Blandning För Tegelugn Av Tegel: Eldfast Ugnsblandning För Eldstäder Och Värmebeständigt Murverk "Terracotta"

Innehållsförteckning:

Video: Blandning För Tegelugn Av Tegel: Eldfast Ugnsblandning För Eldstäder Och Värmebeständigt Murverk "Terracotta"

Video: Blandning För Tegelugn Av Tegel: Eldfast Ugnsblandning För Eldstäder Och Värmebeständigt Murverk
Video: Primitive Technology: Wood Ash Cement 2024, April
Blandning För Tegelugn Av Tegel: Eldfast Ugnsblandning För Eldstäder Och Värmebeständigt Murverk "Terracotta"
Blandning För Tegelugn Av Tegel: Eldfast Ugnsblandning För Eldstäder Och Värmebeständigt Murverk "Terracotta"
Anonim

Det är svårt att föreställa sig ett privat hus utan en traditionell tegelugn eller en modern öppen spis. Dessa oumbärliga attribut ger inte bara värme i rummet, utan fungerar också som en dekoration för en fashionabel inredning. För att skapa en solid monolitisk tegelstruktur används speciella blandningar som har brandmotstånd, seghet och mycket hög hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

När man bygger en tegelugn eller öppen spis används speciella föreningar, till vilka särskilda krav ställs. Värmestrukturer används i "extrema" situationer där temperaturen ändras till mycket höga hastigheter. Exponeringens varaktighet kan vara flera timmar, så materialet måste anpassas till sådan exponering.

Med denna funktion av strukturen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt blandningen av blandningen . Den ska inte innehålla giftiga komponenter som kan släppas ut i miljön. Viktigt är också frånvaron av specifika lukt. Dessa produkter måste uppfylla sanitära standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningens speciella sammansättning gör det möjligt att fylla öppningarna mellan sömmarna, vilket är en pålitlig barriär för att kolmonoxid tränger in i det uppvärmda utrymmet. På grund av avsaknad av sprickor uppstår inte luftdiffusion och draget störs inte.

Dessa lösningar används för följande arbete:

  • tegelläggning av yttre ytor;
  • förbränningskammaranordning;
  • konstruktion av skorstenar, inklusive ytan som slocknar;
  • hälla grunden;
  • inför;
  • skapande av ytterligare element utsatta för höga temperaturer.

Beroende på syftet väljs kompositionens typ och proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formuleringsalternativ

Det finns färdiga reparationsbruk som innehåller alla nödvändiga komponenter i rätt proportion. Kompositionen kan också framställas för hand.

Nedan visas olika lösningar

  • Leresand. Blandningarna har medelhög värmebeständighet och hög gastäthet; de används inte utomhus. För att förbereda dem krävs särskilda färdigheter. De används för att lägga värmelagringsdelen av kaminen och den första delen av skorstenen.
  • Cement-lera. Lösningarna är mycket hållbara. De används för att lägga den värmelagrande delen av spisen och skorstenens bas.
  • Cement. Blandningarna har hög hållfasthet och låg gastäthet. Används för att lägga grunden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Cementkalk. Lösningar har en högre hållfasthet, men de har en låg gastäthet. De används för att lägga grunden för kaminen, eldstaden, en del av skorstenen, som vilar mot taket, de viktigaste och sista delarna av skorstenen.
  • Kalklera. Blandningarna är hållbara, har en genomsnittlig gastäthet. De används för att lägga värmelagringsdelen av kaminen och skorstenens bas.
  • Fireclay. Lösningarna är utrustade med hög värmebeständighet och hållfasthet. De används för att lägga ugnsdelen av en spis eller öppen spis.
  • Calcareous. Indikatorer för värmebeständighet, brandmotstånd och gastäthet är under genomsnittet. Formuleringarna kan användas utomhus. De används för att lägga grunden till kaminen och eldstaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom huvudkomponenterna kan kompositionerna innehålla mjukgörare, salt och andra tillsatser som ökar materialets kvalitet, vilket gör det mer plastiskt, hållbart, värmebeständigt, lufttätt och ogenomträngligt för miljöer med hög temperatur. Syftet med kompositionen bestäms av det kvantitativa innehållet i en viss komponent.

Färdiga blandningar för tegelbagage är indelade i vanliga och förbättrade alternativ. Deras skillnad ligger i driftsförhållandena för uppvärmningsstrukturen. Den förbättrade formeln innehåller ytterligare komponenter som gör att den tål extrema temperaturer, samt temperaturer som når 1300 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedan är de vanligaste färdiga formuleringarna

" Terrakotta ". Den värmebeständiga blandningen är miljövänlig, hållbar och flexibel. Kompositionen innehåller komponenter som kaolinlera, sand, chamotte. Materialets maximala arbetstemperatur är 1300 grader över noll. Enligt recensioner på Internet har lösningen hög hållfasthet, tillförlitlighet, plasticitet, enhetlighet och användarvänlighet. Det finns dock åsikter om att blandningen måste siktas, eftersom stora sandkorn kommer över i kompositionen. Det finns liknande förpackningar med kompositionen, som kan skilja sig något, till exempel mer lera finns. Det noteras också att det är svårt att arbeta med torra tegelstenar och det är bättre att använda blötläggda tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Pechnik ". En värmebeständig blandning baserad på cement och lera kännetecknas av brandbeständighet, hållfasthet och höga vattenhållande egenskaper. Materialets maximala arbetstemperatur är 1350 grader över noll. Bland recensionerna på Internet finns både positiva och negativa åsikter. Av fördelarna noteras hög hållfasthet, tillförlitlighet, värmebeständighet och användarvänlighet. Bland nackdelarna märker användarna en hög materialförbrukning, snabb stelning och höga kostnader.
  • " Emelya ". En blandning baserad på kaolinlera innehåller ytterligare komponenter som ökar materialets hållfasthet, vidhäftning och plasticitet. Lösningen kännetecknas också av värmebeständighet, fuktbeständighet och luktfrihet. Materialets tillåtna arbetstemperatur är högst 900 grader över noll. Bland de positiva bedömningarna finns värmebeständighet, låg lukt och användarvänlighet. Bland de negativa recensionerna noteras materialets låga hållfasthet och bristen på fuktbeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Vetonit ". Den lerbaserade blandningen är värmebeständig och hållbar. Kompositionen innehåller också cement, sand, ytterligare tillsatser som ökar lösningens kvalitet. Det används inte för att lägga keramiska tegelstenar. Tål temperaturer upp till 1200 grader över noll. Bland de positiva recensionerna finns bra styrka, användarvänlighet och produkter av hög kvalitet. Bland de negativa aspekterna finns det en liten flytbarhet av materialet efter torkning.
  • Borovichi . Lerblandningen innehåller kvarts och formsand. Lösningen är plast- och värmebeständig. Kompositionen används för att lägga röda tegelstenar. Materialets drifttemperatur bör inte överstiga 850 grader. Användarrecensioner tyder på att lösningen är hållbar, stark och av hög kvalitet. Bland de negativa aspekterna saknas plasticitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att för att få en lösning av hög kvalitet är det nödvändigt att noggrant följa bruksanvisningen. Alla avvikelser kan leda till oönskade resultat i form av blandningens heterogenitet och dess snabba stelning. För att blandningen ska behålla sina hållfasthetsegenskaper under lång tid måste den användas för sitt avsedda ändamål.

Därför måste du rådfråga en specialist innan du använder någon komposition

  • Lera . Det naturliga elementet innehåller aluminium, kisel, sand och andra komponenter. Utbudet av färger är mycket varierande. Huvudkarakteristiken för lera är fettinnehållet - det bestämmer egenskaper som styrka, gastäthet och vidhäftning.
  • Cement . Mineralpulvret kännetecknas av höghållfasta egenskaper. Materialet erhålls från klinker genom att krossa det. Sedan tillsätts mineraler och gips. Ugns murverk använder ofta Portland cement, som erhålls genom eldning, en metod som förbättrar kvalitet och prestanda.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kalk . Byggmaterialet avfyras vid höga temperaturer under produktionsprocessen. Kalk innehåller inga kemiska tillsatser, därför anses det vara ett miljövänligt ämne. Den innehåller karbonater och mineraler. Vid läggning av spisar eller eldstäder används kalkpasta. En tät massa erhålls genom att slaka kalk i vatten.
  • Chamotte . Eldfast material erhålls genom djup eldning. Den innehåller komponenter som lera med hög aluminiumoxid, zirkonium, granat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kvantitativa innehållet i en eller annan komponent förändrar lösningens egenskaper avsevärt, vilket gör den mer viskös, till exempel med en högre lerahalt, eller stark med en högre cement- eller kalkhalt. Fireclay-material ökar blandningens värmebeständiga prestanda avsevärt.

Förberedelse

Färdiga blandningar måste spädas med vatten i enlighet med andelen som anges i bruksanvisningen. Ibland används speciella lösningar för detta. Detta är det mest praktiska alternativet, men kostnaden för sådana kompositioner, till skillnad från hemlagade blandningar, är mycket högre.

För matlagning behöver du en behållare och en mixer . Förbered först den nödvändiga mängden vätska och tillsätt sedan gradvis blandningen. Vattenmängden anges på förpackningen, men kom ihåg att i hög luftfuktighet ska mängden vatten vara mindre än vid varmt väder. Vätskekonsistensen blandas noggrant tills en homogen uppslamning bildas. Därefter infunderas lösningen i en timme och omrörs igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda lösningen med egna händer måste du köpa alla nödvändiga ingredienser och sedan blanda dem i rätt proportion. Denna metod är mycket billigare. Fördelarna inkluderar möjligheten att använda miljövänliga produkter. Det kan dock uppstå svårigheter med att hitta rätt ingredienser, liksom att förbereda rätt andel.

Spis murverk innebär användning av olika föreningar beroende på typ av yta . Vid bildning av en underjordisk bas är cementkompositioner lämpliga. För att bilda ugnens sidoväggar, där den största exponeringen för höga temperaturer sker, måste en eldfast lerbruk användas. Blandningen bör beredas varje dag, avlägsna damm, smuts och främmande partiklar från komponenterna.

Leran blötläggs i förväg. Materialet förvaras i vatten i upp till två dagar, under vilket materialet omrörs. Mängden vatten bestäms från ett förhållande av 1: 4, där en del vatten fyller fyra delar lera.

Bild
Bild

För att förbereda en murbruk av cement behöver du cementpulver, sand och vatten. Förhållandet mellan pulver och sand väljs beroende på var kompositionen kommer att användas. Blandningen sätts till vatten under omrörning noggrant tills en homogen massa erhålls. För omrörning, använd specialanordningar, till exempel en murslev eller mixer. I vissa fall tillsätts krossad sten för att öka styrkan.

Blandning av lera-sand framställs genom att blanda lera med sand . Andelen väljs beroende på syftet, liksom lerans ursprungliga egenskaper. Innan komponenterna blandas rengörs leran noggrant och siktas.

Om leran har en genomsnittlig fetthalt kan den ungefärliga andelen vara 4: 2 - 4 liter ren lera hälls i en tidigare beredd behållare, sedan 2 liter sand. Komponenterna blandas, sedan tillsätts vatten i små portioner under omrörning av blandningen. Resultatet ska vara en homogen välling, liknande konsistens som gräddfil.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda kalkblandningen behöver du kalk, sand och vatten. Andelen väljs beroende på syftet med lösningen. Innan blandningen bereds rengörs kalken och siktas noggrant. Först blandas torra komponenter, sedan tillsätts vatten gradvis under omrörning av kompositionen.

Cementkalkmurbruk framställs av cement, kalk, sand och vatten . Andelen väljs beroende på syftet med blandningen. De torra komponenterna blandas. Tillsätt sedan gradvis vatten och rör om ordentligt.

Cementgipsbruk framställs på basis av kalk, gips, sand och vatten. Innan arbetet rengörs och siktas kalk. Förhållandet mellan komponenterna väljs beroende på syftet med lösningen. Blanda först de torra ingredienserna, tillsätt sedan vatten i små portioner. I detta fall blandas kompositionen noggrant och bringar den till önskad konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalk-lerlösning bereds på basis av kalk, lera, sand och vatten . Innan arbete är det nödvändigt att utföra arbete med rengöring och siktning av kalk och lera. Förhållandet mellan torra komponenter väljs beroende på syftet med lösningen. Först blandas de torra komponenterna, sedan tillsätts vätskan långsamt i små portioner. I detta fall omrörs vällingen noggrant och får en homogen massa.

Cementlermortel framställs av cement, lera, sand och vatten. Innan beredningen av blandningen påbörjas rengörs leran noggrant och siktas. Det ungefärliga förhållandet mellan torra komponenter är 1: 4: 12, där en del cement blandas med fyra delar lera och tolv delar sand. Tillsätt sedan sakta vatten i små portioner under omrörning noggrant och bring till önskad konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda murverk av murverk med ökad hållfasthet behöver du Portland cement M400, sand, krossad sten och eldslagsand. Det ungefärliga förhållandet är 1: 2: 2: 0,3, där en del cement blandas med två delar vanlig sand, två delar krossad sten och 0,3 delar chamottesand. Tillsätt sedan vatten, rör om långsamt tills en homogen konsistens erhålls.

Det bör noteras att processen att göra en blandning med egna händer är en ganska mödosam och ansvarsfull sysselsättning. Material av dålig kvalitet eller fel andel kan leda till oönskade konsekvenser, ytterligare pengar och tid. Därför, om du är osäker på ett positivt resultat, är det bättre att anförtro arbetet till proffs eller använda färdiga kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

När du utför arbetet med dina egna händer bör allt vara noggrant förberett. Behållare och mekaniska anordningar kommer att behövas. Basen måste rengöras från smuts, damm och främmande partiklar.

Det bör noteras att blandningen bereds i en sådan mängd att det räcker för en timmes arbete . Efter denna tidsperiod börjar kompositionen härda och förlorar dess egenskaper. Fireclay -lösningar kan användas inom 40 minuter och kalkkompositioner - inom 24 timmar.

Murblandningen behåller vätskan väl, så det är inte nödvändigt att blöta basen innan du arbetar med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt arbete rekommenderas att utföras vid temperaturer från 10 till 35 grader över noll. Den exakta temperaturen anges på förpackningen.

Skiktet av blandningen som ska appliceras bör inte överstiga 10 mm . När du konstruerar skorstenar, särskilt den del som vetter mot gatan, liksom när du lägger grunden, rekommenderas det inte att använda ren lerbruk, eftersom ämnet snabbt kollapsar under ångor. I detta fall är en blandning med tillsats av kalk och sand lämplig.

När man tillsätter lera till blandningen är det nödvändigt att ta hänsyn till graden av dess fetthalt. För att kontrollera kvaliteten kan du prova att rulla en tjock remsa av fuktigt material. Då måste du försiktigt försöka sträcka ut det. Bildandet av sönderrivna ytor indikerar innehållet i en stor mängd sand - det är bättre att inte använda sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda ett omrörningsverktyg för att kontrollera lerans kvalitet. När ett ämne fastnar på en yta anses leran vara fet. Om det efter ett tag dyker upp en vätska på lerans yta, innehåller ämnet för mycket sand.

En blandning baserad på lågkvalitativ lera kan snart leda till deformation, förstörelse av tegelverk samt ytkrympning.

Man bör komma ihåg att blandning av medelfett lera med cement leder till en ökad hållfasthet hos lederna, och när kalk tillsätts hårdnar blandningen snabbare. För att erhålla en eldfast komposition används eldad lera.

Efter att ha lagt kaminen eller eldstäderna kan du starta eldstaden tidigast tre dagar senare. Denna tid är nödvändig för att blandningen ska stelna helt. Mot tegel murverk kan endast göras efter en månad med användning av värmekonstruktioner, och uppvärmningen av ugnen måste nå en temperatur på minst 300 grader inom en timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder lösningen bör du följa bruksanvisningen. Strikt efterlevnad av åtgärderna kommer att säkerställa ett positivt resultat och hög kvalitet på den exploaterade ytan.

Lagring

Det rekommenderas att förvara det färdigblandade murverket i ett torrt rum, vars temperatur bör ligga i intervallet från -40 till +40 grader. Vissa formuleringar är dock inte rädda för fukt eller allvarliga frost - de kan behålla sina egenskaper under alla ogynnsamma yttre förhållanden. Individuella förvaringsvillkor anges på förpackningen.

Beroende på märke och syfte med de ingående komponenterna kan blandningens hållbarhet variera från ett år eller mer. Det finns eldfasta blandningar, vars hållbarhet är obegränsad. Den exakta informationen anges i bruksanvisningen.

Bild
Bild

Den beredda lösningen kan lagras från 40 minuter till en dag - allt beror på syftet, liksom ingredienserna.

Det bör komma ihåg att användningen av en utgången produkt är oacceptabel.

För information om hur man förbereder lermortel för att lägga en spis, se nästa video.

Rekommenderad: