Parallell Betoning För Gör-det-själv-cirkulär: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Funktioner I Ett Hemlagat Hörnstopp. Steg För Steg Tillverkning

Innehållsförteckning:

Video: Parallell Betoning För Gör-det-själv-cirkulär: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Funktioner I Ett Hemlagat Hörnstopp. Steg För Steg Tillverkning

Video: Parallell Betoning För Gör-det-själv-cirkulär: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Funktioner I Ett Hemlagat Hörnstopp. Steg För Steg Tillverkning
Video: Uttal – Betoning / Vuxnas lärande Karlskoga Degerfors (www.uttal.se) 2024, Maj
Parallell Betoning För Gör-det-själv-cirkulär: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Funktioner I Ett Hemlagat Hörnstopp. Steg För Steg Tillverkning
Parallell Betoning För Gör-det-själv-cirkulär: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Funktioner I Ett Hemlagat Hörnstopp. Steg För Steg Tillverkning
Anonim

Ripstaketet är ett viktigt verktyg när du arbetar med en cirkelsåg. Denna anordning används för att göra snitt parallellt med sågklingans plan och kanten på materialet som bearbetas. Vanligtvis levereras ett av alternativen för denna enhet av tillverkaren med cirkelsågen. Tillverkarens version är dock inte alltid bekväm att använda och uppfyller i de flesta fall inte konsumentens behov. Därför måste du i praktiken göra ett av alternativen för den här enheten med egna händer enligt enkla ritningar.

Det finns flera alternativ för en konstruktiv lösning på denna till synes enkla uppgift. Alla alternativ har sina egna fördelar och nackdelar. Valet av lämplig design bör baseras på de behov som uppstår vid bearbetning av olika material på en cirkelsåg. Därför måste valet av rätt lösning tas på allvar, ansvarsfullt och kreativt.

Denna artikel diskuterar två av de enklaste designlösningarna för att skapa ett vinkelparallellstopp för en cirkelsåg med egna händer enligt de befintliga ritningarna.

Bild
Bild

Särdrag

Gemensamt för dessa designlösningar är en skena som rör sig relativt skärskivan längs sågbordets plan. När man skapar denna skena föreslås att man använder en typisk extruderad profil av en rektangulär ojämnt flänsad vinkelsektion av aluminium- eller magnesiumlegeringar. När du monterar ett parallellt hörnstopp med dina egna händer kan du använda andra profiler av en liknande sektion i enlighet med längden och bredden på bordets arbetsplan samt cirkelns märke.

I de föreslagna alternativen för ritningar används en vinkel med följande dimensioner (mm):

  • bred - 70x6;
  • smal - 41x10.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utförande först

En skena tas från ovannämnda hörn med en längd av 450 mm. För korrekt märkning placeras detta arbetsstycke på cirkelns arbetsbord så att den breda stången är parallell med sågbladet. Den smala remsan ska vara på motsatt sida av enheten från arbetsbordet, som visas i figuren. I en smal hylla (41 mm bred) i hörnet på ett avstånd av 20 mm från änden är mitten av tre genomgående hål med en diameter på 8 mm markerade, avstånden mellan dem bör vara desamma. Från placeringslinjen för de markerade centren, på ett avstånd av 268 mm, markeras linjen för placeringen av centren för ytterligare tre genomgående hål med en diameter på 8 mm (med samma avstånd mellan dem). Detta slutför markeringen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan du gå vidare till monteringen

  1. 6 markerade hål med en diameter på 8 mm borras, grader, som oundvikligen uppstår under borrningen, bearbetas med en fil eller smörjpapper.
  2. Två stift 8x18 mm pressas in i de extrema hålen på varje trilling.
  3. Den resulterande strukturen placeras på arbetsbordet på ett sådant sätt att tapparna kommer in i spåren som utformas av cirkelsågbordet, på båda sidor av sågbladet vinkelrätt mot dess plan, den smala vinkelstången är placerad på arbetsbordets plan. Hela anordningen rör sig fritt längs bordets yta parallellt med sågklingans plan, tapparna fungerar som styrningar, förhindrar skevning av stoppet och kränkning av parallelliteten hos planen på den cirkulära skivan och den vertikala ytan på stoppet.
  4. Från botten av skrivbordet sätts M8 -bultar in i spåren och mittenhålen mellan stoppets stift så att deras gängade del går in i spåret på bordet och skenans hål och bulthuvudena vilar mot botten bordets yta och hamnade mellan stiften.
  5. På varje sida, över skenan, som är ett parallellt stopp, skruvas en vingmutter eller vanlig M8 -mutter fast på M8 -bulten. Således uppnås en styv fastsättning av hela strukturen på arbetsbordet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt tillvägagångssätt:

  • båda vingmuttrarna släpps;
  • skenan rör sig till önskat avstånd från skivan;
  • fixa skenan med muttrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rälsen rör sig parallellt med arbetsskivan, eftersom tapparna, som fungerar som styrningar, förhindrar att parallellstoppet snedställs i förhållande till sågbladet.

Denna konstruktion kan endast användas om det finns spår (slitsar) på båda sidor av bladet vinkelrätt mot dess plan på cirkelsågbordet.

Andra konstruktiva lösningen

Gör-det-själv-konstruktionen av ett parallellt stopp för en cirkelsåg som erbjuds nedan är lämplig för alla arbetsbord: med eller utan spår på den. De mått som föreslås på ritningarna avser en viss typ av cirkelsågar, kan ändras proportionellt beroende på tabellens parametrar och cirkelns märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

En skena med en längd av 700 mm förbereds från hörnet som anges i början av artikeln. I båda hörnändarna, i ändarna, borras två hål för M5 -gängan. En tråd skärs i varje hål med ett specialverktyg (kran).

Enligt ritningen nedan är två skenor av metall . För detta tas ett stålflänshörn med en storlek på 20x20 mm. Vänd och klippt enligt måtten på ritningen. På den större stången på varje styrning markeras och borras två hål med en diameter på 5 mm: i den övre delen av styrningarna och ett till i mitten av den nedre för M5 -gängan. En tråd knackas i de gängade hålen med en kran.

Guiderna är klara, och de är fästa i båda ändarna med M5x25 sockelhuvudbultar eller standard M5x25 sexkantskruvar. Skruvar M5x25 med vilket huvud som helst skruvas fast i hålen på de gängade styrningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt tillvägagångssätt:

  • skruvarna lossas i ändstyrningens gängade hål;
  • skenan rör sig från hörnet till den snittstorlek som krävs för arbete;
  • den valda positionen fixeras genom att dra åt skruvarna i gänghålen på ändledarna.

Stoppstångens rörelse sker längs bordets ändplan, vinkelrätt mot sågbladets plan. Styrskenor i ändarna av den parallella stoppvinkeln gör att du kan flytta den utan snedvridningar i förhållande till sågbladet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För visuell kontroll av positionen för det hemlagade parallella stoppet ritas en markering på planet på det cirkulära bordet.

Rekommenderad: