Polyuretanmastik: Tvåkomponents- Och Enkomponentsvattentätningsmassa, Applikationer Och Tillämpningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanmastik: Tvåkomponents- Och Enkomponentsvattentätningsmassa, Applikationer Och Tillämpningsregler

Video: Polyuretanmastik: Tvåkomponents- Och Enkomponentsvattentätningsmassa, Applikationer Och Tillämpningsregler
Video: How to apply Polyurethane Sealant - Covering Blanks with Polyurethane Sealant - SomaFix 2024, Maj
Polyuretanmastik: Tvåkomponents- Och Enkomponentsvattentätningsmassa, Applikationer Och Tillämpningsregler
Polyuretanmastik: Tvåkomponents- Och Enkomponentsvattentätningsmassa, Applikationer Och Tillämpningsregler
Anonim

Varje byggnads värmeisoleringsegenskaper beror på byggnadens integritet. Men oavsett hur ny byggnaden är, med tiden kommer väderförhållanden, belastningar och andra faktorer att göra sitt jobb, och under deras inflytande kommer sprickor att börja dyka upp i väggarna, på golvet och i taket. Det är genom sprickorna i huset som fukt, kondens och kyla börjar ansamlas i stora mängder. Allt detta leder till en minskning av strukturens värmeisoleringsegenskaper.

Men det finns ett material som du kan täta sömmar, sprickor och leder . Vi pratar om polyuretanmastik. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om detta byggmaterial, om funktioner, typer, användningsområden och regler för applicering på det skadade området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Polyuretanmastik är en av de typer av plastämnen som kan användas för att vattentäta absolut vilken yta som helst. Detta byggmaterial används nu ganska ofta och ofta.

Efterfrågan på polyuretanmastik bestäms av ett antal funktioner och fördelar som är inneboende i det:

  • kvalitet;
  • pålitlighet;
  • lång livslängd och lagring - hållbarhet är cirka 15 år;
  • utmärkta fysiska och mekaniska egenskaper;
  • tillverkad av säkra och miljövänliga produkter - en sådan komposition garanterar säkerhet för både människor och miljö;
  • brett sortiment - på den moderna byggmarknaden finns ett stort urval av mastik från olika tillverkare;
  • tillämpningsområde - ämnet är lämpligt för vattentätning av olika typer av ytor, både under konstruktion och under reparationsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att notera att absolut all polyuretanmast är tillverkad i enlighet med kraven i regleringsdokument och måste ha ett kvalitetscertifikat.

Konditionen på beläggningen på vilken polyuretanmastiken appliceras förbättras avsevärt . Det bildar en membranfilm på ytan, som förhindrar att fukt, direkt solljus tränger in i basmaterialet. Värmebeständigheten hos en sådan yta ökar till 150 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Polyuretanmastik, som presenteras på konsumentmarknaden idag, är av två typer.

En komponent

Det är en flytande substans, vars huvudelement är ett rent elastiskt vattenavvisande polyuretanharts. Den kan användas som huvudmaterial för vattentätning i alla typer av arbeten - både internt och externt.

Användningen av enkomponentmastik för vattentätning av pooler avråds starkt, eftersom konstant kontakt med klorerat vatten minskar materialets egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponenter

Denna typ består av två komponenter - harts och bindemedel. Sådan mastik, liksom en-komponent, kan användas för vattentätning av tak och golvbeläggningar. Och dessutom är denna speciella art lämplig för behandling och korrosionsskydd av dricksvattentankar.

När det gäller begränsningarna rekommenderas det inte att bearbeta ömtåliga baser och pooler med denna typ av mastik

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare i artikeln sades det redan att tillämpningsområdet för polyuretanmastik för närvarande är mycket brett. Beroende på typen av ämne kan den användas för att skapa ett tätskikt:

  • på taket;
  • på byggnadens grund;
  • i poolen (du måste välja den mastik som tillverkaren anger att materialet kan komma i kontakt med klorerat vatten);
  • på screed, brickor.
  • på parkeringen, garaget.

Mycket ofta används polyuretanmastik under reparationsarbete. Ämnet är helt belagt på väggar, golv och andra ytor innan basmaterialet appliceras.

Produkten är mycket lätt att använda, så det kommer inte att vara svårt för en professionell eller en amatörreparatör att tillämpa den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

Polyuretan tätskikt, liksom alla andra byggmaterial, måste användas korrekt och appliceras efter behov. Det finns flera grundläggande regler för applicering av mastik:

  • ytan på vilken ämnet appliceras måste vara förberedt.
  • själva mastiken måste blandas korrekt;
  • applicering av materialet är endast möjligt vid en lufttemperatur på 5 ° C till 35 ° C - om temperaturregimen inte följs kommer tiden för fullständig torkning av materialet att förändras.

När det gäller beredningen av basen, måste detta steg för att skapa ett tätskikt närma sig mycket ansvarsfullt. Det slutliga resultatet beror på beredningen och skicket på beläggningen.

Bild
Bild

Så, vid applicering av polyuretanmastik på en metallyta är det nödvändigt att noggrant rengöra den senare från smuts, rost och korrosion, släta ut alla oegentligheter och grovhet . Då ska ytan torka. Därefter grundas metallytan med en primer. Torktiden för primern är 24 timmar.

Först efter att ha slutfört alla steg kan du börja applicera mastiken.

Om basen på vilken vattentätningsmaterialet appliceras är betong måste det också rengöras noggrant från smuts och jämnas ut . Betongen måste vara helt torr. Torrhet kan kontrolleras med en speciell enhet - en luftare. Ytan är också grundad.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller andra typer av ytor, till exempel takmaterial eller polyuretan, är förberedelsestegen nästan desamma.

Några ytterligare finesser för att applicera mastiken själv:

  • tjockleken på det första lagret är högst 1 mm, materialet måste appliceras med en speciell rulle eller borste;
  • geotextil, förstärkningsmaterial läggs på mastiklagret;
  • under dagen måste det första lagret torka;
  • sedan appliceras ett andra lager, vars tjocklek också bör vara 1 mm.
Bild
Bild

För det För att undvika misstag vid applicering av vattentätningsmaterial måste du noggrant läsa vad tillverkaren skriver på förpackningen, det vill säga studera instruktionerna . I arbetet är det nödvändigt att ta hänsyn till alla rekommendationer och driftsregler.

Rekommenderad: