hur Skiljer Det Sig Från En Saftig? Träd Eller Blomma?
Video: Kaktusar -så får du de att blomma! Ät en kaktus och odla utomhus 2024, Maj
Vad är En Kaktus? Hur Skiljer Det Sig Från En Saftig? Träd Eller Blomma?
Vad är En Kaktus? Hur Skiljer Det Sig Från En Saftig? Träd Eller Blomma?
Anonim

Under de senaste åren har det varit en kraftig ökning av kärleken till kaktusar bland våra landsmän. Det finns en uppfattning att de absorberar skadlig strålning från datorer, desinficerar luften, normaliserar mikroklimatet - det här är en stor vanföreställning, faktiskt, nära datorn kommer ditt gröna husdjur helt enkelt att blekna långsamt, eftersom det kommer att börja uppleva en akut brist av ljus, vatten och näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Morfologi

Forskare tror att de första kaktusarna dök upp på de amerikanska kontinenterna, där de under många årtusenden anpassade sig till de befintliga klimatförhållandena och anpassade dem till deras utseende och särdrag hos metaboliska processer. Det finns inga fler växter i världen som, liksom kaktusar, skulle kunna samla vatten och använda sina reserver i många år.

Anpassningen av en kaktus i en torr öken är särskilt svår - för att minimera förbrukningen av fukt i sina vävnader har kaktusar anpassat sig för att växa en ganska tät hud och cellsaften som frigörs under fotosyntesen har en viskös struktur, vilket gör att växt för att bibehålla en optimal balans mellan vatten och salt. Forskare har fortfarande inte enighet om kaktusernas ursprung, men detta hindrade inte uppfödare från att utveckla många nya sorter som är ganska lätta att odla och odla hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, när vi pratar om kaktusar, föreställer vi oss omedelbart en sfärisk växt med taggar, som kan sätta i ett tillstånd av ångest de flesta mödrar till busiga barn och husdjursägare. Men i praktiken förvånar växten bokstavligen med en mängd olika storlekar och former. Och förresten, taggar är inte alls ett obligatoriskt attribut för kaktusar. I naturen finns det exemplar, till exempel Rebutia, vars gröna del är helt slät.

Formen på stammen är oftast sfärisk, liksom cylindrisk, skivformad eller ljusformad . Mindre ofta kan du hitta atypiska sorter - crested, som visas som ett resultat av tillväxten av den apikala tillväxtpunkten och också monströs, i det här fallet har växten ett ganska stort antal laterala skott. Orsakerna till uppkomsten av sådana former har ännu inte fastställts. Vissa arter kan till och med ha en trästam och lövverk av den vanligaste typen.

Kaktusar kännetecknas av en långsam tillväxt, men deras livslängd är extremt hög - i naturen finns det växter som lever även i flera hundra år, den kortaste livslängden är 10 år, vilket är kännetecknande för kaktusar av Freiley -släktet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två huvudtyper av kaktusar.

Öken

I den överväldigande majoriteten av sådana växter utför stammen funktionen som en vattenreservoar, fotosyntes utförs också här, dock enligt en ganska ovanlig mekanism: kolsyran binds i bladen före de allra första solstrålarna visas, och under dagen tar det en aktiv del i produktionen av nödvändiga näringsämnen.

Vanligtvis är stammarna av ökenvarianter ribbade tack vare denna struktur kan växten ändra sina dimensioner beroende på mängden vatten och även skapa en ljus nyans som skyddar dem från överhettning.

Rotsystemet är av en yttyp, som gör att vatten kan absorberas från det övre lagret av jorden, som fuktas av dagg, dimma och ibland regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tropiska kaktusar

Dessa växter är infödda i Sydamerika, där de lever i vintergröna heta skogar. Det är därför de är mycket mer varma och vattenälskande. I de flesta fall blir sådana kaktusar epifytter, det vill säga de växer på vissa andra växtarter. Som regel har de långa hängande stjälkar och tunna, mjuka och ibland helt osynliga för nålarnas öga.

Ett särdrag hos sådana växter är förmågan att bilda luftrötter, som används för att fånga upp vatten från luften och fästa vid trädens bark.

Bild
Bild

Hemma odlas mestadels ökenarter, som inte kräver särskild vård. Oftare än andra, i lägenheter och kontor kan du hitta Hymenokallis kaktusar, liksom Acantokalycium och Echinofossulocactus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en saftig?

Många tror att kaktusar och succulenter är identiska begrepp. Detta är inte helt sant. Faktum är att termen "saftig" betyder alla växter som har anpassat sig till levnadsförhållanden i en torr miljö. Samtidigt kan sättet de ackumulerar vatten vara mycket olika - vissa har nästan inga löv och ackumulerar fukt i stjälkarna, medan andra tvärtom är bokstavligen täckta med köttiga, ganska stora blad.

Det andra särdraget hos succulenter är ett tätt lock av matt hår, taggar eller borst, som effektivt skyddar växten från direkt solljus och torr vind . I enlighet med dessa egenskaper kan absolut alla kaktusar tillskrivas succulenter. Skillnaden mellan kategorierna är att förutom kaktusar klassificeras även andra kategorier av växter som succulenter - aloe, Kalanchoe, Crassula, Haworthia och liknande.

Med andra ord, varje kaktus är en saftig, men inte varje succulent är en kaktus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelning i naturen

Som redan nämnts anses Nord- och Sydamerika vara kaktusers hemland, men i naturen kan de också hittas i vissa andra delar av världen. Till exempel växer vissa sorter av dessa växter i europeiska länder, liksom i Medelhavet. I de afrikanska tropikerna och skogarna på Madagaskar kan du ofta hitta kaktusar av en mängd olika arter och former. Nyligen har dessa exotiska växter odlats i de södra regionerna i vårt land och som växthusgrödor i norr.

Ofta blir dessa ovanliga representanter för floran ett typiskt inslag i landskapet i området och svåra att utrota sorter . Till exempel bor prickiga päron på den australiensiska kontinenten, och i Amerika finns kaktusar allestädes närvarande i ett stort territorium från 56 parallella nordliga breddgrader till 54 parallella söder. Bara i Mexiko kan du hitta cirka 1000 av världens 2000 sorter av kaktus. Dessutom finns sådana succulenter i närheten av Jalta och på Krim.

Vissa sorter växer i regioner med ett mycket strängare klimat - till exempel växer mörka prickiga prickar även i Astrakhan -regionen, där den lätt tolererar temperaturer ner till minus 19 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

Det finns en hel del myter i samband med kaktusar. Låt oss försöka ta reda på tillsammans var sanningen är, och var är den allmänna vanföreställningen.

Kaktusar är invånare i den torra öknen, de är rädda för överflödig fukt . För det första behöver absolut alla växter, särskilt i tillväxtstadiet, vatten och kaktusar är inget undantag. De behöver det för mat, liksom för att kyla de gröna delarna, som utförs tack vare avdunstning. Och för det andra är inte alla sorter torrälskande. Det finns sorter som behöver fukt inte mindre än alla andra inomhusblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktusar blommar bara en gång i livet och dör sedan . Detta uttalande är helt oförenligt med det verkliga läget, en kaktus kan blomma åtminstone varje år utan minsta skada på sig själv. Förtäring uppstår endast när för många frukter bildas på den.

Om detta händer bör du plocka en liten del av bären direkt efter äggstocken.

Bild
Bild

Kaktusar kan bara växa och utvecklas i direkt solljus . Detta är verkligen fallet. Tack vare forskarnas långsiktiga arbete var det möjligt att utveckla sorter som kan odlas under inomhusförhållanden, men ändå är full utveckling endast möjlig med en stor mängd sol och en optimal belysningsnivå. Endast ett litet antal sorter kräver ljusdämpning, men även de behöver ljus.

Det är därför som alla ägare som placerar sina taggiga husdjur i vardagsrummets djup, på hyllor och i mörka norra kontor helt enkelt dödar dem långsamt.

Bild
Bild

Kaktusar kräver värme året runt . Nej, det är inte så. Varje kaktus behöver vila och absolut vila för att få styrka för ny tillväxt. Det är möjligt att ge optimala förutsättningar för detta endast med kallt och torrt innehåll under vintersäsongen.

Vintrar är inte bara nödvändiga för fuktälskande arter som är infödda i tropiska skogar.

Bild
Bild

Ju oftare ägarna tittar på kakutorna, desto snabbare växer de . Denna tro tillhör kategorin mystisk, men den har en mycket verklig grund. Om du ständigt tittar på dina gröna vänner kommer du att kunna märka i tid alla tecken på deras ohälsa - till exempel förlust av rötter, ett sår eller en attack av skadedjur - som du vet, alla växtsjukdomar som upptäcks i de tidiga stadierna är framgångsrikt korrigerade.

Bild
Bild

Ju mindre du rör vid kaktusar, desto bättre växer de . Detta är perfekt sanning. Många amatörblomsterodlare börjar när de köper en ny kaktus ordna om den från plats till plats och väljer den bästa platsen i rummet. Men i det här fallet befinner sig växten, som inte har tid att vänja sig vid ett livsmiljö, omedelbart i andra, som ett resultat - kaktusen upplever stress, fäller törnen och börjar blekna.

Bild
Bild

Ju mindre en plant transplanteras, desto bättre växer den . Detta är en vanlig men extremt farlig missuppfattning. Kaktusar behöver en årlig transplantation, det stimulerar ökad rotbildning och stamtillväxt och låter dig också skapa förutsättningar där växten får alla de näringsämnen som är nödvändiga för utveckling i sin helhet.

Bild
Bild

Riklig utfodring orsakar frekvent blomning av kaktusen . Inte sant. Alla växter, inklusive en kaktus, befruktas endast i den utsträckning de behöver, och i detta fall är de mycket lägre än lövfälliga motsvarigheter.

Det bör noteras att kaktusar inte dör av underfoder, men ett sådant resultat är ganska verkligt från överbefruktning - dessa husdjur är helt enkelt inte anpassade till sådan utfodring.

Bild
Bild

Kaktusar med hög tillväxthastighet dör snabbt . Men detta är sant. För snabb tillväxt, orsakad artificiellt, till exempel vid användning av hormonella ämnen, leder till ett svagt motstånd hos blomman mot infektioner och attacker av skadedjur. Sådana kaktusar har ganska dålig pubescens och en mycket lös stjälk, så du bör inte stimulera tillväxten av denna växt, den ska utvecklas i sitt eget läge.

Bild
Bild

Om kaktusen inte börjar växa under den varma sommaren kan den dö på vintern . Faktum är att om en kaktus inte växer, är den redan delvis död, men vissa sorter kan överleva i en sådan halvdöd form i flera år.

För att rädda ditt husdjur bör du först och främst ta reda på vad som är orsaken till tillväxtstopp: i de flesta fall beror problemet på förlust av rötter och ett komplex av snabba återupplivningsåtgärder måste vidtas.

Bild
Bild

För att din kaktus ska glädja dig i många år behöver du inte vara rädd för att ta den i dina händer, ta hand om den, transplantera, röra vid och bada den. Ingen uppfödare kommer att uppnå någon framgång om han håller sina växter med rädsla - bara för att inte injicera.

Kaktusar kräver kärlek och respekt.

Rekommenderad: