Flodsand (27 Bilder): Kemisk Formel Och Densitet För Byggsand, Användning Av Kvartsflodsand, GOST Och Smältpunkt

Innehållsförteckning:

Video: Flodsand (27 Bilder): Kemisk Formel Och Densitet För Byggsand, Användning Av Kvartsflodsand, GOST Och Smältpunkt

Video: Flodsand (27 Bilder): Kemisk Formel Och Densitet För Byggsand, Användning Av Kvartsflodsand, GOST Och Smältpunkt
Video: Beräkna densitet 2024, Maj
Flodsand (27 Bilder): Kemisk Formel Och Densitet För Byggsand, Användning Av Kvartsflodsand, GOST Och Smältpunkt
Flodsand (27 Bilder): Kemisk Formel Och Densitet För Byggsand, Användning Av Kvartsflodsand, GOST Och Smältpunkt
Anonim

Sand är en sten som bildas på grund av nedbrytning av fasta mineraler. De fina partiklarna i materialet kan ha olika storlekar från 0,05 till 2 mm. Forskare skiljer två sorters sand - naturlig och konstgjord. Denna klassificering är baserad på materialets ursprungskälla.

I kategorin naturlig sand ingår en sådan variation som flodmineral . Partiklarna som den består av är rundade, vilket påverkar materialets särpräglade egenskaper och egenskaper. Dessutom utmärks flodsorten av frånvaron av lerföroreningar. Idag i vår artikel kommer vi att prata om funktionerna, gruvmetoder, befintliga arter samt reglerna för att köpa och lagra material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Till att börja med bör det sägas att ur kemisk synvinkel är flodsand kristallin kiseldioxid, dess formel är SiO2. Traditionellt består mineralet av kvarts . Externt ser flodmaterialet annorlunda ut, det kan målas i olika nyanser av färgpaletten (oftast - gul, vit, grå). Denna egenskap beror på var den bryts. En detaljerad beskrivning av utseendet kan erhållas genom att titta på mineralet under ett mikroskop.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets särdrag:

  • ekologisk renlighet;
  • motståndskraft mot negativ påverkan från olika aggressiva ämnen;
  • fuktmotstånd;
  • ljudisolerande egenskaper;
  • motståndskraft mot förfallsprocesser.

Materialets viktigaste egenskaper kan också innefatta en sådan indikator som specifik vikt (som består av bulk och sann densitet) . Det sträcker sig vanligtvis från 1200 kg / m3 till 1700 kg i kuber. Materialets smältpunkt beror på innehållet.

Denna information presenteras i motsvarande GOST i form av en tabell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brytning

Som du kanske gissar från namnet på en viss typ av material, bryts det från floder. Den specifika gruvmetoden beror på hur djupt floden är.

Till exempel, det är möjligt att ta flodsand från en djup flod endast med hjälp av en speciell enhet - en muddermaskin . Vanligtvis är denna mekanism monterad på en specialdesignad pråm. Muddringens konstruktion omfattar traditionellt komplex hydromekanisk utrustning, som består av pumpar, tankar och skärmar som är utformade för att separera sand (mineralet kan dock också separeras med andra metoder).

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandförfarandet i sig sker i etapper

  • Till att börja med sänks ripparna till botten av floden. Dessa enheter suger i sig sand på grund av deras mekaniska arbete.
  • Vidare, längs en slamrörledning speciellt utformad för detta ändamål, kommer sanden gradvis att stiga upp till pråmens yta. Här staplas sanden på en hydraulisk soptipp, som faktiskt är en vanlig plattform för material. Vanligtvis är soptippen utrustad med ett dräneringssystem.
  • Nästa steg är rengöring med torr sand. Det rengjorda materialet överförs sedan till en separat pråm.

Det bör noteras att extraktionen av flodpip från kanalerna med uttorkade reservoarer organiseras enligt samma metod som utvinning av ett stenbrotsmineral.

Glöm inte att för att kunna använda sand i framtiden måste du skaffa lämplig officiell dokumentation för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra arter

Som nämnts tidigare är flodsand en typ av naturmaterial. Samtidigt har den betydande skillnader i förhållande till andra typer av natursand, särskilt hav och stenbrott. Primärt, en signifikant skillnad mellan ett flodmineral och något annat är att det har en hög renhetsgrad, frånvaron av oönskade föroreningar, till exempel små stenar . Flodmineralen skiljer sig också från stenbrottet och marina i sin homogenitet (i förhållande till fraktioner).

Bild
Bild
Bild
Bild

Flod och hav

Till att börja med bör det noteras att flod- och havssand har många liknande egenskaper. Det är därför dessa sorter förväxlas ofta med varandra (särskilt nybörjare).

Det bör dock komma ihåg att havssanden utsätts för en tvåstegsrengöring för att uppnå detta tillstånd.

Bild
Bild

Flod och stenbrott

Flod- och stenbrottssand används inom olika områden av mänsklig aktivitet, dessa sorter är inte utbytbara. En viktig skillnad mellan de två sorters sand är att stenbrottet har en stor mängd föroreningar (oftast organiska).

Således är flodsand ett slags naturmaterial som har ett antal individuella egenskaper som inte kan förväxlas med något annat.

Bild
Bild

Vad händer?

Idag finns det flera olika typer av flodsand - kvarts, grovkornig, fin, tvättad och andra. Låt oss överväga några av sorterna mer i detalj.

Tvättad

Tvättad sand är ett naturmaterial som har en mjuk konsistens. Som regel är partiklar av detta material färgade grå eller gula. Mineralens kemiska sammansättning inkluderar komponenter som kisel och järnoxider.

Sanden innehåller inga stora och små partiklar, vanligtvis kännetecknas sandkorn av en genomsnittlig storlek

Denna sort fick sitt namn på grund av att den tvättas i flodens vatten på ett naturligt sätt, under vilket alla oönskade föroreningar elimineras.

Bild
Bild

Grovkornig

Som namnet antyder kännetecknas denna sand av stora fraktioner. Grov sand värderas mer än andra typer av material, därför kännetecknas den av en hög kostnad . Traditionellt erhålls denna sand från torra flodbäddar. Det används ofta på olika områden av mänsklig aktivitet. Färgen på detta mineral är ganska neutral.

Bild
Bild

Fastän De två sorter som beskrivs ovan är de viktigaste, det finns andra typer av flodmaterial . Så det finns till exempel också typer som dammiga, medellånga och leriga. De två första typerna skiljer sig åt i storleken på partiklarna som ingår i sanden, och den sista kategorin kännetecknas av förekomsten av oönskade föroreningar.

Bild
Bild

Ansökningar

Flodsand används i en mängd olika tillämpningar. Nedan är de viktigaste:

  • produktion av olika betongprodukter (i detta fall ökar sand indikatorer som tillförlitlighet och motståndskraft mot låga temperaturer);
  • produktion av torra blandningar (till exempel för en grönsaksträdgård eller en sandlåda);
  • skapande av grundkuddar (inom byggindustrin);
  • att göra en lösning för puts- och murverk;
  • implementering av golv och murverk;
  • dekoration och dekoration av interiören (både internt och externt);
  • landskapsarkitektur och landskapsarkitektur;
  • produktion av gödningsmedel för växter;
  • rening av vatten i akvariet;
  • anordning och organisation av lekplatser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att beroende på det specifika området är det bättre att välja en eller annan typ av flodsand, vilket kommer att vara så relevant som möjligt i varje specifikt fall.

Samtidigt bör man komma ihåg att denna lista inte är slutgiltig. Sand kan också användas inom många andra områden av mänsklig aktivitet . Först och främst kan du tillämpa kreativitet och kreativitet om du använder material för dekoration och dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka faktorer ska man tänka på när man köper?

I processen att skaffa ett flodmineral bör du vara så försiktig som möjligt. Det måste man komma ihåg råvarans kvalitet har stort inflytande på det slutliga resultatet av ditt arbete (oavsett för vilket ändamål materialet används).

Först måste du se till att det inte finns några föroreningar . Kom ihåg att renlighet är ett materials viktigaste egenskap. Därför rekommenderas det inte att köpa naturmaterial om det innehåller element som lera eller stenar. Om det inte finns några föroreningar i sanden kommer den att vara homogen med höga flödesegenskaper. Följaktligen bör du vara uppmärksam på dessa egenskaper när du köper.

Bild
Bild

Du bör vara särskilt försiktig om du köper sand i vikt . Saken är att massindex i stor utsträckning beror på sandens fukthalt. Följaktligen, även om du köpte en tillräcklig mängd sand i vikt, kanske materialet inte är tillräckligt i volym. Vid beräkning av mängden sand som krävs för att utföra vissa jobb, använd enheter som kubikmeter. Således kan du göra de mest exakta beräkningarna, vilket kommer att göra ditt arbete enklare och ha en positiv effekt på det slutliga resultatet.

Tänk på hur du transporterar den innan du handlar sand . Poängen är att du i vissa fall kan behöva särskilt tillstånd. Be direkt säljaren före direktköp visa kvalitetscertifikat (eller andra dokument) som anger sandens kvalitet. Studera dem noggrant och ställ, om möjligt, ytterligare frågor till säljaren.

Med hänsyn till alla ovanstående faktorer och parametrar kan du alltså välja och köpa naturmaterial av hög kvalitet som fullt ut kommer att uppfylla dess funktioner.

Bild
Bild

Lagring

När du har köpt sanden, men innan du börjar använda den, är det viktigt att förvara den ordentligt. Förvaringsförfarandet kan utföras utomhus, i förvaringsutrymmen, under en baldakin eller under ett täckmaterial . Sanden i sig kan lagras i bulk, i staplar eller läggas ut i en stympad konisk form.

Lagringsprocessen måste ta minst 72 timmar . Detta beror på att det är under denna tidsperiod som sanden kommer att sedimentera, respektive kommer du att kunna göra den slutliga beräkningen av materialet. Dessutom, om sanden var våt, kommer den inom den angivna tiden att ha tid att torka ut.

Bild
Bild

Således, Baserat på det föregående kan vi dra slutsatsen att flodsand är ett viktigt och nödvändigt material . Det används inom olika verksamhetsområden. Det är mycket viktigt att noggrant och ansvarsfullt närma sig valet av ett mineral - i det här fallet rekommenderas det först och främst att ta hänsyn till dina individuella behov och behov.

Förutom valet av sand bör du dock vara försiktig med lagringen. Endast om du följer alla regler kommer ditt material att behålla sin höga kvalitet.

Rekommenderad: