Sand För Betong: Vilken Behövs? Fraktioner. Vilket är Bättre, Karriär Eller Flod? GOST -krav, Luftfuktighet Och Densitet

Innehållsförteckning:

Video: Sand För Betong: Vilken Behövs? Fraktioner. Vilket är Bättre, Karriär Eller Flod? GOST -krav, Luftfuktighet Och Densitet

Video: Sand För Betong: Vilken Behövs? Fraktioner. Vilket är Bättre, Karriär Eller Flod? GOST -krav, Luftfuktighet Och Densitet
Video: Amazing Techniques Construction Rendering Sand and Cement For Brick Steps 2024, Maj
Sand För Betong: Vilken Behövs? Fraktioner. Vilket är Bättre, Karriär Eller Flod? GOST -krav, Luftfuktighet Och Densitet
Sand För Betong: Vilken Behövs? Fraktioner. Vilket är Bättre, Karriär Eller Flod? GOST -krav, Luftfuktighet Och Densitet
Anonim

Det finns en uppfattning att det inte är särskilt svårt att välja sand för en cementblandning. Men det är inte så, eftersom det finns flera typer av dessa råvaror, och mycket beror på deras parametrar. Därför är det viktigt att veta vilken typ av sand du behöver använda för att göra murbruk för olika typer av byggnadsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behövs det?

Att förbereda den bästa kvalitetsbetongblandningen blir en svår uppgift, men utan detta sker inte en enda konstruktion.

Till att börja med listar vi huvudkomponenterna i cementmurbruk som används i byggnadsarbeten. Dessa är vatten, cement, sand och grus. Alla dessa ingredienser är utformade för att utföra specifika uppgifter. Om du förbereder en lösning från en cement utspädd med vatten, kommer den att börja spricka efter torkning och den kommer inte att ha den nödvändiga styrkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsyftet med sand i en betonglösning är att ge ytterligare volym och omsluta det andra fyllmedlet (krossad sten, grus), ta plats och bilda en blandning.

Bland annat minskar närvaron av bulkmaterial i lösningen avsevärt dess kostnad

Styrkan hos det monolitiska fyllnings- och reparationsarbetet beror till stor del på lösningens egenskaper. Sanden är endast användbar om den väljs korrekt och det inte finns för mycket eller för lite av den. När det finns för mycket av det i lösningen, kommer betongen att visa sig vara ömtålig, och den kommer lätt att smula sönder och kollapsa under påverkan av atmosfärisk nederbörd. Om det inte finns tillräckligt med sand kommer sprickor eller fördjupningar att dyka upp i fyllningen. Därför är det mycket viktigt att korrekt observera blandningens proportioner.

Bild
Bild

Krav

Som med alla komponenter i en betonglösning ställs också vissa krav på sand. Karakteristika för naturliga liknande material och erhållna genom att krossa skärmar (förutom de som gjorts genom slipning av stenar) listas i GOST 8736-2014 . Det gäller dessa komponenter i betongbruk som används vid konstruktion av olika föremål.

Baserat på fraktionernas storlek och förekomsten av föroreningar i den är sand enligt standarden indelat i 2 klasser. I den första är storleken på sandkornen större och det finns inget damm eller lera, vilket påverkar lösningens hållfasthet och dess frostbeständighet negativt. Mängden föroreningar bör inte överstiga 2,9% av den totala massan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna klass av bulkmaterial anses vara en högre prioritet och rekommenderas för framställning av cementblandningar.

Enligt partikelstorleken delas sand in i många grupper (mycket fin, fin, mycket fin, bara fin, medium, grov och mycket grov). Fraktionsstorlekar anges i GOST. Men i verkligheten delar byggare villkorligt det i följande grupper:

  • små;
  • genomsnitt;
  • stor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra efter partikelstorleken, men inte mindre viktigt krav på sand är fukt . Vanligtvis är denna parameter 5%. Denna siffra kan ändras om den torkas eller om den dessutom fuktas med nederbörd, respektive 1% och 10%.

Det beror på fuktigheten hur mycket vatten som ska tillsättas när lösningen bereds. Denna egenskap mäts bäst under laboratorieförhållanden. Men om det finns ett akut behov, kan detta göras direkt på plats. För att göra detta, ta bara sanden och pressa den i din handflata. Den resulterande klumpen ska smula. Om detta inte händer är luftfuktigheten mer än 5 procent.

Bild
Bild

En annan parameter är densitet. I genomsnitt är det 1, 3-1, 9 t / cu. m. Ju lägre densitet, desto mer i sandfyllmedlet av olika oönskade föroreningar.

Om den är extremt hög indikerar detta hög luftfuktighet. Sådan viktig information bör anges i sanddokumenten. Den bästa indikatorn på densitet är 1,5 t / cu. m.

Och den sista egenskapen att se upp för är porositet. Det beror på denna koefficient hur mycket fukt som kommer att passera genom betonglösningen i framtiden. Denna parameter kan inte bestämmas på byggarbetsplatsen - bara i laboratoriet.

Alla storlekar av fraktioner, densitet, porositetskoefficienter och fukthalt kan hittas i detalj genom att studera motsvarande GOST

Bild
Bild

Översikt av arter

För tillverkning av murbruk på byggarbetsplatser kan naturliga eller konstgjorda råvaror användas. Båda typerna av sand påverkar i viss utsträckning styrkan hos betongkonstruktionen i framtiden.

Detta ursprungsmaterial är uppdelat i marina, kvarts, floder och stenbrott.

Alla kan brytas på ett öppet sätt. Låt oss överväga alla typer.

Bild
Bild

Flod

Denna art bryts i flodbäddar med muddrare, som absorberar sandblandningen med vatten och flyttar den till lagrings- och torkningsområden. I sådan sand finns det praktiskt taget ingen lera och väldigt få stenar. När det gäller kvalitet är det en av de bästa. Alla fraktioner har samma ovala form och storlek. Men det finns ett minus - under gruvdriften störs flodernas ekosystem.

Bild
Bild

Nautisk

Den är av högsta kvalitet. När det gäller dess parametrar liknar den en flod, men den innehåller stenar och skal. Därför kräver det ytterligare rengöring före användning. Och eftersom det bryts från havets botten är priset ganska högt jämfört med andra arter.

Bild
Bild

Karriär

Extraheras från jorden i speciella sandgropar. Den innehåller lera och stenar. därför det appliceras inte utan rengöringsåtgärder, men priset är det lägsta av alla.

Bild
Bild

Kvarts

Har ett artificiellt ursprung … Det erhålls genom att krossa stenar. Maltsand har praktiskt taget inga onödiga föroreningar i sin sammansättning, eftersom den rengörs omedelbart under produktionsprocessen. Även om det är homogent i sammansättning och renat, finns det också en nackdel - höga kostnader.

Bild
Bild

Eftersom sand är ett av elementen i betong beror dess viskositet på fraktionernas storlek: ju högre den är, desto mindre cement behövs för att förbereda lösningen. Denna parameter kallas storleksmodul.

För att beräkna det måste du först torka noggrant och sedan siktet genom två siktar med olika maskstorlekar (10 och 5 mm).

I regleringsdokumenten antas beteckningen Mkr för att beteckna denna parameter. Det är olika för varje sand. Till exempel i kvarts och stenbrott kan det vara från 1, 8 till 2, 4 och i floden - 2, 1–2, 5.

Beroende på värdet på denna parameter är bulkmaterial enligt GOST 8736-2014 uppdelat i fyra typer:

  • liten (1-1, 5);
  • finkornig (1, 5-2, 0);
  • medellång (2, 0-2, 5);
  • grovkorniga (2, 5 och högre).
Bild
Bild

Urvalstips

För att ta reda på vilken sand som är mest lämplig är det första steget att ta reda på vilka byggnadsarbeten som kommer att utföras. Baserat på detta måste du välja typ och typ, samtidigt som du uppmärksammar priset på råvaror.

För att lägga tegelprodukter eller block är flodsand det bästa valet. Den har optimala parametrar för denna uppgift. För att minska kostnaden är det vettigt att lägga till ett strö extraherat från ett sandsnitt, men här är det viktigt att inte överdriva det.

Om du behöver fylla i en monolitisk bas, är flodsand med små och medelstora partiklar den mest lämpliga för denna blandning. Du kan lägga till ganska mycket tvättad sand från stenbrottet, men det är värt att komma ihåg att lerets inneslutningar inte tas bort helt från det.

Bild
Bild

Om du behöver bygga något särskilt hållbart, till exempel basen av byggnader eller betongblock, kan du använda både marin- och kvartsbulkmaterial.

De kommer att ge produkterna styrka. På grund av den större porositeten kommer vatten ur lösningen snabbare än från andra typer av sandiga råvaror. I sin tur har dessa typer fungerat bra för puts. Men på grund av det faktum att deras produktion är svår, kommer de att kosta betydligt mer - och du måste veta detta.

Stenbrottssand är den mest utbredda och samtidigt mest förorenade med olika tillsatser . Det rekommenderas inte att leta efter en applikation för det när du bygger några element där särskild tillförlitlighet krävs. Men det är perfekt för att lägga under kakel, jämna ut ytor för grundblock, skapa stigar i trädgården. Ett stort plus är det låga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvantitetsberäkning

Om du tar cementklass M300 eller lägre för murbruk och använder finkornig sand med korn mindre än 2,5 mm i storlek, är en sådan blandning endast lämplig för att ordna fundament för bostadshus, högst en våning i höjd eller garage. och uthus.

Om det är en stor belastning på basen, bör cement med en kvalitet på minst M350 användas och storleken på sandkornen ska vara minst 3 mm

Om du vill få betong av högsta kvalitet, är den viktigaste principen vid tillverkningen valet av rätt proportioner mellan huvudkomponenterna.

Bild
Bild

I instruktionerna kan du hitta ett mycket exakt recept på lösningen, men i princip använder de detta schema - 1x3x5. Det dechiffreras enligt följande: 1 del cement, 3 delar sand och 5 - krossad sten.

Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att det inte är så lätt att plocka upp sand för en lösning, och denna fråga måste hanteras ansvarsfullt.

Rekommenderad: