Projekt Av Envåningshus Gjorda Av Skumblock (57 Bilder): Layouten På En Lantstuga Av Monolitisk Skumbetong Med En Yta På 100 Kvm. M, Konstruktionsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Projekt Av Envåningshus Gjorda Av Skumblock (57 Bilder): Layouten På En Lantstuga Av Monolitisk Skumbetong Med En Yta På 100 Kvm. M, Konstruktionsteknik

Video: Projekt Av Envåningshus Gjorda Av Skumblock (57 Bilder): Layouten På En Lantstuga Av Monolitisk Skumbetong Med En Yta På 100 Kvm. M, Konstruktionsteknik
Video: GERTEC: foamed concrete clc technology cellular concrete lightweight concrete 2024, Maj
Projekt Av Envåningshus Gjorda Av Skumblock (57 Bilder): Layouten På En Lantstuga Av Monolitisk Skumbetong Med En Yta På 100 Kvm. M, Konstruktionsteknik
Projekt Av Envåningshus Gjorda Av Skumblock (57 Bilder): Layouten På En Lantstuga Av Monolitisk Skumbetong Med En Yta På 100 Kvm. M, Konstruktionsteknik
Anonim

Många väljer ett material som ett skumblock för att bygga ett privat hus. Med dess hjälp kan du bygga byggnader av olika slag - från enkla till icke -standardiserade. Idag kommer vi att analysera hur man korrekt planerar och bygger ett skumblockhus med en våning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialfunktioner

Om du har bestämt dig för att bygga ett skumblockhus, bör du ta hänsyn till några av dess funktioner. Till exempel är ett särdrag hos skumbetong att den har en porös struktur. Denna funktion påverkar många egenskaper hos materialet.

Dessutom har detta material goda värmeisoleringsegenskaper . Ganska mysiga och varma hus erhålls från skumblock. Mycket beror naturligtvis också på hur befälhavaren lade blocken. Om det finns stora fogar mellan de enskilda elementen eller om det finns ett tjockt lager av murbruk, kommer detta att leda till utseendet av kalla broar. Denna funktion måste beaktas om du självständigt ska bygga en envåningshus från skumbetong.

Blanda inte ihop skumblocket och gasblocket. Dessa är olika material som skiljer sig inte bara i sina egenskaper, utan också i tillverkningstekniken. De är lätta att skilja från varandra även i utseende - skumbetongblock har en slät yta och luftbetongblock har en grov yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att på den moderna marknaden kan du hitta ett stort antal skumbetongblock av låg kvalitet som tillverkades under hantverksmässiga förhållanden. Som regel tillverkas sådana produkter i strid med tekniken, därför är de av tvivelaktig kvalitet. Spridningen av andra klassens material förklaras av det faktum att skumbetong är tillverkad av enkla och prisvärda råvaror. Det är möjligt att göra ett sådant material även i ett garage.

Om du bestämmer dig för att bygga ett hus av skumbetong måste du ta hänsyn till en annan viktig egenskap hos den . Det består i att skumblock vanligtvis inte har ideal geometri. På grund av detta måste de ofta jämnas ut under installationsprocessen. Annars kan väggarna i ditt hem visa sig vara ojämna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta byggmaterial är mycket populärt och utbrett idag. Skumblockens relevans beror på de många fördelarna de har.

Låt oss bekanta oss med dem

  • Skumbetongblock har en mycket låg värmeledningsförmåga. Tack vare denna kvalitet erhålls ganska varma och gästvänliga bostäder från skumblock, där ett mycket bekvämt mikroklimat äger rum.
  • Skumblock är inte rädda för frost och låga temperaturer.
  • Sådana produkter är av blygsam vikt. På grund av detta är det ganska enkelt att arbeta med block - mycket ansträngning / energi från mästaren går inte åt, och att flytta material från plats till plats skapar inte problem.
  • På grund av deras demokratiska vikt utövar dessa material inte starka belastningar i förhållande till grunden. Detta betyder naturligtvis inte att det för sådana hus inte krävs att förbereda starka grunder - sådant arbete kommer att behövas i alla fall.
  • Eftersom skumblock har en cellstruktur har de en gynnsam effekt på processen med naturligt luftutbyte i vardagsrummet. Det är trevligt och bekvämt att vara i en sådan miljö.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fördelarna med skumblock inkluderar deras höga ljudisolerande egenskaper. Tack vare sådana kvaliteter hörs inte irriterande ljud från utsidan i blockhus.
  • Skumbetongblock är också bra eftersom de kan användas för konstruktion av en mängd olika strukturer. Det kan till exempel vara ett uthus, ett lusthus, ett staket eller till och med en original rabatt i en sommarstuga / trädgårdstomt.
  • Skumblock har en stor volym. Hus byggs snabbt av detta material.
  • Många hantverkare och byggare lockas av det faktum att skumbetong är ett icke-nyckfullt material. Den kan trimmas eller klippas av en extra bit om det behövs. Och för detta behöver du inte köpa speciella dyra verktyg - en vanlig bågfil eller såg kommer att räcka.
  • Det bör noteras att skumbetong erkänns som ett säkert material. Det skadar inte byggmästarnas och hushållens hälsa vare sig under arbetet eller efter att de är färdiga. Ja, i processen att skapa sådana block är syntetiska komponenter inblandade, men deras andel är så liten att det inte påverkar produkternas miljövänlighet på något sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skumblocket är ett hållbart material, därför är hus från det hållbara.
  • Konsumenter väljer skumblock på grund av sin brandsäkerhet.
  • Skumblockhus skiljer sig åt genom att de inte kräver obligatorisk efterbehandling. Vanligtvis behandlas dessa verk för att ge strukturen ett estetiskt och attraktivt utseende, inget mer.
  • Många användare tror felaktigt att bara ett mycket enkelt och oansenligt hus med malldesign kan byggas av skumblock. I själva verket är detta inte fallet. Om du ansluter fantasi och lämpliga specialister kan du få en mycket original och ljus byggnad, som definitivt inte kommer att lämnas utan uppsikt.
  • Skumblock tappar inte sina positiva egenskaper, inte ens efter många år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att inte ta hänsyn till ett antal nackdelar som är karakteristiska för skumbetongblock.

Låt oss överväga dem i detalj

  • Som nämnts tidigare har skumblock en porös struktur, vilket är både ett plus och ett minus. På grund av den här funktionen är blocken sköra, så du måste arbeta med dem mer noggrant och transportera dem.
  • Tyvärr kännetecknas dessa material av stark fuktabsorbering, vilket påverkar deras egenskaper negativt.
  • Man bör komma ihåg att skumblock ger avsevärd krympning. Först och främst gäller detta byggnader av material av autoklavtyp.
  • Det har redan angetts ovan att hus av skumbetong inte behöver vara färdiga. Oavslutade byggnader ser dock vanligtvis ganska dystra och tråkiga ut. Naturligtvis kan du ge dem ett mer estetiskt utseende, men för detta måste du köpa speciella efterbehandlingsmaterial som är utformade speciellt för skumblocket.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För skumblock rekommenderas det inte att använda enkla fästelement, eftersom de inte hålls särskilt säkert i sådana baser. Du måste köpa speciella fästelement.
  • Hus av skumblock måste definitivt förstärkas. Oftast installeras armeringen där byggnadens öppningar är. Om du inte tar upp armeringen av skumbetong får du helt enkelt inte tillräckligt starka och pålitliga golv.
  • Glöm inte att det idag finns för många block av låg kvalitet, så du måste välja dem mycket noggrant för att inte stöta på en dålig produkt.
  • Skumbetongblock kan inte skryta med bra och korrekt geometri, varför dessa material ofta måste jämnas ut ytterligare för att få normala överlappningar under läggningsprocessen.
  • Dessa material har inte en god bärighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar

Konstruktionen av alla hus börjar med en kompetent utformning av ett projekt och en detaljerad ritning som visar alla detaljer i den framtida byggnaden. Det är under utformningen av en bostad som dess layout utvecklas. Tänk på flera attraktiva projekt med envåningshus i skumblock.

Om du vill bygga ett litet hus på landet, kommer du att tycka om projektet med en snygg struktur 7x9 m:

  • den kan byggas på en bandmonolitisk grund;
  • för ytterväggar är det tillåtet att använda en kombination av skumblock och luftade block;
  • golv är gjorda av armerad betong;
  • för ett enkelt gaveltak är metallplattor lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konventionellt kan en sådan byggnad delas upp i två halvor. På vänster sida finns plats för ett litet sovrum på 9 kvm. m. Direkt framför den bör placeras en rymligare hall, kombinerat med ett kök som ligger på höger sida av bostaden (detta område tar 23,7 kvm). Bakom köket till höger måste du tilldela ett litet utrymme för pannrummet (2,5 kvm).

Det sista rummet på denna sida blir ett kombinerat badrum på 2,9 kvm. m. Området nära ytterdörren och dörren som leder till bakgården bör fortsättas med små korridorer på 4,1 och 3,1 kvm. m (för bakdörren). Under sådana förhållanden är det fullt möjligt att utrusta vinden.

När det gäller utsidan är lätta material, kompletterade med tegel och träelement, lämpliga här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även idag beställer många människor projekt av skumblockhus, vars dimensioner är 8x8 m. Som regel har tvåvåningshus sådana parametrar, men det betyder inte att de inte kan användas för envåningshus.

Så i en byggnad som mäter 8x8 m finns det plats för sådana rum:

  • det mesta bör vara reserverat för ett rymligt vardagsrum kombinerat med ett kök (28,60 kvm);
  • framför hallen och köket, avsätt en plats för hallen som leder från ingången till bakdörren (15,4 kvm) för att dela byggnaden i två halvor;
  • på höger sida av hallen finns en plats för ett sovrum eller ett gästrum (13 kvm), ett litet badrum (5,8 kvm), samt ett omklädningsrum (7,20 kvm) ligger i hörnet av byggnaden.

Ett sådant hus kan kompletteras med en snygg sommarterrass, där hushållen kan koppla av i varmt väder. Den kan placeras längs väggen. I detta fall kommer terrassens bredd att vara 3-4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett skumblockhus med måtten 8 x 10 m kan visa sig vara framgångsrikt.

Låt oss i detalj överväga vilka lokaler (och vilket område) som kan placeras under sådana förhållanden:

  • en snygg terrass kan organiseras vid ingången till huset;
  • det första rummet som följer terrassen kommer att vara en vestibyl (2,7 kvm), som förvandlas till en hall (3,42 kvm);
  • på vänster sida av hall och hall, placera ett badrum (6,3 kvm);
  • på höger sida, organisera ett bekvämt vardagsrum (20,56 kvm);
  • omedelbart bakom vardagsrummet kan du utrusta ett litet kök (11,2 kvm);
  • mittemot köket (på motsatt sida - till vänster), fördela ett område för ett sovrum (10,6 kvm).
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att bygga ett litet blockhus med dimensioner på 6x8 m, bör du överväga följande projekt

  • ett sådant hus kan vara så enkelt som möjligt;
  • placera hallen i bostadens högra hörn;
  • utrusta ett litet badrum framför hallen, som villkorligt separerar ingången till huset och sovrummet, som ligger i hörnet på höger sida;
  • mittemot de angivna rummen, placera ett stort vardagsrum, åtskilt av en skiljevägg från köket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett blockhus med en storlek på 9x9 m kommer att visa sig vara rymligare.

Nedan kommer vi att överväga hur man ordnar alla nödvändiga rum i en sådan struktur:

  • dela med en liten hall köket till höger (8,9 kvm) och badrummet till vänster (toalett - 2,8 kvm, badrum - 3,6 kvm);
  • avsätt det återstående utrymmet för en rymlig hall och en matplats (34,8 kvm), i hörnet, installera en trappa som leder till vinden;
  • på vinden placera en arbetsplats (8 eller 11 kvm), bakom väggen därifrån ett sovrum (14 kvm), och efter sovrummet finns en annan arbetsplats (12,1 kvm) i hörnet;
  • placera badrummet på vänster sida av det andra kontoret (8,7 kvm);
  • organisera en liten balkong med utgång från den första studien.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På liknande sätt kan du utrusta ett rymligare hus på 9x10 eller 10x10 m, en sådan struktur kan kompletteras med ett garage, åtskilt av en skiljevägg från pannrummet. I det återstående området kommer det att vara möjligt att ordna alla standardrum.

Bild
Bild

Ovanstående husdesigner är de mest populära. Naturligtvis kan rymligare bostäder på 100, 150 (och fler) kvadratmeter byggas av skumblock.

Att välja en grund

Ett skumblockhus, precis som alla andra byggnader, måste byggas på en högkvalitativ och pålitlig grund. Tillverkningen av en sådan grund bör bara påbörjas efter den geodetiska uppdelningen av axlarna på platsen. Detta måste göras i enlighet med projektdata. När du väljer en eller annan grund för en skumblockstruktur måste du ta hänsyn till grundvattennivån, den exakta typen av jord och nivån på dess frysning.

Vissa människor vägrar detta skede, eftersom en så detaljerad studie av webbplatsen kan kosta en snygg summa . Jordtypen och grundvattennivån kan bestämmas oberoende av att dra ut en brunn med ett djup på 2-3 m, men det blir för svårt att identifiera den korrekta beräkningen av de belastningar som kommer att överföras till fundamentet - överlåta sådant arbete till proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast väljs en stark och pålitlig monolit i de fall grundvatten ligger på ett djup som inte överstiger 2 m. Om djupet överstiger det ovan nämnda märket, marken skiljer sig inte vid höjning, och fryspunkten når inte 1 m, då är det tillåtet att grundlägga en liten fördjupning, till exempel tejpalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggprocess

Ett skumblock envånings hus kan byggas med egna händer. För att göra detta måste du noggrant följa instruktionerna. Låt oss bekanta oss med det.

Det första du behöver göra är att bygga en grund. Han spelar en av de viktigaste rollerna i byggandet av ett hus. Det kan byggas inte bara av en erfaren mästare, utan också av husets ägare.

Låt oss överväga hur man gör detta korrekt med exemplet på en bandstruktur, som kan användas vid konstruktionen av ett skumblockhus:

  • först måste du göra exakta markeringar, för detta ändamål gräver de skyttegravar med önskad bredd och djup;
  • i botten av diket läggs en "kudde" av sand och grus, vars tjocklek kan vara från 15 till 20 cm;
  • därefter är formen konstruerad av brädor (du kan också använda icke-avtagbar polystyrenskumformning), vars tjocklek bör vara cirka 5 cm, placera distanserna på ett sådant sätt att det finns mätare mellanrum mellan dem;
  • göra formen, engagera sig i installationen av armeringsjärn;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Börja inte hälla betong förrän du våtbrädorna med vatten;
  • lägg betong gradvis, komprimera varje lager med vibrationer;
  • efter att de angivna stegen har slutförts måste fundamentet täckas med sågspån eller vävt material;
  • ta nu bort formen och fortsätt med vattentätningen av strukturen med lämpliga material.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du är klar med att hälla grunden måste du vänta tills den får styrka. Detta kan ta en månad eller mer.

Sedan kan du börja lägga väggarna

  • Placera vattentätningsmaterial på basen. Detta kommer att behövas så att fukten från jorden inte kolliderar med skumblocken och inte sprids längs hela väggplanet. För detta måste ark av takmaterial läggas på ett litet flytande lager av cementbruk.
  • Därefter placeras ett hörnblock på lösningen. Den första delen måste vara rätt inriktad med en klubba och en nivå. Blocket måste placeras horisontellt (detta gäller alla plan).
  • Den första som utrustade husets hörn. De måste lyftas till en höjd av 4-5 block. Öppningarna som följer av sådant arbete måste läggas med skumblock i framtiden.
  • Om det är nödvändigt att göra hål eller urtag i blocken för kommunikationselement, kommer det inte att vara svårt att göra dem på grund av skumbetongens smidighet.
  • Efter att ha lagt ut och korrekt orienterat startraden, bör du fortsätta med ytterligare läggning av väggar och skiljeväggar i enlighet med projektplanen.
  • Varje efterföljande rad av block måste göras med hänvisning till den föregående.
  • Komplettera stödstrukturerna med ett pansarbälte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För arrangemang av hoppare används vanligtvis färdiga delar av motsvarande form.
  • Vindsgolvet läggs på samma sätt som mellangolvskonstruktionerna i hus med två eller flera våningar. Men tänk på att plattorna inte kan läggas direkt på skumblocken. För detta används vanligtvis ett gjutet monolitiskt armband av betong. Överlappningar läggs på en sådan bas.
  • Vid utformning av ett vindsutrymme är det tillåtet att använda strukturer av trä- eller metallbjälkar.
Bild
Bild

Efter att ha lagt skumblockets väggar bör du fortsätta med takets konstruktion.

Detta görs i denna ordning:

  • först monteras takbjälkarna;
  • då monteras sådana element som motgitter och svarv;
  • sedan läggs det värmeisolerande materialet;
  • nästa steg är att lägga taket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Först efter att du har slutfört allt ovanstående arbete kan du gå vidare till inredningen i den resulterande skumblocket. Konventionella gipsblandningar rekommenderas inte att appliceras på luftbetong, eftersom det absorberar fukt. Oftast appliceras sådana blandningar på gipsskivor eller plastunderlag med fördesignade ramar (metall eller trä).

Om vi pratar om att avsluta badrummet och köket, så här måste du lägga ångspärrmaterial. Först därefter kan gipsfiberplåtar installeras på väggarna, på vilka plattorna kommer att limmas i framtiden.

I ett skumbetonghus kan du lägga följande golv:

  • trä;
  • laminera;
  • linoleum;
  • porslin stengods / keramiska plattor;
  • självutjämnande golv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Från skumblocket kan du få ett snyggt och mysigt hus med ytterväggar färdiga med vitt fasadmaterial och murverk. Taket kan avslutas med rödbrun tegel. Dörrar och fönster av mörkt trä kommer att se harmoniska ut i en sådan struktur.

Bild
Bild

Ett envåningshus med ett mörkt gaveltak och ljusa ytterväggar, kompletterat med träpaneler nära ytterdörren och på stöd under den utskjutande delen av taket, kommer att se vackert ut. Snövit fönsterkarmar av trä eller plast kombineras perfekt med en sådan bakgrund.

Bild
Bild

Ett elegant hus med mörkt brunt tak, en stor terrass med pelare, tegel / sten på väggarna och fönster med svarta ramar kommer att visa sig vara elegant. Terrassen kan inhägnas med ett smidd svart staket, och välvda skiljeväggar kan byggas mellan pelarna.

Rekommenderad: