Hur Matas Ficus? Vilka Gödningsmedel Kan Du Mata Honom På Vintern Hemma? Instruktioner För Användning Av Gödselmedel Bona Forte M.fl

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Ficus? Vilka Gödningsmedel Kan Du Mata Honom På Vintern Hemma? Instruktioner För Användning Av Gödselmedel Bona Forte M.fl

Video: Hur Matas Ficus? Vilka Gödningsmedel Kan Du Mata Honom På Vintern Hemma? Instruktioner För Användning Av Gödselmedel Bona Forte M.fl
Video: Як виростити лохину і заробити на цьому. Коротка відео інструкція по вирощуванню лохини 2024, Maj
Hur Matas Ficus? Vilka Gödningsmedel Kan Du Mata Honom På Vintern Hemma? Instruktioner För Användning Av Gödselmedel Bona Forte M.fl
Hur Matas Ficus? Vilka Gödningsmedel Kan Du Mata Honom På Vintern Hemma? Instruktioner För Användning Av Gödselmedel Bona Forte M.fl
Anonim

För aktiv tillväxt och hälsosam utveckling av ficus måste den regelbundet förses med ytterligare näringsämnen. Gödsel kan hjälpa till att ge växten tillräcklig näring. Toppdressing kan köpas i butiken, och du kan också använda hemgjorda gödningsmedel.

Vad är toppdressing till för?

Även jorden, som är mycket rik på fördelaktiga föreningar, försvagas ganska snabbt. Högkvalitativ och snabb matning stimulerar kulturen att växa, ökar den gröna massan, behåller färgens saftighet på önskad nivå, ökar ficusens immunitet mot sjukdomar och skadedjur … För att blomman alltid ska förbli i ett friskt tillstånd måste den förses med kväve, fosfor, kalium, magnesium, zink, järn, koppar, mangan och molybden. Alla dessa makro- och mikroelement kan innehållas både i sammansättningen av butiksspecialiserade blandningar och erhållas genom användning av folkrecept.

I naturen lever ficus i tropikerna och subtropen. Klimatet i dessa zoner skiljer sig från ryska förhållanden, och därför är vården av växten på vintern och sommaren mycket annorlunda.

När blomman går in i viloläge på vintern behöver den måttlig vattning utan tillsats av gödningsmedel.

Du kan märka bristen på gödselmedel i ficus genom följande tecken:

  • växttillväxt hämmas;
  • stammen och processerna sträcks, blir tunna;
  • bladens turgor reduceras, fläckar visas på dem, grönskans färg blir matt;
  • olika sjukdomar dyker upp.
Bild
Bild

Hur matas växten?

Alla gödningsmedel kan delas in i flera kategorier.

  • Mineral … Kväve, kalium, fosfor är huvudkomponenterna för en framgångsrik utveckling av alla inomhusväxter. Utan dessa ämnen växer blomman dåligt, ger inte nya löv, ser utmattad och blek ut. För god näring används torra former (pulver, granulat, tabletter), vätska (lösningar), förlängda (speciella pinnar som läggs under rötterna).
  • Organisk … Källor till sådana gödningsmedel omger oss i naturen, det finns en stor variation av dem, därför är det lättast att förse ficus med denna typ av utfodring. Det är dock viktigt att korrekt observera proportionerna, ta hänsyn till appliceringstiden och plantens livstid.

Om trädgårdsmästaren är mer benägen att lita på folkliga metoder kan du använda flera typer av förband.

Humusdjur

Det är ett organiskt gödningsmedel som innehåller kväve. Det kan erhållas från fågelspillning … Du kan inte mata växten med spillning i ren form, så att de skadliga elementen i den inte bränner provet. Det är nödvändigt att späda ut spillningen med vatten.

Kycklingskräp anses vara mer föredraget för ficuses jämfört till exempel med ko -gödsel. För att få flytande gödselmedel, lösa upp 3 gram spillning i 1 liter vatten och vattna blomman med den resulterande produkten.

Om det inte fanns några fjäderfäavfallsprodukter, är det också tillåtet att använda avfall från kor, hästar, getter, men i detta fall krävs 10 gram av ämnet per 1 liter vatten.

Bild
Bild

Humusgrönsak

Han är löv ruttnade tillsammans med jorden … Ett sådant verktyg innehåller också tillräckligt med kväve och andra näringsämnen, och dessutom är det inte svårt att få gödsel. För att förbereda det 100 gram torv kombineras med 1 liter vatten.

Nässla

För ficus är detta alternativ användbart eftersom det innehåller en stor mängd kolhaltiga föreningar och kväve. För att förbereda det måste du samla grenarna före bildandet av frön, fyll dem med vatten och insistera i 2 veckor under lock . Lösningen är klar om den börjar jäsa och är täckt med skum. Detta medel måste spädas med vatten i proportionerna 1: 10 före användning.

ravsyra

Det är ett organiskt gödningsmedel som finns i apoteket i pillerform . Funktionsprincipen för verktyget är att den tillåter växten att kvalitativt tillgodogöra sig näringsämnen från jorden. För att förbereda det 1 gram bärnstenssyra löses i 1 matsked vatten.

Rotförband rekommenderas en gång om året, för att förebygga sjukdomar och skydda mot insekter, kan denna lösning periodiskt sprutas med ficus.

Bild
Bild

Träaska

Det är en organisk substans som innehåller rikliga mineraler. Lämplig för utfodring både rot- och bladmetod . Rotbefruktning tillämpas vid planerad transplantation. För att göra detta späds 1 matsked aska i 1 liter kokande vatten och lämnas i en vecka, omrör blandningen en gång om dagen. Därefter hälls jorden under roten med en lösning.

Bladmetoden innefattar dammteknik … Ask förhindrar bakterier och parasiter från att starta upp, säkerställer stark och riklig lövverkstillväxt . Det rekommenderas att befrukta ficus tidigt på våren eller hösten.

Avfall

Detta är det mest ekonomiska och prisvärda alternativet för organisk gödsel. Flera populära recept är populära.

  • Du måste lösa upp 40 g vanligt socker i 1 liter vatten . Marken vattnas med denna komposition. Ett ännu mer effektivt alternativ är att strö socker på jorden och sedan hälla lite EO på toppen. En naturlig kemisk reaktion kommer att öka effekten av sockerkristallerna. Glukos gör att växten mer fullt ut kan tillgodogöra sig näringsämnen från jorden.
  • Kaffesump lite efter lite läggs det till behållaren där kulturen växer och blandas med jorden. Lämna inte ett översta lager kaffe eftersom det kommer att locka till sig oönskade insekter. Detta gödningsmedel hjälper till att lossa jorden, vilket gör att rötterna kan andas luft fritt. Det rekommenderas att tillsätta dolomitmjöl till kaffe för att förhindra att försurningen av jorden överhärdas av tjockleken.
  • En effektiv toppdressing är tebryggning . Det är viktigt att bara använda nyligen använt svart te. Växtbaserade, frukt eller gröna sorter fungerar inte. Använd inte färskt te heller, det är för aggressivt.
  • Grönsaksavfall - en befruktningsmetod som trädgårdsmästare har känt länge. Dessa inkluderar bananskal, lökskal och potatisskal. Avfallet krossas och insisteras i flera dagar.

För att undvika misstag vid applicering av toppdressing är det viktigt att veta om de så kallade gödningsmedel. Till exempel, jäst … De aktiverar jordorganismernas arbete, men det är i fallet med ficus att jäst kommer att ge mer skada än nytta för växten, eftersom detta medel försurar jorden, blir en källa till spridning av förorenande bakterier.

Använd inte apelsinskal eftersom oljorna de innehåller kan skada jorden och blomman. Många trädgårdsmästare använder äggskal för växtnäring för att förse kulturen med kalcium - slösa inte tid, ficus behöver inte kalcium.

Bild
Bild

Var försiktig med en lösning av kaliumpermanganat: i fel koncentration kan det framkalla växtskador.

När det gäller köpta blandningar bör ägare till ficuses vara uppmärksamma på flera komplex.

Bona forte … Alla spårämnen i denna blandning finns i en kelatform, vilket säkerställer deras högkvalitativa assimilering och långvariga verkan. Blandningen regenererar försiktigt jorden, ökar växtens immunitet. Under påverkan av befruktning ackumuleras de nödvändiga elementen gradvis, så att blomman alltid får den nödvändiga näringen.

Enligt instruktionerna uppnås produktens största effektivitet genom en kombination av rot- och bladförband. För bevattning späds 10 ml av kompositionen i 1,5 liter vatten, för sprutning reduceras dosen till 5 ml. Den färdiga blandningen kan förvaras i två veckor innan nästa utfodring.

  • " Blommans himmel ". Det noteras att blandningen börjar verka ganska snabbt, ficusens tillväxt aktiveras, bladen får en rik färg, växten utvecklas korrekt. Användarvänlighet uppnås tack vare närvaron av en mätkopp. Beredning av en portion: 10 ml av produkten kombineras med en liter vatten. Både rot- och bladmatning är möjlig.
  • Agricola ger växten kväve, fosfor, kalium. Alla ämnen finns i en kelatform, på grund av vilken smältbarheten av näringsämnen ökar, immuniteten stärks, växten börjar mer uthålligt utstå olika negativa fenomen. För att förbereda lösningen, rör om 5 ml av blandningen i en liter vatten och vattna växten en gång var tionde dag. För bladmatning kombineras 5 ml av läkemedlet med 2 liter vatten, sprutning utförs en gång varannan vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt och matningsmetoder

Vår och sommar - det här är den tid då ficus mest allvarligt behöver högkvalitativt gödselmedel. Under dessa månader är det nödvändigt att mata grödan varannan vecka. Det rekommenderas att använda komplexa mineralblandningar som innehåller kväve, fosfor, kalium.

Den rätta sammansättningen ger aktiv tillväxt och vackert utseende av blomman … Gödsla jorden med en flytande form efter vattning. Det vill säga när man vattnar tidigt på morgonen utförs utfodring på kvällen eller efter en dag.

Det rekommenderas att mata ficuses på våren. biologiska föreningar t ex kycklingspillning. Socker kan appliceras en gång i månaden för att hjälpa till att växa tillbaka. På vintern lövande sorter behöver inte befruktas, och de som inte flyger runt matas varje månad.

En viktig regel: befrukta inte ficus efter transplantation … Mineral och organiska ämnen kan ha en skadlig effekt på försvagade rötter som ännu inte hunnit anpassa sig till nya förhållanden. Endast en månad eller till och med två efter transplantationen är den första utfodringen tillåten.

Ett tecken på framgångsrik anpassning av ficus till det nya landet är utseendet på unga löv - det betyder att matningen kan återupptas.

Bild
Bild

Floristtips

Erfarna ficusägare ger nybörjare och amatörer ytterligare tips för att odla denna gröda:

  • trots effektiviteten hos folkmetoder är det bättre att föredra industrigödsel;
  • med kommersiella blandningar, späd dem i mindre proportioner än vad som anges i instruktionerna, vilket undviker ett överskott av spårämnen, men ger växten en tillräcklig mängd näringsföreningar;
  • för att inte sluta mata för vintern är det möjligt att ge växten samma förhållanden som på sommaren: behåll samma temperatur i rummet, bibehåll fuktigheten, använd konstgjorda enheter för att lämna samma dagsljus, men även i detta fall minskas frekvensen och mängden gödningsmedel med 2 gånger;
  • bara friska exemplar behöver befruktning: försvagade, livlösa ficuses kan inte absorbera de föreslagna ämnena, så de bör matas först efter återhämtning.

Rekommenderad: