Brandsläckmastik: Eldfast Och Värmebeständig Mastik, Värmebeständig MTO-mastik För Spisar, Eldstäder Och Kakel

Innehållsförteckning:

Video: Brandsläckmastik: Eldfast Och Värmebeständig Mastik, Värmebeständig MTO-mastik För Spisar, Eldstäder Och Kakel

Video: Brandsläckmastik: Eldfast Och Värmebeständig Mastik, Värmebeständig MTO-mastik För Spisar, Eldstäder Och Kakel
Video: Björn bygger bo – Murad eldstad med rök 2024, Maj
Brandsläckmastik: Eldfast Och Värmebeständig Mastik, Värmebeständig MTO-mastik För Spisar, Eldstäder Och Kakel
Brandsläckmastik: Eldfast Och Värmebeständig Mastik, Värmebeständig MTO-mastik För Spisar, Eldstäder Och Kakel
Anonim

Brandsläckmastik är avsedd att öka motståndet hos vissa ytor och strukturer mot eld. Denna viskösa substans är gjord i form av en pasta och innehåller olika hartser som innehåller nanomaterial. Vi kommer att prata mer om detaljerna i kompositionens funktioner och sorter i vår artikel.

Bild
Bild

Vad det är?

Konsistensen av mastiken är ett kitt. Den innehåller en uppsättning olika ämnen som hjälper till med limning, kan täta sprickor, sprickor och inte för skrymmande hål. Med hjälp av mastik kan du uppnå vattentätning på önskade platser.

Deras konsistens är ganska tät och pastaliknande.

Bild
Bild

Denna komposition kännetecknas av dess elasticitet och förmågan att binda ihop olika byggmaterial . Det säljs både i form av en torr blandning, vilket kommer att kräva ytterligare utspädning med vatten och lösningsmedel omedelbart före arbetet, och i form av en färdig lösning.

Bild
Bild

Mastiken hårdnar gradvis . Detta händer av två skäl. För det första kan lösningsmedlet avdunsta från det efter applicering på ytan. För det andra innehåller kompositionen en blandning av element under olika växelverkan som uppstår olika kemiska reaktioner.

Bild
Bild

En av sorterna är brandbekämpning eller eldfast mastik . När den appliceras ökar objektets brandmotstånd. Användningsområdet är ganska brett. Mastik kännetecknas av egenskaper som viskositet, plasticitet, giftfrihet, brist på brandfarlighet och förmågan att efter applicering motstå förhöjda temperaturer (beroende på sorten, upp till 1800 grader).

Bild
Bild

Vyer

Tätningsmastik med hög temperatur presenteras i flera sorter, som skiljer sig åt inom tillämpningsområdet och syftet.

Värmebeständig

Denna mastik har en hög driftstemperatur - upp till 1800 grader. Dess användning är särskilt viktig för installation av ugnsstrukturer och värmegenererande utrustning.

Kompositionen är baserad på eldfasta lera- och cementblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de negativa aspekterna kännetecknas en sådan produkt av otillräcklig plasticitet . Det tolererar inte stötar och vibrationer, vilket kan leda till sprickor. Som ett resultat förstörs tätningsskiktet där konstruktionselementen är anslutna, och mastiken kan inte längre utföra sina funktioner fullt ut.

På byggmarknaden dyker det över tiden upp nya, förbättrade formuleringar. Vissa moderna typer av värmebeständig mastik används för att täta skorstenar och all slags produktionsutrustning . De används i stor utsträckning inom transportsektorn, för motorer och avgaskanaler och för spisar, eldstäder.

Bild
Bild

Eldfast

Denna sort kan kallas den mest populära på byggmarknaden. Omfattningen av dess tillämpning är otroligt bred. Den är lämplig för arbete med skorstenar och spisvärme, tål belastningarna under drift av värmegenererande utrustning.

Eldfast mastik kan också användas för att täta små hål och sprickor.

Bild
Bild

Eldfasta kompositioner anses som tål temperaturer på mer än 200 grader under lång tid . Men under en inte alltför lång tid kan indikatorn öka upp till 1300 grader. Detta innebär att mastiken till och med kan komma i kontakt med öppen låga, vilket tillfälligt skyddar de behandlade ytorna utan att kompromissa med tätheten. Det tål också konstant vibration från enheter.

Bild
Bild

Värmebeständig

Arbetstemperaturen för värmebeständig limmastik kan vara upp till 1100 grader. Den kan användas för att binda olika ytor som kommer att utsättas för högre temperaturer i framtiden. Perfekt för keramik. Det binder väl brandsäkra material och metallprodukter, tegel, kakel.

Bild
Bild

Värmebeständig mastik kan användas för att täcka värmeenheter från utsidan. Den är lämplig för att fylla luckor där rörledningar läggs.

Bild
Bild

Ansökningar

Som redan nämnts kan brandsläckmastik användas i en mängd olika områden, men det huvudsakliga tillämpningsområdet är att säkerställa anläggningars brandsäkerhet.

Bild
Bild

Termomastik är lämplig för isolering av metallkonstruktioner från effekterna av öppen eld . Det bör appliceras på bärande konstruktioner, luftkanaler och rör. Vikten av en brandförebyggande beläggning bestäms av det faktum att metallprodukter mjuknar från värme, respektive minskar deras styrka.

Ytan deformeras efter 10-15 minuters intensiv värmeexponering, och i närvaro av en mastikbeläggning ökar denna siffra till 2 - 2, 5 timmar.

Bild
Bild

Dessutom används mastik vid arbete med kablar. Med dess hjälp förseglas alla typer av hål och slitsar . Produktens yttre lager skyddas på ett tillförlitligt sätt, medan den yttre lindningen också blir obrännbar. Vid läggning av kabelledningar rekommenderas att använda föreningar baserade på akryl.

Bild
Bild

Mastik används också i stor utsträckning i byggnadsarbetet. Den används för att täta öppningar, sprickor och beslag. Den termo-expanderande MTO-mastiken är särskilt populär, som är utformad för tätning av skarvar och tätning av kabelläggningsytor.

På grund av bindningskomponenterna i mastiken kan gamla tak behandlas . Ytorna kommer att fästas ordentligt. Det är relevant för brandskydd av betongkonstruktioner och bitumen, lindrar påfrestningar och termisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandbekämpning används ofta för träprodukter. Det kan inte bara begränsa effekterna av eld, det kan också förhindra ruttnande. MEN några av kompositionerna fungerar som biosäkerhet, tack vare speciella komponenter.

Bild
Bild

Urvalstips

Experter noterar att det inte är så svårt att välja rätt mastik som det verkar i början. Produkten i ett stort sortiment presenteras på hyllorna i specialaffärer. Specialister hjälper dig att göra rätt val. Vissa rekommendationer i denna riktning finns dock fortfarande kvar.

Bild
Bild

Så, med avseende på urvalskriterierna är huvudindikatorn kompositionens arbetstemperatur . Om arbetet planeras att utföras från framsidan är det bättre att stanna kvar vid den värmebeständiga versionen. Du behöver inte köpa en stor mängd mastik, eftersom detta är en extra ekonomisk kostnad. För att beräkna mängden är det värt att noggrant mäta ytan på arbetsområden.

Bild
Bild

Den finansiella frågan är en av de grundläggande. Med fokus på priset och försöker spara pengar kan någon plocka upp en billigare typ av mastik än den som behövs i ett visst fall. Och detta kan i sin tur leda till sorgliga konsekvenser. Vart i experter tror att utländska och inhemska produkter skiljer sig avsevärt i pris, men skillnaden i kompositioner och egenskaper är minimal.

När det gäller rekommendationerna för att välja tror experter att användningen av värmebeständig mastik kommer att vara relevant i alla fall. Det har dock den högsta kostnaden, för att spara pengar kan du använda enklare sorter.

Bild
Bild

Villkor

Om arbetet utfördes korrekt och applikationstekniken följdes helt, blir produktens livslängd ganska lång och uppgår till cirka 5-10 år.

Innan kompositionen används rengörs den behandlade ytan . Rost avlägsnas från det, lösningsmedelsbehandling utförs. Beläggningen appliceras med en spatel eller med specialutrustning. Det är perfekt som ett markskikt, det första av dem bör vara 1 mm och nästa 1,5 mm.

Bild
Bild

Arbetet utförs vid positiva temperaturer, helst i bra väder. Torkningsprocessen bör kontrolleras. Detta kan göras både visuellt och taktilt.

Det är opraktiskt att applicera mastik i mindre än 3 lager . Minsta tjocklek på brandskyddsskiktet är 3 mm.

Du bör också noggrant läsa bruksanvisningen. Den innehåller de viktigaste punkterna som kommer att vara användbara vid arbete.

Rekommenderad: