Arbetsstorleken På Det Profilerade Arket: Bredd Och Längd. Hur Bestämmer Man Arbetsbredden På Ytan På Wellpappet? Vad är Takplattans Effektiva Yta?

Innehållsförteckning:

Video: Arbetsstorleken På Det Profilerade Arket: Bredd Och Längd. Hur Bestämmer Man Arbetsbredden På Ytan På Wellpappet? Vad är Takplattans Effektiva Yta?

Video: Arbetsstorleken På Det Profilerade Arket: Bredd Och Längd. Hur Bestämmer Man Arbetsbredden På Ytan På Wellpappet? Vad är Takplattans Effektiva Yta?
Video: genomgång s 100 101, längd bredd och höjd 2024, Maj
Arbetsstorleken På Det Profilerade Arket: Bredd Och Längd. Hur Bestämmer Man Arbetsbredden På Ytan På Wellpappet? Vad är Takplattans Effektiva Yta?
Arbetsstorleken På Det Profilerade Arket: Bredd Och Längd. Hur Bestämmer Man Arbetsbredden På Ytan På Wellpappet? Vad är Takplattans Effektiva Yta?
Anonim

Professionell plåt är ett av de mest efterfrågade materialen inom konstruktion. De unika egenskaperna tillåter användning av wellpapp i olika branscher. Ark används för att ordna staket, tak.

När du väljer rätt material för ytbehandling är det viktigt att inte bara överväga egenskaper och färg utan också dimensioner . Det är värt att studera mer detaljerat frågan om arbetsdimensionerna för det profilerade bladet.

Bild
Bild

Vad det är?

Profilerad plåt blev populär på byggmarknaden för inte så länge sedan, men det var han som bidrog till förskjutningen av skiffer. Fördelen med profilerade ark är enkel installation och drift, liksom höghållfasta indikatorer. Förutom, tillverkare producerar profilerade ark i olika storlekar, vilket gör att du kan välja material i enlighet med byggarbetsplatsens krav.

Dimensionerna på den målade wellpapp för taket eller staketet är olika. Samtidigt syns skillnaden inte bara i parametrarna för den färdiga produkten, utan också i de tekniska egenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje ark är tillverkat i enlighet med kraven i GOST, på grund av vilket det slutliga golvet har olika indikatorer:

  • våghöjd;
  • längd;
  • bredd.

Det mest efterfrågade idag är ett takprofilerat ark med en längd på 0,5 till 8 meter. Det exakta värdet bestäms av takets dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att hitta ett lämpligt material rekommenderas att använda termen "arbetsbredd" på wellpapp. Det är anmärkningsvärt att det skiljer sig från den totala bredden, eftersom plåtarna överlappar varandra under installationen av staketet eller installationen av taket. Som ett resultat reduceras arbetsbredden med cirka 4-8 cm - en eller två vågor.

Att veta arbetsbredden är avgörande för att kunna beställa den exakta mängden material för takläggning eller annat arbete

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestämmer man mått?

För korrekt val av wellpapp för staket eller tak är det först och främst nödvändigt att bestämma dimensionerna på den framtida strukturen. Så, i fallet med ett staket måste du först mäta avståndet mellan stöden och beräkna platsens yta . Detta tillvägagångssätt kommer att möjliggöra mer ekonomisk användning av material, vilket gör det möjligt att undvika rester.

Tillverkare tillverkar främst standardstorlekar av profilerade ark - det här är de mest efterfrågade produkterna . I vissa fall kan du dock kontakta företaget för att beställa tillverkning av wellpapp av godtycklig längd och bredd.

Bild
Bild

Förutom dessa två parametrar måste våghöjden också beaktas. Ju smalare det är, desto mindre användbart område kommer att läggas på överlappande ark.

Som ett resultat kommer kostnaden för att bygga ett staket eller installera ett tak också att minska

Om du inte självständigt kan bestämma storleken på det profilerade arket kan du vända dig till specialister för att få hjälp. Mästare kommer inte bara att ge råd om beräkningen av arkstorlekar, utan hjälper också till att välja rätt material.

Bild
Bild

Beräkning av wellpappets arbetsområde

För att ta reda på hur man korrekt bestämmer antalet profilerade ark är det nödvändigt att överväga två beräkningsalternativ: för staketet och taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Staket

Till exempel måste du bygga ett staket för att omsluta en yta på 87 m2. Staketets höjd är 3 m. Antag att ägaren av webbplatsen har köpt ett ark upp till 1,5 m långt. Materialet läggs med en överlappning längs arkets längd. Minsta överlappning i detta fall är 10 cm.

Här är beräkningsstegen

  1. Bestämning av materialets användbara eller arbetslängd: 1, 5-0, 1 = 1, 4 m.
  2. Bestämning av arks arbetsyta: 1, 4x1 = 1, 4 m2.
  3. Bestämning av antalet ark: 87/1, 4 = 62, 9. Resultatet avrundas till ett helt tal - 63 stycken.
  4. Beräkning av marginalen med vilken du behöver köpa ett profilerat ark för att stänga in en del av väggen. Först bestäms längden på detta avsnitt: 87/3 = 29 meter.
  5. Räkna antalet rader för att lägga materialet på en given höjd: 3/1, 4 = 2, 1. Det resulterande värdet avrundas upp till närmaste helhet: 3 rader. I detta fall är längden på varje rad 29 meter och arbetsbredden på arket är 1 meter.
  6. Räkna antalet ark i en rad: 29/1 = 29 bitar.
  7. Beräkning av det totala antalet ark för tre rader: 29x3 = 87 bitar.
Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att initialt mottogs 63 stycken.

Som ett resultat kommer de återstående 24 arken att klippas.

Innan beräkningen påbörjas är det därför nödvändigt att noggrant studera materialets egenskaper, arkens arbetsmått och också ta hänsyn till överlappningens storlek.

Först efter att ha bestämt de initiala uppgifterna kommer det att vara möjligt att göra en ungefärlig beräkning

Bild
Bild

Tak

För att beräkna hur mycket wellpapp som krävs för att installera en kvadrat på taket måste du först rita ett layoutdiagram över materialet och bestämma takets yta. Då måste resultatet divideras med ytan på ett ark.

Bild
Bild

Det är intressant att i regleringsdokumenten ger tillverkarna två indikatorer på området: full och fungerande . Vid beräkning måste du använda arbetsområdet, eftersom arken överlappar varandra under läggningsprocessen. Ett kompetent tillvägagångssätt för att utföra beräkningar gör att du kan bestämma den exakta mängden golv som krävs och spara på trimning.

Professionellt ark är ett populärt material. Därför är det viktigt att veta inte bara vad det används till, utan också vilka mått på golvet som finns.

Rekommenderad: